IN DEZE NIEUWSBRIEF
- Nieuwsbrief
- Griepvaccinatie 2013
- Nieuwe lokatie
- Gezondheidscentrum
- Forum
- Tekenbeet
- Vakantie en nascholing
- Verpl. specialist
- Mag ik u voorstellen
|
Huisartsenpraktijk Maasbree
Piet Petersstraat 1-3
5993 DC Maasbree
Telefoon: 0774651500
Fax: 0774652444
Recepten: 0774650848
Spoed: 0774653110
Site:
|
|
|
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Voor reacties, suggesties of om iemand aan te melden voor de nieuwsbrief klik hier
Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
|
Dit jaar zal de griepvaccinatie zijn van maandag 21 t/m vrijdag 25 oktober.
U kunt dagelijks terecht van 09.00 tot 11.30 en van 14.00 tot 17.00 uur.
Alle patiënten die volgens onze gegevens in aanmerking komen voor de griepprik krijgen een persoonlijke uitnodiging middels een brief. Neem deze brief mee als u voor de griepprik komt, omdat deze brief uw persoonlijke (streepjes)code bevat!
Mocht u van mening zijn dat u ten onrechte geen uitnodiging hebt ontvangen voor de griepprik, neem dan even contact op met de praktijk.
|
Nieuwe spreekuurlokatie praktijk
|
Door de toenemende zorgvraag en uitbreiding van taken (meer chronische zorg, ouderenzorg, verschuiving van specialistische zorg naar de huisarts) is er noodzaak tot uitbreiding van ruimte en ondersteunend personeel die op de huidige lokatie niet mogelijk is. Deze extra ruimte is gevonden binnen de praktijk van Fysiomotion. Zowel de huisartsen als ondersteunend personeel (praktijkondersteuner en verpleegkundig specialist) zullen hier spreekuur gaan doen. Daarnaast blijft de huidige praktijk op de vertrouwde lokatie aan de Piet Petersstraat. Bij het maken van de afspraak voor het spreekuur zal de assistente aangeven op welke lokatie u verwacht wordt. Vanaf maandag 9 september zal er ook spreekuur gedaan worden vanaf de nieuwe lokatie aan de dorpsstraat (voormalige Hubo).
Het doen van spreekuur op 2 lokaties is niet ideaal, maar de vele ontwikkelingen in de huisartsenzorg maken deze noodoplossing noodzakelijk, in afwachting van de realisatie van het gezondheidscentrum.
|
Gezondheidscentrum Maasbree
|
Na de presentatie van de plannen op de dorpsavond is er een klankbordgroep geformeerd van vrijwilligers uit Maasbree. In de 3 bijeenkomsten tot nu toe zijn de wensen en ideeën van de (toekomstige) gebruikers van het gezondheidscentrum besproken en het programma van eisen. Tevens is er een uitgebreid lokatie-onderzoek gedaan in Maasbree om te kijken waar het gezondheidscentrum gebouwd zou kunnen worden. Hierbij zijn vele opties onderzocht (ruim 20), waarvan 3 lokaties zijn overgebleven die nader bekeken zijn in overleg met de gemeente en de klankbordgroep. Deze lokaties zijn de gemeenteloods, het zuidelijk gebied "Hart van Maasbree" aan de Broekstraat en lokatie "Meuleveld". De gemeenteloods viel af omdat voorlopig geen besluitvorming te verwachten valt over de bestemming.
Vervolgens zijn de 2 overige lokaties uitgebreid bekeken en besproken met de gemeente en de klankbordgroep. Hierbij bleken teveel nadelen aan de lokatie in het "Hart van Maasbree" te zitten. Belangrijkste struikelblok bleek de bereikbaarheid op deze lokatie. Dit is essentieel voor een gezondheidscentrum en onderzoek door verkeerskundigen toont aan dat de infrastructuur niet geschikt is en de te verwachten overlast voor de buurt te groot. Derhalve zal nu een plan ontwikkeld worden voor de lokatie "Meuleveld", grenzend aan de nog te bouwen zorgappartementen van Proteion.
We willen graag in contact komen met omwonenden en belanghebbenden. U kunt hiervoor contact opnemen met gcmaasbree@process-bbfm.nl of telefoon 043-363 88 82.
Lees meer over het gezondheidscentrum
|
Onze praktijk heeft nu ook een discussieforum. Hier kunt u mee discussiëren over actuele onderwerpen zoals het electronisch patiëntendossier of het nieuwe gezondheidscentrum. Ook zullen wij onderwerpen bespreken waar we graag uw mening over horen. U kunt ook zelf onderwerpen inbrengen.
Heeft u een goed idee of een handige tip? Doe het in onze (digitale) Ideeënbus !
Klik hier om naar het discussieforum te gaan. Om mee te doen moet u zich eenmalig registreren.
|
Een teek is een klein (een tot drie millimeter groot), bruin-zwart spinachtig insect. Teken kruipen. Ze kunnen niet springen of vliegen. Teken leven vooral in struiken en hoog gras, in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Ze houden van een vochtige omgeving, en zijn vooral actief van maart tot oktober. Teken bijten zich vast in de huid bij mensen. Sommige teken zijn besmet met bacteriën. Ze kunnen dan ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Als u de teek direct verwijdert, is de kans op besmetting klein. Controleer uzelf en uw kinderen goed op teken, vooral de oksels, liezen en knieholtes. Verwijder een teek binnen 24 uur met een (teken)pincet en maak het wondje schoon met alcohol. Neem contact op als u na enkele dagen tot enkele maanden klachten krijgt als een grote rode vlek of ring die langzaam groter wordt, griepachtige verschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten.
|
Vakantieplanning & Nascholing
|
Dr Janssen heeft vakantie van 23 t/m 27 september en van 14 t/m 18 oktober.
Dr Aendekerk en Dr van Venrooij zijn afwezig i.v.m. nascholing van woensdag 9 t/m vrijdag 11 oktober.
Dr Janssen is afwezig i.v.m. nascholing van woensdag 30 oktober t/m vrijdag 1 november.
|
Verpleegkundig Specialist
|
Met ingang van 1 september 2013 gaan we in de praktijk een verpleegkundig specialist opleiden gedurende 2 jaar.
Waarom een verpleegkundig specialist?
De huisartsenzorg staat onder druk. Huisartsen krijgen er steeds meer taken bij doordat bijvoorbeeld behandelingsmogelijkheden toenemen en ziekenhuizen steeds meer zorg aan de huisarts overdragen. Nederland vergrijst en we doen met zijn allen vaker een beroep op de huisarts. Willen we goede zorg blijven leveren dan moeten de taken worden verdeeld en zijn hulpkrachten nodig in de praktijk. Sommige klachten kunnen minstens even goed door een verpleegkundige worden behandeld. Voor dat soort klachten kunt u dan ook voortaan bij een verpleegkundig specialist terecht.
Wat is een verpleegkundig specialist?
Een verpleegkundig specialist is een ervaren HBO-verpleegkundige, die nog eens twee jaar extra wordt opgeleid in de huisartsenpraktijk. Voor een aantal afgebakende klachten kunt u rechtstreeks bij de verpleegkundig specialist terecht bijvoorbeeld voor oorontstekingen, lage rugklachten en bovenste luchtweginfecties. De verpleegkundig specialist behandelt deze klachten helemaal zelfstandig, ze stelt de diagnose en geeft u eventueel een recept mee. Als het nodig is overlegt de verpleegkundig specialist met uw huisarts.
Verschil met de praktijkondersteuner
Uw huisarts werkt ook al enige tijd samen met een praktijkondersteuner (Natascha en Liesbeth). De praktijkondersteuner begeleidt patiënten met diabetes, astma, COPD en hart & vaatziekten. Zij geeft voorlichting over uw ziekte, stoppen met roken en bewegen. De praktijkondersteuner doet dit volgens de behandelafspraken die de huisarts maakt.
De verpleegkundig specialist daarentegen neemt diagnose en behandeling van bepaalde klachten volledig over van uw huisarts. De praktijkondersteuner en de verpleegkundig specialist hebben regelmatig overleg met uw huisarts.
|
In deze rubriek zullen de medewerkers van onze praktijk zich aan u voorstellen.
Mijn naam is Judith Hölzken-Barents en ik woon met mijn gezin in Weert. Vanaf 1 september 2013 werk ik in de praktijk als verpleegkundig specialist in opleiding. Deze datum is ook gelijk de start van mijn 2-jarige opleiding. Verpleegkundig specialist (ook wel Nurse Practitioner genoemd) is een vrij nieuwe functie binnen de huisartsenzorg. Gedurende de loop van mijn opleiding zal ik een welomschreven pakket aan klachten van patiënten in toenemende mate zelfstandig mogen behandelen. Indien nodig kan ik natuurlijk altijd de huisarts raadplegen.
Ik heb gekozen voor deze functie, omdat het direct contact met patiënten binnen de eerstelijns zorg mij aanspreekt. Hierbij denk ik aan het bevragen, het meedenken, samen met de patiënt zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Daarnaast heeft de opleiding het voordeel dat ik leer om een verbinding te leggen tussen de hulpvraag van de patiënt en medische kennis. Ik heb inmiddels ruim 15 jaar werkervaring in de gezondheidszorg. In eerste instantie 10 jaar als ziekenverzorgende IG in een verpleeghuis en vanaf 2008 als psychiatrisch verpleegkundige binnen een kliniek. In al deze jaren ben ik intensief in direct contact met patiënten en hun familie bezig geweest.
Ik ben getrouwd met Jack Hölzken. Ook hij is werkzaam binnen het grote veld van de gezondheidszorg. Samen hebben we 2 zonen, Dano en Robbe. In mijn vrije tijd onderneem ik graag leuke activiteiten met mijn gezin of vrienden. Daarnaast ga ik graag wandelen of vind ik het fijn om een goed boek te lezen. De komende 2 jaar zal mijn vrije tijd wat minder worden, omdat ik veel tijd wil investeren in mijn studie.
|
|
|