Cuba                  
Wekelijkse nieuwsbrief over Cuba: 14 januari 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Commentaar: Het hardnekkig stilzwijgen van de Chileense president
  2. Amerikanen kunnen geen kankervaccin in Cuba krijgen zonder wet te overtreden
  3. De 59ste verjaardag van de Cubaanse Revolutie
  4. Buena Vista Social Club: Adios, afscheid van het oude Cuba
  5. Cartoon: Dobbelen om Cuba's toekomst
  6. Chili wil handelsrelatie met Cuba stimuleren
  7. Videofilm: De reis van de krokodil
  8. Vijf miljoen bezoekers mausoleum Che Guevara
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Het hardnekkig stilzwijgen van de Chileense president
Ons commentaar op de actualiteit
Vorige week zondag kwam de Chileeense president Michelle Bachelet in Havana aan voor een officieel bezoek van twee dagen. Centraal tijdens dit bezoek stonden de economische banden tussen beide landen. Die zijn toegenomen, maar Bachelet liet weten op economisch terrein verder te willen gaan. De Chileense export naar Cuba is van 1996 tot 2016 verdubbeld, met een huidige totale waarde van 35 miljoen dollar. Ook het aantal Chileense toeristen dat Cuba bezocht verdrievoudigde tussen 2010 en 2015 tot 49.000. De export van Cuba naar Chili is in tien jaar gestegen van 1,4 naar 4,3 miljoen dollar in 2016. Bachelet vond de cijfers positief, maar onvoldoende gezien het grote potentieel van de groeiende handelsbetrekkingen.
 
Ontmoetingen
Voor het overige was sprake van ideologische nostalgie. Bachelet sprak o.a. met persoonlijkheden uit de wereld van de kunsten. Onder hen was de voorzitter van de officiele schrijversbond Miguel Barnet Ook de minister van Cultuur, Abel Prieto, schoof aan. Deze functionarissen zijn sterk verbonden met de Cubaanse staat en zullen de onvrijheid van kunstenaars - ook om het regime te kritiseren- niet aan de orde hebben gesteld. Dan had men beter de filmmaker Miguel Coyula en actrice Lynn Cruz, makers van Los enemigos del pueblo / De vijanden van het volk, kunnen uitnodigen. De première werd enkele weken geleden verhinderd dooor de Cubaanse staatsveiligheidsdienst die bezoekers van het theater bedreigden en dwongen het theater niet te betreden

Vreemde keus
Bachelet bleek een trouwe bondgenoot van het regime in Havana. Nooit heeft Bachelet kritiek geuit op de stand van de mensenrechten op het eiland. Eenmaal verschilde ze van mening met Cuba. Dat was toen Fidel Castro na het bezoek van de Chileense president zich uitsprak ten gunste van een uitweg naar de zee voor Bolivia. Zwijgen over het lot van Cubaanse dissidenten en systematisch elk contact met deze activisten voor democratie vermijden, siert deze Chileense sociaal-democrate niet. Zij en haar familie waren ooit slachtoffer van de Pinochetdictatuur. Haar vader werd gevangen gezet omwille van zijn inzet voor de mensenrechten. Hij zou in de gevangenis sterven. In april treedt Bachelet af en maakt ruimte voor haar opvolger Piñera. Toch koos ze ervoor om aan het einde van het tweede mandaat als president naar een land te gaan waar het ontbreekt aan democratie een vrijheid.

De redactie
 
2. Amerikanen kunnen geen kankervaccin in Cuba krijgen zonder wet te overtreden
George Keays is geen potentiële wetsovertreder. De onroerendgoed agent uit Colorado (65) heeft drie kleinkinderen, mediteert regelmatig en praktiseert yoga. Maar de Amerikaanse regering biedt hem geen andere uitweg dan de wetten te overtreden. Alleen dan kan hij overleven.
 
Keays heeft longkanker in het vierde stadium. Toen de behandeling in de VS hem geen soelaas meer bood, ging hij naar Cuba voor een vaccinbehandeling ondanks federale wetten die het Amerikanen verbiedt naar Cuba te gaan om redenen van gezondheid. Nu president Trump de reismogelijkheden om Cuba te bezoeken, heeft aangescherpt, is het voor Keays nog moeilijker geworden. Maar hij heeft meer vaccin nodig en in de lente gaat hij opnieuw naar het eiland.

Douane
‘Ik kijk er niet naar uit de wet te overtreden, maar ik kijk ook niet uit naar mijn dood', zegt Keays. Hij staat niet alleen. In de twee jaar dat de relaties tussen Cuba en de VS werden genormaliseerd, bezocht een groeiend aantal longkanker-patienten Cuba voor het Cimavax-vaccin en later voor het nieuwere Vaxira. Bij de aanvraag van een visum voor Cuba hielden zij het doel van de reis geheim en bij terugkeer verzwegen zij vaccins bij zich te hebben. De behandeling in de kliniek La Pradera (zie foto met patient Keays) duurt 4 dagen. In die periode krijgen patiënten hun eerste dosis aan injecties. Eén dosis kost $860 wat de totale kosten van de trip inclusief het vliegticket en verblijfkosten, op ongeveer $10,000 brengt.
 
 
3. De 59ste verjaardag van de Cubaanse Revolutie
"Dank Fidel. Wij begroeten de 59ste verjaardag van de Revolutie"
 
Er zijn Cubanen die Nieuwjaar vierden zoals de officiële media hen voorhielden, namelijk geïnspireerd door het voorbeeld van de Eeuwige Opperbevelhebber Fidel Castro en met de herdenking van de 59ste verjaardag van de Revolutie. De meesten vierden echter gewoon Oud- en Nieuw.
 
Foto's
Zowel de aanhangers als de afvalligen van de Castroregering hopen dat 2018 op zijn minst enige verbetering brengt in de lage lonen en de hoge prijzen, het gebrek aan voedsel, tekorten aan zaken voor de persoonlijke hygiëne, de naweeën van orkaan Irma en de scheiding tussen families hier en in de VS. Fotograaf Juan Suárez maakte 20 foto’s bij dit thema voor de website Havana Times
 
 
4. Buena Vista: Adios, afscheid van het oude Cuba
In 1997 lieten de muzikanten van de Buena Vista Social Club met hun gelijknamige album de wereld kennismaken met de Cubaanse son. Het ensemble – bestaande uit inmiddels flink op leeftijd zijnde muzikanten – werd nog beroemder dankzij de muziekdocumentaire met dezelfde naam van Wim Wenders uit 1999.
 
Regisseur Lucy Walker maakte met Buena Vista Social Club: Adios een officieus vervolg op die beroemde film van Wenders. Deze film verscheen onlangs op dvd. In de documentaire blikken de bandleden terug op hun bijzondere carrières en op de wonderlijke hoogtijdagen van de groep. De film biedt een dubbel-nostalgisch portret: we zien de muzikanten anno nú met weemoed terugkijken op het extreme succes dat hen ten deel viel in de herfst van hun leven, en middels archiefbeelden ook de nostalgie die zij voelden naar de jaren vijftig, toen de Cubaanse muziek (en zijzelf) haar hoogtijdagen beleefde. Tot slot voelen we als kijker onze eigen nostalgie, naar die late jaren negentig toen we en masse deze bejaarde Cubanen ontdekten en omarmden.

De social clubs van Havana
Het begon allemaal met drie mannen en een wild plan: de Amerikaanse gitarist Ry Cooder, de Britse muziekproducent Nick Gold en de Cubaanse bandleider Juan de Marcos González begonnen halverwege de jaren negentig gedrieën een zoektocht naar de beste nog levende muzikanten van de Cubaanse son – een genre dat in de jaren vijftig haar hoogtepunt beleefde. De oorsprong van de son, zo vertelt Buena Vista Social Club: Adios, ligt in het einde van de 19e eeuw, toen de muziek van de tot slaaf gemaakte Afrikanen zich vermengde met Spaanse liederen en gitaarspel. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw ontstonden talloze son-klassiekers, die in de bloeiende jaren veertig en vijftig veelvuldig werden opgevoerd in de vele clubs die Cuba telde. Die waren strikt gescheiden: ofwel bedoeld voor de witte elite en Amerikaanse toeristen, ofwel voor de armere, zwarte bevolking. Een van de ‘social clubs’ voor die laatste groep was de Buena Vista Social Club in Havana.
 
Lees verder
 
5. Dobbelen om Cuba's toekomst
 
 
In april treedt president Raúl Castro af. Wat komt er na hem? Misschien dat dobbelen duidelijkheid biedt..  
 
6. Chili wil handelsrelatie met Cuba stimuleren
De Chileense president Michele Bachelet bezocht dinsdag 9 januari de Cubaanse leider Raúl Castro, als deel van een reeks staatsbezoeken. Ze prees de toename van handelsbetrekkingen tussen de twee landen, maar gaf aan dat deze nog niet hun volledig potentieel hebben bereikt.

De Chileense export naar Cuba is van 1996 tot 2016 verdubbeld, met een huidige totale waarde van 35 miljoen dollar. Meer dan zestig Chileense bedrijven voeren handel met het eiland. Ook het aantal Chileense toeristen dat Cuba bezocht verdrievoudigde tussen 2010 en 2015 tot 49.000. De export van Cuba naar Chili is in tien jaar gestegen van 1,4 naar 4,3 miljoen dollar in 2016. Bachelet vond de cijfers positief, maar onvoldoende gezien het grote potentieel van de groeiende handelsbetrekkingen.

Potentieel
Het investeringsklimaat in Cuba is sterk verbeterd de afgelopen jaren. Door een gebrek aan wettelijke bescherming waren veel buitenlandse investeerders wantrouwig. In 2014 werd een nieuwe wet op buitenlandse investeringen goedgekeurd, waarin belastingverlagingen en een veilig investeringsklimaat werden beloofd. Daarnaast doet Cuba er alles aan om de in 2013 geopende Speciale Ontwikkelingszone Mariel te promoten. De zone, op 45 kilometer ten westen van Havana, bevat een handelshaven, een containerterminal en een groot zakencentrum, waar fiscale voordelen gelden.
Net als Bachelet zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Handel Rodrigo Malmierca dat de Cubaanse regering niet tevreden is met het huidige volume van bilaterale handel, omdat het potentieel bestaat deze te vergroten.

Bron : Latin American Herald Tribune
 
7. Videofilm De reis van de krokodil
De videofilm De Reis van de Krokodil is een reis door de tijd en toont de onbekende en verrassende kanten van het tropisch paradijs Cuba en Hispaniola.

De reportage verstrekt ook informatie over de beide krokodillensoorten in Cuba.
Deze film is tot 25 januari beschikbaar op de website van Weltspiegel.

Bekijk:
 
8. Vijf miljoen bezoekers mausoleum Che
Bijna 5 miljoen mensen bezochten sinds de opening 29 jaar geleden het grafmonument/annex museum van Che Guevara in Santa Clara. De meesten van hen kwamen uit Argentinië (Che’s geboorteland), Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië.
 
Het mausoleum wordt gedomineerd door een standbeeld van Che Guevara dat 6,8 meter hoog is. In december 1958 veroverden troepen van het bevrijdingsleger onder leiding van Che Santa Clara. Het museum werd in december 1988 geopend,maar het duurde nog tot oktober 1997 voor de stoffelijke resten, aangevoerd uit Bolivia, er werden bijgezet. Che werd daar 30 jaar eerder vermoord. Op 4 juni aanstaande zou Che Guevara 90 jaar zijn geworden.

Bron
* Persbureau La Prensa
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Musical On Your Feet: t/m april 2018 in Utrecht  
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met april 2018. Meer informatie: www.onyourfeet.nl  

* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem 
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur. Meer informatie: Afro-Cuban All Stars

* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)

In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Mijn eerste ontmoeting met de geheime dienst (2 januari 2018)
Kritische kunstenaars, filmmakers en onafhankelijke artiesten kunnen de laatste maanden rekenen op strenge controle door de Cubaanse staatsveiligheidsdienst. Eén van hen is theaterdirecteur Adonis Milán. Hij beschreef voor de site 14ymedio hoe de staatsveiligheidsdienst hem wilde werven als informant in ruil voor allerlei voordelen op artistiek gebied. Hierna volgt zijn verklaring: Deel 1 en Deel 2.
 
Mevrouw Mogherini, wij leven nog steeds in onvrijheid (4 januari 2018)
De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Federica Mogherini, was gisteren en vandaag voor een officieel bezoek in Havana. Op de dag dat zij met haar Cubaanse ambtgenoot Bruno Rodriguez, namens de 28 lidstaten van de EU de overeenkomst inzake de Politieke Dialoog en Samenwerking met Cuba ondertekende, laat de Cubaanse blogger en journalist Yoani Sánchez haar weten: ‘Mevrouw Mogherini, wij leven nog steeds in onvrijheid.’ Hier volgt de tekst van Sánchez: Lees verder 
 
De romantisering van Boeddha en van de Cubaanse revolutie (7 januari 2018)
In De Volkskrant van gisteren verscheen een lang artikel over de soms idolate verering van het boeddhisme in onze streken. In elke straat in de eerste de beste vinexwijk kom je wel een Boeddhabeeld tegen. Journalist Olaf Tempelman vergelijkt de onaantastbaarheid van deze leer met de vroegere verering van de Revolutie in Cuba. ‘Op plekken waar wordt verafgood, wordt ook weggekeken.’ (...)
‘Ook had je fellowtravellers die naar Cuba reisden, zich in een socialistisch paradijs waanden en geen kwaad woord over Fidel Castro wilden horen. Lees verder 
 
Urrutia, de enige man die Fidel orders gaf (5 januari 2018)
Manuel Urrutia, Cuba’s eerste president na de overwinning van de Revolutie in 1959, krijgt in de Cubaanse geschiedenisboeken maar weinig aandacht. Toch was hij de enige man die, althans in theorie, orders kon geven aan El Comandante. De website BBC Mundo besteedde op de 59ste verjaardag van de Revolutie op 1 januari jl. aandacht aan deze vergeten president. Lees verder 
  
 
* Hoe de Europese Unie alsmaar belangrijker wordt voor Cuba (9 januari 2018)
De Cubaanse regering start het nieuwe jaar met stevige steun van de EU. Europa is nu zelfs een belangrijker partner geworden voor Cuba dan Venezuela. Havana en Brussel beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun onderlinge relaties en dat is het resultaat van het Akkoord voor Politieke Dialoog en Samenwerking (PDCA), dat eind december 2016 werd ondertekend.  Lees verder
 
* Meer dan 100.000 mensen zijn ‘illegaal’ in Cuba (12 januari 2018)
Volgens de Cubaanse autoriteiten verkeren 107.220 Cubanen in eigen land in de ‘illegaliteit’. Dat meldde Samuel Rodiles Planas namens het Ministerie van Ruimtelijke Ordening donderdag tijdens een voltallige zitting van het Cubaans parlement. 52.800 van hen verkeren al langer dan 20 jaar in de illegaliteit. De Cubaanse regering beschouwt personen die ergens anders verblijven dan op het adres vermeld op hun identiteitskaart als ‘illegaal’. Lees verder