BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 8
november 2012
Året börjar gå mot sitt slut. Barnkulturåret 2012. Jag funderar på hur 2013 kan fortsätta vara ett barnkulturår. Alla år borde vara det. Hur tycker du att arbetet ska fortsätta? 
 
Den 11 december kommer inbjudna kulturpolitiker från Göteborg att delta i ett panelsamtal om barnkultur - jag är moderator och laddar för att ställa relevanta, svåra och visionerande frågor till våra folkvalda. Jag hoppas att vi ses där! 

Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin
 
Nytt på bloggen:
Vem försvarar barnteatern när börserna faller? 
 
Hör kultur till människans grundläggande behov? Tak över huvudet, värme samt vatten och mat brukar alla vara eniga om att vi måste ha för att överleva. Men kultur? 
 
Månadens skribent är Lis Hellström Sveningson, fri kulturskribent och kritiker i bland annat Göteborgs-Posten, Nummer.se, Danstidningen och AKT. Hon är även lärare på ett flertal, framför allt konstnärliga, utbildningar och ses även som seminarieledare och debattör i olika kultursammanhang. Läs hela inlägget här >
 
- - - - - - -
Bild: The Sage, Newcastle
 
Barnteaterakademin i Newcastle
 
Den 24-27 oktober reste 6 personer från Barnteaterakademins styrgrupp, en dramatiker/handledare och tre före detta deltagare från Barnteaterakademins Dramatikerprojekt till Newcastle. Under tre intensiva dagar träffade vi en mängd organisationer, kulturaktörer, skådespelare och unga skribenter. Förutom möten arrangerades också ett panelsamtal och en Reading.
Läs mer om våra reflektioner samt resan här >>
 
- - - - - - -
Seminarieserie om barnteater
 
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus. Tidigare teman har varit Barnteatern och texten, samt Barnteatern och skådespelaren. 

3 december kl 19-21 - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
 
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dittvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller är barnteatern den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?

Medverkande: Josefin Neldén (skådespelare, Backa Teater), Johan Friberg (skådespelare, Angereds Teater) och Cilla Jelf (konstnärlig ledare, Regionteater Väst). Moderator: Per Nordin, Högskolan för scen och musik. 
 
Plats: Artisten,
Schildknechtteatern, T 2
Biljetterna kostar 20 kr och bokas via epost på Högskolan för scen och musik, biljett@hsm.gu.se  (uppge namn och evenemang) eller via telefon: 031-786 40 01. Du kan även köpa biljetter på plats. 
 
- - - - - - -
 
Barnkulturåret - En språngbräda mot framtiden! Hur då?
Inbjudan till mingel på Röhsska museet tisdag 11 december kl 19.00-20.30
 
Barnkulturåret bjuder in till ett mingel för alla som arbetar med barn, unga och kultur. Barnkulturåret närmar sig sitt slut. Vad har våra folkvalda politiker för visioner om framtidens kultur för, av och med barn och unga i Göteborg? Denna kväll bjuder vi in kulturnämnden till debatt. Efter debatten följer en frågestund där du har möjlighet att få svar på just dina funderingar.
 
Mingel med tilltugg från kl 19.00. Debatten startar 19.30.
 
Deltagare: Sammy Lindfors (v), Thomas Martinsson, (ordf. kulturnämnden, mp), Eva Moberg (s) och Kristina Tharing (m).
Moderator: Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin.
 
Anmälan senast den 4 december till  
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar
i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
 
 
 
 
Månadens tips!
 

 
 
Kicktorsken

En spokenwordmonolog eller en "stand - up comedy utan punchlines" av och med Alexander Saltzberger. Från 13 år. Premiär 24 november på Backa Teater. Läs mer här >
 
 

Syndrom Dorian Grey

Masthuggsteatern ställer diagnosen på vår tid, i en garanterat fri tolkning av Oscar Wildes roman Dorian Greys porträtt. Se din själ i spegeln - om du vågar! Från 14 år. Spelas t o m 15 dec samt under våren 2013. www.masthuggsteatern.se

 

Lunchbeat Göteborg

Dansa dig lycklig under lunchen! Ingen anmälan, inget inträde. 29 november kl 12-13 på Da Matteos kafferosteri, Magasinsgatan, Göteborg.  Läs mer i Facebook-eventet här >
 
 
 
Konst som motstånd

Konstnären och musikern Makode Aj Linde, mest omtalad för sin tortinstallation på Moderna Museet i Stockholm och sina "Afromantics", kommer till Stora Teatern för ett samtal under temat rasism och antirasism i konsten. Samtalet leds av Stina Edblom, Göteborgs Internationella Konstbiennal och Claire Tancons, curator och forskare med fokus på postkoloniala frågeställningar. 
Stora Teatern, 21 november kl 19.00 Läs mer här >
 
 
 

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Lisa Nowotny, projektledare
0706-47 94 18
031-331 54 08
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se