BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 1
Januari 2017
Manustävlingen, soppsamtal, premiärer & andra tips - Barnteaterakademins första nyhetsbrev för i år.  
 
I onsdags var det deadline för vår manustävling och inkorgen var full med titlar på temat Vatten. Vi har fått in glädjande många bidrag och sätter nu igång med vårt urvalsarbete, vilket kommer ske i flera etapper under de kommande veckorna. Jag kan lova att vi har en taggad jury!
 
Måndag 6 februari är det dags för årets första soppsamtal, då alla är välkomna på Göteborgsrelease för boken om Ung Scen Norr. Läs mer lite längre ner. Det går fortfarande fint att anmäla sig!
 
Mer på gång: Sedan i höstas har vi ingått i en arbetsgrupp med fokus på scenkonstens roll i skolan, där vi har dryftat frågor som: Hur ser det ut med besöksstatistiken? Får alla skolbarn se teater? Vad är det som avgör om de får det eller inte? Hur ser teatrarna på sitt uppdrag? Hur kan de olika aktörerna samverka för att förbättra likvärdigheten i barns tillgång till kultur? Vi har lagt upp en strategi för att kunna verka på olika plan, och ett inslag blir en sorts tankeverkstad för skola, teatrar och förvaltning där vi får lov att fördjupa oss, peppa oss och formulera visioner. Mot slutet av april ska detta ske, mer info följer!

Vi lever i minst sagt skakiga tider. Tider där vi behöver medvetandegöra oss om och försvara sådant vi tar för givet. Som yttrande- och pressfrihet. Som tillgången till offentligt subventionerad konst och kultur. I februari valåret 2018 hålls det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur, med ambitionen att sätta kulturens egenvärde i fokus och skapa en mötesplats för diskussioner och nytänkande för kulturpolitiken. Initiativtagare är Regionteatrarna samt Regional musik och Länsmuséerna i Sverige. Exakt ett år innan dess, bjuds det in till ett uppstartsmöte i Eskilstuna. Läs mer om det hela till höger!
 
Där läser du också om något av det bästa jag vet: Premiärer på sprillans ny scenkonst. Dessutom kan den som vill fira Alla hjärtans dag tillsammans med Karin Helander - och inte bara en gång utan två.
 
Väl mött vid soppskålar, i samtal och gradänger!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
"DET SKULLE VA SKÖNT OM DEN INTE HANDLA OM KÄRLEK"

Soppsamtal & Göteborgsrelease av boken om Ung Scen Norr
 
KOM!  LYSSNA!  SAMTALA!  ÄT SOPPA!  FÅ EN BOK!
 
Ung Scen Norr har på kort tid etablerat sig som självklar mötesplats för ung scenkonst i Norrbotten. Inför de två första produktionerna samlades tankar, röster och berättelser från hundratals ungdomar. Erfarenheterna finns samlade i en nyutkommen bok som berättar om en omfattande metod där unga görs till viktig del i en föreställningsprocess genom intervjuer och workshops.
 
Barnteaterakademin bjuder nu in till en presentation av Ung Scen Norr och deras metoder, till utbyte av erfarenheter med branschkollegor - samt release av boken!
 
Medverkande från Ung Scen Norr: Daniel Isakson - tidigare verksamhetsledare, Anna Isakson – tidigare producent, Johanna Larsson – regissör och Linda Wallgren – scenograf och kostymdesigner.
 
Linda Wallgren och Johanna Larsson var Ung Scen Norrs konstnärliga residensteam under det första året och skapade föreställningarna Man vänjer ju sig vid det vackra och Vi hänger inte här, vi går runt, i samarbete med unga i Norrbottens län och Botkyrka kommun. Den sist nämnda produktionen var ett samarbete med Riksteatern.
 
När? Måndag 6 februari 18 - ca 20:30
Var? Masthuggsteatern Masthuggsterrassen 3
Hur? Barnteaterakademin bjuder på soppa. Fritt inträde, föranmälan senast 1 februari.

 
...........................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
Tips & notiser!
 
 
 
Pojkarna
Om identitet, gemenskap, längtan, förvandling och den ofrånkomliga känslan av ensamhet. Och om att betrakta världen med nya ögon. 
Från 13 år.
Premiär 3 feb, Teater Tamauer
 
 
3 nya på Regionteater Väst:

Klara, färdiga, stå
- en hyllning till förloraren
Va? Var det ingen som sprang? Ingen som kom först i mål? Är inte livet en tävling? Vi får lära oss nästan från födseln att först, bäst och starkast är det som gäller. Men vad händer om man inte är det, om man inte är en vinnare?
För 6-8 år
Premiär 3 februari, Uddevalla
 
Mellanland
För att träda in i Mellanland krävs inget medborgarskap, alla här inne har mellanförskap. Snart kommer du att märka att det inte är en ensam plats. Mellanland är ett land som uppstår för oss som förväntas vara något som vi inte kan, vill eller orkar vara.
Åk 7-9
Premiär 3 februari, Uddevalla
 
Justine
Justine är speciell. Hon är stark, hon vågar mer än de flesta och hon vet bestämt vad rättvisa är. Hon vet också att du duger som du är. Att vara olika är bra!
Från 11 år
Premiär 21 feb, Borås
 
 
Folk och kultur - uppstartsmöte inför konventet 2018
Alla intresserade av ett årligen återkommande kulturpolitiskt konvent och en tribun för konst och kultur i hela Sverige är välkomna till ett uppstartsmöte. Vill ni i er region, på er myndighet eller i er verksamhet vara med och utforma innehållet?
När: 7 februari
Var: Munktellstaden, Eskilstuna
 
 
Mötesplats barnkultur
Om hur vår barnsyn speglar vilken kultur vi vuxna producerar för barn, och vad vi anser är kvalitet för barn. Hur har detta förändrats över tid? Med Karin Helander, teaterkritiker, professor i teatervetenskap m.m.
14 feb. 16.30-18.30, Kultur i Väst, Rosenlundsgatan 4, Göteborg
Se länk för detaljerat program!
 
 
Teaterfrukost: Teaterkritik - en genre i kris eller rörelse?
Teaterkritiken har de senaste åren varit ämne för diskussion. Inte minst ställer de digitala plattformarna branschen inför intressanta frågeställningar. Medverkande: Karin Helander och Sara Östebro (Scenkonstguiden).
14 feb. 8.30-ca10.00, Kultur i Väst, Rosenlundsgatan 4, Göteborg
Se länk för detaljerat program! 


 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se