Nieuws 
September 2023
Agenda...
22-09-2023
Algemene vergadering met open topics
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
New archive:
 
Old archive:
Handige links
 

 
Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Nieuws...
Hallo iedereen,
 
Hopelijk is voor iedereen de verlof periode een beetje meegevallen. We zijn ondertussen al bij September aangekomen wat ook wil zeggen dat de BitMappers terug samenkomen.
 
Bij uitzondering gaat de vergadering van deze maand pas volgende week door, dus niet de 3de vrijdag maar op de 4de vrijdag van deze maand met name 22-09-2023.
 
Het wordt een algemene vergadering met een paar open topics over hardware, potentiêle software om zelf een NAS te maken etc...
 
Unraid: Met dit besturingssysteem kan een server worden opgezet voor taken als network attached storage, applicatieserver en virtualisatiehost. Het is eenvoudig op te zetten en enorm flexibel met betrekking tot de gebruikte hardware en grootte van de harde schijven. Docker wordt gebruikt om functionaliteit toe te voegen en deze apps worden door een actieve community gevalideerd en onderhouden.
 
Er is een eenmalige aanschafprijs die afhangt van het aantal gebruikte harde schijven en ssd's. Basic kost 59 dollar en staat tot zes opslagapparaten toe, een plus-licentie kost 89 dollar voor maximaal twaalf apparaten en bij pro is dat voor 129 dollar ongelimiteerd.
 
WD Black SN770 broertje: Western Digital heeft een kleinere versie van zijn WD_Black SN770-ssd geïntroduceerd. De SN770M maakt namelijk gebruik van het m.2 2230-formaat, waardoor hij ideaal moet zijn om de opslag van compacte apparaten uit te breiden. WD noemt de Valve Steam Deck en Asus ROG Ally als voorbeelden.

Net zoals bij de reguliere SN770 gaat het om een dram-loze pcie 4.0 x4-ssd.  Op basis van de capaciteiten die momenteel zijn terug te vinden op de website van de fabrikant zal de SN770M het moeten doen zonder 250GB-uitvoering. De varianten van 500 GB en 1 en 2 TB moeten op papier in ieder geval dezelfde prestaties bieden als hun overeenkomstige SN770-modellen.

Zo moet de 2TB-editie sequentiële lees- en schijfsnelheden van 5.150 MB/s en 4.850 MB/s bereiken, gevolgd door 4k random reads en writes van respectievelijk 650.000 en 800.000 iops. Ook de tbw-waarde van 1.200 TB komt overeen met die van de SN770 2 TB.
 
Meer info en nieuwtjes kunnen gevonden worden op ons Discord kanaal. Hiervoor dient wel geregistreerd te worden. Wat ook kan gebeuren tijdens onze wekelijkse meeting.

Aanpassing parkeerbeleid Hasselt:
 
Het parkeerbeleid in de A. Rodenbachstraat is gewijzigd naar betalend parkeren (ma. t/m za. van 9u tot 21u en zo. van 12u tot 18u). Vergeet geen ticketje te nemen uit de parkeerautomaat of één van de andere parkeermogelijkheden (parking cultureel centrum..) te bekijken. De parking van het cultureel centrum (en de kleine wandeling door het park richting het VOC) zijn gratis.
 
Vriendelijke groeten,
 
Het bestuur van de BitMappers Computerclub
 
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo