Voor zondag 7 maart 2021
 
Zangeres Helen Reddy
   ....   
Goede zondagmorgen Oppepper-lezers,

Morgen is het internationale vrouwendag. In een tijd dat iemand als Sigrid Kaag meer dan 13.000 hate-mails ontvangt, is dat het vieren/gedenken waard.

Daarom beginnen we met dit 50 jaar oude feministische lied: I am strong, I am invincible, Helen Reddy.  Hier de woorden, om mee te zingen.
Ook op latere leeftijd kon ze er nog wat van: Helen Reddy in 2017. Ze overleed in 2020.
 
Fijne zondag, van Henja, Henk, Annelies, Irene, Claire, Helmi, Freek, Willibrord en Ineke.
 
 
Week zonder Vlees, doe mee met Oppepper-clubje
Van 8 tot 14 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Doe ook mee. Je kunt je inschrijven bij WeekzonderVlees.
Je kunt ook met een Oppepper-Week-Zonder-Vlees-groepje meedoen. Meld je dan vandaag nog aan bij oppepper@senver.nl met je naam en je telefoonnummer.
Elke dag lekkere recepten uitwisselen, leuk toch?

Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart heel veel. Bijvoorbeeld 101 liter water, en net CO2 zoveel uitstoot als dat je 79 kilometer autorijdt.

En misschien raak je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten. Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren echt op te tellen!
 
Dansen om van te genieten
Annelies Mersel zoekt met regelmaat mooie dansen voor ons uit. Deze eerste is haar aangeraden door Henk Lammers. Een wat langer fragment, 11 minuten:
Paco Peña | Quimeras TASTER met de Dans Company: Een Flamengo dans



Introdans danst ICOON, 2020.
Lucinda Childs is een van de iconische ´grand old ladies´ van de Amerikaanse moderne dans. Haar bewegingstaal is volstrekt uniek. Op abstracte, bijna mathematische wijze creëert de ´koningin van de minimal dance´ met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. 
   
 
Even terug in de tijd. De Spaansche griep: de corona van 1918
Ons huidige leven wordt voor een belangrijk deel bepaald door corona - een bizarre en nieuwe ervaring voor iedereen. Maar honderd jaar geleden was er een vergelijkbaar verschijnsel, ook een wereldwijd toeslaand virus: de Spaanse griep. Het was wel een heel andere ziekte, maar wie de kranten uit die tijd openslaat, leest veel herkenbaars. Een paar voorbeelden uit de Gooi- en Eemlander van 1918, toen de griep voor het eerst werd vastgesteld:



- “Ook in onze gemeente doen zich de laatste dagen verschillende gevallen van Spaansche griep voor. Van het politiekorps zijn een vijftal leden door deze ziekte aangetast.
In de Bussumerstraat viel gistermiddag een jongen bewusteloos neer. De ontboden geneesheer constateerde Spaansche griep, waarna de jongen per ziekenrijtuig naar zijn woning aan de Geuzenweg is vervoerd.” (27-7-1918)

- “Naar wij vernemen wil men in Bussum het gymnastieklokaal van de Koningin Wilhelminaschool inrichten tot een tijdelijke barak voor militairen die door de Spaansche griep zijn aangetast.” (1-8-1918)  
 
Klassieke muziek van Claire: vrouwelijke dirigenten
Morgen is het 8 maart Internationale Vrouwendag. Vrouwelijke componisten en dirigenten beginnen gelukkig wat door te dringen tot de mannenwereld.
 

Bekijk dit onderwerp bij Podium Witteman waarin gesproken werd over de film De Dirigent en het leven van Antonia Brico (1902-1989) onze eerste Nederlandse dirigent.
De trailer van De Dirigent




Maak hier kennis met Karina Canellakis, de (nieuwe) dirigent van het RFO in Hilversum.
Hier zie je haar aan het werk met Beethoven: de Ouverture Egmont.  Let op haar duidelijke gebaren en hoe goed ze haar armen gebruikt.

 
Iets met kunst - door Henk Roos
John Heartfield Fotografie plus dynamiet
De museumwerkgroep had voor deze week de lezingen in de planning over de John Heartfieldtentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle. Maar u weet het: zowel het museum als onze bibliotheek zijn voorlopig gesloten.

John Heartfield: Helmut Herzfelde veranderde zijn naam in John Heartfield uit protest tegen het Duitse militarisme en het Duitse leger waarin hij tot 1915 dienstplichtig was. In 1919 was hij medeoprichter van de Berlijnse Dada-beweging.

Fotografie: Heartfield werd vooral bekend om zijn provocerende fotomontages. Hij maakte zelf foto’s, maar maakte vooral gebruik van krantenknipsels, die hij als ‘photoshopper avant la lettre’ samenvoegde tot nieuwe beelden.

       
Afbeelding boven: Krieg und Leichen – Die letzte Hoffnung der Reichen, 1932
 
plus dynamiet: Kort na de Eerste Wereldoorlog werd hij lid van de KPD, de communistische partij van Duitsland. Zijn beeldmanipulaties staan vol satire, kritiek en propaganda. Heartfield wilde met zijn fotocollages het grote publiek mobiliseren tegen fascisme en oorlog en bereikte dat onder meer via de covers die hij maakte voor het blad Arbeiter Illustrierte Zeitung (AIZ). Zo werd hij ook een ‘influencer avant la lettre’. Het werk van Heartfield is als dynamiet: het maakt stuk en breekt open om ruimte te scheppen. Na een overval van de SA op zijn huis in 1933 vluchtte Heartfield naar Praag en verhuisde later naar Londen. In 1950 keerde hij terug naar Duitsland, naar de net opgerichte DDR.
 
In het filmpje ‘Heartfield, Father of the Photomontage’ is het commentaar helaas niet in het Nederlands, maar zijn sterke beelden spreken voor zichzelf.
AIZ, 16 oktober 1932      
 
Puzzelfoto van de week

      
Hier weer een leuke vraag van Freek Buné, namens onze Senver-Fotoclub:
 
Welke bedrijfstak werd vanuit dit huis uitgeoefend?
Welke familie heeft er gewoond?

Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl




  
 
Feuilleton III, aflevering 27. Door Irene Gret
‘Geef hem maar iets te drinken, want ik moet nu even thuis rusten. Of nee, wacht, ik vraag wel of hij morgen komt. Dan ben ik nu weg, succes met mijn vervanger!’
Voor ze vertrekt belt Pam naar Gerrit om voor morgen af te spreken.
Als ze, voor het eerst sinds alle enerverende gebeurtenissen, naar haar eigen huis rijdt, bedenkt ze hoe heerlijk het is om thuis te komen zonder zich te hoeven afvragen hoe ze het daar zal aantreffen: het was steeds weer afwachten in wat voor stemming Gerald was.
 
 
        

 
Zondag 14 maart - Klimaatalarm
Het zal onze tijd wel duren. Wij houden wel droge voeten, maar onze kleinkinderen?  Hoe ziet hun toekomst eruit? Wetenschappers waarschuwen al heel lang voor de gevolgen van de opwarming. De situatie is heel ernstig, maar nog niet uitzichtloos en dankzij de wereldwijde Lock downs een ietsie pietsie verbeterd. Maar wat gebeurd er na de corona pandemie?  Gaat iedereen dan weer over tot de orde van de dag? En willen we dat? Nee toch? 

 
    
Op zondag 14 maart wordt er in ongeveer 40 steden om 15.00 uur een klimaatalarm gehouden. In Hilversum op het marktplein. Verzamelen vanaf 14.30 uur.  De gemeente heeft toegezegd 500 cirkels bestemt voor 1 persoon op 1,5 meter afstand te tekenen. Zodat iedereen veilig staat.
         
Wil je je je stem te laten horen meld je dan aan op www.klimaatalarm2021.nl Daar kan je aangeven of je op locatie(Hilversum) of vanuit huis (online) mee wilt doen als deelnemer of vrijwilliger. Gewoon doen, het is belangrijk voor onze kleinkinderen en hun toekomst.