De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft Right Brain Interface verplicht om zijn cloudvideorecorderdienst Bhaalu stop te zetten. Dat schrijft De Standaard.
Bhaalu vormt volgens de handelsrechter een inbreuk op het gebruik van het signaal van de omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium. Als het bedrijf zijn diensten niet binnen de maand stopzet, dreigt er een boete van 1.000 euro per gebruiker per week.
Bhaalu noemt zichzelf een moderne videorecorder waarmee je alle programma’s waar je volgens je tv-abonnement recht op hebt opneemt in de cloud. Zo kan je ze met een week tot een maand vertraging herbekijken op je tv, pc of mobiel toestel. Volgens Right Brain Interface is het product perfect legaal, omdat je alleen programma’s kan bekijken die deel uitmaken van je tv-abonnement, en waar je dus voor hebt betaald.
De cloudvideorecorder stootte echter meteen op heel wat kritiek van de zenders. Die waren van oordeel dat Bhaalu geen product is maar een dienst, en dat er dus de nodige vergoedingen moeten worden betaald, volgens het decreet Signaalintegriteit.
Eerder had TV Vlaanderen al een rechtszaak in kort geding aangespannen tegen Bhaalu bij de rechtbank van koophandel in Hasselt. Die zaak werd reeds afgerond en de Hasseltse handelsrechter oordeelde toen dat Bhaalu perfect legaal is, maar zijn Antwerpse collega lijkt daar dus anders over te denken.
Het is nog onduidelijk of dit het einde betekent voor Bhaalu. Right Brain Interface kan immers nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.
Volg de verder ontwikkelingen hierover
online.
Telenet moet netwerk openstellen
In 2011 beslisten de Belgische telecomregulatoren dat alternatieve providers - tegen betaling - toegang moeten krijgen tot het netwerk van de kabeloperatoren, zodat ze zelf een kabelaanbod kunnen aanbieden.
Sinds eind vorig jaar is het regelgevend kader voor die openstelling afgerond en kunnen operatoren zich aanbieden om met een eigen aanbod te starten. Mobistar was de eerste om daar gebruik van te maken en wil nog voor het einde van dit jaar de eerste gebruikers toegang geven tot internet, telefonie en digitale tv via de kabel. Een commerciële uitrol staat voor begin 2015 gepland.
Telenet en de andere kabeloperatoren begonnen in 2011 een juridische strijd tegen de beslissing om de kabel open te stellen. Telenet beet eerder al in het zand met een schorsingsberoep en heeft nu ook ten gronde ongelijk gekregen van het Hof van Beroep in Brussel. “We zijn teleurgesteld, maar moeten het arrest nog grondig bestuderen,” reageert Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts tegenover Belga. In principe is Cassatieberoep nog mogelijk, maar daarover heeft de operator nog geen beslissing genomen. In de zaak van de Franstalige spelers Voo en Numericable is nog geen uitspraak gevallen.