Cuba                          
2 maart 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. VRT: Arm & Rijk in Havana
 3. Spaans leren in Trinidad
 4. Cubanen op Curaçao schrijven Statenleden aan
 5. ARTE TV: Thuishaven Havana
 6. Russisch oorlogsschip aangemeerd in Havana
 7. Vier artikelen over Cubaanse sigaren
 8. Huber Matos: de belichaming van de Cubaanse desillusie.
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op
Twitter
 

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Citaat dagblad Trouw 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

INFORMATIECUBA
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 6131744 van ING-Bank
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt  de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Deze nieuwsbrief wordt ook op internet gepubliceerd. Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser te lezen
 
1. Van de redactie!
Afgelopen week overleed een van de voormannen van de Cubaanse Revolutie, Hubert Matos. De prominenten die er in 1959 'nog zelf bij waren' sterven uit.

In Europa namen 21 groepen het initiatief om de EU op te roepen mensenrechten tot hoeksteen  van het nieuwe Cubabeleid te maken. Zo'n oproep is hard nodig. Bij sommige EU-landen is de wens snel goede vrienden met Havana te worden, vele malen groter dan de zorg over het uitblijven van verbeteringen over de mensenrechten. Tweede Kamerlid Omtzigt wees bijvoorbeeld afgelopen week op de mogelijke kwijtschelding door de Nederlandse overheid van miljoenen aan achterstallige rentebetalingen door Cuba. Tot nu toe zijn dit eenzijdige gebaren van goede wil gebleven.
 
Cuba is niet alleen bekend vanwege de langjarige dictatuur van de familie Castro, maar ook vanwege de sigaar. In dit nummer van CubaTips daarom ook vier verschillende items over dit speciale exportartikel. 
 
2. VRT: Arm & Rijk in Havana
In de documentairereeks 'Arm & Rijk' op de Vlaamse televisie gaat Jan Leyers op woensdag 12 maart (21.35 uur) naar Havana op zoek naar de impact van de groeiende ongelijkheid op het leven van de mensen, aldus het persbericht van de VRT.

Karig bestaan
Meer dan vijftig jaar geleden ontketenden Fidel Castro en Che Guevara in Cuba een communistische revolutie die tot op vandaag standhoudt. Jan wil weten hoe mensen zich voelen in een land waar het verschil tussen arm en rijk officieel is afgeschaft. Bij de voorzitster van een wijkcomité ervaart hij het enthousiasme en de trots over de grootste verwezenlijkingen van de revolutie: gratis onderwijs en gratis medische zorg. De meeste inwoners van Havana leven een karig bestaan en eten wat in de rantsoenwinkel om de hoek te krijgen valt. Alleen wie familie in het buitenland heeft en dollars opgestuurd krijgt, kan zich meer veroorloven.

Jongeren
Voor vele jongeren in Havana is dat niet genoeg. Ze voelen zich gefnuikt en beknot, en laten dat complexloos blijken. Een jonge taxichauffeur die geen blad voor de mond neemt, wordt door de omstanders gewaarschuwd dat hij voor zijn woorden de gevangenis in zal vliegen. Sinds enige tijd versoepelt het communistische regime zijn strikte beleid en mag je in Cuba een eigen zaak beginnen. Jan bezoekt een populaire kapsalon en een succesvol restaurant, en ziet de eerste verschillen ontkiemen tussen wie heeft en niet heeft. Om te achterhalen waar het regime op termijn naartoe wil, trekt hij naar twee staatseconomen. Zij geven toe dat het gelijkheidsideaal niet langer werkt en dat de inkomensverschillen in Cuba alleen maar zullen toenemen. Jan bezoekt ook het bejaardentehuis Santovenia, dat aanvoelt als Cuba in het klein: een plek zonder luxe, maar waar je zonder stress aan je eigen tempo bezig blijft en de dingen die er toe doen gratis zijn. Maar Cuba evolueert snel, en wie over tien jaar oud en hulpbehoevend zal zijn, woont wellicht in een totaal ander land.
 
Bekijk
TV Een, VRT:
- Woensdag 12 maart om 21u35
- Donderdag 13 maart om 14u10 (herhaling)
 
3. Spaans leren in Trinidad
Wil je Spaans leren in Trinidad in Cuba? Bekijk dan hier het overzicht van Spaanse taalscholen in Trinidad.  
 
Cubanen thuis 
Spaans leren bij MiCuba betekent Cuba beleven. MiCuba is een reisorganisatie die zich gespecialiseerd heeft in taal- en cultuurreizen naar Cuba. Het verblijf is bij Cubanen aan huis in Trinidad. Ooit de thuishaven van suikerrietbaronnen en zeerovers, nog steeds een waar openluchtmuseum met het grootste aantal koloniale huizen. Het ligt op slechts 4 kilometer van het strand en heeft een gemiddeld jaartemperatuur van 25 graden. Dankzij de gastvrijheid van de trinitarios is het de ideale plek om Spaans te leren en mee te gaan in het leven van de locals.

Nadere gegevens: 
MiCuba Spaanse taal- en cultuurreizen
Klikspaanweg 104, 2324 LV Leiden
Telefoon: 06 2839 4530
Website: www.micuba.nl
Email: info@micuba.nl

Link
 
4. Cubanen op Curaçao schrijven Statenleden aan
De bijna vijftig Cubanen die al een jaar op hun verblijfsvergunning wachten, hebben een brief aan alle Statenleden van Curacao aangeboden. Minister van Justitie Nelson Navarro heeft hen destijds een verblijfsvergunning toegezegd. Die belofte is hij tot nu toe nog niet nagekomen.

Tussen wal en schip
De groep woont al jaren op het eiland. Maar buitenlanders die een aanvraag voor een verblijfsvergunning indienen, moeten volgens de wet hun aanvraag buiten Curaçao afwachten. Cuba weigert de groep echter toe te laten, waardoor ze tussen wal en schip vallen. Nadat de Cubanen vorig jaar een brief aanboden aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans kwam er schot in de zaak en maakte Navarro voor hen een uitzondering. Met de actie willen de Cubanen aandacht blijven vragen voor hun zaak.
 
 
5. ARTE TV: Thuishaven Havana
Aankomen in Havana, op nog geen 90 kilometer verwijderd van de Amerikaanse kust, lijkt een reis door de tijd. De Cubaanse hoofdstad is vol raadsels en geheimen. Soms lijkt de tijd er tientallen jaren te hebben stilgestaan en lijkt het eiland te verkeren tussen verleden en toekomst.

Alledaags leven
Het camerateam heeft zich vooral geconcentreerd op het alledaagse leven in Havana en spreekt met de stadsbewoners over de mogelijkheden en de moeilijkheden van een socialistisch systeem in de onmiddellijke omgeving van de VS, de betekenis van honkbal en salsa en bezoekt de stedelijke groentetuinen.

Bekijk
* ARTE TV - Woensdag 5 maart, 16:10 uur (46 min.) 
 
6. Russisch oorlogsschip aangemeerd in Havana
In de Cubaanse hoofdstad Havana is een Russisch oorlogsschip aangemeerd. Het lokale regime, noch de staatsmedia, heeft daarbij enige uitleg verschaft. Dat is opmerkelijk want bij andere gelegenheden gebeurde dat wel.
 
Oorlogsschip
Het gaat om de Viktor Leonov CCB, een schip van het Vishnyatype, dat 91,5 meter lang is en 14,5 meter breed. De bemanning bestaat uit een 200-tal matrozen, die uitgerust zijn met 30mm-geweren, spionageapparatuur en luchtafweergeschut.
Cuba was tijdens de Koude Oorlog traditioneel een bondgenoot van Rusland, maar moest de voorbije jaren vooral hulp zoeken bij Venezuela, waar het socialistische regime van president Nicolas Maduro momenteel zelf met grote ongeregeldheden wordt geconfronteerd, in de vorm van al weken aanhoudende straatprotesten.
 
Paraatheidsoefening
Dat het schip opduikt op een paar honderd kilometer van de Amerikaanse kust, op een moment dat Vladimir Poetin 150.000 Russische troepen aan de grens met Oekraïne in het westen van Rusland in de hoogste staat van paraatheid heeft gebracht, draagt enkel toe tot een internationale nervositeit. Volgens Moskou gaat het om een  "paraatheidsoefening", die geen verband houdt met de situatie in Oekraïne.
 
Bron: Express.be 
 
7. Vier artikelen over Cubaanse sigaren
De Cubaanse sigaren waren afgelopen week volop in het nieuws. Hierna een samenvatting van vier artikelen uit Nederland en België.
 
Cubaanse sigaren in trek 
Exclusieve, handgemaakte Cubaanse sigaren zijn weer in trek. De Cubaanse distributeur Habanos zag zijn wereldwijde omzet in 2013 met 8 procent toenemen tot 447 miljoen dollar (ruim 325 miljoen euro). Dit maakte de onderneming, wereldleider op het gebied van verkoop van het exclusieve Cubaanse rookwaar, vrijdag bekend.
 
Nederland en België  
In Nederland werden vorig jaar naar schatting 1,2 miljoen handgemaakte sigaren verkocht, met een marktaandeel van ongeveer 70 procent voor Habanos. In België waren dat er ongeveer 1,7 miljoen, waarvan 80 procent Habanos. In de Benelux-landen liet Habanos in 2013 een omzetgroei zien van bijna 10 procent.
Behalve in de Benelux steeg de verkoop ook in Duitsland, Zwitserland, Spanje, China en Canada. Vooral de zogeheten longfillers die worden gemaakt van hele tabaksbladeren zijn populair, zegt Tony Hoevenaars van Cubacigar, de distributeur van Habanos in de Benelux.
 
 
Blaauw selecteert 'beste sigaren' voor na diner
Ron Blaauw en wijnjournalist Cuno van ’t Hoff hebben tijdens een bezoek aan Cuba 4 Habanos-sigaren uitgekozen die passen bij een aantal specifieke gerechten en wijnen. De sigaren worden later dit jaar gepresenteerd in Nederland en leveren volgens het duo ‘een perfecte food- en winepairing op’.
 
Meer informatie
 
Belgische bierboost voor Cubaanse sigaar
De beste tabak en de beste bieren ter wereld moeten elkaar vinden. Aldus Biersommelier Ben Vinken. ‘Dit is God in een bierglas’, oreert de Vlaming Ben Vinken tegen honderden sigarenliefhebbers op Cuba. Met een Chimay Grande Reserve in zijn hand en een Partagas D4 tussen de lippen tracht hij ze te verleiden tot een huwelijk van bier en sigaar.
 
 
Typisch Cuba: wie maakt de langste sigaar van as?
Op het sigarenfestival in Havana vond een wel heel rare wedstrijd plaats. Deelnemers moesten een sigaar oproken en de as zo lang mogelijk laten worden.

Bekijk
* Video De Standaard 
 
8. Huber Matos: De belichaming van de Cubaanse desillusie
 

Als 'de belichaming van de Cubaanse desillusie.' Zo werd Huber Matos vrijdag jl. door Ykje Vriesinga in de NRC omschreven naar aanleiding van zijn overlijden. (zie ook de nieuwsberichten onder 10) Hij was een kameraad van Castro, maar ‘raakte al snel verbolgen over de communistische wending van de nieuwe regering.’ Hij keerde de Cubaanse leider de rug toe  en werd bijna geëxecuteerd. Matos werd veroordeeld tot 20 jaar cel voor hoogverraad. Hij kwam in 1979 vrij en vertrok toen uit Cuba.

* De tekening is van Garrincha
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Opwarmer voor de 5de editie van Havana aan de Amstel: 22 maart in Amsterdam
Met Tomi y su Timbalight, één van Europa’s beste Timba bands (België/Cuba). Plaats: Miranda Paviljoen, Amsterdam, 20.00 tot 02.00 uur.
 
* Palmundo Festival: 28 en 29 maart in Zoetermeer
Op vrijdag  28 & zaterdag  29 maart 2014  wordt het Festival Pal Mundo in de Silverdome te Zoetermeer plaats. De Silverdome zal tijdens dit 2-daags evenement worden omgetoverd tot een klein Latin / Caribbean dorp. Met de Main Stage, de Exotic Stage en de Dancehall vs. Soca Stage als toppers. 
 
* Expositie: 'El Arte de la Luz': tot 13 april in Havana
Het Nationaal Museum van Schone Kunsten in Havana toont van 21 februari tot 13 april 2014 een overzicht van het schilderkunstige en grafische oeuvre van de Nederlandse kunstenares Marie-Antoinette Courtens onder de titel ˜El Arte de la Luz'.
 
* Theatertournee voor Live from Buena Vista
Live from Buena Vista – The Havana Lounge gaat in maart en april door Nederland. Het collectief geeft een inkijkje in het brede spectrum van stijlen die samenkomen in en om Buena Vista. De kern bestaat uit grote sterren die eerder bij de Buena Vista Social Club en/of Afro Cuban All Stars hebben gespeeld en wordt aangevuld met jonge talentvolle muzikanten die hun leven gewijd hebben aan de traditionele muziek.
Bekijk: Overzicht van de plaatsen en data
 
10. Het laatste nieuws
* Castro: alleen salarisverhogingen voor artsen
De Cubaanse president Raúl Castro beschuldigt de VS en Europa ervan de aanstichtsters te zijn van het geweld in Venezuela. Castro zei dit tijdens een toespraak op het 20ste vakbondscongres van de communistische eenheidsvakcentrale Central de Trabajadores de Cuba, afgekort CTC. Ook kondigde hij een salarisverhoging aan voor artsen, maar niet voor de rest van de bevolking omdat dit ‘onverantwoord en contraproductief’ zou zijn, aldus de Cubaanse president en tevens grootste werkgever op het eiland. Lees meer
 
* CDA eist opheldering over mogelijke kwijtschelding Cubaanse lening
CDA-kamerlid Pieter Omtzigt eist opheldering over de mogelijke kwijtschelding door de Nederlandse overheid van miljoenen aan achterstallige rentebetalingen door Cuba. In het reisverslag van zijn bezoek aan Cuba begin dit jaar repte minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over ‘een akkoord over een bilaterale schuld’ van 42 miljoen euro. Uit antwoorden van de minister op eerdere Kamervragen van Omtzigt en zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma blijkt dat het gaat om een schuld die ruim tien jaar geleden ontstond. Lees meer

* Lange rijen bij bioscopen voor Conducta
Vanaf begin februari wordt in de hoofdstedelijke bioscoop Chaplin Conducta vertoond, de nieuwe film van de Cubaanse regisseur Ernesto Duranas. Tegelijkertijd zijn ook de voorstellingen begonnen in bioscoop Yara (voorheen Radio Centro). De cineast werd enige tijd geleden bekend met zijn eerste werk getiteld Los Dios Rotos. Onafhankelijk journalist Camilo Ernesto Olivera Peidro beschrijft voor de website Cubanet de grote aantrekkingskracht voor het Cubaanse publiek van deze film. Lees meer 
 
* Kerkbladenmakers: ‘Geen Arabische lente in Cuba’
Roberto Veiga en Lenier González zijn redacteuren van het Cubaanse kerkblad Espacio Laical. Tijdens een recent bezoek aan Spanje begin deze maand benadrukten zij in interviews dat ‘de groeiende civil society’ en ‘alle Cubanen in het algemeen’ zich voor de uitdaging gesteld zien ’op een ‘creatieve wijze’ aan dit proces deel te nemen’ en ‘de dynamiek van de confrontatie dienen te vervangen door ‘eensgezindheid’. Veiga en González verwijten dissidenten, anti-castristen en de Europese landen dat zij van de mensenrechten een kernzaak maken. De mensenrechten dienen op de agenda gezet te worden, maar ‘geen enkele thema mag de ontwikkeling van het gesprek over andere thema’s in de weg staan.’ Lees meer

* Europese Cubagroepen: Mensenrechten hoeksteen Cubabeleid EU
Eén-en-twintig Cubagroepen, samenwerkend in het Europa-Cuba NGO Netwerk, roepen de lidstaten van de Europese Unie op een eensgezind, helder en principieel standpunt in te nemen tegenover de mensenrechten en de democratisering in Cuba. Vanuit Nederland hebben de stichting Glasnost in Cuba en Cuba Futuro de verklaring ondertekend. Lees meer

* Gebroeders Castro’s: ‘Voorhoede van de kunsten’
Fidel en Raúl Castro zijn ‘uitverkozen’ tot voorhoede van de Cubaanse kunstenaarswereld. Bondsvoorzitter Miguel Barnet zei tegen partijkrant Granma dat de twee leiders zijn uitverkozen vanwege hun bijzondere verdiensten. Lees meer

* Huber Matos, strijdmakker én 20 jaar Castro’s gevangene, overleden
Afgelopen donderdag is Huber Matos (1918), commandant van het rebellenleger Ejercito Rebelde, in Miami overleden. Matos sloot zich in 1958 in de Sierra Maestra aan bij de gewapende strijd van Fidel en Raúl Castro, Camilo Cienfuegos en Che Guevara die zich ten doel hadden gesteld een einde te maken aan de dictatuur van Fulgencio Batista. Negen maanden na het begin van de Cubaanse Revolutie werd Matos beschuldigd van ‘verraad aan de Revolutie’ en bracht hij onder zware omstandigheden twintig jaar door in diverse gevangenissen. In oktober 1979 werd hij op het vliegtuig naar Costa Rica gezet. Matos heeft gezegd in Costa Rica begraven te worden en wanneer Cuba vrij is, uiteindelijk in ziijn geboorteland. Lees meer
 
* Cubaanse spion Fernando González Llort terug in Cuba
De Cubaanse spion Fernando González Llort is na zijn vrijlating op donderdag jl., een dag later door president Raúl Castro op het vliegveld van Havana welkom geheten. González Llort ontmoette er behalve Castro en andere leiders van het regime, zijn vrouw, moeder en zijn twee zussen. De Cubaanse agent verliet donderdag de correctionele instelling van Safford in Arizona, werd volgens de procedures overgedragen aan de immigratie-autoriteiten en is direct naar Havana gevlogen. Lees meer