NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
ZOMERFLEUR 3 en 4 augustus
 
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
Nieuwsbrief ZOMERFLEUR
zaterdag 3 en zondag 4 augustus
met Brian Kabbes, Leo den Dulk, Lang & Schrödter, Blomsterstuga, Priska
10.00-17.00 uur
   
 
   
 
   
 
 
BESTE TUINVRIENDEN
 
PICKNICK

Ín de Trouw van afgelopen vrijdag stond een mooi artikel ‘Aanpak plaaginsect kan ook ondergronds’. Even dacht ik, na alle commotie over Trump, over Johnson, over Otten en Baudet en zo vele anderen, die de wereld tot Lof der Zotheid maken (Erasmus was zijn tijd ver vooruit), dat we ondergronds zouden moeten om van deze kommer en kwel af te komen. De luizen in de pels van de maatschappij bestrijd je door naar de wortels van de maatschappij te gaan. Nu is het natuurlijk de vraag of luizen zo erg zijn. Socrates noemde zich zo’n luis, maar de maatschappij reageerde vernietigend. Kritiek op ook de gevestigde orde kan heilzaam en wenselijk zijn. Moet zelfs, zegt Popper. Van je vergissingen leer je. Het artikel in Trouw stelde echter dat we nog te weinig weten van het ondergrondse leven van de planten en van hun vermogen om ziektes en plagen zelf het hoofd te bieden. Zeker in de huidige monocultuur, ‘een picknick voor plaagdieren’, worden chemische middelen ingezet om luizen, witte vlieg, rupsen, koolvlieg en al het andere kruipend en knagend ongedierte te bestrijden. In het artikel vroeg men zich af of de plant dat zelf niet zou kunnen. Onderzoek in die richting geeft hoop. Wij zeggen altijd: ‘een gezonde plant is niet ziek’ m.a.w. je moet je op de gezondheid richten en niet op de ziekte of de plaag. Al die insecten verhogen de biodiversiteit, zijn van wezenlijk belang voor ander leven, en de plant kan het zelf wel aan, en wordt er sterker van. Eigenlijk moeten we ze koesteren: het is beter voor de plant en beter voor ons.
Terug naar de picknick van Trump c.s. Ik voel me enigszins in de war door de analogieën en de metaforen. Maar wil ik het zo? Trump c.s. maken de samenleving gezonder als we hen niet met externe middelen bestrijden, maar als we ons met volle aandacht richten op de roots van de samenleving, waar we wellicht nog niet genoeg van af weten? Misschien zijn de maatschappelijke plaagdieren wel maatschappelijke biostimulatoren.
We kunnen leren van de planten. Voor ons is het geen vraag, maar een weet en praktijk.
Wij doen het met bitterzout, biostimulatoren, knoflook en zeewier. En, al zeg ik het zelf, het resultaat is er naar.
Een kwekerij vol biodiversiteit, zoemende, fladderende, soms stekende insecten, vol met prachtige gezonde planten, die nu geheel in bloei staan. Een goed moment om het allemaal te laten zien. ZOMERFLEUR noemen we het. Vroeger bekend onder de naam Dahliadagen, maar er zijn zoveel meer mooie planten dan alleen dahlia’s.
 
ZOMERFLEUR bij DE KLEINE PLANTAGE
 
Op zaterdag 3 en zondag 4 augustus vindt bij De Kleine Plantage Eenrum het evenement ‘Zomerfleur’ plaats.
Een weekend in het kader van de hoogzomerbloei. Met een groot sortiment dahlia’s en zomerbloeiende vaste planten, zoals phloxen, monarda’s, persicaria’s, agastache’s, heleniums, zomerasters en nog veel meer. Dahlia’s met klinkende namen als: ‘Dad’s Favourite’, ‘Burning Love’, ‘Crazy Legs’, ‘Impression Fantastica’, ‘Miss Brandy’ en noem maar op.
Brian Kabbes vertelt op onnavolgbare wijze over planten en hun eigenaardigheden en hij komt met een selectie uit zijn sortiment.
Marie Lang en Sophia Schrödter, van de gelijknamige Duitse uitgeverij, zijn er met prachtige kaarten en beeldschone cadeauverpakkingen van zaden en porselein met plantenafbeeldingen. 
Blomsterstuga komt met artistiek borduurwerk van botanische prenten. Botanisch zijdelintborduren. De meeste mensen houden van bloemen. Daarom worden bloemen graag afgebeeld in de kunst en ook in allerlei vormen van handvaardigheid. Ze worden geschilderd, komen voor in de volkskunst, op sitsen en andere stoffen, in verschillende vormen van borduurwerk, als versiering op kleding, op behang enzovoort. Prachtige (vaak oude) botanische prenten worden omgezet naar een werkbaar borduurpatroon met o.m. zijdelint. Meer info: www.blomsterstuga.nl
Flora- en fauna-expert Leo den Dulk laat je door zijn ogen de tuin zien. Hij is redacteur van Onze Eigen Tuin, het oudste tuinblad van Nederland. Hij heeft de vorig jaar verschenen biografie over Mien Ruys geschreven. Hij schrijft en houdt voordrachten over planten, dieren, tuinen en andere onderwerpen. Zie www.cantua.nl.
Priska is er met taarten en quiches. Open van 10.00-17.00. Gratis toegang.
 
 
MEER TE DOEN IN DE BUURT
 
DOMIES TOEN. NOODKLOKDAG op 9 augustus.
Domies Toen de botanische tuin in Pieterburen bij de Petruskerk herbergt een grote verscheidenheid aan planten en oude historische elementen.
Eén van die historische elementen is de "slingertoen", een tuin die in 1881 in Engelse landschapsstijl is aangelegd. In het voorjaar vind je hier vele stinzenplanten. In Domies Toen staan nagenoeg alle bekende en minder bekende stinzenplanten. In 2005 heeft Domies Toen vanwege deze collectie dan ook haar museumstatus verkregen. Een prachtige tuin, nu volop in bloei, die in zwaar weer verkeert. Op 9 augustus is er de Noodklokdag om aandacht voor de situatie te vragen, Een dag vol met evenementen, eten, muziek en klokgelui.
 
MONNIKKENWERK
Van 17 juli tot 21 augustus werken tien kunstenaars alleen op woensdag in verschillende Groninger kerken. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers van 17:00-20:00 uur van harte welkom. De ronde bij ons in de buurt loopt van Baflo, Den Andel, Saaxumhuizen, en Eenrum naar Westernieland. In Saaxumhuizen werkt Trude van Assem die vorig jaar bij ons met indrukwekkende installaties de tuin had verrijkt.
 
   
 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum