Nieuwsbrief Senia
augustus 2021
 

   
Dag lezers,
 
Een bescheiden nieuwsbrief, midden in de zomer.
'Zomerlezen' betekent deze zomer misschien wel 'lezen in de regen...'. Gelukkig regent het in deze nieuwsbrief weer leestips, luistertips en uitgaanstips!

Veel leesplezier,
Medewerkers en vrijwilligers Senia 
Leeswijzers klaar voor verzending

De leeswijzers voor het nieuwe leesclubseizoen zijn bijna klaar om op de post te gaan naar onze leden. Een jaarlijkse klus, waar veel vrijwilligers aan meedoen. Linda Marsman, werkzaam op het kantoor van Senia in Olst, legt in een kort filmpje uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
 
 

 
'10.000 leden actieplan' in de startblokken

Senia wil zo snel mogelijk weer terugkeren naar de 10.000 leden die het had voor coronatijd. Senia’s ‘10.000 leden actieplan’ krijgt steeds meer vorm.
 
Deze pakketjes gaan bijna op de post naar onze regionale vrijwilligers. Die lopen zich warm voor een groot aantal oprichtingsbijeenkomsten dit najaar. Er zijn al veel bijeenkomsten gepland, wat je kunt zien op www.senia.nl/pages/Senia/leesclub. Dat er maar veel nieuwe leden mogen volgen!
 
Op de foto zien we Marijke Slager, spin in het web van Senia.
   
 
 
Gesprek met Senia-ambassadeur Herman Roovers

Via een oproep in de bibliotheek werd Herman Roovers lid van een Senia-leesclub Japanse literatuur. Hij is nu ruim een jaar ambassadeur. Met plezier ondersteunt hij de leesgroepen in Nijmegen. En in de toekomst hoopt hij ook de randgemeenten van leesclubs te kunnen voorzien.
 
Herman is zeer tevreden met het vrijwilligersbeleid van Senia: ‘Het voelt hier als een warm bad. Als vrijwilliger word je steeds goed geïnformeerd, er is transparantie en ideeën zijn altijd welkom. Dat geeft een extra stimulans.’
 
Lees het interview door Wil de Graaf
   
Senia in beeld
Top 3 geschiedenis, biografieën en filosofie
Onze leesgroepen hebben weer mooie boeken gekozen voor het komende seizoen. Dit zijn de meest gekozen boeken voor Geschiedenis, Biografieën en Filosofie.

   Geschiedenis
  1. De Habsburgers -  Martyn Rady
  2. Zwarte Golf- Kim Ghattas
  3. Revolusi - David van Reybrouck
   Biografieën
  1. Hannah Arendt - Ann Heberlein
  2. Indo - Marion Bloem
  3. Ahmed Aboutaleb - Elisa Hermanidas
   Filosofie
  1. Stop met redelijk zijn - Eleanor Gordon-Smith
  2. De vrijheid om vrij te zijn - Hannah  Arendt
  3. De democratie denken - Pierre Rosanvall
 
Leesgroepen in beeld
 
Nog even en dan gaat het leesclubseizoen 2021-2022 van start. We kijken ernaar uit dat onze leesclubs eindelijk weer in levenden lijve bij elkaar kunnen komen in huiskamers, bibliotheken of boekhandels. In de zomer kan dit nog heerlijk buiten!
Over leesgroep English Reading in Haarlem schrijft Janneke de Boer: 'Aan de zomerlunch op Buitenplaats Leyduin in de bosrijke omgeving van Heemstede. Zo houden we in de vakantieperiode toch contact.'
 
Komt jouw leesgroep ook weer bij elkaar? Mail een beetje tekst en foto naar
 
Leestips
Wat is je favoriete zomerboek? 
Wij kregen mooie reacties op onze oproep ‘Wat is je favoriete zomerboek’. Zie hieronder leuke reacties van Liesbeth Kooijman en Anne Bos.
Heb je ook een leestip? Mail nieuwsbrief@senia.nl.
 

 
Mijn zomerboek is Het dieptelood van de herinnering door Hella S. Haasse, schrijft Liesbeth Kooyman. 'Ik wist niet eens van dit boek af. Eerste druk 2003. Al haar autobiografische geschriften zijn in dit boek samengebracht. Je volgt de ontwikkelingsgang van schrijfster Haasse. Ze analyseert eigen werk, citeert uit de boeken van haar lievelingsschrijvers etc. Haar stijl blijft magisch.'
 
Anne Bos van leesgroep N12 Amersfoort: Stedevaart, Jan Brokken. 'Omdat Jan Brokken mooi schrijft. Omdat het over een aantal interessante steden gaat. Omdat je dit boek gemakkelijk in stukjes leest, per stad dus. Omdat je weer zin in reizen krijgt. Omdat het je perspectief op de wereld verbreed. Omdat de cover zo mooi is.'
 
Cultuurtips
Tips Openluchtvoorstellingen
Ook in de nazomer zijn er veel leuke openlucht concerten en theatervoorstellingen. Senia maakte een selectie.

 
In de Zeister Muziekdagen is veel te beleven, waaronder een muzikale wijnproeverij. Maar onze aandacht gaat naar de muziekwandeling van 6 km door Zeister buitenplaatsen, waarbij de wandelaars op verschillende middels een QR code een miniconcert kunnen beluisteren en bekijken. Dagelijks van juli tot oktober in het Zeisterbos.
  

 
Het Festival Oude Muziek is dit jaar weer present in Utrecht op verschillende locaties. In de buitenlucht kunt u genieten van een klokkenluidersconcert  op zaterdag 28 augustus om 12 uur.
Ook geeft Malgiosa Fiebig een beiaardconcert op de klokken van de Dom op zaterdag 28 augustus en zaterdag 4 september om 11 uur, met muziek van respectievelijk Johann Kuhnau en George Muffat.
 
    

Shakespeare openluchttheater in Diever is altijd een bijzondere ervaring. Dit jaar is er een jubileumprogramma met Macbeth en Comedy of Errors gecombineerd in één tragikomedie. Try-outs begin augustus, de voorstelling zelf loopt van 6 augustus tm 11 september.
 
 
Luisterwijzer Eerste Vioolconcert van Max Bruch 
Een van de nieuwe Senia-luisterwijzers van komend seizoen gaat over het Eerste Vioolconcert van de Duitse componist Max Bruch. Bruch droeg dit concert op aan de beroemde Hongaarse violist Joseph Joachim die bij de première in 1868 de solist was.
Sindsdien is dit concert onverminderd geliefd vanwege de mooie, toegankelijke melodieën.
 

 
Bruch zelf was echter allerminst gelukkig met de populariteit van zijn Eerste Vioolconcert omdat het de bekendheid van zijn andere werken voor viool en orkest, die volgens hem minstens zo goed waren, in de weg stond. Kijk & luister naar een uitvoering uit december 2016 door de violiste Ye-Eun Choi met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.
 
Bruch had een voorliefde voor de viool omdat dit instrument zo mooi kon ‘zingen’, maar ook voor de klarinet. Voor zijn zoon Max Felix, die klarinettist was, schreef hij in 1909 Acht Trio Stücke voor klarinet, altviool en piano. Luister naar een uitvoering uit 2016 van drie van deze stukken door de klarinettist Martin Fröst, de altviolist Amihai Grosz en de pianist Itamar Golan.
     
 
Volg Senia op Facebook

 

Wees altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten van Senia. Like Senia op Facebook!