Nieuwsbrief Stichting Senia
November 2019 

Beste lezer,

Een inspirerend interview met schrijfster Yvonne Keuls, een excursie naar de Hermitage en een oproep voor nieuwe ambassadeurs. Dat is een greep uit de onderwerpen in deze nieuwsbrief.
 
Mocht het in de donkere novembermaand koud, nat en guur zijn, en u hebt genoeg tijd lezend doorgebracht? Probeer dan eens mooie boekenkunst te maken, zoals op de foto hiernaast!
 
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter
 
Senia in beeld
 
Interview met Yvonne Keuls
auteur van Zoals ik jou ken, ken jij mij
 
Begin 2018 verscheen Zoals ik jou ken, ken jij mij van Yvonne Keuls. De schrijfster vertelt in dit boek over haar jarenlange vriendschap met Hella Haasse. Beide succesvolle auteurs waren begin jaren zeventig betrokken bij de totstandkoming van het televisiedrama in Nederland. Yvonne schreef het scenario van De kleine zielen, naar de vierdelige roman van Couperus.
 
Ze hield zich ook bezig met de opvang van zwerfkinderen in haar woonplaats Den Haag. Toen bleek dat een kinderrechter in haar omgeving pedofiele contacten onderhield met de kinderen die onder zijn hoede stonden, wilde zij hem ter verantwoording laten roepen. Dat werd haar door velen niet in dank afgenomen. Bovendien zette het haar relatie met Hella Haasse op scherp.
 
Het boek waarin zij dit op openhartige en toegankelijke wijze heeft beschreven, staat dit jaar op de leeslijst Biografieën van Senia.
 
Foto: Jacqueline de Haas
 
 
 
Nieuwe vormgeving leeswijzers

De nieuwe vormgeving van de lees- en luisterwijzers hebben tot
enthousiaste reacties geleid, waarvoor dank! Hieronder een greep uit de reacties.
 
 
"Ik vind de leeswijzers nieuwe stijl er prachtig uitzien, mijn complimenten. Graag wil ik ook alle vrijwilligers bedanken voor het vele werk dat zij doen. Ik doe met veel plezier mee aan de lees- en luistergroep van Senia." - Marijke
 
"Graag wil ik een compliment uitdelen. De leeswijzers zijn binnen, weer netjes verzorgd, en wat zien ze er dit jaar chique uit. Mooi gebonden, ik was verbaasd en erg blij. Dank dus aan allen die hier aan hebben gewerkt." - Annie
 
"Vandaag kreeg ik de leeswijzers in mijn brievenbus. Wat zien ze er supermooi uit zeg! Ik ben er blij mee, dank voor alle moeite." - Adri
 
"Hierbij wil ik jullie bedanken voor al het werk en de mooie leeswijzers. Voor ons weer een jaar leesplezier." - Jelle
 
 
Op pad met Senia
 
Excursies

 
Door de vele feestdagen in de maand december is het aanbod van excursies iets kleiner, maar nog steeds de moeite waard. Zo kunt u op woensdag 4 december mee naar de Hermitage in Amsterdam, voor een rondleiding door de tentoonstelling 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'. Op vrijdag 13 december gaan we naar het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Daar is, speciaal voor Senia-leden, een lezing over de tentoonstelling 'Van Goghs intimi'. Daarnaast wijzen we u graag nog op de excursie naar het Drents Museum in Assen op dinsdag 26 november. Daar bezoeken we de tentoonstelling 'Barbizon van het Noorden', waarin de ontdekking van het Drentse landschap door beroemde schilders in de periode 1850-1950 centraal staat.
 
 
 
 
 
Oprichtingsbijeenkomsten nieuwe leesclubs

 
In de maand november vinden er op een groot aantal plekken oprichtingsbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk.
 
 
U bent van harte welkom!
 
 
 
 
 
Tips voor Senia-leden
 
Klassiek van Dichtbij in Middelburg
Een avond vol DADA


 
Op zaterdag 9 november vindt er in de Kloveniersdoelen in Middelburg een mooie voorstelling plaats: 'Een avond vol DADA'. De kunstenaars van DADA hielden zich bezig met mengvormen van beeldende kunst, muziek en poëzie. In deze tijd verandert het aangezicht van de kunsten enorm en worden alle aspecten ter discussie gesteld. Hoewel de beweging slechts korte tijd heeft bestaan, is haar invloed zeer groot geweest. 
 
Beluistert u met uw muziekluisterclub de compositie van Francis Poulenc? Dan is deze avond zeer aan te bevelen. Maar natuurlijk ook voor ieder ander die geinteresseerd is in de unieke combinatie van kunst en muziek.


 
Advertentie
Boekenpost - een jaarabonnement nu slechts €26,95

Verwen jezelf -of een ander- met een jaarabonnement op Boekenpost, en dompel jezelf onder in de wondere wereld van de literatuur. Lees in het nieuwste magazine over de machtige vrouwen in de historische biografieën van Thera Coppens. Over Marten Toonder en Herman Gorter. En over waarom schrijvers drinken, en wij dat zo graag zien. Dit keer bovendien een uitgebreide boekanalyse van Welkom in het Rijk der Zieken van Hanna Bervoets.
De november/december-editie van Boekenpost is nu te koop in de winkel of online.

Speciale aanbieding voor leden van Senia:
Jaarabonnement nu slechts € 26,95! Meer informatie
 
 
 
 

 
Uit de organisatie
 
Oproep: op zoek naar nieuwe ambassadeurs

Senia is op zoek naar nieuwe ambassadeurs, die in hun regio nieuwe lees- en luisterclubs kunnen oprichten. Hebt u zin om u als vrijwilliger in te zetten voor Senia, om mensen enthousiast te maken voor het samen lezen en luisteren? Of wilt u meer informatie over het ambassadeursschap? Stuur dan een mailtje naar Marijke Slager, mslager@senia.nl
 
André Schoonderbeek is al vijf jaar enthousiast ambassadeur in Zeeland. Wat doet hij als ambassadeur, en waarom vindt hij het ambassadeursschap de moeite waard?
 
"Als ambassadeur van Senia organiseer je informatiebijeenkomsten om mensen te informeren over de opzet van de leesgroepen, luistergroepen en andere activiteiten. Daarvoor leg en onderhoud je contacten met bibliotheken, boekhandels en andere organisaties waar mensen komen met culturele belangstelling. Alleen al het hebben van deze contacten is bijzonder. Je merkt dat wat Senia doet waardering geniet.
 
Tijdens de informatiebijeenkomst die je hebt georganiseerd zie je het al bij de kennismaking gebeuren: mensen die elkaar voor de eerste keer ontmoeten raken in gesprek over wat hen boeit. Ze merken dat anderen zich net zo sterk aangesproken voelen door literatuur of de inhoud van een ander programma zoals filosofie, geschiedenis, een taal, muziek. Zo ontstaat spontaan ook het gevoel dat het waardevol is daarover met elkaar in gesprek te blijven.

Wat veel zegt is de reactie na de eerste bijeenkomst. Als de groep de eerste bijeenkomst heeft gehouden neem ik contact op om te vragen hoe het gegaan is en of er nog zaken zijn waar we mee kunnen helpen. Vrijwel altijd krijg ik de reactie dat het wel even wennen was maar dat mensen een heel prettig en interessant gesprek hebben gehad over het boek of muziekstuk en dat ze uitkijken naar de volgende bijenkomst. Dat maakt het ambassadeurswerk zo leuk: je hebt mensen echt iets te bieden, waar ze plezier, verdieping en voldoening aan ontlenen."

 
 
Project Oranjefonds
Lezers met een visuele beperking


 
Voor lezers met een visuele beperking is er veel gaande binnen Senia. Mensen met een visuele beperking weten Senia meer en meer te vinden, we richten nieuwe groepen op en helpen mensen middels een 'warme verwijzing' bij hun aanmelding bij bestaande groepen. Daarnaast is het binnenkort mogelijk om op de website van Senia te zien of er van de boeken op de lijst e-books, brailleboeken of luisterboeken te verkrijgen zijn. 
 
 
In dit kader willen we ook de bibliotheekservice Passend Lezen onder de aandacht brengen. Wanneer je lid wordt van Passend Lezen heb je toegang tot een enorme collectie boeken in diverse leesvormen. Interesse? Kijk op www.passendlezen.nl
voor alle mogelijkheden.
 

 
In het voorjaar van 2020 willen we een grotere bijeenkomst houden om alle ervaringen met elkaar uit te wisselen. Heeft u vragen over deelname aan een bestaande groep, wilt u meer informatie over het Oranjefonds Project of wilt u zelf een groep voor mensen met een visuele beperking starten? U kunt met elke vraag terecht bij margriet.notenboom@senia.nl
 
Klik hier voor alle informatie over het Oranjefonds Project bij Senia.
 
 
 
Vrienden van Senia

 
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. 

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk. 
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend
 
 
 
 
Een toegift van Arpeggiata op het festival Oude Muziek