Jip's venster op de wereld
24-01-2019


 
 
 
 
Electric cars
 
De laatste keer dat ik een auto kocht was de elektrische variant nog buiten mijn budget. Nu het einde van de afschrijvingstermijn nadert, gaan de kosten van de bedrijfsauto omhoog als je ‘m niet vervangt, ook al is-ie nog lang niet versleten. Nu vraag ik me af voor welk probleem de elektrische auto ook alweer de oplossing was.
 
Gesteld dat de opgewekte energie groen is, de e-car het begin van de circulaire economie en de grondstoffen verantwoord gedolven, zou de elektrische auto dan de ultieme oplossing voor vervoersvraagstukken zijn?
 
Tankstations worden overbodig naar verluidt, want de actieradius van de accu is inmiddels zo groot dat je thuis of op het werk kunt ‘tanken’. Hooguit zijn nog wat snelladers voor de kilometervreters benodigd en daarom is Shell naarstig op zoek naar een pleisterplaatsfunctie, een toegevoegde waarde voor de pitsstop, niet alleen bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs natuurlijk.
 
Om elektriciteitstekorten te voorkomen hangen we de auto’s ‘in the grid’ - let op, daar ga je nog veel over horen. Zo kun je komen tot een temporele herverdeling van elektriciteit, waarbij jouw auto één van de opslagplekken van energie kan worden in het grote geheel. Handige apps gaan bepalen hoe we de piekbelasting op het kwetsbaarder wordende net kunnen voorkomen. Dat klinkt alsof je het risico loopt op versnelde slijtage van je accu, wanneer die voor het hogere doel op een bepaald moment ook even leeg getrokken wordt. Of een ander gaat bepalen wanneer jij je auto mag opladen. De ongeplande planeconomie doet zijn intrede: spontane uitjes doe je maar zonder auto in de datagedreven samenleving. Want ach, de vrijheid... Het is mag bekend verondersteld worden dat je maar twee keer per jaar een echt onvoorziene rit maakt. En je houdt het niet geheim wanneer je dinsdagnacht meestal niet parkeert in de buurt van je ‘most likely living place’.
 
In de schaduw van Tesla ontwikkelt google zijn e-car-power. Misschien wist je nog niet waarom al die data nodig is om automatisch bestuurde auto’s te laten rijden. De tot nu toe ontwikkelde techniek om auto’s zelfstandig te laten rijden verschilt sterk van de rijstijl van mensen, die met hun zintuigen waarnemen en dan beslissen. Auto’s die rijden zoals een mens; dat is nog een prille ontwikkeling, want hondsmoeilijk!
 
De zelfrijdende auto is momenteel meer de ontwikkeling van voorspelbare verkeerssituaties waarin de beslissingen ver van tevoren worden genomen, geen impulsen van mensen en domme fouten meer! Het is ook daarom dat de vraag naar de verantwoordelijke voor de machine zo snel verwordt tot een ethische vraag. Daarbij komt: wil het apparaat een verkeersdeelnemer van 1.50 meter herkennen als kind, pygmee of bejaarde, dan zal die geïdentificeerd moeten worden en daar is google nogal goed in. Dus hoed je voor wereldverbeteraars, ook die naar Mars willen: ze denken voor een ander en op een dag ben jij dat.
 
Stel toch even dat de benodigde energie voor een elektrische aangedreven auto - die overigens de elektriciteitsvraag van een gemiddeld huishouden verre overstijgt - beschikbaar is op het juiste moment en groen als het gras, waarom gaan we dan niet massaal die mechanisch nog prima rijdende fossiele vloot ombouwen? Omdat ‘minder, minder, minder’ wel eens voor de rechter zou kunnen komen?
 
 
 
Ruim 8,3 miljoen personenauto's, waarvan 30.000 elektrisch ...
 
Lastige vragen
 
 
Is de auto een identiteitsdrager?
Zou het te doen zijn, e-biken in plaats van de auto te nemen voor de middellange afstand?
Wat is autonomie waard?
 
 
 
 
Cartoon
       
 

Deze brief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis. Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.