BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 2 
Februari 2016
Sportlov för många barn. Och för en och annan vuxen. Så skönt! I Barnteaterakademin laddar vi för starten av vår kvalitetskurs.

Kursen Kvalitet i konstnärliga processer, som genomförs i samarbete med Kulturakademin Trappan, är nu fullsatt och startar helgen 27-28 februari. Under våren bjuder vi vid tre tillfällen in till offentliga samtal som är kopplade till kursen. Första gången är 10 mars. Läs mer om detta nedan!
 
Arbetet inför sommarens Interplay Europe i Ljungskile har gått in i en spännande fas när det börjar droppa in namn på tilltänkta deltagare från olika europeiska länder. Programmet ska snart också arbetas fram, med fokus på barn- och ungdomsteater, extra vikt lagd på den i Sverige, Norden och Baltikum. 
 
Till höger tipsas i sedvanlig ordning om premiärer och annat aktuellt. Där finns en länk till CBK:s (Centrum för barnkulturforskning) symposium och det fullständiga programmet, som ser mycket intressant ut.
 
Kanske ses vi där?
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Kvalitet i uppsättningsarbetet
 
Ett samtal om möjligheter och svårigheter i det kollektiva konstnärskapetTorsdag 10 mars, Masthuggsteatern.
 
Vilka kvalitetsparametrar råder under arbetet med en föreställning? Vad får hög respektive låg prioritet under processtiden och vad får det för konsekvenser? Vad krävs för att uppnå ett ”gott teamarbete”/”gott ensemblearbete”? Hur ser maktrelationerna ut under arbetet och vem har vilket mandat?
 
I panelen: Deltagarna i kursen Kvalitet i konstnärliga processer. Moderator: Lisa Lindén.
 
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3
När: Torsdag 10 mars, 18.00 - 20.30
Hur: Barnteaterakademin bjuder på soppa. Ingen entré men föranmälan krävs senast 3 mars. OBS! Begränsat antal platser, så boka i tid!
 
............................................................................................................
 
Kvalitet i konstnärliga processer
 
En kurs som tar upp olika faser i den konstnärliga processen från ax till limpa, från idé till genomförande.
 
I kursen belyses kvalitetsbegreppet utifrån olika perspektiv: Vad är egentligen kvalitet? Hur mäts konstnärlighet och vilka parametrar vägs in i begreppet kvalitet? Går det att identifiera olika slags kvaliteter i skilda arbetssätt och formspråk? Vilka kvalitetsparametrar gäller för utövaren, forskaren eller teaterkritikern? 

Kursen går från 27 februari till 15 maj och omfattar nio träffar som varierar mellan föreläsning, egenreflektion, gruppdiskussion och workshop. Kursledare: Anna Berg. Övriga medverkande: Farnaz Arbabi, Rolf S Nielsen, Lars Melin, Anne Jonsson, Lillemor Harnell, Pia Huss, Niklas Hald med flera.
 
 
...........................................................................................................
 
Interplay Europe 2016
Ljungskile, Sweden
 
Tillsammans med ASSITEJ Sweden står vi sommaren 2016 som stolta arrangörer av Interplay Europe - en biennalt återkommande festival för unga europeiska dramatiker. Det blir första gången den äger rum i ett nordisk land och också första gången som barn- och ungdomsteater blir övergripande tema.
 
Det drygt fyra dagar långa festivalen ska hysas i Ljungskile Folkhögskola och har stöttning från Västra Götalandsregionen, Statens kulturråd och Kulturkontakt Nord.
 
Under våren får vi tillfälle att berätta mer om vårt Interplay; vi planerar också en offentlig presentation av projektet till hösten 2016.
 
...........................................................................................................
 
2015 år grovmanus:
Kaniners tystnad & död / Intelligenta vänliga & tysta husdjur / Råger-Akilles och hennes vänner
av Anna Nygren

Om Marta som har en bror som heter Elias som har slutat prata för han är så himla skadad, och en kärleks-bästis som heter Lindi och som vill befria alla djurförsökskaniner, och en hat-kompis som heter Linnea och som försöker ta Lindi från Marta.
Ett svartsjukedrama och ett försök att leva i en värld som är helt fucked-up. En pjäs om kaniner och kärlek.
Antal roller: 4 (3 k, 1 m)   Målgrupp: Mellanstadiet
 
Intresserad teater kan nu sluta avtal med Anna Nygren och beställa den färdiga pjäsen. Pjäshonoraret är då förhandssubventionerat med en tredjedel, av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 maj 2016.
Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275, eller direkt med Anna Nygren: anna.maria.nygren@gmail.com

..................................................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive teater!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
Hemulen som älskade tystnad
Hemulen arbetar på släktens tivoli, men egentligen längtar han efter den underbara tysta ensamheten. När tivolit förstörs av ett ihållande regn får Hemulen äntligen gå i pension och börja ett nytt eget liv.
För barn från 4 till 8 år.
Premiär 19 februari, Masthuggsteatern

 
Schh!
Gizla och Silmeh är bästisar. De har varit bästisar forever and ever. Silmeh har fantastiska historier som Gizla absolut inte får berätta för någon. Men hur många hemligheter orkar man bära innan man spricker? 
För barn från 6 år.
Premiär 4 mars, Angereds Teater, Blå Stället.
 
 
Lars-Görans bibliotek
Hur ensam är Pippi Långstrump? Hur oskyldig är häxan i pepparkakshuset? Varför får man inte bli bästis med Tengil Förgöraren? Vems är orden? Lars-Görans bibliotek är en omstörtande historia om att få tänka rätt - och fel!
För åk 5.
Premiär 16 mars, Teater Uno.
 
 
Utställning & Teatermöten
I Blå Ställets konsthall finns t o m 27 februari  en utställning om Angereds Teater. Med föreställningsfoton, teateraffischer, musik från föreställningar, trailers och två hela filmade pjäser. Utställningen flankeras av en samtalsserie som tagit avstamp i teaterns tillblivelse och avslutas med följande samtal:
 
Världen i Angered: Om teaterns internationella arbete, med Cargo och Himmel över Göteborg som exempel. Samt smakprov av Iraqi Bodies föreställning Pillars of Blood. Medverkande: Eleftheria Gerofoka, Charlie Åström m.fl.

Angereds Teater idag och i framtiden: 
Ett samtal om framtiden för teatern där ett smakprov av Schh! visas. 

Samtalen startar i Konsthallen.
Torsdagarna 18 resp 25 februari,  kl. 19-20:30. Fri entré.
Blå Stället, Angereds Torg 13.
 
 
Och någon blev inte knivhuggen
Efter urpremiären på Lule Stassteater förra året får Dimen Abdullas pjäs ännu ett uppförande, nu på Uppsala Stadsteater och i regi av Bahar Pars. Pjäsen har kommit till genom Barnteaterakadmins grovmanusgiv 2015.
 

Barnkultursymposium 2016: Tillbaka till framtiden - barnkultur i dialog med vårt förflutna
Hur påverkar historien oss idag? Vad väljer vi att blicka tillbaka på - och vad glöms bort? Vilket ansvar har vi för det förgångna? Årets symposium belyser förhållandet mellan nu och då i barnkulturen. Medverkande: Farnaz Arbabi, Carolina Frände, Karin Helander, Boel Westin.
16-18 mars, Stockholms Universitet, Frescati
 
 
Göteborg 2021: Fokusår kultur
Under 2016 ska arbetet inför Göteborgs 400-årsjubileum fokusera på kultur.
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se