Cuba                          
15 februari 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba
 2. Friese paardenfokkers actief bij luxe fok in Cuba
 3. Zeg Obama, Cubanen zijn al kapitalistisch
 4. Cuba presenteert plannen voor eerste zonnepanelenfabriek
 5. Agressieve vorm van hiv in Cuba ontdekt
 6. Netflix nu ook in Cuba
 7. Run op reizen naar Cuba uit angst voor verwesterlijking
 8. Nog meer: Oplichters in Havana
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba 
Van verschillende kanten is ons gevraagd iets meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals we eerder meldden bestaan we dit jaar 25 jaar.
 
In de steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
Aanhanger
In het begin van de Cubaanse revolutie kon je in Nederland lid worden van het Cuba-comité. De journalist John Jansen van Galen beschreef in het Parool 30 jaar later (17-12-1991) hoe hij ‘aanhanger werd van Cuba’.
Je maakte geld over aan Maria C.J. Snetlaghe van het Cuba-comité en kreeg in ruil een krantje waarin steeds stond dat het daar de goede kant op ging. Soms werd er bij het Amerikaanse consulaat gedemonstreerd tegen de verduiveling van Castro. Maar Che Guevara als de nieuwe Christus heb ik nooit aan de wand gehad. Mijn flirtation met Cuba was na vier jaar alweer over’. 
 
Veel veranderd
Jansen van Galen concludeert in dezelfde column dat er in 1991 veel veranderd is. ‘Ik besef dat als ik het orgaan van CLAT-Nederland opsla. Dat was altijd een bolwerk van solidaridad. In dat bolwerk leek linkse dictatuur minder erg dan rechtse dictatuur omdat linkse dictatuur er was voor de arme mensen. Nu zijn zes pagina’s van de vierentwintig kritische pagina’s gewijd aan Cuba; aan misbuik van psychiatrie, schending van mensenrechten en geknevelde vakbonden. Castro lijkt gepromoveerd tot de ergste vijand in heel Latijns-Amerika. (….)  Nu Castro ongeveer het laatste bastion van het reëel bestaande socialisme beheert, heeft hij geen vrienden meer. Een Amsterdams actiegroep inzake Cuba heet ‘Glasnost in Cuba’ en is dus ook niet echt bevriend met Castro. Enkele hardliners schuilen nog bijeen onder het motto: Venceremos; wij zullen overwinnen. Dat gelooft verder niemand meer.’ Aldus Jansen van Galen in 1991.

Gift
De Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
2. Friese paardenfokkers actief bij luxe fok in Cuba
Cuba is al bekend vanwege zijn kwalitatief hoogstaande rum en veelgeprezen en vaak dure  sigaren. Daar willen de Cubaanse leiders een nieuwe niche aan toevoegen, namelijk die van de fok van raspaarden. Superrijke Latijns-Amerikaanse paardenliefhebbers moeten zo worden verleid het communistische eiland te bezoeken. De veulens en jonge merries komen uit Nederland; het Nederlandse familiebedrijf VDL STUD speelt een belangrijke rol.

Veiling
Tijdens een veiling in het Nationale Ruitercentrum in Cuba vorige maand werden in een dag 31 paarden ter waarde van 435.000 dollar verkocht aan kopers uit Brazilië, Canada, Guatemala, Nederland en Mexico. Voor hen is het grote voordeel dat de paarden zich al in Latijns-Amerika bevinden, zich snel aanpassen aan de subtropische omstandigheden, goed zijn getraind en over uitmuntende raseigenschappen schikken. De Nederlandse firma VDL STUD is een belangrijke speler in het project dat geleid wordt door het Cubaanse staatsbedrijf voor de Bescherming van de Flora en Fauna. Dit machtige staatsbedrijf wordt geleid door een van de weinige nog in leven zijnde commandanten van de revolutie, Guillermo García Frías. (De foto is gemaakt op de nationale paardenfokkerij in Artemisa)

VDL Stud
Op de website van VDL STUD is over Cuba weinig te lezen. Leden van het familiebedrijf kwamen in 2011 aan het woord in het Fries Journaal. Een van de drie broers die het bedrijf leiden, Wiebe-Yde van de Lageweg, zegt dan over Cuba: ‘Cuba was vroeger een groot paardensportland, maar is de afgelopen decennia nogal in het slop geraakt. De regering wil weer een fokkerij opbouwen en heeft ons advies gevraagd. Daarnaast leveren we ook paarden aan Cuba. Dat soort verzoeken komen regelmatig bij ons binnen, dat gaat allemaal via via.’
 
Paardenfok
Cuba kent een paardenfoktraditie sinds de 16e eeuw, maar na de overwinning van Fidel Castro in 1959 werden paardenraces verboden, evenals gokken en andere beroepsporten. De paardensport werd als amateursport voortgezet maar de crisis in de jaren negentig met de Sovjet-Unie, maakte dat de paarden niet langer konden worden gevoed. Sinds 2005 worden de luxe paardensport en de invoer van Nederlandse warmbloedpaarden weer gestimuleerd. Op de leeftijd van anderhalf jaar worden de paarden in Cuba geïmporteerd, dan getraind voor wedstrijdspringen en op de leeftijd van drie jaar verkocht.

Linken
*
Associated Press, 13 februari 2015
* VDL STUD Friesland
*
Fries Journaal, 2011 over het bedrijf van de familie Van de Lageweg
 
3. Zeg Obama, Cubanen zijn al kapitalistisch
Met de versoepeling van het Amerikaanse handelsembargo hoopt Barack Obama communistisch Cuba te veranderen in een democratie en een markteconomie.
 
Noodgedwongen
Maar de Cubaanse bevolking heeft noodgedwongen allang leren leven met de kapitalistische logica, constateert Latijns Amerika verslaggever Edwin Koopman. Hij maakte recent een nieuwe reportage vanuit Havana.
 
Beluister
 
4. Cuba presenteert plannen voor eerste zonnepanelenfabriek
Empresa de Componentes Electrónicos Ernesto Che Guevara, een Cubaanse elektronicafabrikant, heeft een plan onthuld om Cuba's eerste zonnepanelenfabriek op te starten. De fabriek moet vijftien megawatt produceren.
 
Chinese leverancier
Die productielijn zou geleverd worden door een niet bekendgemaakte Chinese leverancier en kan modules vervaardigen van honderdzestig tot driehonderd watt. De fabriek moet voor het einde van het eerste kwartaal operationeel zijn. De Cubaanse overheid heeft de ambitie om in de komende jaren zevenhonderd megawatt pv-projecten operationeel te krijgen in eigen land.
 
 
5. Agressieve vorm van hiv in Cuba ontdekt
Een internationaal team van wetenschappers heeft in Cuba een zeer agressieve vorm van hiv ontdekt. Eenmaal besmet met dit virus krijgen de patiënten al binnen de drie jaar aids, soms nog voordat de betrokkene merkt dat hij besmet is.
 
Combinatie
"We vermoeden dat deze variant van het virus het resultaat is van een combinatie van verschillende subtypes van hiv", aldus de Belgische KUL-hoogleraar Anne-Mieke Vandamme, die deel uitmaakt van het team onderzoekers.
 
Achtergronden
 
6. Netflix nu ook in Cuba
Netflix is sinds maandag ook beschikbaar in Cuba. Dat liet het bedrijf afgelopen maandagmiddag weten.
 
Creditcard
Voor een abonnement op de streamingdienst is wel een internationaal geaccepteerd betaalmiddel vereist, zoals een creditcard. Lokale betaalopties worden vooralsnog niet ondersteund. Zoals gebruikelijk bij Netflix biedt de Cubaanse variant een combinatie van wereldwijd beschikbare content en films of series die enkel via Netflix Cuba te bekijken zijn. De lancering van de Cubaanse variant is een gevolg van de verbeterde betrekkingen tussen het land en de Verenigde Staten.
 
Breder initiatief
Netflix Cuba maakt bovendien onderdeel uit van een breder initiatief binnen Netflix om internationaal uit te breiden. Het bedrijf wil in de herfst van dit jaar ook de Aziatische markt betreden via Japan.
 
Bron: Nu.nl
 
7. Run op reizen naar Cuba uit angst voor verwesterlijking
Wie het authentieke Cuba wil ervaren, moet niet te lang wachten. Nederlanders boeken nu massaal een reisje naar het Caribische eiland 'voordat het te laat is'. Reisorganisaties zien een verdubbeling in het aantal boekingen.
 
Tijd stil gestaan
In het communistische Cuba, sinds 2008 onder het bewind van Raul Castro, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In de stoffige straatjes van Havana zul je geen reclameborden aantreffen, want alles en iedereen is van de overheid. Rondreizen doe je niet met de metro, maar met een lawaaierige oldtimer en prijzig internet is alleen te gebruiken in de betere hotels. In de plaatselijke supermarkt is er maar één soort frisdrank in plaats van een heel assortiment. Deze beperkingen zijn tegelijkertijd het visitekaartje van Cuba. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land bij veel cultuur- en geschiedenisliefhebbers bovenaan het wensenlijstje staat.
 
Druk om te boeken
Milou van der Waal (26) uit Rotterdam voelde de druk om een reisje te boeken. Zij maakt in juli een rondreis over het eiland met haar vriend. "Over vijf jaar is Cuba misschien wel helemaal anders'', vertelt ze. "Ik dacht om de charme van Cuba te ontdekken moeten we nu gaan.'' Die gedachte speelt bij meerdere mensen, zo blijkt. TUI International, onder andere moederbedrijf van Arke en Kras, Fox en Riksja Travel zien in de maand januari een enorme stijging in het aantal boekingen ten opzichte van januari 2014. De twee laatstgenoemden zien zelfs een verdubbeling. Ook wordt er fors meer gezocht op reizen naar de vakantiebestemming. "Nederlanders die boeken geven als voornaamste reden Cuba te willen zien voordat het verandert'', vertelt Vincent Pietersen van cubaonline.nl (Riksja Travel).
 
Wanneer en in welke mate?
Riksja Travel weet ook nog niet wanneer de veranderingen gaan gebeuren en in welke mate. "Niemand kan daar antwoord op geven, behalve Raul Castro. De president heeft aangegeven met zijn laatste termijn bezig te zijn en deze loopt af in 2018. Alles wijst erop dat hij druk bezig is om Cuba klaar te stomen voor de volgende stap als hij aftreedt.''
 
Hunkeren
Denise van der Stuyt (34) vertrekt volgende maand naar Cuba en zou het jammer vinden als de lichtgevende M's in het straatbeeld opduiken. Tegelijkertijd begrijpt ze dat de Cubaanse jongeren hunkeren naar een nieuwe tijd waarbij wifi en smartphones gemeengoed is. "Ik denk dat er een wereld voor hen open gaat.''
 
Oldtimers als klompen
Milou denkt dat het verschijnen van de Starbucks en Burger King onvermijdelijk is, maar ze is er in ieder geval niet bang voor dat Cuba compleet veranderd. "Dat zal alleen gebeuren als het communisme verdwijnt, maar daar hoeven we niet bang voor te zijn'', lacht ze.
De charmante en vervuilende oldtimers zullen voor altijd in het straatbeeld blijven, verwacht Maud Jansen die vorig jaar in Cuba heeft rondgereisd. "De Cubanen snappen ook wel dat toeristen komen voor het authentieke.'' Het zal vooral een showelement worden, verwacht ze. "Net als Volendammers met hun klompen.''
 
Meer
 
8. Nog meer over Oplichters in Havana
Naar aanleiding van de SBS-uitzending over Oplichters in Havana en een reactie hierop, gepubliceerd in de vorige CubaTips ontvingen we  een nieuwe reactie.
 
Overgewicht 
'Toch wil ik even reageren op een ingezonden stukje van een familie die een rondreis heeft gemaakt in Cuba en niet geconfronteerd werden met oplichting. Helaas zijn wij als ervaren Cubagangers nu al 6 jaar achter elkaar toch ook geconfronteerd met oplichting. Het eerste jaar maakten we een rondreis en werden bij vertrek door de baliemedewerkers er op attent gemaakt dat we overgewicht hadden en of we 200 CUC wilden betalen. We wisten dat het niet zo was en betaalden niet. De medewerker ging daarna steeds verder met het bedrag naar beneden en toen zei hij op het eind stiekem: geef maar een gift. Dat was de eerste keer'.
 
Precies zoals op TV
'De jaren daarna gingen we naar Cubaanse vrienden die we op de rondreis ontmoet hadden met veel extra bagage voor die mensen; van alles namen we mee. Ook toen ben ik, 2 jaar geleden, op de Airport bestolen van 100 euro, precies zoals op de televisie, maar nu in Holguin. Wat ik ook probeerde met de politie, ik kreeg mijn 100 euro niet terug'.
 
Hotel en politie
'Vorig jaar probeerde nog een medewerker van een hotel mij 40 euro afhandig te maken; helaas lukte hem dat deze keer niet.
De politie is ook zo corrupt als de pest. Ze hielden mij aan dat ik te dicht op mijn voorganger reed en ik moest 75 euro betalen. Toen ik een camera boven de weg zag hangen vroeg ik hem binnen naar de foto te gaan kijken. Toen zei hij: rij maar door. Kijk dus uit, die camera's in Cuba die werken niet. (...) Cuba is echt fantastisch maar je moet goed oppassen'.
 
Nederlandse toeristen
'Overigens, de toeristen uit Nederland kunnen er ook wat van! Elk jaar zitten we in Holguin op een plein waar veel toeristen komen. Daar is een pindaman die zijn waar verkoopt. Als hij mij ziet komt hij steeds met het Nederlandse geld naar mij toe en vraagt of ik het niet kan wisselen. Je gelooft het niet: alleen maar centen, dubbeltjes en stuivers, een buil vol. Terwijl hij denkt heel wat verdiend te hebben. Dan geef ik hem maar een paar CUC en neem die prut weer mee. Die mensen uit Nederland die moeten toch maar eens goed opgelicht worden!'
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Foto-expositie over straatbeeld Havana: februari in Mijdrecht
In Medisch Centrum Hofland aan Hofland 48-56 in Mijdrecht is in februari nog een foto-expositie te bezichtigen van Leo Honkoop uit Vinkeveen, lid van Fotoworkshop De Ronde Venen. Leo Honkoop heeft in de hoofdstad van Cuba, Havana, in drie wijken (Havana Vieja (Oud-Havana), Centro Havana en Vedado) een aantal straatbeelden vastgelegd.
 
* 40 Belgische kunstenaars in Havana: t/m 26 april
Van 13 februari tot en met 26 april vindt in Havana de expo The importance of Being plaats met werken van 40 Belgische kunstenaars. Het gaat om klinkende namen als Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye en Carl De Keyzer. Ook de stemhokkeninstallatie van Antwerps beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met eind april te bezichtigen in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, daarna reist hij verder naar Argentinië en Brazilië.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Met een laatste op 29 april 2015 tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Cuba: honkbalkampioen van de Cariben
Vijf-en-vijftig jaar was de overwinning aan Cuba voorbijgegaan, maar zondag jl.won het honkbalteam Vegueros de Pinar del Río van de Tomateros de Cualiacán, het Mexicaanse team met 3 tegen 2. Cuba werd honkbalkampioen van de Cariben! Lees verder
 
* Staatsmedia willen ideologisch offensief tegen politiek VS
Het officiële dagblad Juventud Rebelde deed vorig weekend een oproep om ‘het dagelijks leven in Cuba in spiritueel en materieel opzicht te veranderen’ om weerstand te kunnen bieden aan de nieuwe politiek van de VS tegenover het eiland. De krant zegt dat ‘de ware civil-society in Cuba gemobiliseerd moet worden om een antwoord te vinden op de nieuwe confrontaties vanuit de VS.’ De krant doelt impliciet op de contacten van de VS met de dissidente beweging en de civil society die het regime een doorn in het oog zijn en de opvatting van de Obama-administratie dat er geen verandering in beleid is opgetreden in de wens tot democratisering van het communistische eiland. Lees verder
 
* El Sexto: ‘Ik ben gelukkig omdat ik zonder angst leef’
De graffitikunstenaar Danilo Maldonado, beter bekend als El Sexto, zit al ruim een maand gevangen. Hij werd opgepakt tijdens een taxirit, waarbij hij twee levende varkens in de kofferbak transporteerde. De dieren waren groen geschilderd en droegen respectievelijk de namen Raúl en Fidel op hun flanken. Daniel Maldonado had de intentie de varkens los te laten in het Parque Central om een boerentraditie te realiseren waarbij met vet ingesmeerde varkens door deelnemers gevangen zouden moeten worden. Zijn performance droeg de titel Animal Farm In Memoriam naar het boek met dezelfde titel van George Orwell. Lees verder
 
* Turkije wil twee moskeeën in Cuba
De Turkse president Tayyip Erdogan bezocht afgelopen week Cuba. Het is het eerste bezoek van een Turkse president aan deze regio sinds 1995. Ook de Turkse ministers van Cultuur, Buitenlandse Zaken, Economie en Toerisme maken deel uit van de Turkse delegatie. Lees verder  
 
* Open Brief aan Congres met kritiek Cuba-beleid Obama
De Amerikaanse krant Washington Post publiceerde een Open Brief, ondertekend door ruim 50 belangrijke persoonlijkheden waarin het nieuwe Cubabeleid van president Obama scherp wordt veroordeeld. De ondertekenaars zijn van mening dat dit beleid eerder een steunbetuiging is aan de Cubaanse regering en niet de Cubaanse burgers sterker maakt. ‘De nieuwe politiek van president Barack Obama is een grote overwinning voor het repressieve regime in Cuba en voor de gebroeders Castro,’ aldus de tekst van de Open Brief, een initiatief van het Centro para una Cuba Libre. Lees verder
 
* Kebab á la Cubana
Midden in de drukke straat Aquila tussen Dragones en Reina, verkopen de kleine winkeltjes zoetigheden, brood met ei, Chinees voedsel en smoothies. Eén zaak valt op door het unieke aanbod. El Levant verkoopt sinds 2 jaar een Cubaanse versie van kebab, midden in Havana waar broodjes met varkensvlees en pizza’s met kaas overheersen. Lees verder
   
*  De lach en de humor zijn onze sterkste wapens
De website Habanero 2000 bevat veel teksten en herinneringen van Cubanen die in de VS wonen, maar ook van Cubanen die voor langere of kortere tijd weer naar Cuba terugkeren. De column van 19 januari 2015 was gewijd aan de lach en de humor. Hoewel de meeste Cubanen met afschuw terugdenken aan de zogeheten 'Speciale Periode', wordt er ook gelachen bij het ophalen van oude herinneringen aan die tijd. Lees verder