logohkwvl
 
1

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2014 - nr. 16

 

1

Heemdag 2014: weg van huis (in Koekelare)

 


De heemdag van de provincie koepel West-Vlaanderen 2014 komt er opnieuw aan. Op zaterdag 31 mei zijn alle Westvlaamse heemkundige welkom bij de Historisch-Archeologische kring Spaenhiers in Koekelare.

lees verder

 

 

 


Nieuws van onze leden: van Frontaliers en Franschmans

 

 

Met woord en muziek brengt Heemkring Liedengehem het epos van de grensarbeid in onze grensgemeente. Aan de oorsprong van de grensarbeid lag de totaal onvoldoende werkgelegenheid in West-Vlaanderen, na de teloorgang van de huisnijverheid die in combinatie met de landbouw de voornaamste bron van inkomsten vormde.

lees verder

 

 
 


Nieuws van onze leden:
Tentoonstelling Beveren onderste boven


 

De tentoonstelling 'Beveren Onderste Boven', een organisatie van de Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in West-Vlaanderen (VOBOW), toont een schat aan archeologische vondsten uit Beveren-bij-Roeselare. De tentoonstelling is in drie delen opgesplitst.

lees verder


 


Nieuws van onze leden:
Geluwe viert Nacht van de Geschiedenis

 

 

Op de Nacht van de Geschiedenis op 25 maart spreekt Dirk Decuypere te Geluwe onder de titel 'Terug naar de Plek' over de gebeurtenissen in het dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

lees verder


 

 

 


Nieuws van onze leden:
Heemkring Oostkamp lanceert ‘Waardamse Filmpjes’

 

 

De heemkundige kring Oostkamp brengt een dvd uit met filmpjes van de aanstelling van burgemeester Ides Janssens de Bisthoven, vijftig jaar geleden. De dvd bevat ook beelden van de Vlaamse Kermis op ...

lees verder


 
 

 

Boekvoorstelling: achter Brugse muren

 

Eind januari verscheen een nieuwe publicatie van de werkgroep huizengeschiedenis van de vzw Levend Archief. Achter Brugse muren. Op zoek naar materiële cultuur in Brugge, 1600-1800 is het achtste boek in de reeks Leven in oude huizen. 

lees verder

 

 

 

Nieuw jaarboek uit bij Heemkring Ardooie-Koolskamp

 

Recentelijk is bij de Heemkundige Kring Ardooie-Koolskamp het negende jaarboek (2013) verschenen met de volgende artikels:
-       De politieke gevangenen van Ardooie: hun lijdensweg  ......

lees verder

 
 

 


Vorming: studie- en trefdag gidsen te Tielt

 

 

Gidsen, je hebt ze in allerlei vormen en formaten. Natuurgidsen, streekgidsen, reisleiders, stadsgidsen, museumgidsen, streekverkenners... Bewaar jij nog het overzicht van het gevarieerde gidsenlandschap in Midden-West-Vlaanderen? Met de studie- en trefdag voor gidsen op 29 maart in Tielt bieden de Provincie West-Vlaanderen, Leader Tielts Plateau en Stad-Land-schap 't West-Vlaamse hart je een unieke kans om kennis te maken met de collega-gidsen uit de regio.

lees verder

 

 

 

 

Vorming: auteursrecht voor lokale erfgoedverenigingen


Heemkunde Vlaanderen organiseert in samenwerking met lokale heemkringen dit voorjaar een vorminsgavond rond auteursrecht. Jurist Joris Deene doet in deze cursus de basisprincipes van het auteursrecht op een begrijpelijke manier uit de doeken. 

lees verder

 

 

 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]