Rechtsbijstand ondermaats

12 mei - Vermogensmonitor onderzocht honderden gevallen waar consumenten zich beklaagden over hun rechtsbijstandsverzekering en plaatste dat naast het eigen deskresearch en de lopende klachten in de eigen praktijk en moet dan concluderen dat de dienstverlening naar de consument toe moet verbeteren.

Opvallend voor Vermogensmonitor is de toename van het aantal vragen en klachten dat haar bereikt. Een stijging van vele tientallen procenten tov de afgelopen jaren.
Uit de contacten blijkt dat de consument geen idee heeft van de vele regels en voorwaarden die de verzekeraars hanteren. Ronduit dubieus is de norm die verzekeraars hanteren of een klant te veel zaken aanbrengt. Verzekeraars spreken meestal van een hoger claimgedrag of dat deze boven het gemiddelde liggen. Wat het gemiddelde is, is per verzekeraar verschillend. De hoogte van het gemiddelde blijft veelal onduidelijk.
Uit uitspraken van het klachteninstituut Kifid is wel duidelijk dat de consument tijdig moet worden gewezen op z'n te hoge claimgedrag en de mogelijkheid dat de verzekering wordt beƫindigd.

Het lijkt ook een trend dat de verzekeraars zeer terughoudend zijn in hun rechtshulp en eerst onder druk gezet moeten worden met een klacht die eventueel zo doorgezet kan worden naar het Kifid.
Consumenten die een procedure bij het klachteninstituut Kifid starten tegen hun verzekeraar, moeten echter van goede huize komen omdat deze verzekeraars zich goed kunnen verweren.

De huidige dienstverlening is volgens Vermogensmonitor veel te mager terwijl de maandelijkse tarieven niet mals zijn. Het zou ons niet verbazen als de wat sociaal georiƫnteerde advocatenkantoren een abonnement op de markt brengen dat eenvoudig kan concurreren met het huidige aanbod.

Zie ook: https://www.vermogensmonitor.com/
En een uitgebreide uitleg over rechtsbijstand: https://www.vermogensmonitor.com/rechtsbijstandsverzekeringen