Cuba                          
18 oktober 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Mick Jagger wil in Cuba optreden
 3. 'Help, de Amerikanen komen!'
 4. Kijktip: deze gast is de Netflix van Cuba
 5. Havana, aankomst en cultuurshock
 6. Havana en Caribisch gebied nieuwste bestemmingen MSC Cruises
 7. Cubaanse ananas steeds populairder in EU
 8. Buena Vista Social Club treedt op in Witte Huis
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Tweede Kamer naar Cuba
Vandaag vertrekken acht Tweede Kamerleden van de commissie voor Buitenlandse Zaken voor een weeklang durend bezoek aan Cuba. Tijdens het werkbezoek wil de delegatie zich laten informeren over ‘de actuele politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Cuba, waaronder de verbetering van de relatie met de Verenigde Staten. Ook de diplomatieke relaties en de handelsbetrekkingen van de EU en Nederland met Cuba zullen centraal staan in het programma.’
Commissievoorzitter Angelien Eijsink (PvdA) leidt de delegatie, die verder bestaat uit de leden Han ten Broeke (VVD), Joost Taverne (VVD), Michiel Servaes (PvdA), Khadija Arib (PvdA), Raymond de Roon (PVV), Harry van Bommel (SP) en Alexander Pechtold (D66). Tijdens een rondetafelgesprek donderdag jongstleden vond een ontmoeting plaats tussen de delegatie, Gert Oostindie (historicus en kenner van de Cariben) en Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) over de actuele ontwikkelingen in Cuba

Mensenrechten
Naast contacten met het Cubaanse Parlement voeren de Kamerleden, aldus het persbericht van de Tweede Kamer, met ‘regeringsvertegenwoordigers, maatschappelijke en culturele organisaties en buitenlandse ambassadeurs. Ook bezoeken ze onderzoekscentra op het gebied van biotechnologie en gezondheidszorg. Om een breder beeld te krijgen van de ontwikkelingen in Cuba bezoekt de delegatie daarna de provinciesteden Camagüey en Santiago de Cuba. Daar voeren de Kamerleden gesprekken met regionale autoriteiten en brengen ze een bezoek aan de scheepswerf van het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards.’ Wij hopen dat het thema mensenrechten ook de nodige aandacht krijgt tijdens dit bezoek. De term ontbreekt echter geheel in het persbericht en dat is verontrustend.

Redactie

 
2. Mick Jagger wil in Cuba optreden
 
3. 'Help, de Amerikanen komen!'
Esther Hienekamp spreekt tijdens de Caribbean Latin Workshop (vrijdag 30 oktober van 9.30 tot 10.30 uur) over Het Cuba van NU; help, de Amerikanen komen!

Esther is Cuba-specialist, ze heeft tussen de Cubanen gewoond, geleefd en gewerkt. Als creatieve pionier de bestemming succesvol in de markt gezet bij Special Traffic/Kuoni Travel Nederland. Zij is teruggekomen uit New York waar zij een sales-kantoor heeft opgezet voor een Cuba-reizen verkopend agentschap. Nu de VS de reisrestricties naar Cuba voor de Amerikaanse burgers heeft versoepeld en de diplomatieke banden tussen de twee landen zijn aangehaald, is de run op reizen naar Cuba massaal, maar voor hoe lang? Hoe ziet de toekomst er uit?

Informatie Caribbean Latin Workshop
Donderdagavond 29 oktober (van 18.00 tot 22.00 uur) of vrijdag 30 oktober (9.00 tot 13.00 uur), Esther spreekt van 9.30 tot 10.30 uur. De workshop wordt gehouden in Utrecht (Kanaalkade) op het cruiseschip The Serenity (Select Voyages). Registreren is noodzakelijk ovv naam en bedrijfsnaam: info@travelconnection.nl
 
4. Kijktip: deze gast is de Netflix van Cuba
Hoe kijk je de nieuwste films en televisieseries in een land waar de staat regelt wat er op tv komt? Hoe kom je aan de laatste games als het internet op jouw eiland zo traag is als dikke poep?

Oplossing
Problemen waar ze in Cuba tegenaan lopen, maar ook een oplossing voor hebben bedacht. De kerel in deze geweldige documentaire van Vox is de Netflix & Steam van het communistische eiland.
 
 
5. Havana, aankomst en cultuurshock
Veel vrienden hadden de aflevering "Oplichters in het buitenland" gezien die over Cuba (speciaal Havana) ging. De angst werd ons ingepraat met geld wisselen, problemen over land in te komen en waar vindt je ergens de echte sigaar.
 
Vliegveld
Bij aankomst op het vliegveld ga je een lange procedure in met visum check, check van documenten die je in het vliegtuig ontvangt, scan en daarna je bagage. Zodra je het vliegveld uitloopt staan er taxi's klaar, tientallen Cubanen en daar tref je ook het wisselkantoortje aan. Onze tip hier: Wissel 100,- om voor je eerste 1 a 2 dagen (taxi naar casa/hotel, wat eten en drinken). Daarmee kom je echt wel een dag door. Banken zijn 6 dagen per week open en in Havana zijn veel banken te vinden. Ga in de ochtend, je geld wordt rustig geteld en je krijgt de wisselkoers van die dag. Duurt niet al te lang en je weet zeker dat het wisselen goed gaat. Dit leerden wij pas achteraf toen bleek dat geld wisselen makkelijk gaat.
 
Casa: geen stroom
Taxi naar je hotel vanaf het vliegveld, de Cubanen vragen standaard 25 CUC en iedereen die aankomt vindt het een schappelijke prijs. Na je eerste dagen ga je leren dat 25 cent ook al veel fooi is in de ogen van een Cubaan. De taxi naar onze eerste casa, realisatiemomentje dat de old timers daar echt rondrijden, sommige erg mooi, sommige totaal versleten. Bij de casa aangekomen, geen stroom, de weg lag open, geen engelssprekende mensen aanwezig en geen ramen in de kamer. Waar we waren beland, geen idee. Doodop en met zaklampje snel wat douchen en maar slapen. Zonder airco is dat een behoorlijke opgave.
 
Cultuurshock 
De volgende ochtend zien we Havana bij daglicht, een cultuurshock, de foto's in de reisgidsen zijn (letterlijk) kleurrijker dan de werkelijkheid. Om 10u in de ochtend krijg je je eerste mojito in je hand gedrukt en vlees wordt in de (dan al snikhete) zon verkocht. Al snel leren we dat op de stoep lopen in Havana niet de meest veilige optie is. Er vallen met regelmaat stukjes beton/steen of hout naar beneden. Beter loop je gewoon op de weg. Tussen de auto's, paarden, fietsen en andere Cubanen.
 
Armoede
De stad is op zijn eigen manier mooi, maar de eerste dagen was het moeilijk genieten van, de armoede die duidelijker is dan dat je verwacht, kinderen die nog nooit een pizza hebben gegeten. Je weg zoeken in de stad is niet makkelijk. Een paladar is niet makkelijk te vinden, vraag dit aan de mensen in de casa of ze je naar een goede Paladar kunnen wijzen (als je niet in de casa zelf eet).Onze casa verkocht zich als hotel, maar de eigenaresse woonde in Duitsland, de medewerkers waren aardig, maar niet de commitment met de gasten die andere casa's wel bleken te hebben.
 
Badkamer en bedden
Ook kwamen we er (toen we eindelijk stroom hadden) achter dat de badkamer niet schoon was, de bedden waren we niet helemaal over uit of we daar nu wel of niet graag in lagen. De eerste dagen is het moeilijk wennen en we kunnen na 2 volle dagen door de stad heen lopen eigenlijk niet wachten tot we onze huurauto kunnen ophalen en naar onze volgende bestemming kunnen afreizen. Na 2 dagen zonder stroom, airco, opengebroken straten, lawaai midden in de nacht kijken we uit naar natuur en rust. Over 3 weken zijn we terug hier en kunnen we nog de dingen doen die we nu niet hebben gehaald.
 
 
6. Havana en Caribisch gebied nieuwste bestemmingen MSC Cruises
Komend winterseizoen kun je met de onlangs gerenoveerde MSC Opera van rederij MSC Cruises een achtdaagse cruise maken door het Caribisch gebied en Cuba. Dit zijn de nieuwste bestemmingen die de cruiserederij aanbiedt.
 
2,5 dag Havana
Vanuit Havana vaar je naar Montego Bay (Jamaica), George Town (Kaaimaneilanden), Cozumel (Mexico) en weer terug naar Havana. In de Cubaanse hoofdstad verblijf je 2,5 dag. Breng een bezoekje aan het prachtige oude centrum van Havana. Een bezoek aan deze stad is niet compleet zonder een wandeling langs de beroemde Malecón boulevard, waar de relaxte levensstijl van de bewoners van het eiland beroemd is.
De cruise is boekbaar vanaf 479 euro per persoon op basis van twee personen. Dit is exclusief vluchten en transfers.
 
 
7. Cubaanse ananas steeds populairder in EU
De eerste smakelijke ananas uit Cuba werd een paar jaar geleden ontvangen door de Italianen en de Fransen, aldus ingenieur Jorge Sánchez, hoofd van de export in Empresa Agroindustrial Ceballos. Sánchez stelde dat het doel is om de ananasexport van het MD2-ras te doen toenemen.
 
MD2-ras
De Cubaanse producenten hebben zich gespecialiseerd in de teelt van de MD2 met een aantal gebieden, die goed zijn voor maximaal honderd ton per hectare. Dit is vier keer meer dan de Red Spanish en Smooth Cayenne, die ook worden gekweekt voor de lokale markt en de verwerkende sector. Sánchez merkte op dat er dit jaar in totaal 730 ton aan ananas is geëxporteerd, Daarbij hebben de huidige plantages de capaciteit om dit jaar een totaal van 920 ton te bereiken.
 
Winstgevend
Ingenieur Reinaldo Ávila, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het fruit, benadrukte dat de MD2 winstgevend is, maar dat de teelt perfecte verzorging vereist met inbegrip van een goede drainage, beregening, meststoffen, beschermingsmiddelen en andere inputs.
 
Exporttoename
De telers verwachten echter dat het Cubaanse areaal in 2020 2.500 hectare bereikt en dus bijdraagt aan de exporttoename, het bevorderen van de nationale economie en het handhaven (of vermeerderen) van het gemiddelde salaris per hoofd van de bevolking van de fruittelers, dat hoger is dan 50 euro per maand. 
 
Bron: AGF
 
8. Buena Vista Social Club treedt op in Witte Huis
De Buena Vista Social Club heeft donderdagavond een optreden gegeven in het Witte Huis. De Amerikaanse president Barack Obama nodigde de Cubaanse muziekgroep uit in zijn ambtswoning om de warmere banden met Cuba te benadrukken.
 
Vijftig jaar
Het was vijftig jaar geleden dat er Cubaanse muziek in het Witte Huis in Washington klonk. Donderdagavond werd er een feest gehouden ter ere van de Spaanstalige migranten in de Verenigde Staten. Obama zei bij het optreden dat hij een cd kocht van de band in de jaren negentig. De muziek van Buena Vista Social Club werd de best verkochte in de geschiedenis van Cuba.
 
Laatste wereldtour
De groep werd in 1996 onder leiding van gitarist Ry Cooder en de Cubaan Juan de Marcos González opgericht met allemaal oude muzikanten. Sommigen daarvan hadden nog gespeeld in de club in Havana waarnaar de groep werd vernoemd en die tot de jaren veertig bestond. Niet alleen hun muziek maar ook een documentaire van de Duitse regisseur Wim Wenders in 1996 maakte de muzikanten wereldberoemd. Enkele zijn inmiddels overleden. Hun plaats is ingenomen door jongere artiesten. Orquesta Buena Vista Social Club zoals de groep tegenwoordig heet, zit midden in de laatste wereldtour. De Verenigde Staten en Cuba maakten bijna een jaar geleden bekend dat ze de diplomatieke banden herstellen.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Fotosheets van 'Che': tot 9 december bij Magnum tentoonstelling in Amsterdam
De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Tot 9 december 2015 zijn de sheets te bezichtigen. Ondermeer zijn de fotosheets te zien van de bekende foto van 'Che' met sigaar.
 
10. Het laatste nieuws
* Felicitaties Raúl Castro bij feestje Kim Jong-un
Raúl Castro zond zijn collega Kim Jong-un van Noord-Korea een gelukwenstelegram vanwege de 70ste-verjaardag van de Partij van de Arbeiders. De Cubaanse vicepresident en oud-vakbondvoorzitter Salvador Valdés Mea woonde in Pyongjang de feestelijkheden bij. Lees verder

* Meer dan 300 arrestaties tijdens protestmars
De oppositiegroepering Unión Patriótica de Cuba (UNPACU) meldt dat tijdens protestmarsen zondag jongstleden meer dan 300 personen in het hele land gearresteerd werden. Kantoren van de UNPACU werden binnengevallen en de inboedel is in beslag genomen. De activisten konden zondag hun telefoons niet gebruiken door ingrijpen van de autoriteiten. Lees verder
 
* Yoani Sánchez: In het Vaderland van de Solidariteit zijn geen vreemdelingen
Pepes, yumas en toeristen zijn enkele van de woorden die wij geven aan hen die ons land bezoeken. Voor veel Cubanen zijn deze reizigers de belangrijkste bron van inkomsten via logies, vervoer, dans en taalcursussen. Sommigen delen met ons een plek in de aula van de universiteit of werken in een joint-venture onderneming. Maar in de meeste gevallen is hun verblijf kort, zijn zij onderweg, enkele dagen of maanden. Wat zal er gebeuren als zij zouden blijven? Lees verder
 
* Cuba biedt uitgeweken artsen amnestie
Cubaanse artsen die in de afgelopen jaren tijdens internationale missies deserteerden, kunnen zonder de dreiging van represailles naar hun geboorteland terugkeren. Ook wordt hen een plek als arts gegarandeerd. Dat is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de VS en Cuba. Lees verder
   
* Graffitikunstenaar El Sexto blijft in cel
Ondanks eerder beloften is de graffitikunstenaar El Sexto donderdag jl niet vrijgelaten. El Sexto beëindigde twee weken geleden een hongerstaking omdat hem de belofte was gedaan binnen twee weken in vrijheid te worden gesteld. Lees verder
   
* Zes Cubaanse leidinggevenden wegens corruptie veroordeeld
Een rechter in Havana heeft zes leidinggevenden van gemeentelijke instellingen veroordeeld tot zware straffen oplopend tot 10 jaar, wegens verduistering van overheidsgelden tussen 2012 en 2014 voor 9,4 miljoen peso’s of 355 000 dollar. Lees verder