Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 17 december 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Kritiek emancipatie LHBTI'-ers in Cuba werd genegeerd
  2. Over de mensenrechten die ontbreken
  3. Opbouw Cubaanse tuinbouw met steun van en uit Nederland
  4. Wandkaart Cuba
  5. Kamervragen over verdubbeling aantal Cubaanse LHBT'vluchtelingen 
  6. Do’s-and-don’ts in Cuba
  7. Open dag: Instituto Latino
  8. In Memoriam Reinaldo Arenas 1943 - 1990
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Kritiek emancipatie LHBTI'-ers in Cuba werd genegeerd
Ons commentaar op de actualiteit
In oktober zochten 26 Cubanen veiligheid in ons land, een maand later is dat cijfer gestegen tot 57. De meesten van hen zijn transgenders of transseksuelen (zie voor meer informatie, tip 5 hieronder).
 
Het bericht staat in scherp contrast met recente publikaties en artikelen over de verbeterde situatie voor LHBTI’-ers in Cuba. Daarin staat meestal de heilzame rol van Mariela Castro centraal, de dochter van president Raúl Castro die zich inzet voor de jarenlang vervolgde homogemeenschap in Cuba. Dat Mariela Castro mensenrechtenactivisten wegzet als ‘minderwaardige parasieten’ zou te denken moeten geven. De Cubanen die nu op Schiphol verblijven, klagen over hun marginalisatie  in de Cubaanse samenleving, pesterijen door de politie en discriminatie op de arbeidsmarkt en ook de vriendjespolitiek van CENESEX, het instituut voor seksuele hervorming dat Mariela leidt.

Imago
De Cubaanse machthebbers zijn er in de afgelopen 50 jaar in geslaagd een gunstig beeld te schetsen van de staat waarin hun samenleving verkeert. Goedwillende, maar naïeve schrijvers, journalisten en kunstenaars bleken daar gevoelig voor. De ‘vrijwillige arbeid’ in de suikerriet, de affichekunst en de hype rond de Cubaanse muziek zijn er voorbeelden van. Met de emancipatie van LHBTI’-ers gebeurde hetzelfde. Fidel Castro bekende in 2010 uiteindelijk zelf verantwoordelijk te zijn geweest voor de homovervolging in de eerste 20 jaar van de Cubaanse revolutie. De uitspraak deed hij in de Mexicaanse krant La Jornada, maar zou nooit de Cubaanse staatsmedia bereiken. Castrosympathisanten citeren sinds 2010 keer op keer de uitspraak van Fidel om aan te tonen dat het wel goed zit met de homo-emancipatie in Cuba. Dat de machthebbers in hun opzet slaagden, bleek in 2015 toen minister Koenders Cuba bezocht. Hij benadrukte bij terugkomst dat ‘Nederland goed contact onderhoudt met mensenrechtenverdedigers als Mariela Castro.’ Wie de voorbije jaren de kanttekeningen bij de emancipatie van LHBTI’ers in Cuba negeerde, zal verbaasd reageren op de aanwezigheid van ruim 50 LHBTI’ers op Schiphol. Wellicht zullen zij ontdekken dat in een land waar de overheid niet kritisch bevraagd kan worden en individuen niet het recht hebben te protesteren, de veelbelovende vergezichten over de emancipatie van minderheden gewantrouwd dienen te worden.
 
--------

                    Volgende nummer: 14 januari 2018 

Dit is de laatste uitgave van de CubaTips in  2017. De volgende verschijnt op 14 januari 2018.
Wij wensen u fijne Kerstdagen en een goed begin van 2018 toe!

 
2. Over de mensenrechten die ontbreken
Tot enkele jaren geleden fronsten de Cubaanse autoriteiten de wenkbrauwen bij het horen van de term mensenrechten. Wie daarnaar verwees werd automatisch gelabeld als een foute burger. Het regime organiseerde zelfs 'spontane'  geweldsuitbarstingen waarbij werd geschreeuwd ‘Weg met de Mensenrechten.’

Volgens de journaliste Yoani Sánchez van de website 14ymedio is dat inmiddels veranderd. Hier volgt haar tekst.
 
Door de jaren heen begreep de regering van het eiland dat het beter was – en minder schandaal veroorzaakt – het taalgebruik, behorende bij de mensenrechten over te nemen en ook de 10e december te herdenken als Dag van de Mensenrechten.
De laatste vijf jaar hebben de officiële media daarom tot in alle uithoeken van het land zich ingespannen om duidelijk te maken hoe de Cubanen genieten van alle soorten mensenrechten. Bij deze stortvloed van informatie over de rechten van Cubaanse burgers worden altijd de collectieve rechten genoemd terwijl de individuele rechten genegeerd worden.

(…)
 
Niets garandeert dat de mens kan genieten van adequate openbare gezondheidsdiensten, een kwalitatief hoogstaand onderwijs of een bevredigende en duurzame sociale zekerheid, als de overheid niet kritisch bevraagd kan worden over de nakoming van haar verplichtingen en als ieder individu niet het recht heeft om te protesteren.

Lees verder
* Lees verder (Engelstalig) over de rechten die in Cuba gemist worden.

Bron: 14ymedio, 11 december 2017
 
3. Opbouw Cubaanse tuinbouw met steun van en uit Nederland
Met de officiële ingebruikname van een tuinbouwkas op Cuba is, volgens ons Ministerie van Landbouw, 'een belangrijke stap gezet in de agrarische ontwikkeling op het eiland'.

Nederland speelt een belangrijke rol bij dit project.Tijdens het bezoek van de vorige minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen in januari 2016 besloten landbouwraad Jean Rummenie en de toenmalige directeur van Rijk Zwaan Guatemala, Hivos en mede door Paas geselecteerde Finca las Piedras en Finca Martha om een groenteproject op te zetten.

Voedselimport
De Cubaanse regering wil de landbouw ontwikkelen. Privé-eigendom van grond is  echter nog niet mogelijk. Van de 6,3 miljoen hectare landbouwgrond wordt op dit moment slecht 3 miljoen hectare gebruikt. Tegelijkertijd importeert Cuba veel voedsel. Deze invoer kost de staat 2 miljard dollar per jaar.
Cuba kent een vijftal agrarische gebruiksvormen. Van de 6,3 miljoen hectare landbouwgrond is 1,9 miljoen hectare in staatshanden. Circa 4,3 miljoen hectare is in handen van UBPC’s (Unidades Básicas de Produccion, een type Kolchoz), CPA’s (Cooperativas de Producción Agropecuaria) en CCS (Credit and Service Cooperatives). En tenslotte de Cuentapropistas die het land in bruikleen hebben en het meest weg hebben van een private landbouwonderneming.

Verbetering productie
Met name de laatste twee categorieën hebben een verbetering in de productie laten zien. Zij zijn verantwoordelijk voor 57 % van de binnenlandse productie op slechts 24 % van de landbouwgrond. Met name voor de Cuentapropistas is het moeilijk om aan zaden, pesticiden en kunstmest te komen die via staatsorganisaties worden geïmporteerd.
Een andere oorzaak van de stagnerende landbouwontwikkeling zijn de door de staat vastgestelde prijzen voor landbouwproducten. Deze prijzen zijn erg laag en dat ontmoedigt veel landbouwproducenten. Het is overigens begrijpelijk dat de staat een vinger aan de pols houdt, omdat anders de voedselzekerheid op Cuba voor bewoners met lage inkomens in gevaar kan komen.

Toenemend toerisme
Door het toenemende toerisme is een nieuwe markt ontstaan. De staat heeft inmiddels licenties verstrekt aan retail- en groothandelsbedrijven. En particulieren mogen hun eigen restaurant beginnen, de paladares. Deze ontwikkelingen spelen vooral in de tuinbouwsector een belangrijke rol. Hierdoor ontstaat een commerciële keten zonder staatsinterventie. Dat maakt het voor tuinders aantrekkelijk om de productie op te starten.

Lees verder:
* Het volledige artikel van Jean Rummenie, landbouwraad voor Mexico en Cuba van het Ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
 
4. Wandkaart Cuba
De wandkaart van Cuba, 61 cm bij 92 cm, uitgegeven door National Geographic is in Nederland o.a. verkrijgbaar via de website van De Zwerver.
 

Nadere gegevens:
ISBN / CODE:0427188813565
Schaal:1:1500000
Taal: Engels
Hoogte:61 cm Breedte:92 cm
Uitvoering: Geplastificeerd
Prijs: € 28,50
Leverbaar in 3 - 5 werkdagen.
 
Link
* Website De Zwerver met meer Engelstalige informatie
 
5. Kamervragen over verdubbeling aantal Cubaanse LHBT-vluchtelingen
Is het leven van LHBT’ers (lesbisch, homo-, biseksueel en transgender) de laatste maanden verslechterd op Cuba? Vorige week publiceerden we over de opvallende hoge instrooom van LHBT’ers op Schiphol. Journalist Sam Trompert (Holland  Mediagroep) meldt nu dat het aantal Cubanen dat in november asiel vroeg in Nederland zelfs is verdubbeld ten opzichte van een maand eerder.
De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Asiel dat uitzoekt. D66- Kamerlid Maarten Groothuizen (foto) vroeg daarom. Harbers komt zodra hij meer weet met een brief.
 
Vorige week schreven de kranten van de Holland Mediagroep over de opvallend hoge instroom uit Cuba, van de laatste maanden. In 2016 stond de teller op 23 vluchtelingen uit Cuba, dit jaar is dat getal gestegen naar 135 (tot en met november). Dat blijkt uit het maandelijkse asielrapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, dat gisteren verscheen. Het aantal Cubanen dat in november asiel vroeg in Nederland is zelfs verdubbeld ten opzichte van een maand eerder. In oktober zochten 26 Cubanen veiligheid in ons land, een maand later is dat 57. Volgens asieladvocaten gaat het met name om LHBT’ers. Met name transgender mensen zeggen zich niet veilig te voelen op Cuba.
 
De vluchtelingen vertellen hun advocaten over hun ’marginale bestaan’ op Cuba. Ze zeggen belaagd te worden en kampen met discriminatie op de arbeidsmarkt. Toch is hun verhaal opmerkelijk, omdat het juist beter leek te gaan met de rechten van LHBT’ers op Cuba. Althans, zolang een LHBT’er zich committeert aan het socialistische regime. Onafhankelijke LHBT-actiegroepen zijn bijvoorbeeld verboden.

’Niet het slechtste land’
In zijn brief moet Harbers duidelijkheid scheppen over de situatie in het land. ‘Maar dan moeten we die informatie wel hebben’, zei de staatssecretaris. Wat precies de aanleiding is voor de verhoogde instroom is ook voor zijn ministerie nog niet duidelijk. Wel zei Harbers dat Cuba ’niet het slechtste land’ is op LHBT-gebied.
 
Bron
* Sam Trompert, journalist dagbladen van de Holland Mediagroep, 15 december 2017
 
6. Do’s-and-don’ts in Cuba
In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen.

Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Cuba, zoals geformuleerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Taal
Spaans is de officiële landstaal. Wel worden veel worden aan elkaar geplakt en belangrijke letters ingeslikt. Omdat het opleidingsniveau in Cuba hoog is spreken met name mensen werkzaam in de horeca en het toerisme Engels.

Zakelijke bijeenkomsten
Over het algemeen verlopen zakelijke afspraken goed. Een ontspannen vergadering en een hartelijk onthaal betekenen echter niet dat u een contract op zak heeft. De ondertekening van de contracten vraagt veel tijd. Dit komt doordat de contracten altijd worden geanalyseerd door diverse comités. Er wordt ondertekend door de verantwoordelijke van de onderneming of het ministerie.

Communicatie
Cubanen zijn directe en kundige mensen. Ze staan bekend om hun open houding. De lokale mannen kunnen geen gesprek voeren zonder een vrouw complimentjes te geven. Dit kan vervelend over komen maar het hoort erbij. Zelfs bij een zakelijke bespreking hoort het erbij een vrouw complimentjes te maken.

Hiërarchie
Cuba laat de buitenwereld langzaam toe. Alles moet wel onder de voorwaarden zijn van de sociale regering. De overheid blijft de enige handelspartner. Alleen de juiste mensen binnen de overheid mogen een beslissing nemen, de rest mag niet bewegen. Je doet hier altijd zaken met de staat.

Eten en drinken
Cuba staat niet bekend om een goede keuken. Rijst met bonen is het belangrijkste gerecht. Dit eten de Cubanen zowel als lunch en als avondeten. De meeste restaurants hebben een beperkte kaart. Vaak is er slechts keuze uit kip, kreeft, varkensvlees of vis van de grill. Qua drank staat Cuba op de kaart om zijn rum en de bekende cocktails mojito en Cuba libre.

Zakelijke gebruiken
Vaak moet u een project of handel drijven zelf voorfinancieren. Het zakenmilieu, de Institutionele Administratie en de Regering zijn één en dezelfde. Het ondertekenen van contracten vraagt veel tijd. Dit komt doordat de contracten altijd worden geanalyseerd door diverse comités. Er wordt ondertekend door de verantwoordelijke van de onderneming of van het ministerie. De betalingstermijnen zijn over het algemeen erg lang (tot een jaar).
 
7. Open dag talenschool Instituto Latino
Al 15 jaar lang is Instituto Latino een bekend adres voor taalcursussen Italiaans, Spaans, Portugees, Portugees-Braziliaans, Engels en Nederlands in het hart van Amsterdam. Resultaat, persoonlijke aandacht én plezier zijn de essentiële ingrediënten voor een succesvol leerproces. De taalcursussen zijn rond die filosofie opgebouwd.

Instituto Latino geeft lessen op elk niveau, van beginners tot gevorderden. Op 13 januari 2018 organiseren ze een open dag. 

Wat kunt u op deze open dag verwachten?
1. De lesmethoden bekijken en informatie krijgen;
2. Met de docenten kennismaken;
3. Een niveautoets maken;
4. Uw wensen bespreken, zodat zij een maatwerk-offerte kunnen maken;
5. De sfeer van het instituut proeven met een hapje en een drankje.

Meer informatie:
- datum:13 januari 2018
- tijd:11:00 - 18:00 uur
- locatie:Instituto Latinoadres:1e Weteringdwarsstraat 50-52, 1017 TP Amsterdam.
 
 
8. In Memoriam Reinaldo Arenas 1943 - 1990
Op 7 december 1990 pleegde de Cubaanse auteur en uitgesproken criticus van de Castrodictatuur Reinaldo Arenas, zelfmoord in New York City. In een afscheidsbrief schreef hij: 'Ik moedig de Cubaanse bevolking op het eiland en in ballingschap aan de strijd voor de vrijheid voort te zetten. Mijn boodschap is geen boodschap van de nederlaag maar van strijd en hoop. Cuba zal vrij zijn. Ik ben het al’.

Reinaldo Arenas (1943-1990) schreef een twaalftal novelles, maar alleen Celestino antes de Alba werd in Cuba gepubliceerd. In 1980 verliet hij tijdens de exodus van Mariel, samen met 125.000 andere landgenoten, per boot zijn geboorteland. Een van de redenen was dat hij vervolgd werd vanwege zijn homoseksualiteit en zijn maatschappelijke denkbeelden en felle kritiek had op de vrijheidsbeperking in zijn land. Tussen 1974 en 1976 zat hij gevangen. Het regime had zich destijds zeer opgewonden over het feit dat zijn manuscripten naar het buitenland werden gesmokkeld en zo toch gepubliceerd werden.

Autobiografie
In 1992 publiceerde hij in New York zijn autobiografie Antes que anochezca, waar de Amerikaanse regisseur Julian Schnabel in 2000 de gelijknamige film Before Night Falls maakte. Het boek verscheen helaas nooit in het Nederlands. Een eerder werk van hem Hallucinerende wereld is het enige boek dat in onze taal verscheen en wel in 1971 bij de Arbeiderspers. Het kreeg in 1966 direct de hoogste literaire onderscheiding van Cuba, maar kon niet in boekvorm verschijnen vanwege een verbod van de regering.
Ondertussen is Reinaldo Arenas een icoon geworden voor onafhankelijke homogroepen in Cuba die in tegenstelling tot de emancipatie-initiatieven van Raúl Castro’s dochter Mariela, niet trouw de partijlijn volgen.
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Musical On Your Feet: t/m april 2018 in Utrecht  
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met april 2018. Meer informatie: www.onyourfeet.nl  

* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem 
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur. Meer informatie: Afro-Cuban All Stars
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* El Cobre, begin van het einde van de slavernij (12 december 2017)
El Cobre, een rustig en pittoresk stadje aan de voet van de bergen van de oostelijke Sierra Maestra, was ooit het toneel van een van de meest dramatische episodes in de Cubaanse geschiedenis, namelijk de eerste slavenopstand in 1731. Lees verder 
 
Sterke daling van op zee onderschepte Cubanen 
(12 december 2017)
Het aantal aangehouden Cubaanse migranten dat via zee hun land wilde verlaten, was in 2017 71% lager dan het aantal onderschepte Cubanen een jaar eerder. Oorzaak van de daling is de intrekking van de zogeheten pies secos/pies mojados, droge voeten/natte voetenregeling waardoor Cubanen sinds januari 2017 niet langer vanzelf een verblijfsvergunning kregen als ze voet op Amerikaans grondgebied zetten. De natte voeten-droge voetenregeling, die sinds 1995 bestond, werd door president Barack Obama in januari 2017 op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd.
 
Opgelet: Werk in Uitvoering! (14 december 2017)
Gisteren reed ik rond in de wijk Vedado en ik moest verschillende malen omrijden omdat straten waren afgezet vanwege de aanleg van nieuwe gasleidingen. In Havana-Centrum overkwam mij hetzelfde. Overal in de stad is sprake van Werk in Uitvoering. Lees verder
 
* Steeds meer nieuws van ‘Sputnik’ en ‘Rusland Vandaag’ in Cubaanse media (15 december 2017)
Naarmate de beschuldigingen tegen Rusland toenemen wegens manipulatie via sociale media van de Catalaanse crisis, de Amerikaanse verkiezingen en het Britse Brexit, winnen de door het Kremlin gefinancierde media steeds meer ruimte in Cuba. De staatsmedia verwijzen steeds vaker naar het staatspersbureau Sputnik en de internationale televisiezender Russia Today (RT), aldus de journaliste Yoani Sánchez van de websitekrant 14ymedio. Lees verder