Nieuwsbrief nr. 62 - Februari 2015
 
Beste ,
 
Het is februari. De maand die dit jaar weer 28 dagen telt. Volgend jaar is het een schrikkeljaar. Ik heb een nicht die op die dag geboren is en zij is maar eens in de vier jaar jarig. Daar blijf je jong bij!

Heb je trouwens al gehoord van endocrine disrupting chemicals (EDC's)? Op de radio was een interview met Prof. dr. Martin van den Berg, toxicoloog. Hij vertelde dat er meisjes zijn die steeds jonger tekenen van een verstoorde hormoonhuishouding vertonen door de invloed van EDC's. Deze hormoonverstorende stoffen zitten zelfs in kassabonnetjes en neemt ons lichaam gemakkelijk op. Daarna manifesteert het zich als een lichaamseigen hormoon. Ik dank je de koekoek. Dat is niet best. Dat vraagt een nóg kritischere blik op voedselverpakkingen, verzorgingsproducten, laptops (!) en schoonmaakproducten. Lees er maar eens wat over als je wilt, klik hier. Daar vind je ook meteen een lijstje van de producten die rood, oranje en groen zijn. Kun je meteen zien wat jij, bewust of onbewust al goed doet. Gelukkig doe ik ook al dingen goed. Rituals en Hema zijn wel oké.
 
In hetzelfde rijtje wil ik graag je aandacht vragen voor het bericht dat ik hoorde van een hele goede vriend toen ik hem enthousiast vertelde over mijn nieuw ontdekte haargel. Hij vertelde dat dit soort producten microplastics bevatten en dat die uiteindelijk in zee terechtkomen. Hoe gaat dat? ...


Je doet een dotje gel op je handen, smeert het in je haar en veegt het restant achteloos aan je handdoek af of wast je handen. In beide gevallen komt het in het riool terecht. Dat van de handdoek na het meedraaien in de wasmachine en van je handen direct. Terwijl wij denken, zo, hup, weg. Uit het oog uit het zicht, zullen we maar zeggen. Dus nu ben ik ook nog eens heel bedachtzaam aan het omgaan met smeerseltjes, want het geldt natuurlijk voor alles wat smeert en schuimt. Een mooi overzicht van goed en slecht vind je op de site van Noordzee.nl. Helaas even zelf plakken en knippen want de link liet zich niet in mijn programma voegen.
 
http://www.noordzee.nl/campagnes/microplastics/

 
 
Naar buiten
 
Ga er dit weekend nog even lekker op uit, al is het maar een half uur. Want het blijkt telkens opnieuw: stevig wandelen is heel goed voor het lichaam en maakt het hoofd lekker leeg. Een sportschool in Finland heeft zijn toestellen buiten gezet en wat blijkt? Het is er veel drukker en de mensen zijn happyer dan bij binnentraining. Ze maken spontaan een praatje onder het fitwalken en lachen vaker. 'Uit! goed voor u', een reclamegeluid uit de jaren '80. En ook UIT! die pc, tablet, laptop. Dus stop met het lezen van deze nieuwsbrief en ga even wandelen. Veel plezier! 
 
 
Op herhaling
 
Nog even en het wordt lente. Er is al merkbaar meer licht. Goed voor onze hormonen. Was je van plan om je voedingsgewoonten aan te pakken? Duurt de winter wel weer erg lang en is je haar merkbaar dunner, zijn je nagels brozer en is je energie tanende?
Ga dan nu aan de slag met dat wat je van plan was. Zo kun je energiek de lente tegemoet. Heb je hulp nodig bij het verwezelijken van je plannen? Kom eens langs en gebruik de kortingsbon.
In het verleden een veel ingewisselde bon. Kom naar een kookworkshop, een lezing, een inloopochtend en gebruik deze bon. Ook te gebruiken bij een biologische catering. Dat tikt toch lekker aan. Je hoeft hem niet uit te printen, even melden dat he de nieuwsbrief leest is genoeg.
 
...............................
...............................  
KORTINGSBON
 10% korting
in de maanden
januari
&
februari
 
...............................
...............................
 
Correspondenten over de grens
 
Op een Blaadje kijkt verder dan de eigen landsgrenzen. Vanaf deze maand zal er vier keer iemand vertellen over zijn (in dit geval allemaal mannen) leef- en eetpatroon vanuit een deel van Europa tot aan het Verre Oosten. Dit keer onze 25-jarige correspondent uit Manila.
 
 
Filipijnse eetgewoonten
De afgelopen 13 maanden heb ik in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen gewoont en gewerkt. Een 
van de dingen die me daar opviel, is het overmatig ongezond eten. Waar we in Nederland 
varkensvlees vaak enkel in de vorm van gehakt, kotelet en karbonade eten, is varkensvlees in de 
Filipijnen favoriet vlees nummer 1.  Bij aankomst in Manila een jaar geleden viel me gelijk op hoeveel BBQ’s overal op straat staan, ieder vol met lekkernijen van het liefst varken: gegrilde darm aan een stokje, gestold bloed aan een stokje, of chicharon, gebakken varkenshuid.  
Waar deze producten bij ons voor andere doeleinden gebruikt worden of op de stort belanden, 
wordt door de armere bevolking echt nog alle delen van het beest verwerkt. De varkens worden 
vaak in de achtertuin op etensrestjes gekweekt, een zeer milieuvriendelijke aanpak dus.
Als Nederlander kwamen al deze varkenslekkernijen echter zelden voor in mijn dieet. Al zijn de 
gerechten interessant om te eten, de smaak is te vet. Zelfs Filipijns eten in de beste restaurants 
houdt vast aan dit recept – al eet je er heerlijk, je komt met een dikke buik naar buiten. 
Jonge Aziaten hebben hier geen last van, die zijn allen slank, ondanks eindeloze bezoeken aan de KFC (Kentucky Fried Chicken) en buurt-BBQ. Maar Aziaten op leeftijd, die hebben vaak moeite hun broek dicht te krijgen! Dan kunnen wij ons gelukkig prijzen met onze opvoeding. Een appeltje vandaag zie je misschien niet gelijk morgen, maar zeker over 30 jaar!
 
Uit de tuin van Truus
 
Gisteren heb ik een heerlijk ovengerecht gemaakt met witlof en aardpeer. Voor ik je het recept geef wil ik eerst wat informatie geven over de aardpeer. De aardpeer valt onder de vergeten groenten, is familie van de zonnebloem en de officiële naam is Helianthus tuberosus.
De aardpeer wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft in het Nederlandse klimaat de neiging zich sterk uit te breiden. De knollen overleven overigens een meermaals afmaaien niet. Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m.
In Noordwest-Europa zal deze plant alleen in heel mooie zomers getooid worden met gele bloemen. Een hoekje van 2 m² kan in een jaar 10 kg eetbare knollen opbrengen. Oogsten van de knollen kan gebeuren na de eerste nachtvorst. Vervolgens gedurende de gehele winter. Zoals de naam aardpeer al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen. biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline die niet alleen mensen met diabetes mellitus ten goede komt. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.
De aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardperen zijn grillig gevormde knollen, soms lichtbruin of violet, soms roze of wit van kleur. Aardpeer is wat zoet.
Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn, mits heel vers, rauw te eten en zijn dan lekker brossig en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen.
Waarop moet je letten bij het kopen van aardperen? De knolletjes moeten bij het indrukken nog hard zijn. Kunt u de knollen wat indrukken of voelen ze "gummi achtig" aan, dan zijn ze niet vers maar oud. Aardperen kunnen tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden.
Wordt aardpeer niet goed verdragen (het roept flatulentie op) voeg dan een stukje zeewier toe, wakame of kombu.
 
 
 
Wat kan je doen met aardperen in de keuken?
 
Soep maken, zoals aardperensoep met doperwtjes. Gefrituurd of gebakken in de pan met spekjes als alternatief voor gebakken aardappeltjes. Stukken aardpeer meebraden met een sudderlapje is verrukkelijk. Ovenschotels met aardpeer, prei, noten, en broccoli of een ovenschotel met aardpeer, champignons en kaas. Aardpeer is geschikt om mee te wokken met andere groenten. Ze zijn geweldig om zelf picalilly of relisch mee te maken of rauw in zeer dunne schijfjes, gemarineerd in olijfolie, rijstazijn en limoensap. Na al deze informatie wil ik je graag het beloofde recept geven:
 
Witlof en aardpeer met kalkoen en kaas uit de oven
Witlof met ham en kaas uit de oven, wie kent het niet. We kennen het allemaal zo goed dat ik eens iets anders wilde. Ik besloot de witlof te combineren met kalkoen, aardperenpuree, een paar blaadjes salie en heel veel kaas. Vervolgens in de oven, even wachten en daarna dik genieten. Wat mij betreft mag deze witlof met kalkoen en kaas uit de oven veel vaker op het menu, geniet ervan!
 
Dit is een recept voor 4 personen
1,2 kilo aardperen (of 700 gr aardperen en 500 gr aardappelen)
azijn
8 stronken witlof
scheutje melk
klontje boter
peper
zout
16 plakjes (biologische) kalkoenfilet (vleeswaren)
3 takjes salie en geraspte schil van een biologische citroen
 150 gr geraspte kaas (bijvoorbeeld geraspte Goudse belegen met Gruyère)
 
Bereidingstijd: 30 minuten - oventijd: 20-25 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardperen en breng ze aan de kook in een pan met water, zout en een klein scheutje azijn. Je hoeft aardperen trouwens niet te schillen als ze een dun schilletje hebben, dan volstaat het om ze goed schoon te borstelen en dan kunnen ze met schil en al worden gekookt. Bij een erg dikke schil doe ik het altijd wel. Kook ze in 10 minuten gaar en zacht. Stamp de aardperen daarna grof met een scheutje melk en een flinke klont biologische roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Haal lelijke buitenbladeren van de witlof weg en snijd eventueel de bittere kern uit de onderkant. Kook de witlof 5 minuten in een pan met kokend water en zout, haal daarna met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Pak een grote ovenschaal waar straks alle witlof en de puree goed in past en vet deze in. Rol iedere stronk witlof in 2 plakjes (biologische) kalkoenfilet en leg deze in de ovenschaal. Voeg nu de citroenschil toe. Verdeel de aardperenpuree er gelijkmatig over en stop vervolgens her en der een blaadje salie tussen de stronken. Salie overheerst snel, 8 blaadjes in totaal is voldoende. Maal wat zwarte peper erover en strooi de geraspte kaas over het gerecht. Zet de schaal in de oven voor 20-25 minuten totdat de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gekregen.
 
Week van de poëzie
 
Heb je het al gehoord , tot 4 februari is het de week van de poëzie. En daarom wil ik een gedicht met jullie delen dat nog weleens langskomt. Want als er zuurkool op het menu staat wordt dit lied aangeheven ;-)
 
Zuurkool met vette jus 
soep vooraf, ja dat is het menu 
kaantjes met bruine bonen 
flink veel ei, niet van dat gewone 
blokken kaas met mayonaise 
warme frites en ook saucijzen 
sperziebonen uit het vet 
pap van brood, zo is 't maar net
 
 
warme kip, zo van het spit
flink veel aardappelen waar al een korstje aan zit
een lekker prakje met een kuiltje jus
gehakte spek, dat is wat ik lust
gebakken meel versierd met een sprotje
zure bonen uit een potje
ossentong in hete brij
gegarneerd met dampende prei
 
zwanenhals gevuld met druiven 
paardenhoef om af te kluiven
wat dacht u van een pudding met bessensap
en als toetje garnalenpap
slappe thee en vruchtenijsjes
lende lappen met veel radijsjes
gebraden haring, druipend vet
koffie toe en dan naar bed
 
hutspot met wat croquetten 
en een doekje om dat op te betten
oude kaas in vele talen
oude vis, kan veel verhalen
 
rode wijn en pruimedanten
zeer veel drank en ook fazanten
tonnen bier en stapels brood
harde worst vol kokosnoot
een witte saus van weleer
ach, wat wil een mens nog meer!
 
tekst: Wim T.Schippers. Zang: Sjef van Oekel 
Uit de Barend Servet-show
 
Bron: internet
 
Agenda

Maandag 9 februari
Inloopmiddag op onderstaand adres (Sint Odiliënberg). Voor vragen over gezondheid en voeding. Tussen 13.00-15.00 uur. Om niet te hoeven wachten is het handig kort tevoren even te bellen.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
In februari gaan we voor een wildpluk de velden in rondom Sint Odiliënberg. De wildpluk gaat door bij goed weer (als het maar droog is) en start en eindigt bij ons thuis. Daar wacht ons een 'Zweedse hoek' waar een vuurplaats zorgt voor warmte. We maken soep en een hartige taart van wat we geplukt en gevonden hebben. Dit doen we in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, onder het genot van een glaasje. Prijs en data op aanvraag. 
 
 Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
0475-527561 / 06-46022065

Zaterdag 24-01-2015
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems