'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
Nieuwsbrief nr. 30 - Maart 2012
|
Beste ,
Deze keer opent de nieuwsbrief van Op een Blaadje met een gedicht en een toepasselijke foto, genomen in Haarlem op de rotonde van het Kenaupark.
Krokust blauw de zon
van Wil Melker
waar vale lucht
zich buigt
het koufront
dwingend onder
warme lagen kruipt
tasten winter
en de lente naar elkaar
valt sneeuw in
harten van narcissen
en krokust blauw de zon
toch wordt het spel
snel door de warmste
adem overheerst
gewonnen door het licht
de winter zwicht en lente triomfeert.
|
Quizvraag
Hoeveel gram zout mag je per dag, en hoeveel eet je per dag?
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
|
Waarom worden er E-nummers door de industrie toegevoegd aan producten? Onder andere om de winstmarges te vergroten. Een product blijft langer houdbaar, ziet er beter uit en ingrediënten van mindere kwaliteit kunnen worden verhuld.
Foodwatch constateert dan ook dat de kwaliteit van ons voedsel aan de hand van dergelijke toevoegingen wordt uitgehold. Denk bijvoorbeeld aan kant- en klare sandwiches, zoals de Bruine Sandwich Bacon Ei (met wel 19 E-nummers erin), van Johma, of de Guacamole Dip van Casa Fiësta (10 E-nummers). Beide zijn producten die in het verleden al door Foodwatch onder de loep zijn genomen. Nu is het is maar helemaal de vraag waarom je zo'n product zou kopen en eten. Wij krijgen met dit soort producten naast onware voeding ook veel zout binnen. Lees verder op de site van Foodwatch.
Zoutberg in Lefkada Griekenland 2008
Foto: Esmé Stuart
|
Zout
Nederlanders eten teveel zout, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Zo krijgen wij bijna meer dan de helft teveel aan zout binnen. Vooral voor mensen die veel kaas en brood eten loopt het op, en natuurlijk de bekende gemaksproducten en halffabrikaten zijn beduchte zoutleveranciers.
Wat scheelt het als we beter opletten? Dan zouden er jaarlijks tweeduizend sterfgevallen kunnen worden voorkomen. De bloeddruk daalt, ziekten aan de kransslagaders nemen af en het vermindert beroertes. Beetje opletten, grote winst.
Van een heel andere categorie maar weinteressant is de tentoonstelling Zoet & Zout, in de Kunsthal te Rotterdam. Over de Nederlandse wateren. www.kunsthal.nl
|
De dagen gaan langzaam maar merkbaar lengen. De moestuin vraagt weer de eerste aandacht met bemesten, omzetten en zaaiklaar maken van de grond. Voor zover nog niet gebeurd worden de laatste wintergroenten geoogst of uit de opslag gehaald. Een andere optie is natuurlijk om de groenten in de winkel te kopen.
Dit recept is een basisstoofpot waar vrij op gevarieerd kan worden met diverse stevige wintergroenten. Als voor de meeste stoofgerechten wint het aan smaak als het een dag gestaan heeft, des te meer reden om uit te gaan van een maaltijd voor twee dagen. Makkelijk en smakelijk!
Ingrediënten
2 grote uien
2 tenen knoflook
500 g. biologisch rundergehakt
Een eetlepel Provençaalse kruiden
1,5 tot 2 kg aardappelen, ongeschild, in blokjes gesneden
½ liter (zelfgetrokken) bouillon
Een kleine witte kool
Een halve knolselderij
3 winterwortelen
Eventueel een staartje witte wijn of als er witte wijn bij gedronken wordt reserveer dan een glas voor de pan.
Bereiding
Neem een grote gietijzeren stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook in een scheut olijfolie. Voeg, zodra het ui/knoflookmengsel begint te kleuren het gehakt toe en roer dit op middelhoog voor rul. Breng op smaak met peper, kruiden en eventueel wat zout.
Temper het vuur en voeg de bouillon toe. Ondertussen kunnen de aardappelen en groenten gewassen en gesneden. Voeg ze toe en breng het geheel tegen de kook aan en laat het, onder af en toe omroeren, ongeveer een uur stoven.
Proef de stoofpot en zorg dat hij niet verder dan beetgaar is, op die wijze is hij de tweede dag nog mooi stevig en doortrokken van smaak.
Serveer er eventueel wat rucola salade bij en een schaaltje piccalilly, goed voor de vertering. Je vindt het recept ook als printbare bijlage.
ps: Het zelf trekken van bouillon is een klusje dat zonder al teveel aandacht kan gebeuren. Heb je een karkas over van een kip, wat groente afsnijdsel, uienschillen? Doe het in een pan water, laat het een uurtje zachtjes koken, zeef het en klaar is je bouillon. Zonder E-nrs en zonder zout.
|
Infocursus "Food"
Meer weten, is beter eten!
, wil je weten:
* Wat voeding voor je kan betekenen, welke invloed het eigenlijk uitoefent
op je lichaam en geest?
* Wat een gezonde levensstijl en een natuurlijk gezond gewicht is?
* Weten hoe je je fitter en energieker kunt voelen door beter te eten?
Schrijf je dan snel in voor de infocursus “Food!”. ER ZIJN NOG PLAATSEN VRIJ!
In vier (tweewekelijkse) bijeenkomsten (van 20.00 – 22.00 uur) komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Avond 1: Introductie voeding, wat doet het met je?
Welke gewoontes en gedachten spelen een rol bij je voedingskeuze?
Avond 2: Rondje supermarkt; veel gebruikte en gangbare
producten uit de supermarkt komen langs en worden
besproken. Hoe gezond zijn onze dagelijkse
boodschappen uit de supermarkt eigenlijk?
Een “eye-opener” van jewelste!
Avond 3: Etiketten – E-nrs. Lezen. Neem het etiket van je
favoriete product(en) mee en we nemen deze met je
door (dit kan natuurlijk ook goed uitpakken!)
Avond 4: Film & Food! Een gezellige avond waarbij we onder het genot
van lekkere drankjes EN overheerlijke hapjes een spraakmakende
film of documentaire over voeding gaan bekijken.
Veroorzaakt waarschijnlijk voldoende gespreksstof!
Voorafgaand aan iedere avond kun je een bodyscan uit laten voeren (je krijgt dan een overzicht met daarop je gewicht, spiermassa, vetpercentage, conditieniveau en botmassa) mee naar huis.
De kosten voor deze avonden zijn: Euro 95. Dit betreft 4 informatieavonden en de mogelijkheid een bodyscan te laten maken.
Data infocursus “Food!”, Nieuw-Vennep: 11 april, 25 april, 9 mei en 23 mei 2012.
Data infocursus “Food”, Velserbroek: 18 april, 2 mei, 16 mei en 30 mei 2012.
Voor verdere informatie of inschrijving:
|
Maankalender
Wie wat kilootjes wil kwijtraken kan snoepen en te veel eten makkelijker achterwege laten van 4-13 maart. Dit komt door de maansinvloed. Probeer het maar eens uit, maar niet teveel bij denken want dan denk je de hele dag aan snoep en dat werkt volgens mij averechts.
|
Quiz-antwoord
De gezonde zoutnorm ligt volgens de richtlijnen van het RIVM op 6 gram per dag. In mijn lezingen en workshops heb ik het liever over 4 gram zout. Weeg het eens af en verbaas je over de hoeveelheid. Overigens heeft een menselijk lichaam feitelijk maar 1 gram zout nodig voor de juiste kalium/natriumverhouding. Deze twee elementen werken samen bij het aan- en ontspannen van de bloedvaten oftewel de systolische druk (de bovendruk) en de dediastolische druk (de onderdruk).
|
Agenda
Elke 1e avond van de maand Workshop Energie Herstelplan in Boerderij Landzicht, Hofgeesterweg 6, Velserbroek. Donderdag 1 maart, zondag 1 april, en zo verder. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief proefjes en thee, koffie en een hand-out.
Klik hier voor aanmelding of vragen. De Workshop van vanavond gaat door en er is vast nog wel een plekje vrij voor de late beslisser.
Dinsdag 13 Maart: lezing en proeverij over het eten van de Romeinen en het paleodieet, eten als de oermens. Onderaan deze mail kun je meer informatie opvragen.
Weekend van 4-5 mei en in het Hemelvaartweekend van 26-27 mei lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. Dat mag je niet missen. Op een mooie locatie, een landgoed met kikkerpoel, vuurplaats, speelterrein voor de kleintjes en spannende Geocache wandeling rondom het terrein.
Aantrekkelijk geprijst want bij boeking van een campingplek, hooihotel, trekkershut of appartement is het volgen van de lezing èn excursie gratis. Dat scheelt toch al gauw tientallen euro's. Voor meer informatie kun je me mailen.
Er staat weer een reinigingsweekend gepland in samenwerking met Prana Massage en wel van 20 t/m 23 april 2012. De week eraan voorafgaand wordt er onder mijn begeleiding vanuit je eigen huis gestart met de afbouw van de maaltijden. Hetzelfde geldt voor de opbouw, na de reinigingskuur. Voor meer info gebruik je de link onderaan.
Data infocursus “Food!”, Nieuw-Vennep: 11 april, 25 april, 9 mei en 23 mei 2012.
Data infocursus “Food”, Velserbroek: 18 april, 2 mei, 16 mei en 30 mei 2012. Tekst hierboven in de nieuwsbrief en als bijlage.
|
De paardenbloem

Omdat het nu loont op zoek te gaan naar jong paardenbloemenblad die ingezet wordt bij lenteschoonmaak heb ik mijn stokpaardje maar weer van stal gehaald.
De paardenbloem werd van oudsher in het vroege voorjaar gebruikt om woonhuis en stallen mee uit te roken. Doel van dit ritueel was boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden. De vruchten werden gebruikt als een orakel, zoveel parachutes na het wegblazen nog blijven staan zoveel kinderen zal hij of zij krijgen. En wanneer je alle parachutes weg kon blazen mocht je een wens doen.
Wil je je spijsvertering, je lever en je nieren een beetje helpen bij de lenteschoonmaak, zet dan zes weken lang paardenbloem op het menu.
Je speekselklieren schieten wakker en produceren op volle toeren. Je maag en darmklieren weten niet goed wat er allemaal gebeurt en willen niet onderdoen. Wat je eet en drinkt, verteert dus stukken beter.
Paardenbloembladeren in salades
Paardenbloemblad is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla, goedkoper ook! Zo bevat paardenbloem meer vitaminen C, E en bètacaroteen en meer mineralen zoals calcium. De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.
Wortel
Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend
Geneeskracht
een algemeen stimulerend effect op het spijsverteringsstelsel.
De wortel verviervoudigt de werking van de gal;
bij spijsverteringsstoornissen en chronische reumatiek;
verhoogt de hoeveelheid afgescheiden urine, bij oedeem.
Brandnetel haalt de urinezuren weg en paardenbloem drijft deze urinezuren af.
Inwendig
De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en bij blaasontsteking (in combinatie met andere kruiden).
De wortels en de bladeren samen worden vanwege hun heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften. Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen.
In de plant aanwezige stoffen
Bitterstoffen, vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, caroteen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.
|
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
|
Copyright
Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
|
Praktijk
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
023 - 5382874
06 - 46022065
|
|
|
|
|
|
|