Nyhetsbrev #6 2022
 
Skriva dramatik 2022 i hamn och texter finns för läsning. Det laddas för samtal om dramatiskt skrivande och för en tankeverkstad om pedagogiken mellan scenkonst och skola. Och lite till. Varsågoda, ett nyhetsbrev i november månad.
 
Skriva dramatik 2022, vårt skrivprojekt för unga i Västra Götaland har nu haft sina två presentationer. Först den 18 september på Masthuggsteatern och sedan slutlig målgång i på Folkets hus i Vänersborg den 4 november.
 
Det har varit ett väldigt fint projekt från början till slut, något som märkts i responsen från publiken vid de två readingarna och något som syns i de utvärderingar från deltagarna som börjar droppa in. För den som nu vill läsa de färdiga texterna finns de för nedladdning här på vår hemsida.
 
"Ensam på sin kammare" blir nästa tilldragelse. Ett länge efterlängtat samtal om detta med att skriva dramatik, som vi genomför i samarbete med Göteborgs Litteraturhus den 5 december. I panelen Dimen Abdulla, Lucia Cajchanova och Kristian Hallberg. Moderator Manda Stenström. Läs mer nedan och missa inte att anmäla er!
 
Vad mer?
    Jo, det arbetas för fullt på två nya podd-avsnitt som ska ta avstamp i ASSITEJ-rapporten Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst till barn och unga.
   Vi planerar för en ny tankeverkstad. Denna gång ska personer från skola och scenkonst mötas i samtal om de olika slags pedagogiska material och aktiviteter som ofta erbjuds från teatrarna - lärarmaterial, workshops med mera: Hur används de, hur mycket kommer de till nytta, utvecklingspotentialer?
   En ny manustävling filar vi också på, mer om det lite längre fram.
 
Sist men inte minst har vi fått förstärkning i styrgruppen med Kristina Brändén Whitaker, skådespelare, regissör och konstnärlig ledare på GEST, Gothenburg English Studio Theatre. Hurra!
 
Goda hälsningar i denna märkligt varma november, i denna utdragna tid av oro.
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
”Ensam på sin kammare”

Ett kvällssamtal om dramatiskt skrivande
Måndag 5 december 
 
Vad behöver en skicklig dramatiker kunna? Vad betyder egentligen att en text är dramatisk? Hur mår Aristoteles poetik idag? Har vi någon användning för dramaturgiska mallar och genre-recept à la ”så här bygger du en romcom”? Och hur ensamt är det på kammaren?
 
Barnteaterakademin bjuder in till ett samtal mellan fyra dramatiker om att skriva dramatik. Det handlar om vad vi faktiskt gör när vi konstruerar pjäser och varför vi gör just så. Om vad det betyder att en text ”fungerar” på scenen. Om intuition och hantverksmässighet, vändpunkt, mittpunkt och katharsis, och vad vi  drömmer om att få skriva.
 
Medverkande:
Dimen Abdulla Dramatiker, dramaturg och konstnär baserad i Stockholm. Aktuell med pjäsen Mommy issues på Stockholms Stadsteater och i pågående skrivprocess med texter för Amfi och Regionteater Väst. 
Lucia Cajchanova Dramatiker och dramaturg, det här spelåret aktuell med pjäser på Teater Halland, Göteborgs Stadsteater och Arthem. Hon har även varit verksam som pedagog vid bland annat Stockholms Konstnärliga Högskola
Kristian Hallberg Dramatiker och konstnärlig ledare för Månteatern i Lund. Nu aktuell med Katarina Frostensons K på Folkteatern i Göteborg samt Lilla dödsdansen på Unga Dramaten. 
Manda Stenström (moderator) Dramatiker och dramaturg på Regionteater Väst. Skriver just nu en pjäs för Ung Scen Norr samtidigt som hennes och Olof Runstens föreställning Jämtkluringar turnerar i Jämtland och Härjedalen. 
 
När: 19:30-21:30 måndag 5 december
Var: Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset, Heurlins plats 1b
Anmälan: Inget inträde men föranmälan gäller för att säkra en plats. Maila din anmälan till info@barnteaterakademin.se senast 1 december.
 
Samtalet hålls i samarbete med Göteborgs Litteraturhus.
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens (research gav dock gett vid handen att det kan finnas en i USA...).

SENASTE TVÅ AVSNITTEN UPPE NU!
I en tid av eskalerande kris i våra klimat- och ekosystem sätter vi i två avsnitt luppen på scenkonsten och hållbarhetsfrågan. Det ena med fokus på produktion, det andra om tema och form.
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
TIDIGARE AVSNITT:
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
 
 
 
 
På Bibu i juni, blev vi de stolta mottagarna av det finaste pris en kan få i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Hagateatern:
 
Min vän Rita
På ett stort vitt papper målar Eli bilden av en person ungefär lika stor som hen själv och plötsligt är Rita där. En historia målas fram där de kan förvandla fotbollen till ögat på en fisk, där de plötsligt svävar över världen som fåglar och där märkliga varelser kravlar fram bakom papperskanten och vill vara med och leka. Berättelsen målas fram med pennor, penslar och massor av färg. Vad är egentligen på riktigt? Kan en måla upp sin egen verklighet? En föreställning i bilder, ord och musik om att våga följa fantasins vindlingar, om att våga ta någon i handen och kanske finna att den där ”någon” är du själv. Om att måla en fantasi och hitta sig själv i den.
Målgrupp: 3-8 år
När: 19 november
 
 
 
Kulturakademin:
 
Kurser!
Bland aktullla kurser hos Kulturakademin just nu finns Dansdramaturgi och En mikrokurs i mötet med en ung publik. Deadlines för ansökan i december
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: