När The Bear Quartet förra året släppte sitt album ”89” kändes det som en comeback. 3 år hade förflutit sedan det innankommande albumet och bandets basist Peter Nuottaniemi hade hoppat av. Men ett bolagsbyte från klassiska A West Side Fabrication till Malmöbolaget Adrian Recordings (som bl.a. dessutom jobbar med Familjen, Andreas Tilliander och Emil Jensen) och snart va Peter tillbaka på basen och albumet som sedan följde blev ett av de mest uppmärksammade förra året, med fantastiska recensioner, årsbästaplaceringar och radiotid. Lägg till detta lite Grammisavsky och M.A. Numminen-samarbete, så förstår ni att The Bear Quartet verkligen är tillbaka i ett kreativt rus.
 
Att the Bear Quartet är ett av Sveriges mest inflytelserika indieband behöver man inte vara indie-taliban för att hålla med om, men om tror att deras position endast härrör från deras fullständiga fuck you-attityd, gör man det enkelt för sig. Skrapar man endast lite på ytan träder man snart ner i en konstnärsvirvel och ett kreativt centrum där man aldrig vet vad som sipprar ut. Det enda man vet är att allt håller en klass som hållit dem på toppen i över 20 år.
 
Sommaren 2010 gör The Bear Quartet 4 spelningar:
 
2010-05-27 - Siestafestivalen - Hässleholm (S)                        
2010-06-04 - Strand - Stockholm (S)               
2010-07-04 - Roskildefestivalen - Roskilde (DK)                      
2010-07-31 - Storsjöyran - Östersund (S)
 
…och förvänta er inte en hitkavalkad av deras 21 år tillsammans, däremot kan ni förvänta er blivande klassiker från deras kommande album ”Monty Python”. Förvänta er också oväntade gäster. Vi har hört rykten om att i en form eller annan kommer Alexandra Dahlström att vara med på scen. Fast vi är inte hel säkra på att det stämmer....
 
För att ni ska vara lite förberedda på vad som komma skall bjuder Adrian Recordings och The Bear Quartet här på 4 nya låtar.
 
Lyssna på www.adrianrecordings.com och www.thebearquartet.com
 
Vid diskussioner med bandet har vi försökt att få en bild av hur kommande albumet kommer att låta. Tyvärr vet vi inte mer än detta och blir ni lika förvirrade som vi, så är det helt i sin ordning. 
 
”Som om Missy Elliott verkligen va från Afrika samt en gnutta så som The Bear Quartet lät på deras första 3.”
 
Sen skriver Matti Alkberg på sin välbesökta hemsida www.mabd.se
 
”Ojojojoj vad den blir bra. Där är det inte mycket kompgitarrer. Tror jag och Jari spelar sammanlagt fyra hela ackord eller nåt. Resten är melodier, riff och rytmgrejer. De går in och ur varandra ... som alger, som spöken, som ålar genom lik på havets botten."
 
Bandet har gjort en resa från 90-talets popalbum, till urladdningen med ”Ny våg” 2002 och de mer elektroniska och experimentella skivorna ”Saturday Night” och ”Eternity Now” 2005. Mellan ”89” och ”Monty Python” finns det en röd tråd. Frågan är bara vilken?
 
Pressbilder: www.adrianrecordings.com/artist.asp?artist=16