Producentbyrån Nyhetsbrev 16 maj 2023

Göteborgsoperans Danskompani, Dramaten, Cullberg, Göteborgs Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Kungliga Operan, Unga Klara, Folkteatern, Folkoperan, Norrdans, Strindbergs Intima Teater, Riksteatern. Där har ni alla större och mindre institutioner som utgör 2023 års upplaga av Scenkonstbiennalen. Utöver detta presenteras även produktioner av Lilith Performance Studio och Tove Sahlin & Shake It Collaborations, den sistnämnda i samarbete med Riksteatern. Av sammanlagt 14 produktioner är alltså en föreställning en helt och hållet utominstitutionell produktion. Eller har vi missuppfattat någonting?
 
Då undrar ju vän av ordning följande: är det så illa ställt med den fria scenkonsten att det inte har producerats en enda föreställning som kändes värd att presentera under årets biennal? Eller handlar det om att den 30-årsfirande biennalen helt enkelt ville ha föreställningar som smäller lite extra högt? Om så är det naturligtvis helt förståeligt, det är klart att 30 år av biennal ska firas med pompa och ståt. Men likväl trist att den fria scenkonsten blir så osynliggjord i ett så här pass viktigt sammanhang.

Vi ifrågasätter inte den konstnärliga höjden i de utvalda produktionerna. De är alla säkerligen fantastiska föreställningar, men scenkonstsverige består ju av så otroligt mycket mer. Den fria scenkonsten kan aldrig konkurrera med institutionerna, men den kan ges mer jämlika möjligheter att möta en större och bredare publik, på större arenor. När nu SD med Björn Söder i spetsen har startat ett kulturkrig så känns det än viktigare att lyfta och värna det fria kulturlivet så att det kan vara just det – fritt och obundet och allt annat som det kan tänkas vara. För just nu behöver vi mer mångfald, inte mindre.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Den 24 maj har projektet LICHEN Collaborations i Filipstad bjudit in Emilia Wärff att spela Denna sida upp - en föreställning om den svenska välviljan. Föreställningen spelas på en popup-scen i Filipstads köpcentrum kl 18:00 och det är fri entré! Föreställningen syntolkas live av Eli Tistelö, introduktion till syntolkning ges 30 min innan start.
 
Snart är det också dags för Hannah Felicia att ge sig ut på turné. Den 4 juni gästar föreställningen X Dance Festival i Helsingfors. Biljetter hittar du här. Sedan bär det av till Rijeka i Kroatien där Hannah Felicia tar plats på scen den 14 juni på HKD na Sušaku – scena. För biljetter gå in här. Till sist avslutas vårens miniturné med en föreställning på Freja FunkFestival i Jönköping den 17 juni. Läs mer om Freja FunkFestival och hur du köper biljett här.
 
Den 3-5 juni är Spinn med och firar Göteborg 400 år med SpinnOut på Rain Catwalk på Soldäcket i Frihamnen. Då gör tre av Spinns dansare Britta Kangas, Emilia Wärff och Ida Häggström entré på catwalken med familjevänliga rörelser omfamnade av regndroppar. Allt till inspelad musik av Anders Rimpi. För tider och adress läs mer här.
 
Bilden från föreställningen Denna sida upp
Foto: Lars Dyrendom
 
 
MOA kompani
Praktiken och verket 100 hinkar fred börjar närma sig sitt genomförande i Värnamo i mitten av juni. Tillsammans med 10 dansare leder koreografen Moa M. Sahlin arbetet som fokuseras kring att jobba med en specifik rörelsekvalitet i flera lager under 10 år. Nu bjuder MOA kompani in till en hinkworkshop på Skeppsholmsstudion under Scenkonstbiennalen, torsdag den 1 juni kl 13:00-15:00. Det är en workshop för professionella dansare som är nyfikna på 100 hinkar fred-praktiken. Kom ombytt och redo för att arbeta med timing i att svinga en 10-litershink med vatten!
 
Projektet 100 hinkar fred stöds av Värnamo kommun, Region Jönköping, Kulturrådet, Mer Dans åt Folket, Uncover Choreography och studio Skaftarp mfl.

www.moakompani.se
 
Foto: Nadim Elazzeh
 
 
Memory Wax
Danskompaniet Memory Wax har under fyra veckor i ett Skapande skola-projekt under april och maj mött över 700 elever i ABC dansworkshops runt om på skolor i Svedala kommun.
Tillsammans skapar elever och personal former, rörelser och egna uttryck. Workshopen mötte många positiva reaktioner från eleverna och det kom kommentarer som ”Jag visste inte att jag kunde dansa innan, men nu vet jag det!” och ”Det var som att berätta med kroppen.” Mycket fint tycker vi!
 
Den 30 maj att spelar Memory Wax vårens sista föreställningar av Mitt lilla stora rum på Kulturhuset Barbacka i Kristianstad. Därmed avslutas vårturnén med 60 föreställningar genom Kulturnyckeln runt om i Kristianstad kommun. Ni hittar Memory Wax föreställningar Mitt lilla stora rum (målgrupp 2-5 år) och Inside Out (målgrupp 9-12 år) i Kulturkatalogen Väst.

www.memorywax.com
 
Foto: Miguel Azcue
 
 
PROJEKT
Step
Vår fina kuratorer Fiona Ferguson från Imaginate i Edinburgh, Adjjima Na Patalung från BICT-fest i Bangkok och Peter Sunesson som tidigare jobbade med Salto! i Skåne, men som numera arbetar som producent på Helsingborgs stadsteater, har nu gjort det andra urvalet till 2024 års upplaga av Step! Till de 10 föreställningar som redan har gått ut till våra regionala och Halländska samarbetsparter kommer nu ytterligare ett par stycken dansföreställningar för den unga publiken. Redan innan sommaren hoppas vi få en första fingervisning av vad våra samarbetsparter är intresserade av att visa som del av Step 2024. Mer information kommer efter sommaren!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
Steps Dansklubb
Den 2 juni åker vår fantastiska lärargrupp till dans- och teaterfestivalen Imaginate i Edinburgh tillsammans med vår egen Hanko Zell och kursledaren Sandra Grehn! Under tre dagar kommer de att se föreställningar, träffa andra delegater, vara med i samtal och inte minst träffa sina skotska kollegor i Teacher’s Theatre Club! Det känns fantastiskt fint att kunna bjuda med lärarna till detta, så stort tack till Kulturrådet för möjligheten att göra detta! Den avslutande träffen med Steps Dansklubb äger rum den 9 juni och kommer att fokusera på vad alla har fått med sig ifrån projektet och hur vi kan jobba framåt efter projektets slut. Läs mer om Steps Dansklubb här!

www.stepfestival.se
 
 
CALS
Tisdagen den 9 maj firade vi lanseringen av plattformen communityartlabsweden.se på Spinnstudion i Göteborg. Det var så roligt att träffa alla er som var där och få ta del av verken tillsammans med er. Många intressanta och roliga samtal blev också under kvällen. Tack till koreografen Denny Hultén som ledde höstens konstnärliga arbete och till dansarna Jennie Louwen, Sean Ge, Tevin Redvall och Maja Fock. Tack också till filmaren Robin Ahlqvist för ett fantastiskt arbete med filmerna och dokumentationen. Vilka dansverk ni har skapat! För er som inte hade möjlighet att komma, gå gärna in på plattformen och titta på verken Escape Room, Tranquility och dokumentärfilmen som gjordes om höstens process.

Producentbyrån som driver CALS i väst samarbetar med Compass och med filmaren Robin Ahlqvist från Mountain Queen Studios.
 
Är du intresserad av att veta mer om CALS eller samverka i någon form?
Kontakta: hedda@producentbyran.se

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

Producentcheck 2.0
Sedan vi drog igång vårt rådgivnings- och coachingprojekt Producentcheck 2.0 i början av mars har vi genomfört en hel massa rådgivningsmöten med de sex medverkande grupperna och koreograferna. Vi har diskuterat allt från verksamhetsstruktur, hur ett skapar ett hållbart arbetssätt, hur en gör när en skriver ansökningar, tankar kring produktion och kommunikation, hur en gör en budget och mycket mer. 

Den 7 juni har vi en gemensam avslitning med utvärdering av projektet. Då ska vi både titta på vad vi har gjort rätt och vad vi hade kunnat göra bättre, allt med ambitionen att få med oss tillräckligt med bra tankar för att ta vidare det här projektet. För vi hoppas verkligen att det här är ett projekt som vi kan fortsätta driva framåt. Vi ska bara hitta lite nya pengar först.


 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet Dråpera, med danssatsningen Dansakademin, koreograferna Karolin Kent och Liza Penkova, Visit Nabo Artbook och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se