'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 41 - Maart 2013
 
Beste ,
 
Evenals vorig jaar maart opent de nieuwsbrief van Op een Blaadje met een gedicht.

 De zonne zit
 Guido Gezelle
 
 
De zonne zit
 zo snel en blinkt,
 en bloeit al in
het westen,
dat wolkenloos
haar stralen drinkt,
in lentemaand,
ten lesten.
 
't Wil zomer zijn,
van nu voort aan:
vroeg morgen zal
ik mogen
-'t wil zomer zijn!-
vermeien gaan
mij, morgen, en
verheugen!
 
 Quizvraag 
 
Hoeveel gram zout mag je per dag, en hoeveel eet je per dag?
 
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
E-nummers te kust en te keur

Waarom worden er E-nummers door de industrie toegevoegd aan producten?
Onder andere om de winstmarges te vergroten. Een product blijft langer houdbaar, ziet er beter uit en ingrediënten van mindere kwaliteit kunnen worden verhuld. 
Foodwatch constateert dan ook dat de kwaliteit van ons voedsel aan de hand van dergelijke toevoegingen wordt uitgehold. Denk bijvoorbeeld aan kant- en klare sandwiches, zoals de Bruine Sandwich Bacon Ei (met wel 19 E-nummers erin), van Johma, of de Guacamole Dip van Casa Fiësta (10 E-nummers). Beide zijn producten die in het verleden al door Foodwatch onder de loep zijn genomen. Nu is het is maar helemaal de vraag waarom je zo'n product zou kopen en eten. Wij krijgen met dit soort producten naast onware voeding ook veel zout binnen. Lees verder op de site van Foodwatch.


Zoutberg in Lefkada Griekenland 2008
Foto: Esmé Stuart
 
 Zout
 
Nederlanders eten teveel zout, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Zo krijgen wij bijna meer dan de helft teveel aan zout binnen. Vooral voor mensen die veel kaas en brood eten loopt het op, en natuurlijk de bekende gemaksproducten en halffabrikaten zijn beduchte zoutleveranciers.
Wat scheelt het als we beter opletten? Dan zouden er jaarlijks tweeduizend sterfgevallen kunnen worden voorkomen. De bloeddruk daalt, ziekten aan de kransslagaders nemen af en het vermindert beroertes. Beetje opletten, grote winst.
 
Op de valreep, stoofpotje
 
De dagen beginnen merkbaar te lengen. Moestuinen vragen de eerste aandacht met bemesten, omzetten en zaaiklaar maken van de grond. Voor zover nog niet gebeurd worden de laatste wintergroenten geoogst of uit de opslag gehaald. Een andere optie is natuurlijk om de groenten in de winkel te kopen.
Dit recept is een basisstoofpot waar vrij op gevarieerd kan worden met diverse stevige wintergroenten. Als voor de meeste stoofgerechten wint het aan smaak als het een dag gestaan heeft, des te meer reden om uit te gaan van een maaltijd voor twee dagen. Makkelijk en smakelijk!

Ingrediënten
2 grote uien
2 tenen knoflook
500 gram biologisch rundergehakt
Een eetlepel Provençaalse kruiden
1,5 tot 2 kg aardappelen, ongeschild, in blokjes gesneden
½ liter (zelfgetrokken) bouillon
Een kleine witte kool
Een halve knolselderij
3 winterwortelen
Eventueel een staartje witte wijn of als er witte wijn bij gedronken wordt reserveer dan een glas voor de pan.
 
 
Bereiding
Neem een grote gietijzeren stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook in een scheut olijfolie. Voeg, zodra het ui/knoflookmengsel begint te kleuren het gehakt toe en roer dit op middelhoog voor rul. Breng op smaak met peper, kruiden en eventueel wat zout.
Temper het vuur en voeg de bouillon toe. Ondertussen kunnen de aardappelen en groenten gewassen en gesneden. Voeg ze toe en breng het geheel tegen de kook aan en laat het, onder af en toe omroeren, ongeveer een uur stoven.
Proef de stoofpot en zorg dat hij niet verder dan beetgaar is, op die wijze is hij de tweede dag nog mooi stevig en doortrokken van smaak.
Serveer er eventueel wat rucola salade bij en een schaaltje piccalilly, goed voor de vertering. Je vindt het recept ook als printbare bijlage.
 
ps: Het zelf trekken van bouillon is een klusje dat zonder al teveel aandacht kan gebeuren. Heb je een karkas over van een kip, wat groente afsnijdsel, uienschillen? Doe het in een pan water, laat het een uurtje zachtjes koken, zeef het en klaar is je bouillon. Zonder E-nrs en zonder zout.

 
 Maankalender
 
Bron: internet
  
Wie wat kilootjes wil kwijtraken kan snoepen en te veel eten makkelijker achterwege laten van 4-13 maart. Dit komt door de maansinvloed. Probeer het maar eens uit, maar niet teveel bij denken want dan denk je de hele dag aan snoep en dat werkt volgens mij averechts.
 
 Carpaal Tunnel Syndroom
 
 
  
Vooral een euvel dat vrouwen treft. Het kent een klachtenpatroon dat veroorzaakt wordt door een beknelling van een armzenuw die door de carpale tunnel loopt. Daardoor ontstaan tintelingen, een verdoofd gevoel en krachtsverlies in de aangedane hand en op den duur kan het leiden tot grote hinder en slapeloosheid.
Omdat ik hier momenteel voor onder behandeling ben zit ik bij voorkeur niet te lang achter de computer. Dat is de reden dat deze nieuwsbrief deels informatie bevat uit een nieuwsbrief van 12 nummers geleden.
Als je een tip voor me hebt trouwens, dan hoor ik dat graag. Ik sta op de lijst voor een operatie in april.
 
Quiz-antwoord
 
De gezonde zoutnorm ligt volgens de richtlijnen van het RIVM op 6 gram per dag. In mijn lezingen en workshops heb ik het liever over 4 gram zout. Weeg het eens af en verbaas je over de hoeveelheid. Overigens heeft een menselijk lichaam feitelijk maar 1 gram zout nodig voor de juiste kalium/natriumverhouding. Deze twee elementen werken samen bij het aan- en ontspannen van de bloedvaten oftewel de systolische druk (de bovendruk) en de dediastolische druk (de onderdruk).
 
Agenda 
 
  
 
In de tweede helft van 2013 zal Op een Blaadje weer een lezingenserie verzorgen voor EPC Waterland te Amsterdam. Hiervoor kan je informatie opvragen. 
 
De paardenbloem
 
Omdat het binnenkort loont op zoek te gaan naar jong paardenbloemenblad die ingezet wordt bij lenteschoonmaak heb ik mijn stokpaardje maar weer van stal gehaald.
 
De paardenbloem werd van oudsher in het vroege voorjaar gebruikt om woonhuis en stallen mee uit te roken. Doel van dit ritueel was boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden. De vruchten werden gebruikt als een orakel, zoveel parachutes na het wegblazen nog blijven staan zoveel kinderen zal hij of zij krijgen. En wanneer je alle parachutes weg kon blazen mocht je een wens doen.
 
Wil je je spijsvertering, je lever en je nieren een beetje helpen bij de lenteschoonmaak, zet dan zes weken lang paardenbloem op het menu.
Je speekselklieren schieten wakker en produceren op volle toeren.  Je maag en darmklieren weten niet goed wat er allemaal gebeurt en willen niet onderdoen.  Wat je eet en drinkt, verteert dus stukken beter.

 
Paardenbloembladeren in salades
Paardenbloemblad is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla, goedkoper ook! Zo bevat paardenbloem meer vitaminen C, E en bètacaroteen en meer mineralen zoals calcium. De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.
 
Wortel
Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend
 
Geneeskracht
een algemeen stimulerend effect op het spijsverteringsstelsel.
De wortel verviervoudigt de werking van de gal;
bij spijsverteringsstoornissen en chronische reumatiek;
verhoogt de hoeveelheid afgescheiden urine, bij oedeem.
Brandnetel haalt de urinezuren weg en paardenbloem drijft deze urinezuren af.

Inwendig
De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en bij blaasontsteking (in combinatie met andere kruiden).
De wortels en de bladeren samen worden vanwege hun heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften. Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen.

In de plant aanwezige stoffen
Bitterstoffen, vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, caroteen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
 
0475 - 527561
06 - 46022065