Nieuwsbrief nr. 59 - November 2014
 
Beste ,
 
Is het je opgevallen dat het volgende nummer van deze nieuwsbrief alweer het 60ste nummer is? De afgelopen jaargangen zijn te vinden op mijn website. Voor nu veel leesplezier en kom eens langs op een van de activiteiten.
 
Peperonata
 
In Toscane ligt een bedrijf, dat La Vialla heet. Het is een biologisch dynamisch boerenbedrijf waar druiven ten behoeve van wijn worden verbouwd, kaas wordt gemaakt alsook allerlei toebehoren voor een pure Italiaanse dis. Zo kocht ik er eens een potje Peperonata. Een jammige consistentie met de smaak van paprika met een zoetje. Lekker voor bij harde kaas, droge worst en wat dies meer zij. Te duur om weer zelf te halen kwam ik op het idee om het zelf te maken. Dat viel reuze mee. Eenvoudig en lekker. Als je de ingrediënten koopt op het moment dat de zon het hoogst staat betaal je het minst! Het recept vind je als bijlage, kun je het printen voor eigen gebruik.
 
Peperonata
Homemade Peperonata augustus 2014
 
Steely Neelie
 
Weet je dan al over wie ik het heb? De Eurocommissaris die afgelopen week haar werk neerlegde, Neelie Kroes. Een vrouw waar ik altijd veel bewondering voor heb gehad. Die zei waar het op stond, vocht voor haar idealen en zich onafhankelijk opstelde. Wat doet zij nu in mijn nieuwsbrief? De link met voeding, lifestyle, gezondheid (wellness) en fitness vind ik bij haar vertegenwoordigd. Of ze echt gezond is weet ik natuurlijk niet maar iemand die met zoveel dynamiek dagelijks voor dag en dauw opstaat, bij het ontwaken direct op de loopband springt en, al jaren, weken maakt van 70 uur moet wel een goede accu hebben. Met een goede accu word je geboren, opladen doe je zelf. Om meer van haar te weten te komen heb ik haar net uitgegeven biografie besteld. Als ik daar het geheim in lees over gezond en fit oud worden ben jij de eerste die ik het doorvertel. In de volgende nieuwsbrief.
 
 
Viridaria
 
Nee, dit is geen titel van een of ander middeltje om de lust te verhogen. Een viridaria is de naam van een tuin die in de middeleeuwen meestal centraal rondom een kloostergebouw werd aangelegd. 
 
 
Foto uit het boek 'Les Très Riches Heures du Duc de Berry
 
Deze kruidentuin had vooral een geneeskundige functie. Omdat er in de Romeinse en Griekse tijd in kloosters teksten hierover bewaard zijn gebleven plukken wij daar heden ten dage nog de vruchten van. En daar gaan wij ons voordeel mee doen want ... de voortuin is op de schop gegaan en de braakliggende vierkante meters worden dit najaar veranderd in een tuin vol geneeskrachtige kruiden. Bij de aanleg wordt rekening gehouden met de voorschriften zoals die bij de abdij van toepassing waren. De hortus conclusus (omsloten tuin) kwam voort uit de drang naar introspectie.
Ik houd jullie op de hoogte. Vooraleerst gaat er geschoffeld en gespit worden. Wordt vervolgd...
 
Als je niet kunt slapen
 
Aqclaq kan niet slapen
 
Een gezond slaapritme helpt bij een gezond gewicht. Dit wordt veroorzaakt door de hormoonhuishouding. De oorzaak ligt in de hormonen Leptine en Ghreline. Als deze hormonen uit balans zijn ben je overdag meer vermoeid. Die vermoeidheid kan er toe leiden dat je verleidingen niet kan weerstaan en minder goed voor jezelf zorgt of geen zin hebt om gezond te eten cq. te koken. Lees hier verder.
 
 
Tuin op grote hoogte
'winterstop'
 

Deze week gaat de bestelling de deur uit voor zaden voor volgend voorjaar. Daar zitten spannende dingen bij als 'kervelknol'. Het zaaischema is in grote lijnen klaar. Gezamenlijk kopen we de zaden in en delen we waar we voor één tuin of balkon teveel aan hebben. Het is een genot om daar nu alweer mee bezig te zijn. Jullie horen weer van de avonturen van Esmé Stuart en haar balkontuin in het voorjaar.
 
Uit de tuin van Truus
 

Wat boffen we toch met dit heerlijke herfstweer. Ik kan nog volop oogsten van de veldsla en de pluksla, peterselie, snijbiet en rucola komen nog steeds terug als ik ze afgesneden heb. Dat zijn toch echte cadeautjes. Ik ga proberen om ze te beschermen tegen de eerste nachtvorsten met een laag plastic. 
In een van de lege vierkante meter bakken heb ik onder plastic postelein en winterspinazie 
gezaaid. Dat begint mooi op te komen. Hier ga ik een geïmproviseerd plastic kasje over bouwen. De pastinaak is klaar voor de oogst. Het mooie van deze vergeten groente is dat ze geen last hebben van de vorst. Ik heb in de loop van de tijd veel leuke recepten verzameld met pastinaak. Het is echt een veelzijdige groente. Enkele suggesties zijn chips, taart met walnoot, gnocchi, in stamppotjes, in de oven met andere wortelgroenten enz. Gelukkig is deze groente tegenwoordig in veel supermarkten te koop gedurende de wintermaanden.
 
Een van mijn favoriete recepten is pastinaaksoep met mosterd. Het is echt heel gemakkelijk 
 
Wat heb je nodig:
Scheut olijfolie
 1 flinke ui gesnipperd
1 teentje knoflook in plakjes
1 kilo pastinaak geschild en in plakjes gesneden
1 liter bouillon – groente of kip ( verse is natuurlijk altijd het lekkerst)
pittige mosterd met de zaadjes erin, bij voorkeur Franse
Hoe maak je het:
Doe de olijfolie in de pan en fruit de ui en de knoflook totdat ze glazig zijn. Doe er de pastinaak bij en fruit het even aan. Voeg vervolgens de bouillon toe en kook tot de pastinaak gaar is. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg voordat je het gaat serveren een flinke eetlepel mosterd toe. Als je van pittig houdt doe je er nog wat bij. Iedere goede kok proeft altijd het eten voordat het geserveerd wordt. Druppel er in het bord nog wat mooie olijfolie over.
Dit recept kun je voor iedere groente gebruiken. Zoals knolselderij, courgette, bloemkool, pompoen of restjes groenten. De mosterd laat je dan weg. Bij iedere groente kun je wel iets extra’s verzinnen.
Zoals bijvoorbeeld bij knolselderij wat truffelolie of truffeltappenade, bij pompoen zachte geitenkaas en wat pompoenpitolie, enz. Eet smakelijk!
 
Agenda
 
Biologische Pizza bakken in de buitenlucht
In november kun je je inschrijven voor het bijwonen van een worskhop bakken in de Fornetto. Onze houtgestookte buitenoven, waarin we die dag pizza's zullen bakken. Bijzonder smakelijk en zo gezond als je hem zelf wilt maken. De keuze van de ingrediënten bepaal je zelf.
Zaterdag 15 november van 16:00 tot 19:00 uur. Kosten 35 euro per persoon, inclusief een drankje. 
 
Fornetto Pizza
 
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
Ook in november zijn er vanuit Sint Odiliënberg weer wildplukexcursies te volgen die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor warmte. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. Data op afspraak. 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems
 
Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Gezondheidscentrum:
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065