'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 35 - September 2012
 
Hallo , 
 
Hopelijk heeft de zomer je verkwikt en gebracht wat je wenste. Nu begint het gewone ritme weer en worden voornemens uitgevoerd. Cursussen starten, clubs en verenigingsleven komen samen op een vaste avond in de week. Waar loop jij warm voor, wat onsteekt in jou een vlammetje?
In deze nieuwsbrief vind je een kleine agenda van activiteiten, misschien zit er iets voor je bij. 
 
Vezeltest
 

Of we genoeg vezels eten dat weten we vaak niet. Bij een paar bruine boterhammen denken we dat we wel goed bezig zijn en verder staan we er niet zo bij stil. De reden van genoeg vezels staat in verband met een goede darmwerking en dat is belangrijk voor het op tijd afvoeren van afvalstoffen. Als je eens wilt checken of je genoeg vezels eet doe dan de vezeltest. Klik hier om door te gaan.
 
Agenda
  
Symposium van de grond naar de mond - Vrijdag 28 september
Met kleurrijke sprekers als Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager, Bart van Oppzeeland van Foodwatch en Martha van Nederpelt van Martha's Soepen en Piet van IJzendoorn van Zonnehoeve. Kijk hier voor het hele programma.


Vanaf 1 oktober is er élke 1e avond van de maand een Energie Herstelplan avond, zie artikel verderop in de nieuwsbrief. Voor aanmeldingen of vragen kun je mailen. 

Rondwandeling Kruiden herkennen voor in de keuken

Tijdens een wandeling van 1,5 uur leer je 7 kruiden kennen die je in de pan kunt verwerken tot iets lekkers of tot een frisse salade. Met het najaar voor de deur gaan we ook de uitdaging aan dat we wat lekkere paddenstoelen vinden. Ga je mee? Voor meer informatie kun je mailen. 


Supermarktsurvival - wat eten we eigenlijk?
Boodschappen doen we vaak vanuit routine. Dat is maar goed ook want het scheelt veel tijd. Stel je voor dat je elke keer opnieuw alle informatie op pakjes en potjes zou moeten gaan lezen. Maar dat is wel wat we gaan doen tijdens de supermarktsurvival. Als je denkt dat er voor jou niets nieuws onder de zon te ontdekken valt ga dan mee!
Voor aanmelding en meer info kun je mailen. Zodra we een groepje compleet hebben gaan we op stap.

Symposium natuurlijke voeding rondom de zwangerschap - Zaterdag 10 november.
In Antropia Driebergen komt Tanja Visser spreken over natuurlijke voeding rondom de zwangerschap. Haar specialisatie is natuurlijke voeding rond de zwangerschap. Zie verderop in de nieuwsbrief.
 
 One apple a day ...
 
 
Dat spreekwoord ken je natuurlijk wel, . Maar weet je ook dat apppels je uithoudingsvermogen vergroten? Dat komt o.a. door de stof quercetine, een anti-oxidant. Appels hebben een matig glycemische index (40 GlI) en zorgt daarmee voor gelijkmatige energie. Appels bevatten veel landbouwgiffen, pesticiden met name. Een Eko-appel is een gezonde keuze. Voor lekkere biologische appeltjes om zelf te plukken ging ik elk najaar naar de Olmenhorst in Lisserbroek. Doe dat op een doordeweekse dag, dan is de sfeer daar alsof je terug in de tijd stapt. Even met je eigen plukmand door de boomgaard. Appels kun je goed bewaren door ze in te pakken in papier, stuk voor stuk, en dan weg te leggen in een koele schuur. Zo kun je in een keer een hele partij kopen. We hebben tenslotte wel meer te doen ;-)
 
Energie herstellen
 
 
Elke 1e avond van de maand praten we in besloten kring over het Energie Herstelplan. De invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen dit vraagt in de keuken. Dit doen we in huiskamersfeer in Sint Odiliënberg met voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en aantekeningen. Voor aanmelden of informatie klik hier.
 
Vis, goed voor u
 
 
Het is een goede gewoonte om elke week een visje op tafel te toveren. Lukt jou dat  of ben je vegetariër? Dan weet je vast hoe je op een andere manier aan je eiwitten komt.
Er zijn veel soorten vis die omstreden zijn, andere geluiden spreken dat weer tegen. Kabeljauw zou sterk achteruit gaan door overbevissing, paling mag allang niet meer want die wordt met uitsterven bedreigt, pangasius wordt gekweekt onder slechte omstandigheden in landen als Japan en zalm gekweekt met hormonen. Wat en hoe dat weet ik ook niet precies, daarvoor zijn de geluiden te tegenstrijdig. Ik eet af en toe vis en maak hierbij zo bewust mogelijk een keuze. Het allerlekkerste is verse vis direct klaargemaakt. Dan heb je eigenlijk niet veel nodig. Gebruik wat citroen en olie als marinade, dat komt de vertering ten goede. Wissel vette en magere vis met elkaar af, evenals de gekookte en gebakken manier van bereiden.
 
Internet
 
Via Twitter kun je heel snel een actie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
 
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn recepten zijn te downloaden via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een informatieve site waar veel te ontdekken valt. 

 
Foto's en copyright

 
Alle foto's zijn van eigen makelij, tenzij anders vermeld. Hiervan gebruik maken zonder aanvraag is strafbaar.
 
 Even voorstellen ...

Tanja Visser

Binnenkort komt Tanja Visser, natuurdiëtist en mede-auteur van het boek Energieherstelplan, op een dagseminair vertellen over het Energieherstelplan en zwangerschap.
Deze informatieve dag is vooral geschikt voor gezondheidsprofessionals zoals diëtisten, verloskundigen, fysiotherapeuten, osteopaten,consultatiebureauartsen en -verpleegkundigen en natuurgeneeskundig therapeuten.
Er wordt vanuit gegaan dat u beschikt over voldoende medische basiskennis en voedingsleer. Bent u geen professional maar wilt u toch het seminar bijwonen? Dan bent u ook welkom, neem dan contact op met de organisatie.
 
Voor informatie zie bijlage of http://www.dieetcare.nl
 
Vapeurs
 
 
Vapeurs is een ander woord voor opvliegers. Gebleken is dat supplementen met magnesium een goedkope en veilige remedie zijn tegen opvliegers. Door dagelijks een supplement met 400 mg magnesium te nemen ondervond meer dan de helft van een groep vrouwen een opmerkelijke daling van het aantal opvliegers. Ook klachten zoals vermoeidheid, transpiratie en verstrooidheid verminderden.

Ongeveer 90 % van alle vrouwen rond de overgang heeft last van opvliegers. Vooral vrouwen die in behandeling zijn tegen borstkanker hebben ernstige klachten van opvliegers ten gevolge van de therapie. Magnesium is een veilige, aanvullende optie op de SSRI-medicijnen die doorgaans voorgeschreven worden.
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
   06 - 46022065