Quote
 Week 03
Jaar 2011
  ___________________________________________________________________________
 
 Niets is gevaarlijker dan een idee, wanneer men er maar één heeft.
 
Vooroordelen, gebrek aan creativiteit en openheid, linker- of rechterhelftdenken zijn allemaal begrippen die je aan deze uitspraak van de Franse filosoof en essayist Emile Auguste Chartier zou kunnen linken.
 
In een vorige quote hebben we het al gehad over de nefaste invloed van vooroordelen op je relatie met medewerkers en je omgeving. Laten we ons deze keer dus even toespitsen op het alombekende 'ja maar...' gedrag dat een belemmering vormt voor creatief denken. Als je er niet achter komt hoe een geit die vast zit aan een touw van twee meter toch aan het gras kan komen dat drie meter verderop groeit dan vind je hier het antwoord.
 
Mensen die in staat zijn even goed gebruik te maken van hun linker- en rechter hersenhelft zouden gemakkelijker in staat zijn tot 'out of the box' denken. Op de site van Jobat staat een verrassende test om te bepalen of je eerder een rechter- of een linkerdenker bent. 
 
Hoe kom je nu aan schitterende probleemoplossende ideeën? Brainstormen kan een handige methode zijn.  Maar de leidinggevende die denkt dat een brainstormsessie in groep enig soelaas kan bieden om aan nieuwe ideeën te komen, is er blijkbaar ook aan voor de moeite. Volgens Professor Frederik Anseel van de UGent ben je beter af met individuele brainstorming. Het hoe en waarom ervan kan je hier lezen. Om je te helpen bij het organiseren van een brainstorm met resultaat kan je best de volgende methodiek van de vier fases volgen die we hebben verzameld en verwerkt uit Jobat.
  
En wil je vermijden dat de muze het laat afweten of schrijfangst je overvalt wanneer je naar het grote witte lege blad zit te staren op je computerscherm.... volg dan vooraleer achter je schrijftafel te gaan zitten de to do's van Guillaume Van der Stighelen, de creatieve leider van het reclamebureau Duval Guillaume. Lees daarna ook deze vijf handige creativiteitstips.
 
Veel succes met deze mini workshop 'Ontgrendel je creativiteit'.
 
 
                    
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.