van trainers - door trainers - voor trainers
 
 
 
 
Nieuwsbrief NSTV -  8 november 2018
 
 
 
 
Via deze (gratis) nieuwsbrief willen we alle NSTV-leden en andere geïnteresseerde trainers en trainers in opleiding steeds informeren over ontwikkelingen en activiteiten van de NSTV.
 
Veel leesplezier en graag tot ziens bij een van onze activiteiten!
 
Bestuur NSTV

 
  • 28-11-18.: ECO-Coachen - Den Haag
  • 14-12-18: Nationaal Coach Congres
  • 19-01-19: 3D-stretching: Amsterdam
  • 13-04-19: ALV 
  • 15-06-19: Schaatstrainerscongres
 
 
Workshop ECO-Coachen: zet je sporter(s) aan het werk!
Op woensdagavond 28 november organiseren we een workshop ECO-Coachen. Deze keer op de Uithof in Den Haag.

Het doel van ECO-Coachen is om het zelfsturende vermogen van de sporter (en teams) te ontwikkelen. Het concept is gebaseerd op de principes Vinden-Binden-Scoren: het gaat erom de sporter zijn talent, kracht en energie bij zichzelf te laten ontdekken (Vinden), dit te vertalen naar een concreet doel (Binden) en verlies om te zetten in winst (Scoren).
 
De workshop zal worden verzorgd door Tjalling van den Berg in samenwerking met schaatscoach Henk Hospes. Henk brengt het eco-coachen al enkele jaren in de praktijk binnen zijn team van Gewest Friesland, waarvan je afgelopen weekend tijdens het World Cup Kwalificatie toernooi het resultaat zag, en deelt graag zijn verhaal.
 
De thema’s waarmee we tijdens deze avond aan de slag gaan, zijn:
  1. Verschillende coachstijlen: de kracht van het vragen stellen en de sporter zelf aan het werk zetten (in plaats van alleen instructie geven), en
  2. Feed forward: niet alleen terugkijken naar een beweging, maar kijken naar de volgende stap, hoe ziet die eruit? Henk Hospes: “Er wordt in het schaatsen veel achteruit gekeken en mij heeft het veel opgeleverd om juist vooral vooruit te kijken.”
Door een interactieve insteek tussen beide mannen komt theorie en praktijk deze avond samen en krijg je goede handvatten waarmee je jezelf als trainer kunt ontwikkelen.
 
Ook is er gelegenheid het boek ECO-Coach aan te schaffen (20 euro), zodat je een goed naslagwerk hebt om het ECO-Coachen in de praktijk verder te ontwikkelen. In het boek worden drie fasen beschreven om topprestaties te bereiken. Aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden, illustraties en opdrachten word je geprikkeld na te denken over coachen.
 
Datum en tijdstip
Woensdag 28 november 2018
19.30-22.00 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)
 
Locatie
Schaatsbaan De Uithof (Gewestelijke ruimte)
Jaap Edenweg 10, Den Haag
 
Kosten
Leden: gratis
Niet-leden: 20 euro (contant te betalen)
 
Voor wie
Schaats- en inline trainers vanaf niveau ST3
(max. 20 personen)
 
Punten
Na afloop krijg je 3 punten voor je technisch-kaderlicentie.
 
Bijscholing 'Lesgeven en didactiek' voor herhaling vatbaar
Op zaterdag 3 november organiseerden we een praktijkbijscholing Lesgeven en didactiek als follow up van de reguliere KNSB-opleiding SL2. 
 
Na je opleiding sta je er immers alleen voor en word je als het ware ‘losgelaten’ op je groep. Deze bijscholing gaf de deelnemers de gelegenheid voor een stukje praktische begeleiding en feedback op hun manier van lesgeven.
 
De bijscholing bleek een schot in de roos. Wat de deelnemers betreft: "veel te kort en smaakt naar meer". Conclusie was dan ook dat het een nuttige en interessante ochtend was. En volgens de deelnemers een aanbeveling aan iedereen om deze bijscholing te volgen mocht deze nogmaals plaatsvinden.
Lees hier de impressie van deze morgen.
 
 
 
En nog een keer: bijscholing 3D-stretching!
Op 25 september vond de bijscholing 3D-stretching in Assen plaats. De avond werd gehouden bij en door Bob Stoker, eigenaar AFP (Asser Fysiotherapie Pratkijk). 
 
De avond was zeer geslaagd en er is vraag naar uit andere delen van het land. Daarom organiseren we deze zelfde bijscholing nogmaals en wel op zaterdag 19 januari in Amsterdam, in de buurt van de de Jaap Edenbaan.
 
Op deze manier goed te combineren voor marathontrainers met de KPN Marathon Cup 11 die vanaf 17.00 uur op deze baan verreden wordt. En natuurlijk ook voor andere schaatstrainers die mogelijk een kijkje willen nemen bij de marathon 's avonds.
 
Meer informatie over exacte locatie en het tijdstip volgt zo snel mogelijk.
 
 
Schaatstechniek bij de jeugd
Op donderdagavond 8 november zouden we een bijscholing in Geleen organiseren met als thema het aanleren van de schaatstechniek bij de jeugd. Helaas hebben we deze avond moeten cancellen vanwege (veel) te weinig deelname.
 
Omdat het onderwerp wel aanspreekt, blijkt uit de reacties die we hebben binnengekregen, zullen we kijken of we deze bijscholing op een andere datum elders in het land kunnen organiseren.
 
Heb je interesse, laat het ons dan alvast weten. Mogelijk kunnen we daar rekening mee houden in het bepalen van de locatie. 
 
 
Volg ons ook op Twitter of Facebook