Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Half miljoen notarisakten online!

De archieven van notarissen laten zich lezen als een geschiedenisboek van Brabant. Pagina na pagina ontvouwen zich daarin vele grote en kleine historische gebeurtenissen en de levens van mensen die er woonden en werkten, huwden en stierven. Met dank aan vele vrijwilligers kan iedereen nu zoeken door een half miljoen notarisakten. lees meer

Reis mee door het Brabant van de  commissaris

Tussen 1894 en 1928 was mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Van zijn bezoeken aan alle gemeenten in de provincie hield hij een dagboek bij, waarin de smeuïge opmerkingen niet van de lucht zijn. Lees wat de baron in die tijd over jouw dorp of stad schreef. lees meer

Nieuwe bronnen juli

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Weet je eigenlijk wanneer TBS werd ingevoerd? Vraag je je wel eens af hoe hoog de straffen vroeger waren en of ze onderscheid maakten in de straffen voor mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen? Nieuwsgierig hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Op al deze vragen (en vele andere) krijg je een antwoord op onze interactieve middag ‘Rechtspraak toen en nu’. Er zijn nog plekken vrij." lees meer
 
Mariët Bruggeman, coördinator Studiezaal BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Een Bossche bevrijdingsbaby
Een poosje geleden kregen wij van de familie Michel en Jenny de Reeper een zeer gedetailleerde en indrukwekkende brief van 27 december 1944 uit hun familiearchief, waarin de geboorte van een baby beschreven wordt én de angsten en verschrikkingen van het oorlogsgeweld waarmee Den Bosch in oktober bevrijd was. (Bijdrage: Michel de Reeper)
“Ik zal ze in de kont schieten!”
Een weinig voorspoedige start van het jaar 1854 voor de broers Hendrik en Bernardus Kin op Loveren. Na een kroegruzie slaat Hendrik één man tegen de grond, terwijl Bernardus de ander dood schiet. Jean-Pierre Kin dook in zijn familiegeschiedenis, stuitte op zijn criminele voorouders en legde het verhaal vast.
Gansrijden leidt tot dode
Aert, de zoon van Jan Goossens, leidt normaal gesproken een goed en eerlijk leven, maar op vastenavond 1593 gaat het fout. Tijdens het gansrijden, wat in vroeger dagen een normaal gebruik was, loopt het helemaal uit de hand. (Bijdrage: Henk Beijers)
In onze bibliotheek liggen veel “oude drukken” van voor 1800. Eén groep is goed vertegenwoordigd: teksten die met het bestuur van stad en dorp te maken hebben, ook die van het Land van Ravenstein. Ze geven een mooi beeld van de manier waarop bestuurders hun zaakjes regelden.
De les van Waldeslust
Op 18 september 1944 komt op de Boschdijk een rij mannen aan lopen. Heel anders dan het gedrilde gestamp van Duitse laarzen. Rustig, wat slordig achter elkaar en geweren in de hand. Even denken we dat het Duitsers zijn maar ze lachen vriendelijk, zwaaien met hun geweren, delen chocolola en sigaretten uit. Voor het eerst zien we onze bevrijders. Amerikanen! (Bijdrage: Ger de Wind)
Tot Engelse ridder geslagen in Langenboom
Zóveel lintjes krijgen dat je het maximale aantal onderscheidingen overschrijdt? Het lukt luitenant-generaal Miles Dempsey. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog onderneemt hij zoveel heldhaftige acties dat hij overladen wordt met decoraties. En dan slaat koning George hem in 1944 ook nog eens tot ridder. Pieter van Gulik dook in deze bijzondere geschiedenis.
Bouw van damsluis met gevolgen
Het lijkt zo mooi: na lange onzekerheid mag Cornelis Bastiaansen uit Bergen op Zoom de damsluis bij Fort aan de Drecht bouwen, samen met zwager Johannes Moerbeek en schoonvader Hendrik Moerbeek. Maar het is de vraag of de drie mannen met zoveel enthousiasme zich hadden aangemeld, als ze wisten hoe dit allemaal zo aflopen. Willem Kruf onderzocht de kwestie.
Te veel baby’s doodgeboren
"Er zijn weer vijf levenloos aangegeven kinderen op 32 geboorten; nogmaals heb ik B. en W. ernstig gewezen op hun duren plicht om de oorzaak van dit verschijnsel op te sporen. Zij menen, dat de slechte toestand van de wegen hierbij een hoofdrol speelt. Verloskundige hulp moet komen vanuit Vierlingsbeek of vanuit Venray." Lees meer over deze dagnotitie van de 'CdK' Van Voorst tot Voorst. (Bijdrage: Geurt Franzen)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Nieuwsgierig wat de Commissaris van de Koningin over jouw stad of dorp schreef? Kijk dan hier.

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven