Bethlehemkerk Nieuwsbrief              
April 2020 nr. 16
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Nieuwsupdate
 
Extra nieuwbrieven Bethlehemkerk
 
Stille Week en Pasen in de Bethlehemkerk
 
'Drive through' Bethlehemkerk zoekt postbodes
 
'Voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin'
 
Bethlehemborrel 20-40
op Zoom!
 
Piek in online kerkdiensten
 
Samen@bethlehemkerk
 
Live Bethlehemkerk TV Online kijken
 
Blog:  Voorbij de start maar...
 
Kliederkerk
gaat online verder
 
Welkom in de Kinderdienst
 
SOV verplaatst
naar 2021
 
Jongerendienst
'Kom online'
 
Open Kerk
 
Koning leeft mee
met de kerken
 
The Passion:
'Geef mij nu je angst'
 
 
Zondag 5 april
(Palmzondag)
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Motto:
'Uw Handen'
 
 
 
Voorganger
 ds. Jetty Scheurwater
 
 
Sterretjes
 
Nieuwe vitrine expo: Nicolette Swinkels
 
Henk van ter Meij exposeeert in de Bethlehemkerk.
 
Nieuwe rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Laptop?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
 
AGENDA
 
In principe zijn alle bijeenkomsten geannuleerd en volgt de Bethlehemkerk de richtlijnen van het RIVM en de overheid.
 
Vrijdag 3 april
-
 
Zaterdag 4 april
 
Zondag 5 april
ds. Jetty Scheurwater (Palmzondag
 
Maandag 6 april
 
Dinsdag 7 april
 
Woensdag 8 april
 
Donderdag 9 april
 
Vrijdag 10 april
 
Zaterdag 11 april
 
Zondag 12 april
 
 
 
 
 

Zondag 5 april

Lucas 23: 44-49
 
Jezus roept om God
 
Om ongeveer twaalf uur ’s middags werd het opeens donker in het hele land. Drie uur lang bleef het donker, omdat de zon geen licht gaf. En in de tempel scheurde het gordijn voor de heilige zaal doormidden. Toen riep Jezus: ‘Vader, mijn leven is in uw handen!’ Dat waren zijn laatste woorden. Zo stierf hij...
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
 
Hilversum Zuid
Jaargang 3 nr.3
 
 
"Op weg naar Pasen"
 
 
BEZOEK ONZE SITE

Nieuwsupdate

Nu veel mensen thuiszitten en veel kerkelijke bijeenkomsten afgelast zijn, houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen uit de Bethlehemkerk.
 
Ook al is de kerkdeur deze zondag weer gesloten, u bent van harte welkom om met ons allen deze dienst met beeld live mee te vieren via deze link.
 
De liederen kunnen helaas niet geprojecteerd worden en online worden meegekeken omdat hiervoor auteursrechten betaald moeten worden als we deze online laten zien.
 
De meest recente nieuwsberichten vind je op www.bethlehemkerk.nl.
 
 
 

Extra nieuwbrieven Bethlehemkerk

 
Lieve mensen,
In deze moeilijke tijden, willen we graag elkaar vast blijven houden. Juist ook als Bethlehemkerk geloofsgemeenschap. De zondagse vieringen gaan online door, maar een moment van ontmoeting ontbreekt vooralsnog, maar we zijn druk op zoek naar manier om dit toch te realiseren.
 
De communicatie verloopt deze dagen zoveel mogelijk via digitale oplossingen. Een daarvan is de Bethlehemkerk Nieuwsbrief. Deze ontvangt lang niet iedereen. Toevallig kwam ons ter ore dat er ook betrokken gemeenteleden zijn die niet op de hoogte waren van het bestaan van deze digitale nieuwsbrief.
 
Als extra dienst verlening hebben we daarom deze week ongevraagd een aantal e-mail-adressen toegevoegd. Het kan echter zijn dat je de Nieuwsbrief niet wilt ontvangen of nu dubbel ontvangt.
 
Onderaan deze Nieuwsbrief is een link, waar je je weer kunt afmelden.
Je ontvangt dan automatisch geen Nieuwsbrieven meer. In dat geval excuses voor het ongemak.
 
Het redactie team
 
Stille Week en Pasen in de Bethlehemkerk
 
Ondanks, of misschien moeten we zeggen: juist in deze coronacrisis zullen de vieringen in de Stille Week in de Bethlehemkerk doorgaan. Er zijn heel veel vrijwilligers betrokken bij de voorbereidingen en er zijn mensen die hun taak hebben moeten teruggeven. Sommigen omdat de epidemie voor hen een groot risico inhoudt, anderen omdat ze naaste familie van een kwetsbaar gemeentelid zijn, anderen omdat ze een hulpverlenend beroep hebben en daar prioriteit aan moeten geven. We leven met iedereen mee en kijken uit naar het moment dat ieder weer zijn taak met vreugde en in goede gezondheid kan doen!
 
We hebben, in overleg met alle betrokken vrijwilligers en in overleg met onze collega’s van de andere kerken van de PgH, gelukkig toch een programma voor de Stille Week kunnen samenstellen.
 
 
 
 
'Drive through' Bethlehemkerk zoekt postbodes
 
De kerkenraad wil alle gemeenteleden een paasgroet sturen. Juist in deze tijd vinden we het belangrijk om contact met elkaar te maken.
 
We zoeken weer postbodes die bereid zijn om de brief te bezorgen. Als we met elkaar de schouders eronder zetten moet dit net als de vorige keer lukken!
 
Op donderdag 9 april van 9:00 tot 12:00 uur en van 17:00 tot 19:00 uur ligt de brief klaar in enveloppen met daarop stickers met namen en adressen in de Bethlehemkerk.
 
We richten voor het afhalen van de enveloppen door de bezorgers een Bethlehemkerk ‘drive-through’ in. De beide nooduitgangen van het stiltecentrum gaan open. 
 
De bedoeling is dat de brief uiterlijk zaterdag 11 april bij alle gemeenteleden van onze kerk is bezorgd.
 
We hopen dat u ons wilt helpen. Laat het ons even weten per mail.
 
Piet Meindertsma
Wilma Hilberts
 
Mail: samen@bethlehemkerk.nl
 
 
 

'Voorbij de start, maar nog niet

aan het einde van het begin'

Afgelopen maandag leek voor veel mensen een soort ‘blue Monday’ te zijn. Ik weet niet hoe dat voor u was, maar ik hoorde van verschillende mensen om me heen dat het maandag even tot een dieptepunt kwam. De meesten van ons zijn nu 2 weken lang voornamelijk thuis, zitten met andere gezinsleden op elkaars lip, of zijn juist al 2 weken alleen. Er is angst, omdat het coronavirus zich nu ook steeds verder verspreid in ons eigen Hilversum. Ook hier is het in verzorgingshuizen geconstateerd, ook hier komt het steeds dichterbij. Ineens horen we van kennissen en vrienden en familieleden die zijn geïnfecteerd. Dat leidt tot onrust en grote spanning.
 
Maandag was ook de dag waarop bij veel mensen het besef indaalde dat dit nog wel even gaat duren. Veel mensen zaten maandag op het punt dat de eerste plannen zijn gemaakt, thuis, op het werk en ook in de kerk. Ze hadden zich herpakt en bedacht hoe ze deze tijd door kunnen komen. En dan komt er dus ook tijd en ruimte vrij voor het besef: dit gaat nog wel even duren. De moeheid komt los. Zeker toen dinsdag Mark Rutte aankondigde dat dit nog tot 28 april duurt en wie weet hoe lang daarna nog. Hij zei dat met de woorden (die vast legendarisch worden): We zijn voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin.’
 
 
 
Ds. Aster Abrahamsen
 
 
Bethlehemborrel 20-40 op Zoom!
 
Zondag 5 april komen we samen.
Niet voor een borrel – het is natuurlijk wel veertigdagentijd - ,
en ook niet in levende lijven – vanwege de coronacrisis -,
maar we komen bij elkaar en dat doen we via Zoom.nl.
 
Ben jij tussen de 20-40 en wil je zondagavond meedoen aan onze Zoom ontmoeting, stuur dan even een emailtje of appje!
 
 
 
Piek in online kerkdiensten:
'Juist nu behoefte aan zingeving'
 
De zondag is voor veel christenen normaal gesproken een dag om naar de kerk te gaan. Maar dat kan nu niet vanwege de coronamaatregelen. Veel kerken zijn dicht, maar houden wel een online-dienst.
 
Klaas Kopinga (68) uit Ede gaat al zijn hele leven naar de kerk, maar vandaag voor het eerst niet. Hij keek online: "De kerk is leeg en toch voel ik me verbonden met de mensen uit mijn gemeente. Door deze dienst ontmoet ik ze."
De dienst raakte Kopinga meer dan hij van tevoren kon vermoeden. "Afgelopen week is een vrouw uit onze gemeente overleden. In deze dienst konden we daar samen bij stilstaan", vertelt hij. "Het gaat niet alleen om de zondag, het zijn mijn vrienden."
 

Samen@bethlehemkerk.nl Update

Gemeenteleden bieden hulp aan mensen die in het nauw komen door het coronavirus.
 
Via het e-mail adres: samen@bethlehemkerk.nl kan vanaf nu iedereen een vraag voor hulp of aanbod voor hulp aanbieden.
 
Gemeenteleden bieden hulp aan mensen die in het nauw komen door het coronavirus. Via het e-mail adres: samen@bethlehemkerk.nl kan vanaf nu iedereen een vraag voor hulp of aanbod voor hulp aanbieden. De diaconie van de Bethlehemkerk brengt mensen bij elkaar die hulp nodig hebben en die hulp bieden.
 
  Samen: Verbinding gemaakt  
   Dagelijkse de hond uitlaten voor iemand die dat zelf niet meer kan √  
   De boodschappen doen en bezorgen bij mensen die niet naar buiten kunnen    √ 
   Op afstand helpen bij het volgen van de Kerkdienst gemist uitzendingen  √ 
   Belgesprek met een luisterend oor  √ 
 
 
  Samen: Vraag & Aanbod  
   Tuinman/vrouw gezocht. Tegen een kleine vergoeding.  
   Wil je graag virtueel koffie drinken met iemand?  
   Wil je meer leren over Skype (video bellen)? Er zijn gemeenteleden die uitleg geven en het programma komen installeren (om bijvoorbeeld daarna virtueel koffie te kunnen drinken).   
 
Dianne heeft een youtube kanaal aangemaakt om liedjes ter verdieping te laten horen of gezellig mee te kunnen zingen. Verzoek nummers kunnen ingediend worden
 
 
 
 
 
 

Live Bethlehemkerk TV Online kijken

 
Ook al is de kerkdeur deze zondag weer gesloten, u bent van harte welkom om met ons allen deze dienst met beeld live mee te vieren via deze link.
 
Met behulp van de Live Bethlehemkerk TV Online kunt u direct rechtstreeks de viering meekijken of eerdere Bethlehemkerkdiensten terugkijken, vanuit het comfort van uw eigen woning. Dat is mogelijk met de service van Bethlehemkerkdienstgemist. Deze dienst zorgt ervoor dat u nooit meer een preek hoeft te missen. Waar u ook bent, wanneer en hoe laat u ook kijkt.
 
De Paaswake kunt u bijvoorbeeld volgen op zaterdag 11 april om 19.30 uur en in de Stille Week om 19:30 een Vesper en avondgebed.
 
 
BLOG: Voorbij de start maar...
 
Voor deze 40-dagentijd zijn we een BLOG gestart met als doel dat ieder haar/zijn ervaringen rondom vasten in de 40-dagen kon gaan delen.
 
Sinds vorige week zijn er alweer nieuwe blogs verschenen:
 
Ds. Aster Abrahamsen:
"Afgelopen maandag leek voor veel mensen een soort ‘blue Monday’ te zijn. Ik weet niet hoe dat voor u was, maar ik hoorde van verschillende mensen om me heen dat het maandag even tot een dieptepunt kwam. De meesten van ons zijn nu 2 weken lang voornamelijk thuis, zitten met andere gezinsleden op elkaars lip, of zijn juist al 2 weken alleen. Er is angst, omdat het coronavirus zich nu ook steeds verder verspreid in ons eigen Hilversum.
 
Ds Jetty Scheurwater plaatste haar blog: Vertrouwen en gunnen; werkwoorden die verbinden.
 
Marco Goud (organist)
plaatste inmiddels een derde blog over: Bach als troost.
 
Heb je ook een ervaring die je wil delen? Mail dan naar:
40dagen@bethlehemkerk.nl.
 
Er is tevens de mogelijkheid om je reactie bij een artikel te plaatsen.
 
 
 
 
Kliederkerk gaat Online verder
 
Waarschijnlijk hebben julie al gehoord dat de kliederkerk op Goede Vrijdag niet doorgaat vanwege het coronavirus. Wij hadden er al zin in en eigenlijk hopen we jullie, later dit jaar, toch nog te kunnen ontmoeten bij een kliederkerk zoals we gewend zijn.
Voor diegenen die het ook jammer vinden dat het niet door gaat, is er goed nieuws:  De Protestantse Kerk in Nederland heeft n.l. kliederkerkvieringen voor thuis gemaakt:
 - ‘Storm op het meer’ en een
 - (Palm)Pasenviering 
Hiermee kan je samen met je broertjes, zusjes en ouders aan de slag met thema’s als onzekerheid, angst èn vertrouwen. Samen ontdekken, samen vieren en samen eten, de bekende ingrediënten van een kliederkerk.
Je kan de complete handleiding voor de vieringen hier downloaden: 
 
Veel plezier met deze kliederkerkvieringen thuis!
Namens het Bethlehem-kliederkerkteam,
Corine, Gonda, Karin en Christa
 
Welkom in de Kinderdienst
Omdat we elkaar (jammer genoeg) de komende tijd niet op zondag in de kinderdienst zullen zien, staan hieronder een aantal websites met leuke ideeën voor jou.
Deze kan je doen als je ouders via de nieuwsbrief of website online de kerkdienst volgen of op een ander moment wanneer je er zin in hebt.
 
Jullie hoeven je dus geen van allen te vervelen. Er is genoeg te doen 😉.
In de Bethlehemkerk en een aantal andere kerken in Hilversum zijn we in deze Veertigdagentijd bezig met ‘De laatste woorden van Jezus aan het kruis’.
Hierbij hebben we voor jullie werkjes bedacht die we met elkaar zouden gaan maken.
 
 
SOV verplaatst naar 2021!
 
De diaconie meldt dat in verband met de Corona crisis de Samen Op Vakantieweek van 5 - 12 september is verschoven naar de week van 20-27 februari 2021.
Nadere berichtgeving over aanmelding van vrijwilligers en gasten volgt te zijner tijd.
 
Centrale Diaconie Hilversum
Arend Smits
 
Jongerendienst: 'Kom online'
Op zondag 29 maart was de tweede digitale jongerendienst.
 
Via een link kon iedereen met beeld en geluid meedoen. Na wat bijpraten en vertellen hoe het ging hebben we een online quiz gespeeld. Het was leuk!
 
Voor deze viering hoef je de deur niet uit of door regen en wind te fietsen, deze keer is de jongerendienst bij jou thuis.
 
Komende zondag, 5 april, zijn we weer om 11:30 online via deze link:
 
 
Vanaf 11:15 kan je inloggen. Tot zondag!
 
 
Open Kerk
 
 
Vanuit het moderamen is besloten dat ivm met maatregelen die vanuit de overheid en RIVM zijn genomen er tot nadere berichtgeving helaas géén Open Kerk zal plaatsvinden.

Mocht u behoefte hebben aan een gebed, een ontmoeting, een gesprek of het aansteken van een kaars, dan kunt u uiteraard contact opnemen met één van de predikanten of met één van de andere contactpersonen die zijn genoemd in de brief van de kerkenraad die bij u allen thuis is bezorgd.
 
Koning leeft mee met de kerken
Koning Willem-Alexander heeft gebeld met scriba ds. René de Reuver. De Koning sprak ijn medeleven uit met de Protestantse Kerk in deze tijden van corona. 
De Koning sprak met de scriba over het naderende Paasfeest in deze bijzondere tijd. Juist in de Stille Week en op het Paasfeest doet het pijn niet bij elkaar te kunnen komen. De Koning sprak waarderend over de zware taak van predikanten, kerkelijk werkers en geestelijke verzorgers die onder zeer moeilijke omstandigheden pastoraat verlenen. Ook is hij onder de indruk van velen die in deze bizarre tijd op creatieve wijze vorm geven aan het kerk-zijn, zoals onder andere door middel van het platform #Nietalleen.
 
 
The Passion: 'Geef mij nu je angst'
 
 
We zitten er allemaal middenin: tijden van angst, onzekerheid, ziekte en isolatie. En juist nu is het verhaal van The Passion actueel en relevant. Door de corona epidemie kunnen we niet meer met z'n allen op het Munsterplein in Roermond zijn. Maar er is goed nieuws, het onmogelijke bleek mogelijk: er komt een actuele, alternatieve LIVE Passion-vertelling! Op NPO1, 9 april rond de beste, mooiste en meest troostrijke scenes en liedjes van de afgelopen 9 jaar.
 
Iedereen thuis kan aansluiten
 
Zonder live band en zonder publiek. Maar met een online processie, een live vertelling afgewisseld met indrukwekkende scenes en liedjes uit de afgelopen negen edities en het bekende Passion-kruis. 
 
 
Lees meer....
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl