Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 12 februari 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2. Partij voor de Dieren flirt met meedogenloze Che Guevara
  3. Boek: De waarheid over de Cubaanse autocultuur
  4. Cuba wordt overspoeld door vooral Amerikaanse toeristen
  5. Cuba wil meer baby's en regelt dus verlof voor... grootouders
  6. Zo regelde Gregory Elias dat The Rolling Stones gratis optraden in Cuba
  7. Cartoon Garrincha: Stijging of daling?
  8. Ook dit jaar werkbrigade in Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie

Ook dit nummer van CubaTips biedt een scala van uiteenlopende berichten over een snel veranderend Cuba. Zoals over de vermeende romantiek van de Cubaanse oldtimers of de  aankondiging van een werkbrigade, georganiseerd door de trouwe Castrobeweging uit Vlaanderen.
Cuba verandert maar sommige zaken blijven. Dat geldt ook voor de dwaze inval (zie hierna bericht 2) van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren om zich te vereeuwigen in het gevechtstenue van El ‘Che’. De jaren zestig liggen toch al ver achter ons. We zijn sinds Harry Mulisch' bezoek aan Cuba veel gewend op het gebied van blinde verwondering, maar deze verkiezingsaffiche herinnert ons opnieuw aan de mythen die er rond Guevara zijn ontstaan. En de Partij voor de Dieren trapte erin.
Wij hebben deze partij inmiddels een document gestuurd waarin '216 gedocumenteerde dodelijke slachtoffers van Che Guevara 1957 - 1959' werden verzameld.

De redactie
 
2. Partij voor de Dieren flirt met meedogenloze Che Guevara
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) figureert in de komende verkiezingscampagne op een affiche als een soort vrouwelijke Che Guevara. Op de mediawebsite Vance wordt deze campagne van de Partij voor de Dieren verklaard. De outfit zou ontworpen zijn als een reflectie van Thieme’s strijdvaardigheid. (…) en ‘laat zien waar zij en de partij voor staan: anti-onderdrukking en vreedzame revolutie.’ Is de partij de weg kwijt en kunnen we binnenkort een tevreden Keurslager op de verkezingsaffiches verwachten van deze partij?

De nieuwe poster die werd gemaakt door illustrator Joost Veerkamp in opdracht van de Partij voor de Dieren, is onlosmakelijk verbonden met de idealen van de partij, legt initiatiefnemer en fractielid Niko Koffeman uit. ‘Maar van de groepen wier belangen worden geschonden, dieren, homo’s of vrouwen, verdient die laatste groep een extra impuls met de aankomende verkiezingen.’
 
Mededogen
De Partij voor de Dieren zegt te staan voor ‘duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.’ We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat een professionele politieke partij zich niet eerst verdiept in de achtergronden van de rolmodellen, die zij verkiest in campagnes. En dan verder kijkt dan de romantische retoriek rond een cultfiguur uit de jaren zestig, die ook nog eens volmondig het geweld predikte. In een brief aan zijn vader, schreef El 'Che' ooit: ‘Mijn neusgaten verwijden als ik de geur van bloed en buskruit ruik. Ik moet toegeven, papa, dat ik op dat moment ontdekte dat ik hou van moorden.’

Vuurpeletons
Guevara stond in de eerste jaren van de revolutie vooraan toen na snelrechtprocesssen o.a. in het stadion van Havana, honderden mensen ter dood werden veroordeeld en werden gedood door het vuurpeleton ‘zonder dat we wisten of zij wel echt schuldig waren. Soms kan de revolutie nu eenmaal niet stoppen om zaken te onderzoeken,’ aldus de strijdmakker van Fidel Castro.

Homo's
Dezelfde El ‘Che’ werd razend toen hij tijdens een bezoek aan een Cubaanse ambassade in Europa een boek op de tafel van de ambassadeur ontdekte van de schrijver Virgilio Piñera, een van de grootste schrijvers in Cuba en homoseksueel. ‘Waarom leest iemand op onze ambassade een boek van deze maricón (flikker)?’ Hij wachtte het antwoord niet af en smeet het boek in de prullenbak.
 
Rolmodel
El ‘Che’ is mijlen ver verwijderd van het mededogen dat de Partij voor de Dieren wil uitdragen. Hij omschreef zichzelf als revolutionair het beste: ‘Revolutionairen moeten koude dodende machines zijn, gemotiveerd door pure haat.’ Op zulke dubieuze rolmodellen zitten ‘dieren, homo’s en vrouwen’ in de Partij voor de Dieren toch niet te wachten?
 
Link
*
Mediawebsite Vance met het verhaal achter de Ché Guevara-poster van de Partij voor de Dieren, opgetekend door Nina Bogosavac, 4 februari 2017
 
3. De waarheid over de Cubaanse autocultuur
Tegelijk met de versoepeling van de relaties tussen Cuba en de VS, verscheen een boek over de veel geroemde oldtimers. De titel van het boek luidt: Cuba’s Car Culture: Celebrating The Island’s Automotive Love Affair door Bill Warner en auto-expert Tom Cotter. Het is allemaal niet zo pittoresk als velen geloven in een land waar een Corvair uit 1960 beschouwd wordt als een recent model.

Het schitterend geïllustreerde boek rekent af met de mythe dat de Cubaanse autocultuur herinneringen oproept aan een romance uit een ver verleden. Door het Amerikaans embargo was het lange tijd niet mogelijk om nieuwe modellen te importeren. Cubanen waren afhankelijk van slecht passende Russische en Tsjecho-Slowaakse onderdelen om de levensduur van hun vehikels te verlengen. Maar volgens de auteurs zijn de Cubanen doodmoe van deze rammelkasten en ‘als ze ooit de kans hebben willen zij een nieuwe auto kopen.’

Luxe-artikelen
Cuba was ooit de grootste automarkt van Latijns-Amerika en de grootste importeur van Amerikaanse auto’s ter wereld. Rond Havana stonden assemblagebedrijven van Ford en General Motors en die buurt werd Little Detroit genoemd. Fidel maakte daar als eerste een einde aan door in 1959 een heffing van 200% te eisen voor auto’s en andere luxeartikelen. 
President Dwight D. Eisenhower volgde een jaar later met een verbod op export naar Cuba. De wagens die nu al 60 tot 70 jaar in Cuba rondrijden, zijn meer dan bejaard, schrijven de auteurs. ‘En als je leest over ‘feilloos gerepareerde Amerikaanse klassiekers', moet je daar geen woord van geloven.’ En voeg daarbij de leeftijd van de wagens, de slechte wegen, de matige kwaliteit van benzine en het ontbreken van de juiste onderdelen en je begint de openhartigheid van Cubanen te begrijpen.’

Meer informatie
* Tuba’s Car Culture: Celebrating the Island's Automotive Love Affair Hardcover – October 1, 2016 -  $35,- door Tom Cotter (auteur) en Bill Warner (fotograaf)
 
4. Cuba wordt overspoeld door vooral Amerikaanse toeristen
De toeristische invasie op Cuba, die in 2015 begon, is onstuitbaar. De toeristen ontdekken nieuwe bestemmingen op het eiland, steden en dorpen worden overrompeld.
 
Cuba beleeft een ware toeristische boom, vooral door de invasie van toeristen uit de VS. Dat biedt een unieke kans om de Cubaanse economie weer tot leven te wekken, zeggen experts. Maar dan moet de privésector meer armslag krijgen.
 
Camagüey
De toeristische invasie op Cuba, die in 2015 begon, is onstuitbaar. De toeristen ontdekken nieuwe bestemmingen op het eiland, steden en dorpen worden overrompeld. Zelfs op de Plaza de San Juan de Dios, het best bewaarde koloniale plein in Camagüey, komen elke dag honderden buitenlandse bezoekers.
Amerikaanse toeristen
Camagüey, de derde belangrijkste stad van Cuba, ligt in het centrum van het Caraïbische eiland. "94 procent van onze klanten zijn buitenlandse toeristen, de helft komt uit de Verenigde Staten", zegt Edel Izquierdo, die in 2012 Restaurante 1800 opende op dit plein.
Hij had toen al zeventien jaar ervaring in toeristische staatsbedrijven en besloot ondernemer te worden. Zijn familie had een eigendom op een van de hoeken van de Plaza de San Juan de Dios.
 
 
5. Cuba wil meer baby's en regelt dus verlof voor... grootouders
In Cuba hebben grootouders met kersverse kleinkinderen het recht om verlof op te nemen, zoals ouders dat kunnen met ouderschapsverlof. Met de maatregel wil het land het lage geboortecijfer drastisch opkrikken.
 
Cuba voorziet nu al meer dan één jaar - deels betaald - ouderschapsverlof voor kersverse ouders. Met de invoering van verlof ook voor grootouders willen de autoriteiten het lage geboortecijfer aanpakken.
 
Laag cijfer
De Cubaanse vrouw krijgt gemiddeld 1,7 kinderen in haar leven. Verschillende factoren liggen aan de basis van dat lage cijfer.
Zo is er de Cubaanse gezondheidszorg. Vrouwen kunnen makkelijk aan anticonceptie raken en abortus is vrij toegankelijk. Daarnaast beginnen meer en meer vrouwen een carrière uit te bouwen waardoor het moederschap wordt uitgesteld. Heel wat Cubaanse vrouwen wachten tot ze de 30 voorbij zijn.
 
Demografie
En dan is er nog het demografische aspect: 60.000 tot 80.000 Cubanen wijken elk jaar uit naar het buitenland, onder hen heel wat jonge mensen die hun geluk gaan zoeken in de VS of Europa. Wie achterblijft, zijn de ouderen. Bijna 1/5 van de bevolking is 60 jaar of ouder. De levensverwachting in Cuba ligt op 78 jaar.
 
Eerste
Cuba is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat grootouders laat profiteren van het verlof. In Argentinië ligt het voorstel alvast op tafel. Het Verenigd Koninkrijk heeft het specifieke verlof voor grootouders (die nog steeds werken), ook ingevoerd.
 
 
6. Zo regelde Gregory Elias dat The Rolling Stones gratis optraden in Cuba
The Stones brachten even een stukje vrijheid naar Cuba. Gregory Elias, uitbater van een trustkantoor op Curacao en multimiljonair, was de man in de coulissen die alles regelde. Bij Ivo Niehe deed hij zijn verhaal.
 
Elias blijkt een onverschrokken onderhandelaar te zijn geweest die zich langs de onverbiddelijke manager Joyce Smith wist te wurmen en Mick Jagger zover wist te krijgen om gratis op te treden in Cuba.
 
Twee stappen
Eerst was er de totale verbijstering van zijn vriend Leon Ramakers van Mojo. 'Leon Ramakers zei: ‘Greg, ik vind je een hele aardige jongen, ik wil wel het telefoonnummer van Joyce Smith geven, maar word niet boos als ze niet opnemen.''
Dat ging dus goed. Binnen een dag belde Smith terug met de droge mededeling dat ze een deal hadden. 'Het is de droom van Mick om op te treden', sprak Smith.
Dat was stap 1. Toen kwam stap 2. Het moest wel gratis, want Elias wilde niet dat de arme Cubanen iets zouden moeten uitgeven aan de komst van de grootse rock 'n roll band op aarde. 'Ik zei: het moet pro-bono'. Na weer een paar dagen, kwam het antwoord, weer van Smith. De als gierig bekendstaande Jagger ging zonder morren - weer - akkoord.
 
Voor even vrij
Elias organiseerde het concert - dat hem tussen de €5 en 8 miljoen kostte - om Cubanen het gevoel van vrijheid te geven. 'Ik zat daar en keek naar de mensen: je zag de vrijheid, mensen zongen uit volle borst. Mensen dachten: we zijn vrij, voor eventjes vanavond.'
 
 
7. Stijging of daling?
‘Eigenlijk is het een grafiek over de stijging van het aantal politieke gevangenen, maar we zeggen hen dat het een grafiek is over de te verwachten economische groei’.
‘Dat is briljant.
 Cartoon van Garrincha
 
8. Ook dit jaar werkbrigade in Cuba
Met als motto 'Ga mee naar Cuba, het eiland dat zich inzet voor een andere maatschappij' organiseert de ICS, de Vlaamse steungroep van de Cubaanse communistische revolutie en van de Castro's, in juli 2017 opnieuw een werkbrigade naar Cuba.
 
'We nemen er deel aan de Internationale Werkbrigade José Marti, georganiseerd door ICAP, het Cubaans Instituut voor de Vriendschap van de Volkeren. Aan deze brigade nemen solidariteitsorganisaties uit verschillende Europese landen deel'.
 
Zwoegen en zweten
'Het programma is zeer gevarieerd. In de voormiddag wordt er gezwoegd en vooral gezweet op het veld. In de namiddag volgen stadsbezoeken, conferenties, ontmoetingen met officiële Cubaanse organisaties, of rust en zwempartijen aan het strand.
Natuurlijk ontbreekt de fiesta, op de ritmes van salsa en reggaeton, en de mojito niet! Alles samen zorgt dit voor een onderdompeling in alle facetten van de Cubaanse maatschappij, maar ook in de wereld van de solidariteit met Cuba. Tijdens de brigade wordt ook gedurende vier dagen een andere provincie aangedaan.
Na het werkkamp blijven we nog een aantal dagen om Havana te verkennen, begeleid en met de nodige vrije tijd', aldus de organisatoren.
De kosten van de activiteiten in Cuba bedragen ongeveer 850 euro. De vliegticket erheen en de reisverzekering moet men zelf regelen en betalen. 
 
Link
 
9. Culturele Agenda
* Lezing mét Cubaanse maaltijd
Op zondag 5 maart 2017 (van 16.30 tot ongeveer 21.30 uur) geeft schrijver-avonturier René Kerkhoven uit Zwijndrecht een lezing over Cuba. De lezing wordt gegeven in combinatie met een maaltijd door een Cubaanse kok in Cubaanse sfeer. De afgelopen jaren was René Kerkhoven regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert.
Meer informatie
* Kosten in totaal: € 35,00 p.p. alles inbegrepen  (lezing, mojito, drankjes tijdens maaltijd (driegangen), koffie met Cubaanse koffielikeur achteraf).
* Locatie: Paladar Cubalinda.
* Aanmelden via m.kerkhoven4@chello.nl of ter plaatse (wel vóóraf!)
 
10. Het laatste nieuws
* Je eigen huis bouwen in Camagüey
Tot januari 2015 hadden Cubanen die grond wilden kopen om een huis te bouwen slechts één optie. Tegen een veel te hoge prijs en met gesjoemel en smeergeld kon men iets kopen van een individuele Cubaan, maar die mogelijkheid was slechts weggelegd voor een kleine minderheid. Daniel Valero beschreef de situatie  in de provinciehoofdstad Camagüey op de website Progreso Semanal. Lees de twee artikelen hierover: Deel 1 en Deel 2
 
* Helft van Cuba’s politieke gevangenen behoort tot UNPACU
Volgens het maandrapport van de Cubaanse Commissie van Mensenrechten en Verzoening (CCDHRN), behoort de helft van Cuba’s politieke gevangenen tot de beweging Unión Patriótica de Cuba / Patriottische Unie van Cuba, afgekort UNPACU. De CCDHRN meldt dat er in de afgelopen maand januari 478 personen om arbitraire redenen in Cuba werden gearresteerd, dat zijn er 20 meer dan in december 2016. Vorig jaar meldde de CCDHRN in totaal 9.940 gevallen van arbitraire arrestaties. Dit record maakt dat Cuba op de eerste plaats in Latijns-Amerika staat wat betreft dit type arrestaties. Lees verder

* Twee en vijf jaar gevangenisstraf geëist voor activistenechtpaar
De Cubaanse autoriteiten hebben resp. twee en vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een activistenechtpaar (zie foto) van de Mesa de Diálogo de la Juventud / Dialoogtafel van de Cubaanse Jeugd (MDJC). Casares Soto wordt bovendien beschuldigd van belediging van de overleden leider Fidel Castro. Lees verder
 
* Maximumprijzen voor taxi’s in Havana
Sinds donderdag jl. gelden voor particuliere taxi’s op de 6 belangrijkste routes in Havana maximumprijzen. De autoriteiten willen prijsopdrijving voorkomen. De maatregel is bedoeld om ‘de bevolking te beschermen’.
Lees verder
Tip:
* De website 14ymedio publiceerde de route-prijzen voor taxi’s in nationale peso’s of CUP’s, 9 februari 2017
 
* Digitalisering van Cuba versnelt, maar apps laden langzaam
De digitalisering grijpt in Cuba snel om zich heen. Ook op het eiland zijn chat-apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger belangrijk. Maar ze hebben daar één praktisch probleem. Door een gebrek aan snel internet is het downloaden van apps ingewikkeld. De oplossing is te vinden in lokale telefoonwinkels. Daar kunnen inwoners hun telefoon aansluiten op een computer die in de winkel staat, schrijft The Economist. Voor 5 tot 10 dollar kunnen mensen vervolgens 60 tot 70 apps installeren. Dat betekent dat ze gemiddeld tussen de 8 en 14 cent betalen per app. Lees verder