Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Vijftig jaar waterschapsgeschiedenis in beeld

We hebben een nieuwe aanwinst: de online fotocollectie van Waterschap De Dommel! Ik heb net al even gebladerd door de kleuren- en zwart-witfoto's gemaakt tussen 1950 en 2000. Vooral de foto's van de hoogwaterperiodes intrigeren me. Die in 1995 bijvoorbeeld, weet je dat nog? Gaat dat zien!  
 
Verrast waren we door alle media-aandacht die BrabantinBeelden de afgelopen weken kreeg met de campagne rond de oudste films van Brabant. Op vrijdag 27 oktober (Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed) kwamen we in alle edities van Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN De Stem en Algemeen Dagblad. Maar ook op TV kon je BrabantinBeelden haast niet missen. Zo zaten we bij het tv-programma KRAAK van Omroep Brabant en in de vroege én late editie van Hart van Nederland. Ook Dtv en diverse huis-aan-huisbladen namen het item op. Erg fijn dat we dankzij alle interessante tips zoveel oude filmbeelden hebben teruggevonden. Al hopen we stiekem dat er ergens een nóg oudere film opduikt... 
 
Margot America, redactie
 

 

Dit zijn de oudste films van Brabant!

Sinds april dit jaar is BrabantinBeelden op zoek naar de oudste film van Brabant. Iedereen heeft met ons mee gespeurd naar films van vóór 1940. Deze brede oproep heeft veel mooie tips en films opgeleverd. En de oudste films - tot nu toe - komen zelfs uit 1913 en zijn dus meer dan een eeuw oud! De alleroudste zijn opgenomen in juli 1913 en komen uit ’s-Hertogenbosch en Helmond. Al deze films kun je nu op één plek zien! lees meer
 

6.000 Foto's Waterschap De Dommel nu online! 

Waterschap De Dommel heeft zijn imposante fotocollectie ondergebracht bij het BHIC. Het gaat om foto's van openingen en oplevering van projecten en rioolwaterzuiveringen, hoogwaterperiodes, dagelijkse bezigheden en veel landschapsfoto’s. lees meer

Nieuwe bronnen oktober online

Van Boxmeer tot Tilburg, van Aloysiusschool tot Zoeaven: allerlei nieuwe gegevens zijn in de afgelopen maand aan de online databases van het BHIC toegevoegd. In dit bericht zetten we ze voor je op een rijtje zodat je snel kunt zien of er iets bruikbaars tussen zit voor jouw onderzoek. lees meer
“Wat doet deze Zuidooster uit 1962 op het terrein van onze Citadel? Luister naar de podcast ‘Hoe reizen door Brabant voor altijd verandert... door de bus’ en stap in bij buschauffeur Robin Aarts - voor een enkeltje naar de jaren zestig!"  lees meer
 
Marilou Nillesen, podcastmaker 'Het geheugen van Brabant'

Beste verhalen deze maand

Toffelen
Rond achttienhonderd was er nauwelijks vervoer, en alles werd aangegrepen om feest te vieren. Meisjes werden door de plaatselijke jongens gevraagd. O wee als er een vreemde jongen verscheen die verkering zocht... Die werd hardhandig naar zijn eigen dorp terug geslagen. (Bijdrage: Martien van Dooren)
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een lagere sociaaleconomische positie op relatief jonge leeftijd overlijden aan specifieke aandoeningen. De sociaaleconomische positie – beroep, inkomen, opleidingsniveau – is nauw verweven met de sterfterisico’s en overlijdensoorzaak. Bestonden deze verschillen vroeger ook? (Bijdrage: Nadeche Diepgrond)
"Martinus van der Lee, roepnaam Tinus, was mijn grootvader. Hij had een klein boerderijtje in Uden, twee dochters en zes zonen. Cris was de oudste daarvan, dochter Johanna (Hanneke) was mijn moeder. Cris ging al op jonge leeftijd in Duitsland werken en leerde daar het elektrovak." (Bijdrage: Martien van Dooren)
Eerste vrouwelijke agenten
Idealiter is de politie een afspiegeling van de samenleving. Kijken we naar de inclusie van vrouwen in de politie, dan wordt al snel duidelijk dat politieagent een mannenberoep is. Hoe verliepen de instroom, acceptatie en bevordering van vrouwelijke agenten in het korps in Oss? (Bijdrage: Laura Brinkhorst)
De zomer van 2019 was heter dan heet, maar ook in 1923 waren de temperaturen in de periode van 6 tot 15 juli ondraaglijk te noemen. De kranten spreken van ettelijke slachtoffers die onder de hitte bezwijken. Ook in Nuenen zindert de hitte boven de straten tijdens de kermis in het dorp. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
De 31-jarige Marinus van de Loo woonde al enkele jaren in Eindhoven samen met Cornelia Bartels, die van haar man was gescheiden, toen zij in het voorjaar van 1929 werd opgenomen in het ziekenhuis. Na haar herstel ging ze weer bij haar ouders wonen, waar hij haar meermalen opzocht. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
Jan Antonisse de Leeuw werd geboren aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog en stierf vijf jaar voor de Vrede van Munster. Hij woonde in Zuidewijn Capelle en was heemrader voor de Capelledorpen en later schout van Zuidewijn. Hij had een groot gezin met minstens acht kinderen. (Bijdrage: Theo ter Borg)
Dames en heren, in verschillende leeftijden zitten hier keurig op een rijtje. Te wachten op, ja waarop eigenlijk? Van deze foto weten we niet veel meer dan dat deze is gemaakt door Mies den Otter, ergens in de jaren tachtig in Gemonde. En dat naast pastoor Thieu Lax ook Jan Geerts zit.
BHIC Nieuwsbrief
We gaan terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw; de tijd dat de remmen van een bus soms met ijzerdraadjes zijn vastgebonden. Zo staat het letterlijk in de krant, onder de grote kop 'Weer een bus-ongeluk'. Alsof het erbij hoort, net zo vanzelfsprekend als het weerbericht van die dag. Maar die toon verandert in 1925, als een busongeluk verandert in een regelrechte ramp. lees meer  
 
Foto: Hendrika Hageman, verdronken op haar 16de verjaardag
 

 

Het geheugen van Brabant? Ga naar www.bhic.nl

 
Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
 
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven