Quote
Week 46
Jaar 2014
 
 
Wees altijd heel vriendelijk tegen iedereen
en zeg iedereen goedendag.


 
 
 
 
Tony Leten, CEO van Atlas Copco en manager van het jaar 2014, heeft deze raad van zijn vader goed in zijn oren geknoopt. Door iedereen op een vriendelijke manier te bejegenen ben je meer bereikbaarder voor de ander en knoop je veel gemakkelijker een relatie aan. En voor een leidinggevende is in relatie gaan met je medewerkers primordiaal als je wil aanvaard worden als die man of vrouw waarmee ze samen topresultaten willen bereiken.
 
Je hoeft dit echter niet enkel te beperken tot je directe medewerkers.
 
Vriendelijk goedendag zeggen tegen iedereen, van hoog tot laag op de sociale ladder, kost geen geld. Door het geven van deze blijk van erkenning, creëer je een imago dat je iedereen respecteert en niet iemand bent die hoog van de toren blaast. De mensen rondom jou, zeker diegenen met wie je geen sterke banden hebt, gaan je daardoor eveneens waarderen.
 
Als je nu zegt ‘ja, ja, dat zal wel maar wat heb ik daar nu persoonlijk aan?’ dan verwijzen we je naar de studie van Mark Granovetter. In zijn paper ‘The Strength of Weak Ties’ beschrijft hij dat “social capital, i.e. ‘who you know’, was nearly three times more effective in finding people jobs than ‘formal means’ such as Help Wanted ads and recruiters. And most of the time, jobs were found not through close friends and relatives but through casual acquaintances, neighbours, and other ‘weak ties’.”

Zeker nu, waar sociale netwerken steeds belangrijker worden, weet je nooit wie je op een dag kan helpen of wie ‘a potential Godfather’ zou kunnen zijn zoals Henrik Bresman aangeeft in zijn blog op INSEAD, The business School of the World.

Bresman waarschuwt je er wel voor dat mensen vriendelijk bejegenen geen pose mag zijn uit eigenbelang. Want als je mensen beschouwt als instrumenten om te bekomen wat jij wil dan val je op de een of de andere dag door de mand.
 
Maak vriendelijk goedendag zeggen tot een attitude door het dagdagelijks te doen. Want Aristoteles wist reeds dat ‘wij zijn wat wij regelmatig doen. Excellentie is daarom geen handeling maar een gewoonte.’
 
 
P.S. 1: met dank aan Prof. Dr. Werner Jacobs, medisch coördinator gerechtelijke geneeskunde van het UZA, om ons attent te maken op het onderzoek van Mark Granovetter met de vraag het te gebruiken als een aanzet voor de ‘spreuk van de week.’
P.S. 2: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie. 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.