Nieuwsbrief 23 februari 2016 
BivT nieuwsbrief februari 2016

Inhoud:
  • Voorwoord
  • Docent in de spotlight: Wie is... Fred Streefkerk?
  • Nieuws: Nieuwe trainingslocatie in Utrecht
  • Wat doet de SNRO?
  • Spirituele vierdaagse: In Stilte Vrij

 
Voorwoord
 
Het nieuwe jaar is inmiddels enkele weken oud en wij draaien alweer een vol programma. Vanwege aanhoudende vraag staan er veel ‘oude bekende’ bij- en nascholingen op de agenda, maar we blijven ons aanbod ook doorlopend vernieuwen.
 
De vraag naar nieuwe bij- en nascholingen groeit. Samen met onze docenten ontwikkelen wij nieuwe praktijkprofessionaliseringsdagen om aan deze vraag te voldoen. Steeds meer beroepsverenigingen erkennen het BivT-bijscholingsprogramma en waarderen de kwaliteit. Ook zij leggen specifieke verzoeken bij ons neer, waarna wij samen aan de slag gaan om een training te ontwikkelen die voldoet aan de specifieke kwaliteitseisen. 
 
We zijn dus volop in beweging en daarom ook altijd op zoek naar nieuwe docenten die hun kennis en kunde met verve weten over te brengen op hun collega-therapeuten. Ben jij die praktijkervaren docent, HBO/WO-niveau, die collega’s uit het werkveld én zichzelf verder wil ontwikkelen, stuur ons dan gerust eens een mail met je intenties.   
 
 
René Veraar, directeur
 
 

 
175
Docent in de spotlight:
 
Wie is... Fred Streefkerk?
 
 
Wanneer we BivT-docent Fred Streefkerk vragen om zichzelf te beschrijven begint hij direct heel beeldend. In gedachten zien wij een levensweg met hobbels en kuilen, smalle kronkelpaadjes, bruggetjes en zijwegen die soms doodlopen en soms naar onverwachte vergezichten leiden. “Een mooi pad”, aldus Fred, “en ik ben nog lang niet uitgewandeld.” 
 
Van intensive care verpleegkundige kronkelde de loopbaan van Fred via diverse commerciële functies richting een eigen training- en adviesbedrijf, om vervolgens, samen met zijn partner, ‘Samtosha’ te starten. Deze psychodynamische praktijk floreert inmiddels tien jaar – en dit is waar de 56-jarige therapeut zijn rugzak met levenservaring optimaal kan benutten.
 
Gevraagd naar de sleutelwoorden in zijn leven antwoordt Fred: “gedreven, innemend, oprecht en eerlijk”. Dat vertaalt zich ook in zijn aanpak als coach, therapeut en docent. Hij reikt handvaten aan, soms heel direct en confronterend, maar soms ook subtiel, met als doel de juiste weg in te slaan. “Mijn motto is even simpel als ingewikkeld: je moet het zelf doen, want een ander doet het niet voor je. Maar je staat er niet alleen voor: aan de hand van diverse invalshoeken help ik om het ‘zelf doen’ zo gemakkelijk mogelijk te maken.”
 
Wat hem drijft als trainer? “Het verzorgen van de bijscholing Burn-out geeft mij vooral voldoening wanneer ik van een deelnemer hoor dat hij twee dagen na de bijscholing direct het geleerde heeft kunnen toepassen in de praktijk.”
 
 
 
 

 
 
Nieuws:

Nieuwe trainingslocatie in Utrecht

Naast Lazuli aan de Oudegracht hebben we nu ook een tweede trainingslocatie in Utrecht (Meeting Plaza). Zeer centraal gelegen, boven winkelcentrum Hoog Catherijne en op korte loopafstand van het Centraal Station en diverse parkeergarages. We zijn blij met deze nieuwe leslocatie in het hart van Nederland.
 
 

 
Wat doet de Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg (SNRO)?
 
 
“Kwaliteit is geen statisch proces en geen vooraf afgerond geheel. Kwaliteit heb je en maak je elke dag. Door helder te hebben wie je bent en waar je voor opleidt, wat je kunt en waar je heen gaat”. 
 
Wat doet de Stichting SNRO?
Cursisten en deelnemers aan opleidingen (maar ook beroepsverenigingen en verzekeringen), o.a. in de integrale en complementaire zorg, hebben behoefte aan zekerheid over de kwaliteit van het opleidingsaanbod. Immers, de verscheidenheid is tegenwoordig groot. Daarom kan een opleidingsinstituut zijn opleidingsaanbod objectief laten beoordelen (=accrediteren) door een onafhankelijke organisatie zoals de SNRO. 
 
Onafhankelijk betekent dat de SNRO eerlijk controleert. De Stichting laat zich niet beïnvloeden door commerciële belangen. Het onderscheidt de SNRO als accreditatieinstelling, dat specifieke know-how over het beroepenveld en het werkveld gecombineerd wordt met kennis en ervaring van accreditatie en visitatie in een onafhankelijke rol. 
 
De doelstelling van de Stichting is o.a. om de kwaliteit van de opleidingen vast te stellen en te meten en aan de verdere kwaliteitsontwikkeling een bijdrage te leveren. Om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan goed opgeleide therapeuten die verantwoorde en kwaliteitsvolle behandelingen in het CAM veld verzorgen.
 
Wat is uw visie op bijscholing?
De houdbaarheid van kennis, vaardigheden en houdingen in beroepsopleidingen is het laatste decennium sterk aan erosie onderhevig.  Was vroeger een startopleiding voldoende voor je hele beroepscarrière, tegenwoordig is onderhoud permanent geboden. Permanente educatie in het kader van ‘life-long learning’ is bij professionals in het reguliere maar ook in het CAM-veld zowel recht als plicht geworden. 
 
In alle categorieën van opleidingen vindt de invulling van het aanbod van permanente educatie plaatst in een vorm van ‘face-to-face’-leren, ‘e-learning’ of een combinatie hiervan, ‘blended learning’. Van de integratie van ‘nieuwe’ vormen van leren is de SNRO ook een voorstander. 
 
Na de basisberoepsopleiding die zorgt voor een basisbekwaamheid van de beroepsbeoefenaar in het CAM-veld houdt de betrokkene zijn kennis, vaardigheden en houdingen op peil middels bij- en nascholingen. Deze bij- en nascholing is bij elke beroepsvereniging verplicht maar verschilt onderling in lengte en werkwijze. Voor de koepels en beroepsverenigingen is het van belang dat de bij- en nascholing ook voldoen aan kwaliteitscriteria en dus geaccrediteerd zijn. De SNRO hanteert hierbij eenduidige en transparante criteria.
 
Welke typen accreditatie zijn er en wat is het belang van elk voor de beroepsgroep?
De SNRO krijgt verzoeken om accreditatie voor heel verschillende typen opleidingen, modules, bij- en nascholing, e-learning, blended learning. Daarnaast kent de SNRO een zogenaamde systeemaccreditatie (instellingsaccreditatie). De bij- en nascholing kent heel uiteenlopende korte modules, trainingen, workshops e.d. in het kader van de bij- en nascholing. 
 
Vanwege de uniformiteit hanteert de SNRO een indeling naar typen opleidingen die aansluit en gebaseerd is op de indeling in het reguliere beroepsonderwijs. Naast de indeling in typen opleidingen onderscheidt de SNRO bij haar accreditatie verschillende opleidingsniveaus. Het opleidingsniveau geeft aan van welke moeilijkheidsgraad of van welk niveau de gedoceerde beroepsspecifieke of beroepsgenerieke competenties zijn. 
 
De SNRO heeft ervoor gekozen te accrediteren en visiteren op een aantal niveaus. Dit betekent concreet dat de volgende mogelijkheden ontstaan voor accreditatie en visitatie met als doel een registratie door de SNRO: hbo niveau, post-hbo niveau en post-mbo niveau.
 
Het BivT heeft in november 2015 een HBO-conforme systeemaccreditatie ontvangen. Wat houdt deze accreditatie in?
‘Systeemaccreditatie’ is een accreditatievorm van de SNRO. Deze manier van accrediteren, ‘systeemtoezicht’ of ook wel ‘metatoezicht’ genoemd, wordt in het reguliere onderwijs ook gebruikt(*). Instituten worden dan niet meer alleen per opleiding, cursus of module geaccrediteerd, maar als volledig opleidingsinstituut. Het betekent enerzijds dat opleidingsinstituten laten beoordelen hoe ze omgaan met de kwaliteit van haar opleidingsaanbod. Anderzijds is het een kwaliteitsstimulans voor de verdere ontwikkeling van een kwaliteitscultuur van het totale systeem van het instituut. 
 
In wezen is deze systeemaccreditatie of meta-accreditatie een volgende stap naar een ultieme  (zowel generiek als specifiek) kwaliteitsontwikkeling. Het is een belangrijke ontwikkeling voor de branche van de integrale en complementaire gezondheidszorg omdat deze wijze van accrediteren het  mogelijk maakt aan te sluiten bij een dynamische omgeving van levenslang leren en kwaliteitszorg.  Een systeemaccreditatie is voor de BiVT de erkenning van het ‘mastersschap’ als opleidingsinstituut.  
 
Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot de borging van kwaliteit van opleidingen en stimuleren van continue verbetering en innovatie van opleidingen/bij- en nascholingen? 
Het doel van de SNRO is om met betrekking tot kwaliteits-waarborging (‘quality assurance’) een weg te vinden tussen beoordeling van kwaliteit (op basis van heldere en eenduidige criteria) aan de ene kant en verbetering en ontwikkeling van kwaliteit ( ‘quality enhancement’) aan de andere kant. 
 
Hoewel een accreditatieinstelling normaliter als primaire taak de onderwijskwaliteit toetst en de grenzen aangeeft, ziet de SNRO ook graag dat opleidingen een cyclisch vermogen ontwikkelen om voortdurend aan verbetering van kwaliteit te werken. Verder is ook het scheppen van heldere en eenduidige criteria op basis waarvan getoetst wordt van groot belang. In het boek “The audit society”  van Power wordt als één van de redenen voor het ontstaan van de ‘audit explosion’ in elke werksoort het ontbreken van toetsbare criteria genoemd. Daar wil de SNRO met heldere criteria een bijdrage aan leveren.
 
(*) Zie de site van de NVAO en uitwerkingen als 'Instellingsaccreditatie' en 'Instellingstoets'

 
 

 
 
Spirituele vierdaagse
 
 
In Stilte Vrij
 
 
Tijdens de vierdaagse 'In Stilte Vrij' gaan we op zoek naar 'ik'. We dalen af in onszelf naar diepe zelfrealisatie, de wellicht enige manier om te leren begrijpen wat de betekenis van ‘ik’ is. De innerlijke zijnshouding van de mens staat centraal in de processen die we deze dagen gaan ervaren. We zullen vele verkennende methodieken gebruiken naar dit verdiepte zelfzijn. Het openstellen van je hart, het niet vasthouden aan haat of boosheid, en jezelf bevrijden zijn belangrijke thema's. In Stilte Vrij, vanuit diepere stilte naar vrij in oordeel, vrij in verwachtingen en overleving. Laten we samen deze beweging aangaan, de geluiden er laten zijn. Punt.

“Er is niet iemand die spreekt, er zijn alleen maar woorden die zich manifesteren in het Bewuste. Wanneer iemand handelt, is er alleen maar handeling. Als iemand wandelt dan manifesteert er slechts een wandelend lichaam, die het Bewuste een wandelaar noemt.”
 
De vierdaagse is ontstaan vanuit mijn spirituele speurtocht naar een migraine-vrij leven. Vanuit wetenschappelijke evidence-based stellingen ben ik gekomen tot een vrij leven waar we grenzen en comfortzones meer diepgang geven en blijk geven aan onze eigen werkelijke ‘ik’. Na mijzelf en cliënten ‘In Stilte Vrij’ te laten worden is het nu tijd dit over te dragen aan collega’s. Gelijken die deze zoektocht ook aan willen en durven gaan. Die zonder verwachtingen vooraf een spirituele, maar eigentijdse tocht naar zelfrealisatie willen beleven en dit ook willen doorgeven.  
 
De vierdaagse is onmogelijk te vatten in een programma of lijstje met doelstellingen. Wie het wil kan het komen beleven. Lichaam en geest zullen uitersten beleven en onze grenzen en comfortzones zullen geraakt worden. Als je deze vierdaagse te dicht bij je 'ik' vindt komen, als je angstig bent voor je diepere lagen, dan is het wellicht het beste om weg te blijven. Heb je lef, durf je deze lagen aan te raken? Mis het dan niet en geef je over.
 
“Ik kan de ander niet veranderen,
                              de ander verandert zichzelf.”
René Veraar 
 
 

 
Ons streven is dat deze nieuwsbrief 6 keer per jaar zal verschijnen. 
 
 

BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-222210  maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl. 
 
© BivT i.s.m. Puur Profileren - februari 2016    i.s.m.