Quote
Week 19
Jaar 2014
 
 
Reductie van complexiteit:
een verwaarloosde vaardigheid.

 
 
Op onze quote van twee weken geleden over hoe iets simpel moeilijk kan gemaakt worden, hebben we heel wat reacties ontvangen. Het heeft ons aangezet om deze topic wat verder uit te diepen. En bij wie anders kunnen we hierover te rade gaan dan bij Willem Mastenbroek. Eén van onze favoriete wetenschappelijke denkers over management en leiderschap die met zijn onderbouwde rechttoe rechtaaninzichten je altijd aan het denken zet.
 
Voor Mastenbroek is complexiteit een rechtstreeks gevolg van overdreven regelzucht die als een schimmel voortwoekert in organisaties.
 
“Het is het geloof van leidinggevenden in procedures en controles als manier om complexiteit te bedwingen. Dit rechtvaardigt de eigen positie als baas en verschaft status. Complexiteit is beter dan eenvoud. Dan moet er immers geregeld worden; daar ben je  manager voor. Daarbij komt nog dat nieuwe regels en betere procedures daadkracht laten zien. Met ‘eenvoud’ kan je niet scoren. Bovendien is het een prima manier om verantwoordelijkheid te ontlopen. Anderen hebben zich niet aan de regels gehouden, jou valt niets te verwijten!”

Mastenbroek gaat verder door te stellen dat wanneer je als leidinggevende gedreven door voorzichtigheid en analyse in dit verhaal meegaat,  je ervoor zorgt dat de status quo gehandhaafd blijft. Tot grote frustratie van jezelf en van alle medewerkers. Zo word je er dus zelf ook handlanger van. Hoog tijd dus voor wat meer lef en daadkracht om “de troep op te ruimen”.
 
Sturen op verantwoordelijkheid door o.a. het tonen van leiderschap zijn goede bezems om aan een grote schoonmaak te beginnen.
 
 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.