Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
We hebben weer wat.
Hoog voorjaar is het dit keer.
Terwijl de Helleborus nog bloeien doen nu alle bloessems hun best om dit feestje van het longkruid op te vrolijken. Onze grote kersenbomen, de reusachtige peer, Malus tschonoskii, Malus hupehensis, Pyrus salicifolia, zelfs de pioenrozen beginnen al, alles bloeit mee dit weekeinde. Het begint er naar uit te zien dat het hier nogal prachtig is de komende dagen.
Het is groots van zichzelf omdat het, nu Pulmonaria zo feestelijk bloeit, echt voorjaar is. We zijn komend weekeinde dus weer een keer extra open op zondag.
Deze dagen staan in het teken van onze favoriete bodembedekker voor de vochtige schaduw en een van de beste indicatoren voor de staat waar het voorjaar in verkeert; longkruid. Dit hoogtepunt is wisselvallig en dus lastig te plannen omdat het erg weersafhankelijk is.
Dit jaar is dat hoogtepunt erg uitbundig en precies op tijd voor komend weekeinde.
Meer lezen over longkruid kan hier: Pulmonaria
Je kunt ze natuurlijk ook opzoeken in onze webwinkel.
Het warme weer jaagt veel planten op, vooral de typische voorjaarsbloeiers reageren op temperatuur en ze zijn gewend het met veel minder te doen. Dus dat gaat hard en uitbundig. Maar de nachten waren tot nu toe nog koud en dat houdt mediterrane planten zoals lavendel en prairieplanten zoals Echinacea nog tegen. Hun groei komt pas op gang als ook de nachten warmer worden. Ze worden tot groei geprikkeld door het gemiddelde van dag- en nachttemperatuur. De zonnenprikkel van een warme dag wordt door een koude nacht weer volledig teniet gedaan. Ook de bodemtemperatuur speelt hierbij een rol. Net als het enige tijd duurt voor het ijs dik genoeg is voor een Elfstendentocht, en de vorst diep in de grond zit, duurt het ook lang tot de grond meer dan oppervlakkig is opgewarmd.
Nu het zo droog is gaat dat wat sneller. Ze komen nu dan ook langzaam op gang. Als die slinger eenmaal in beweging is gekomen gaat het steeds sneller. Het voorjaar swingt op het moment de pan uit.
Voor potplanten is het nog weer een beetje anders. De pot warmt relatief snel op maar koelt ook snel weer af. De verschillen zijn groter. Als je zoals ons uitsluitend organisch bemest, dus alleen met natuurlijke materialen, geef je indirect voeding. Het organisch materiaal moet eerst door het bodemleven worden verteert voordat het geschikt is voor consumptie door de plant. In eerste instantie legt het zich ontwikkelende bodemleven terwijl het op gang komt juist beslag op voedingsstoffen waar de plant iets mee kan. Organisch bemestte potplanten worden soms zelfs eerst een beetje geel in dit gevecht om voedingsstoffen.
Als je kunstmest geeft geef je de plant direct opneembare geraffineerde voedingsstoffen. De plant kan en moet meteen aan de gang als het maar even warm genoeg is. Maar dat maakt ook kwetsbaar, want die tere vroege scheuten zijn natuurlijk bijzonder vorstgevoelig. Vandaar die paniek rondom nachtvorst.
Je kunt natuurlijk ook biologisch kweken in tunnelkassen waar de temperatuursom eerder hoog genoeg is voor groei en je kunt ook biologisch tot op zekere hoogte snel opneembare voedingsstoffen geven in de vorm van snel afbreekbare messtoffen zoals bloedmeel. De richtlijnen voor biologische landbouw leggen daarom ook beperkingen op voor gebruik van dergelijke messtoffen.
Maar goed, onze planten die het na de winter met wat extra plantaardige mest moeten doen lopen dus een beetje achter. En daar zijn we, hoewel we ook heel graag lekker frisgroene planten in de groeispurt van hun leven leveren, ook heel content mee. We begrijpen ook best hoe begeerlijk die planten die al volop aan de groei zijn er uit zien. Maar nu liever nog even niet, geef de natuur een klein beetje meer tijd. Straks halen die organisch bemestte planten hun achterstand gemakkelijk weer in en in de tussentijd fronsen wij onze wenkbrouwen bij de paniek rondom een melding van nachtvorst. Onze planten staan de hele winter buiten en maken een trage start maar als de swing er eenmaal in zit gaan ze wel gewoon onverstoorbaar door.
Intussen is de grond dus wel lekker opgedroogd en bijzonder goed bewerkbaar. We hebben in een eerste ronde het onkruid dat deze winter vrijwel geen weerstand ondervond goed onder controle gekregen. Maar een tweede ronde is aan de orde want kieming verliep na de eerste bodembewerking ook voorspoedig. Bij iedere bodembewerking stimuleer je onkruidzaden te kiemen. Je kunt hier gemakkelijk misbruik van maken door snel weer terug te komen,
Het is heerlijk schoffelweer en met een schoffel kun je nu wonderen verrichten. Zonder bukken of blozen kun je het onkruid nu gemakkelijk de baas met je allerbelangrijkste instrument, de schoffel. Ik vind schoffelen een van de mooiste tuinklussen. Kwam ik daar maar vaker aan toe.
En bedenk daarbij: "Schoffelen is mesten."
Voor spitten of frezen, het plantklaar maken van grond, zijn de omstandigheden nu optimaal. Dat heet; de bodem is goed bewerkbaar. Om te planten kan het hier en daar wat aan de droge kant zijn, maar het is nog vroeg en als je nu onder deze optimale omstandigheden plant mag je toch vrij zeker nog rekenen op een lekker voorjaarsbuitje dat de groei in gang zet.
Ik plant en kijk bijna sadistisch, maar met de beste bedoelingen, toe hoe planten dan in hardnekkige groeistaking amechtig verlangen naar water tot het natuurlijk uit de hemel valt.
Overmatig water geven bederft de structuur van je grond maar misschien moet je je nu toch maar eens lekker laten gaan:
"Spring is here, I'm so excited i wet my plants."