Opening van het Ameltepad in Assen
Op 24 mei J.l. werd, onder grote belangstelling, het familiepad Amelte nabij het Deurzerdiep tussen Assen en Rolde officieel geopend. Dit pad is ruim 2 kilometer lang en loopt langs de Deurze door een bijzonder deel van het Nationaal Park de Drentse Aa. Het nationaal park heeft niet alleen bijzondere kwaliteiten op het gebied van flora en fauna maar kenmerkt zich ook door de toegankelijkheid voor iedereen, zo ook voor mensen met een fysieke beperking.
Aan het totaal vernieuwde en uiterst goed begaanbare pad voor rolstoelers zijn op mooie zichtplaatsen rustbankjes en picknickplaatsen aangebracht waar het goed toeven is en op zeer attractieve borden goede informatie over de aanwezige planten, bloemen, dieren en vogels wordt gegeven. Na een lekkere wandeling is een drankje en een hapje bij de uitspanning De Uitweg meer dan de moeite waard waar ook nog eens speelvoorzieningen in en aan de boorden van de Deurze een uitdaging voor het spelende, en ook voor het gehandicapte kind zijn.
Op de foto rechts(van Tamara Beens, projectleider) naast Ineke in de rolstoel van links naar rechts: Ruud Wiersma, wethouder in Assen, Hendrik Oosterveld, voorzitter van het Nationaal Park de Drentse Aa en Henk Heijerman, wethouder in de gemeente Aa en Hunze. Achter het bankje, Cees van Helteren van het Kenniscentrum Groen&Handicap.
Werk aan de winkel voor Groen & Handicap
Jasper Kuijpers, Gebiedsmanager Zuid-Holland van het Staatsbosbeheer, heeft Kenniscentrum Groen & Handicap verzocht om de bereikbaarheid, toegankelijkheid en het gebruik van voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking te komen onderzoeken. Het gaat hierbij om de volgende recreatiegebieden:
Stad en Duin, Hof van Delfland, Rottemeren-Bentwoud, 't Groene Hart en Voorne-Putten-IJsselmonde.
Een omvangrijk karwei dat Groen & Handicap samen met de medewerkers van de provinciale eenheid Zuid-Holland van Staatsbosbeheer en een groot aantal plaatselijke en regionale ervaringsdeskundigen gaat verrichten.
De hoop is er op gevestigd dat, na het uitbrengen van de adviezen door G&H, de toegankelijkheid e.d. van genoemde gebieden voor mensen met een lichamelijke beperking verbeterd zal worden.
In de komende maanden worden de vijf gebieden bezocht en van de uitkomsten ervan wordt u via deze nieuwsbrief op de hoogte gehouden.
Samen spelen in Speelnatuur Oisterwijk van OERRR
In de nieuwsbrief van april vertelden we over de feestelijke opening op 9 april jl. van de toegankelijke Speelnatuur bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Tijdens de opening en de speeltest door de kinderen van de Speeltuinbende is dit door Maaike Delver gefilmd.
Provincie Noord-Brabant roept recreatieondernemers en natuurbeheerders op om de handen ineen te slaan
De Brabantse natuur is uniek. Daarom is het belangrijk dat iedereen daar van kan genieten. Voor mensen met een beperking is dat nog wel eens moeilijk. De toegankelijkheid van de natuur voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, blinden, slechtzienden of mensen met een verstandelijke beperking kan stukken beter. Van de Nederlandse bevolking heeft ruim één op de vier een beperking. Zij zijn afhankelijk van extra faciliteiten als zij de natuur in willen. Het is belangrijk om deze groep en hun familie een uitnodigende natuur te bieden. Zo’n grote groep bezoekers is natuurlijk ook bedrijfsmatig interessant. In een fraaie folder nodigt het provinciebestuur van Noord-Brabant alle recreatieondernemers en natuurbeheerders uit om de handen ineen te slaan. De folder vindt u hier.
Onderwaterpark voor duikers in het Twiske, ook voor duikers met een beperking
Sportduiker Marco Poten is bezig een onderwaterpark voor duikers in het Twiske te realiseren. Daarbij wil hij ook de duikers met een beperking de mogelijkheid geven om hiervan gebruik te maken. Hij wil hiervoor een drijvende steiger plaatsen. Hierdoor kunnen niet alleen duikers, maar ook andere watersporters hiervan gebruik maken, zoals vissers, zwemmers, surfers, kanoërs, etc. De eerste acties voor het onderwaterpark zijn al uitgevoerd, en genereren in de media veel aandacht. Met het bouwen van de steiger komen er in Noord-Holland extra mogelijkheden voor recreanten met een beperking.
De natuur in met een beperking
"De natuur in met een beperking" is de titel van een uitgebruid artikel in het zomernummer van 'Wandelmagazine' over de (on)toegankelijkheid van veel wandelpaden. Het is geschreven door Ton Kwakkel, bestuurslid van Kenniscentrum Groen & Handicap. Klik hier voor het artikel (pdf-bestand)
Op bezoek bij Recreatiepark Het Hulsbeek en Arboretum Poort Bulten
Elk jaar gaan de bestuursleden van Kenniscentrum Groen & Handicap samen met hun partners op bezoek bij een wandelgebied waar jaren eerder een rapport met aanbevelingen over is uitgebracht. Op 21 juni jl. ging de reis naar Recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. Parkmanager Rob Beverdam leidde de groep rond de zwemplassen en liet zien dat er veel gedaan is aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van alle voorzieningen. Toegang, wandelpaden en gehandicaptentoiletten voldoen aan alle eisen. Omdat de bankjes rond de plassen erg ver van het pad in het gras staan en dus moeilijk bereikbaar zijn voor iemand in een rolstoel, werd de wens uitgesproken bij elke plas één bankje dichter bij het plad te plaatsen.
's Middags werd een bezoek gebracht aan het Arboretum Poort Bulten in De Lutte. Na de lunch bij de onlangs geopende Schenkerij Poort Bulten (zeer toegankelijk en met ruim invalidentoilet!) leidde Maarten Olde Scholtenhuis van Natuurmonumenten ons rond door het prachtige park met een grote variatie aan bomen en planten. Na een drankje in de Schenkerij ging iedereen voldaan en met veel waardering voor de gastheren huiswaarts.
Week van de Toegankelijkheid 2017
De Week van de Toegankelijkheid vindt dit jaar plaats tussen 2 en 7 oktober. Het thema is: "Aan tafel! Toegankelijk uitgaan van café en restaurant tot club en festival". Wat Kenniscentrum Groen & Handicap betreft horen daar ook de bezoekerscentra bij natuurgebieden bij...
Deze nieuwsbrief is een uitgave van: Kenniscentrum Groen & Handicap