BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 2 
Mars 2015
Årets kortaste (och sjukaste) månad är över. Årets längsta står för dörren. Mars är den månad då vår uthållighet sätts som mest på prov. Ljuset återvänder - men när blir det varmt, när slutar den snåla blåsten, blir det någonsin vår?!
 
I väntan på den riktiga våren kan vi glädja oss åt flera nya föreställningar, en hel dansfestival och inspirerande seminarier. Läs mer till höger! För Barnteaterakademins del laddar vi för de två större projekt som står på agendan för detta år: Vårt 10-årsjubileum och en ny grovmanusbeställning.
 
Centralt i Barnteaterakademins uppdrag är att stimulera tillväxten av dramatik för barn och ungdom. Oftast har det skett genom beställningar av grovmanus; genom åren har det blivit femton stycker varav drygt hälften har gått vidare till produktion på en teater. När vi nu fyller jämnt vill vi självklart fira det med att ta fram ännu ett par nya texter! Och mycket glada och stolta kan vi härmed tillkännage 2015 års grovmanus, som ska skrivas av:
 
Anna Nygren - som har läst på dramatikerlinjen vid Folkhögskolan Biskops-Arnö och tidigare har skrivit en rad pjäser för bl a Kvartersteatern i Norrköping. Hon har även medverkat i flera ASSITEJ-projekt, däribland ett utbyte med sydafrikanska dramatiker på temat fattigdom och en undersökning av tabun i europeisk barnteater. Anna Nygren arbetar för närvarande med en kortfilm med stöd från utvecklingsprogrammet The Hub - och har nyligen flyttat till Göteborg!
 
Eli Levén - som gjorde författardebut 2010 med romanen Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats och för den tilldelades Katapultpriset 2011. Boken ligger också till grund för Nånting måste gå sönder som blev rikligen uppmärksammad vid Guldbaggegalan 2015, bl a med nominering till bästa manuskript (Eli Levén/Ester Martin Bergsmark)I Pojktanten (2012) förenades fiktion med det dokumentära och även denna film fick ett varmt mottagande. Eli Levén har inte tidigare skrivit för scenen.
 
Dessa nya grovmanus kommer presenteras i höst i samband med vårt 10-årsjubileum. Under två dagar ska vi då bjuda på reading, föreläsningar, samtal och lite till. Boka redan nu in den 27 och 28 oktober, så ni kan fira tillsammans med oss!
 
Temat för jubileét är: Framtiden. Exakta tider och program meddelas senare.
 
En varm dubbelspark vill vi slutligen dela ut till Dimen Abdulla som fredagen 6 mars har premiär både på Och någon blir inte knivhuggen (Lule Stassteater) och Revolution (Ung scen/öst)

God mars till er alla - håll ut!

Kristina Ros
Projektledare
 
2 x GROVMANUS // 2014
 
Fimbulvinter – sagan om hur en get, en ekorre och två korpar räddade sin vän ormen och havet
av America Vera-Zavala
På stranden högar med sopor och skrot, i haven stora sjok av plastskräp som driver omkring - och de stora verkar inte bry sig. När Heidrun, Ratatosk, Hugin och Munin en dag hittar en död säl på stranden, blir det starskottet för en resa ända bort till Midgårdsormens värme, vrede och urkraft.
Antal roller: 3-5 (kön utan betydelse)  Målgrupp: Barn 6-8 år
 
Och någon blev inte knivhuggen
av Dimen Abdulla
I en trakt mellan stor och liten, i skogen bortanför, testar tre tonåringar gränser, sig själva och varandra. Vem älskar vem? Vem har kontrollen? När går leken över i allvar?
Någon fyller år, någon slår in ett paket, någon hamnar i kläm. Plötsligt står tiden still och det värsta har hänt - och på en diffus våglängd hörs de vuxnas röster
Antal roller: 3 (2 k, 1 m)   Målgrupp: Högstadiet
 
 
Beställa den färdiga pjäsen
Efter en offentlig reading på Hagateatern den 5 maj, har de två grovmanusen skickats ut brett till teatrar i hela landet för att intresserad teater ska kunna sluta avtal med dramatikerna om färdigställd pjäs.
Och någon blir inte knivhuggen sätts nu upp på Lule Stassteater. Urpremiär 6 mars.
Fimbulvinter finns fortfarande till förfogande. T.o.m. 5 maj 2015 gäller en förhandssubventionering från Barnteaterakademins sida, med en tredjedel av avtalat pjäsarvode. Kontakt sker genom Barnteaterakademin eller Colombine Teaterförlag (info@colombine.se alt. 08-411 70 85).
.................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Masthuggsteatern, Teater Sesam, Teater Uno och Regionteater Väst (Uddevalla).
 
Det går också att få böckerna per post. Maila då info@barnteaterakademin.se för vidare instruktioner!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
Apokalypsen
Ett interaktivt performanceverk där publiken själv får vara med och iscensätta den ultimata katastrofen.
Från 10 år
Premiär 6 mars
Backa Teater i samarbete med Poste Restante
 
 
Muskler, magi och magkänsla
En fysisk och visuell berg- och dalbana genom kroppen. Hisnande historiska och vetenskapliga fakta blandas med fascinerande experiment med den egna kroppen.
För mellanstadiet.
Premiär 9 mars
Teater Kurage
 
 
Blinka lilla stjärna
"Här uppe, så nära stjärnorna jag kan komma, är det nära till allt. Inte visste jag att det var just här, just i natt, som mitt liv skulle förändras. För alltid. Igen."
För barn 6-106 år.
Premiär 20 mars.
Folkteatern

 
Satellit Festival
För tredje gången äger Satellit rum, med dansföreställningar från de nordiska länderna på flera spelplatser i staden. På programmet ryms också seminarier och workshoppar. Parallellt med festivalen genomförs en västsvensk turné med de medverkande föreställningarna.
Festivalen pågår 11-17 mars,
turnén 10-21 mars
 
 
Hur har vi det egentligen?
Hur beskriver man en berättelse som utrycks i rörelse? Vad kommer först ordet eller rörelsen – rörelsen eller ordet? Svenska ASSITEJ bjuder in till ett samtal om dramaturgi, koregrafi, text och teater. Medverkande: Irena Krauss, Carl Olof Berg, Kajsa Giertz, Camilla Reppen och Gustav Deinoff. Samtalsledare: Marie Persson Hedenius.
16 mars kl 19 (i anslutning till ASSITEJs årsmöte)
Teater Påfågeln, Kaplansbacken 2, Stockholm
 
 
Forum för scenkonst:
Gränsöverskridande scenkonst
Inom dagens scenkonst suddas gränserna ut mellan konstverk och publik, verklighet och fiktion, scenrum och offentligt rum. Hur förhåller sig utbildningarna till den snabba utvecklingen?
Andra steget i samtalsserien Att spränga en konstart.
I panelen: Frida Röhl, Ulla Kassius och Johan Rödström
Samtalsledare: Catharina Bergil
16 mars kl 18
Artisten
 
 
Ordning och reda, konsten på fredá! Om fostran, marknad och barnkultur
Malena, Jansson, Ylva Ågren, Karin Helander,  Lars H Gustafsson m fl medverkar i årets upplaga av
Centrum för barnkulturforsknings barnkultursymposium.
18-20 mars
Stockholms Universitet
 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se