Nieuwsbrief april 2013
 
Foto zoekt familie: nieuwe website en successen
Nederlands-Indië, 1945-1949: duizenden Indische Nederlanders verlaten hun land tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Ze vertrekken naar Nederland, honderden dierbare fotoalbums blijven achter. Na de zogeheten politionele acties brengen militairen de albums naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Sindsdien wachten 335 albums tevergeefs op hun rechtmatige eigenaren. Tot dit moment: met een website en een App zetten het Tropenmuseum en KIT Information and Library Services zich nu in om de eigenaren alsnog terug te vinden.
 
Alle albums online
Inmiddels is op www.fotozoektfamilie.nl de zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van de ruim 300 verweesde fotoalbums echt van start. Na de succesvolle crowdfunding campagne die € 13.150,00 heeft opgeleverd zijn alle albums nu online geplaatst. Soms bleek dat twee albums oorspronkelijk tot een boek behoorden, die zijn op de website nu weer samengevoegd. Op de vernieuwde site kunt u nu door de albums bladeren. Herkent u tijdens het bladeren plaatsen of personen? Of ziet u waardevolle informatie in de handgeschreven onderschriften staan? Dan kunt u die informatie op de website aan de albums toevoegen. U helpt ons zo de albums bij de rechtmatige eigenaren terug te bezorgen. Lees meer
 
Opnieuw verweesde Indische fotoalbums terug naar rechtmatige eigenaren
Dankzij de grote inzet van onze partners en websitebezoekers konden we afgelopen woensdag opnieuw drie nieuwe albums terugbezorgen bij de rechtmatige families. Het SBS 6 programma Hart van Nederland deed verslag van de overhandiging die plaatsvond in de Bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Intussen melden zich nu bijna dagelijks familieleden die het vermoeden hebben dat hun album tussen de ruim 300 exemplaren zit. Aankomende week kunnen we daardoor opnieuw drie albums per post terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaren. 
 
Foto zoekt familie in de media
De zoektocht naar de eigenaren van de fotoalbums leverde ook de afgelopen weken weer de nodige mediaandacht op. Zo besteedde het Financial Times Magazine uitgebreide aandacht aan het project in het artikel The end of colonial nostalgia?, gaf collega Frank Meijer in het RTL 4 programma Koffietijd uitleg over de nieuwe website en sprak collega Pim Westerkamp samen met vrijwilliger Heleen  Schreuder en haar moeder in het NTR televisie programma Halve Maan over het project.  Radiomaakster Tanneke de Groot maakte voor Holland Doc radio bovendien een speciale uitzending over het project.
 
Indisch 3.0 van start met Foto zoekt verhaal
Indisch 3.0, is een online magazine over de Indische cultuur van vandaag en morgen. Indisch 3.0 is partner van Foto zoekt familie en besteedt veel aandacht aan het project. Eerder was er al de rubriek Photo Friday en inmiddels is Foto zoekt verhaal gelanceerd. In Foto zoekt verhaal laat de redactie de fantasie de vrije loop: “We verzinnen het verhaal achter de foto gewoon zelf.” Elke 30e dag van de maand publiceert Indisch 3.0 een verhaal, geïnspireerd op een van foto’s uit de verweesde fotoalbums van het Tropenmuseum. “De grote vraag blijft natuurlijk of er een kern van waarheid in haar verzinsels zit. Kent iemand de persoon op deze foto? En wat is er waar van het verhaal? Wat zou het geweldig zijn als we daar achter komen!” Lees hier de eerste aflevering.
 
Java Post over album 1159
Namens partner Java Post bericht Bert Immerzeel regelmatig over Foto zoekt familie. Ook over albums die – bij gebrek aan erfgenamen – vermoedelijk in de kluizen van het Tropenmuseum zullen blijven liggen. In het recente artikel Till we meet again bijvoorbeeld, dat gaat over Album 1159, het afscheidsgeschenk van de directeur van een kweekschool in Bandoeng. Eerder speelden blogs van Javapost over Foto zoekt familie al een belangrijke rol bij het terugbezorgen van enkele albums. 
Foto zoekt familie, Tropenmuseum / KIT Bibliotheek, www.fotozoektfamilie.nl