thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Pulmonaria - warme aarde - Jardins & Loisirs - HAS helpen

Pulmonaria in de gloria

We hebben weer wat.

Hoog voorjaar is het dit keer.

Terwijl de Helleborus nog bloeien doen nu alle bloessems hun best om dit feestje van het longkruid op te vrolijken. Onze grote kersenbomen, de reusachtige peer, Malus tschonoskii, Malus hupehensis, Pyrus salicifolia, zelfs de pioenrozen beginnen al, alles bloeit mee dit weekeinde. Het begint er naar uit te zien dat het hier nogal prachtig is de komende dagen.

Het is groots van zichzelf omdat het, nu Pulmonaria zo feestelijk bloeit, echt voorjaar is. We zijn komend weekeinde dus weer een keer extra open op zondag.

Deze dagen staan in het teken van onze favoriete bodembedekker voor de vochtige schaduw en een van de beste indicatoren voor de staat waar het voorjaar in verkeert; longkruid. Dit hoogtepunt is wisselvallig en dus lastig te plannen omdat het erg weersafhankelijk is.

Dit jaar is dat hoogtepunt erg uitbundig en precies op tijd voor komend weekeinde.

Meer lezen over longkruid kan hier: Pulmonaria

Je kunt ze natuurlijk ook opzoeken in onze webwinkel.

Pulmonaria 'Silverado'Pulmonaria 'Dora Bielefeld'Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White'Pulmonaria 'Silverado'

intussen op de kwekerij

Het warme weer jaagt veel planten op, vooral de typische voorjaarsbloeiers reageren op temperatuur en ze zijn gewend het met veel minder te doen. Dus dat gaat hard en uitbundig. Maar de nachten waren tot nu toe nog koud en dat houdt mediterrane planten zoals lavendel en prairieplanten zoals Echinacea nog tegen. Hun groei komt pas op gang als ook de nachten warmer worden. Ze worden tot groei geprikkeld door het gemiddelde van dag- en nachttemperatuur. De zonnenprikkel van een warme dag wordt door een koude nacht weer volledig teniet gedaan. Ook de bodemtemperatuur speelt hierbij een rol. Net als het enige tijd duurt voor het ijs dik genoeg is voor een Elfstendentocht, en de vorst diep in de grond zit, duurt het ook lang tot de grond meer dan oppervlakkig is opgewarmd.

Nu het zo droog is gaat dat wat sneller. Ze komen nu dan ook langzaam op gang. Als die slinger eenmaal in beweging is gekomen gaat het steeds sneller. Het voorjaar swingt op het moment de pan uit.

Voor potplanten is het nog weer een beetje anders. De pot warmt relatief snel op maar koelt ook snel weer af. De verschillen zijn groter. Als je zoals ons uitsluitend organisch bemest, dus alleen met natuurlijke materialen, geef je indirect voeding. Het organisch materiaal moet eerst door het bodemleven worden verteert voordat het geschikt is voor consumptie door de plant. In eerste instantie legt het zich ontwikkelende bodemleven terwijl het op gang komt juist beslag op voedingsstoffen waar de plant iets mee kan. Organisch bemestte potplanten worden soms zelfs eerst een beetje geel in dit gevecht om voedingsstoffen.

Als je kunstmest geeft geef je de plant direct opneembare geraffineerde voedingsstoffen. De plant kan en moet meteen aan de gang als het maar even warm genoeg is. Maar dat maakt ook kwetsbaar, want die tere vroege scheuten zijn natuurlijk bijzonder vorstgevoelig. Vandaar die paniek rondom nachtvorst.

Je kunt natuurlijk ook biologisch kweken in tunnelkassen waar de temperatuursom eerder hoog genoeg is voor groei en je kunt ook biologisch tot op zekere hoogte snel opneembare voedingsstoffen geven in de vorm van snel afbreekbare messtoffen zoals bloedmeel. De richtlijnen voor biologische landbouw leggen daarom ook beperkingen op voor gebruik van dergelijke messtoffen.

Maar goed, onze planten die het na de winter met wat extra plantaardige mest moeten doen lopen dus een beetje achter. En daar zijn we, hoewel we ook heel graag lekker frisgroene planten in de groeispurt van hun leven leveren, ook heel content mee. We begrijpen ook best hoe begeerlijk die planten die al volop aan de groei zijn er uit zien. Maar nu liever nog even niet, geef de natuur een klein beetje meer tijd. Straks halen die organisch bemestte planten hun achterstand gemakkelijk weer in en in de tussentijd fronsen wij onze wenkbrouwen bij de paniek rondom een melding van nachtvorst. Onze planten staan de hele winter buiten en maken een trage start maar als de swing er eenmaal in zit gaan ze wel gewoon onverstoorbaar door.

warme grond

Intussen is de grond dus wel lekker opgedroogd en bijzonder goed bewerkbaar. We hebben in een eerste ronde het onkruid dat deze winter vrijwel geen weerstand ondervond goed onder controle gekregen. Maar een tweede ronde is aan de orde want kieming verliep na de eerste bodembewerking ook voorspoedig. Bij iedere bodembewerking stimuleer je onkruidzaden te kiemen. Je kunt hier gemakkelijk misbruik van maken door snel weer terug te komen,

Het is heerlijk schoffelweer en met een schoffel kun je nu wonderen verrichten. Zonder bukken of blozen kun je het onkruid nu gemakkelijk de baas met je allerbelangrijkste instrument, de schoffel. Ik vind schoffelen een van de mooiste tuinklussen. Kwam ik daar maar vaker aan toe.

En bedenk daarbij: "Schoffelen is mesten."

Voor spitten of frezen, het plantklaar maken van grond, zijn de omstandigheden nu optimaal. Dat heet; de bodem is goed bewerkbaar. Om te planten kan het hier en daar wat aan de droge kant zijn, maar het is nog vroeg en als je nu onder deze optimale omstandigheden plant mag je toch vrij zeker nog rekenen op een lekker voorjaarsbuitje dat de groei in gang zet.

Ik plant en kijk bijna sadistisch, maar met de beste bedoelingen, toe hoe planten dan in hardnekkige groeistaking amechtig verlangen naar water tot het natuurlijk uit de hemel valt.

Overmatig water geven bederft de structuur van je grond maar misschien moet je je nu toch maar eens lekker laten gaan:

"Spring is here, I'm so excited i wet my plants."

lavendel snoeien

Onze website trekt veel bezoekers die willen weten of lavendel al, of nog, en zo ja hoe, gesnoeid mag worden. Ze landen dan hier. De richtlijn is simpel; 11 april om 11 uur, zet dat maar in je agenda. Maar onder de huidige omstandigheden kun je eventueel een ontheffing aanvragen om dit een week eerder te doen. Waar het om gaat is dat je bladhoudende planten het best pas snoeit als ze weer aan de groei zijn.

op TV

Vorige zomer bezocht een bijzonder sympathiek ploegje van het RTBF TV programma Jardins & Loisirs aangevoerd door Luc Noël zelf onze kwekerij. Ik oefende mijn beste frans, dat leek me wel gepast vanwege het hoofdonderwerp lavendel. De ervaren professionals verzochten mij het verhaal toch maar in mijn moedertaal te doen. Ik kan kennelijk nog net niet aan Timmermans tippen.

Hoe dan ook, de reportage die afgelopen zondag op RTBF iets verlaat werd uitgezonden vanwege de wielercourse is prachtig gemaakt. Je moet echt even kijken.

Snoeiadvies, planttips voor lavendel en plantencombinaties (voor bewegend beeld moet je onderaan de pagina zijn).

Viens voir : La pepiniere de lavandes, Roger Bastin.

een klein verzoekje nog

De studenten van de Hogere agrarische school 's Hertogenbosch, die zeer gepassioneerd de moeite nemen om af te studeren op een onderzoek naar de teelt van potplanten zonder gebruik van pesticiden en hoe dat te communiceren vroegen mij hun enquete te delen.

Het zijn maar een paar simpele vragen en je moet wel erg treuzelen om er 5 minuten over te doen.

Vul dit alsjeblieft even in, het helpt hen enorm: consumentenonderzoek tuinplanten in pot

Pulmonaria in de gloria dus

komend weekeinde, zaterdag en zondag 5 en 6 april 2014

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

gratis toegang, gratis parkeren en veel bloemen

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2014

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open.

In 2014 zijn dat verder:


maandag 21 april extra open op tweede
paasdag

26 april gewoon open op Koningsdag

17 en 18 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


29 mei gewoon open met Hemelvaart


maandag 9 juni extra open op tweede pinksterdag

14 en 15 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt (Pinksteren)

12 en 13 juli
Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

23 en 24 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Klik hier om overzicht van onze activiteiten op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma2014.pdf




linken


Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin



Met vriendelijke groet, Roger Bastin,

telefoon: 045-5231475