Bethlehemkerk                                                
Jaargang 9, oktober 2023 nr. 38
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
 
Zondag 15 oktober: 
De Kerk: dat ben jij!
 
Sirkelslag 'Ga mee!'
 
Kinderkamp De Kerk:
dat ben jij! Ga je mee?
 
Instuif & Soos
samen met Morgenster & Regenboogkerk
 
GroenGelovig:
Inspireren tot een duurzame levensstijl
 
Ionaviering
 
Gezocht: toffe mensen met een huiskamer vol licht en warmte
 
Bethlehemkerk 60 jaar: Feestelijk jubileum weekend - impressie
 
Bethlehemkerk 60 jaar:
Verhalen uit het Grote Dierenbos
 
Bethlehemkerk: tentoonstelling 60 jaar
 
SwapSint: dinsdag 21 november 2023
 
Expositie van
Marthy Boer
 
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 13 oktober
Nieuwsbrief
 
 
Zaterdag 14 oktober
 
 
Zondag 15 oktober
ds. Aster Abrahamsen
 
Maandag 16 oktober
---
 
Dinsdag 17 oktober
SOOS: Ontspanningsmiddag voor senioren 
 
Woensdag 18 oktober
Ochtendgebed
 
Donderdag 19 oktober
Open Kerk
 
Instuif
 
'Lighten the Night' in de Grote Kerk 
 
Vrijdag 20 oktober
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 21 oktober
GroenGelovig 
 
Zondag 22 oktober
ds. Hillegonda Ploeger
 
Iona viering
 
SAVE THE DATA
SwapSint 21 november
 
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
"Ga je mee?"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
Abonnement op onze
nieuwsbrieven:
PgH en/of
 
 
BEZOEK ONZE SITE
 
Als gastvrij en betrokken kerkgemeente heten we u van harte welkom om onze diensten mee te vieren en te beleven. Dat kan rechtstreeks op zondagmorgen en later in de week door de dienst terug te kijken.
 
Viering zondag 15 oktober: De Kerk: dat ben jij!
 
Deze zondag is de kerkdienst georganiseerd voor en door kinderen, en zijn jong en oud van harte welkom.
 
Voor de allerjongsten is er crèche, kinderen staan centraal, maar ook aan de volwassenen is gedacht. 
We horen het verhaal van Ruth en Naomi die samen op weg gaan. En we horen over hoe we als kerkelijke gemeente te vergelijken zijn met een lichaam: we zijn één, verbonden met elkaar, en ieder kan op zijn eigen manier bijdragen aan het geheel.
 
In de afgelopen weken heeft een groepje kinderen uit de Morgenster, Regenboogkerk en Bethlehemkerk tijdens de catechese geleerd over de kerk. Wat is een kerk eigenlijk, wie zijn de kerk en hoe gaat een kerkdienst in zijn werk? Kom ontdekken wat zij hebben geleerd, zing en bid en vier met ons mee. En wie weet ontdekt u of jij nog nieuwe dingen die u niet wist over de kerk.
 
Klik hier voor de liturgie, de collecte en bijbehorende link naar kerkdienstgemist van zondag 15 oktober.
 

Sirkelslag 'Ga mee!' op 13 oktober

Sirkelslag is het grootste, spannendste en meest interactieve spel tussen jeugdgroepen uit heel Nederland.
 
Sirkelslag is een laagdrempelig spel om jongeren te betrekken bij activiteiten van de kerk. Uit ervaringen van gemeenten blijkt dat Sirkelslag een mooi startpunt kan zijn voor missionair jeugdwerk.
 
Je speelt Sirkelslag als groep in je eigen gemeente. Je speelt tegen duizenden andere kinderen of jongeren uit heel Nederland. Sirkelslag is het spel waarbij het gaat om creativiteit, actie en teamspirit.

Thema ‘Ga mee!’ 

Het thema dit jaar is Ga mee! en sluit aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk. Pak je tas in, trek goede schoenen aan en ga mee op pad! Wat ga je allemaal tegenkomen onderweg? Durf jij het avontuur aan te gaan en de stap te zetten? Ga mee en ontdek hoe jij het verschil kunt maken! 
 
De PGH Gaat mee!
Op vrijdag 13 oktober spelen we Sirkelslag in de Bethlehemkerk. Samen met de jongeren van Vitamine G, Regenboogkerk, Morgenster en Bethlehemkerk samen.
 
We beginnen om 19:30. Adres: Bethlehemkerk, Loosdrechtseweg 263, 1215 JV  Hilversum
Aanmelden of meer informatie? Mail naar: sirkelslag@bethlehemkerk.nl

Kinderkamp De Kerk: dat ben jij! Ga je mee?

Ga je mee op kinderkamp? Van zaterdag 14 oktober op zondag 15 oktober organiseren we een kinderkamp in de Bethlehemkerk voor kinderen vanaf groep 4 t/m groep 8 van de basisschool.
 
We beginnen om 14:45 op zaterdag met een inloop. Vanaf 15:15 start er een leuk en gevarieerd programma: we leren over de kerk, gaan samen zingen, bereiden de kerkdienst van zondag voor, we gaan knutselen, een leuke film kijken (alle leeftijden), en natuurlijk lekker eten samen en slapen in de kerk! Op zondagmorgen ontbijten we en doen we ochtendgymnastiek, en daarna is er een vrolijke kinderkerkdienst waarin we God en elkaar mogen ontmoeten, ook de grote mensen mogen dan meedoen.
 
Ouders en broertjes en zusjes zijn bij de kerkdienst natuurlijk ook van harte welkom (10:00u Bethlehemkerk). Na de kerkdienst is het kamp afgelopen. 
 
Het kamp sluit aan op de catecheselessen die afgelopen periode in de Regenboogkerk zijn gegeven maar als je die gemist hebt is dat geen probleem: je kunt gewoon aansluiten.
 
Voor opgave en inpaklijst, neem contact op met ds. Aster Abrahamsen / dominee.abrahamsen@live.nl / 06 39715672
 
Wil je updates? Kijk op onze website. Lees hier verder....
 
 
 
Ga je mee: Instuif & Soos
samen met Morgenster & Regenboogkerk
 
Elke eerste en derde donderdag van de maand van 10.00 - 11.30 uur is er instuif in de Bethlehemkerk. Dat betekent dat u zonder lid te zijn, zonder contributie te betalen, kunt instuiven, zo maar binnenlopen. Iedere week is er op dinsdagmiddag een gezellige SOOS.
 
Donderdagmorgen 19 oktober nodigen de Instuif en de Soos de senioren van de Morgenster en de Regenboogkerk uit. Pieter Hoogenraad van de historische kring, komt vertellen over 'Koningin Emma, redster van de monarchie'
 
Het zou fijn zijn dat voor deze ochtend iedereen zich zoveel mogelijk aanmeldt.
 
We beginnen om 10 uur
Iedereen die een keer wil instuiven is van harte welkom.
Henny de Vries tel.6213309
Klik hier voor ons programma in november.
 
GroenGelovig:
Inspireren tot een duurzame levensstijl
 
Op zaterdag 21 oktober vindt GroenGelovig plaats, een jaarlijks evenement om christenen te inspireren en uit te dagen tot een duurzame levensstijl. Laat je inspireren door prikkelende speeches van bijvoorbeeld Rozemarijn van 't Einde en ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
 
De roep om te luisteren
Het thema van 2023 is ‘De roep om te luisteren’. Projectleider Joost van Dieren: “We staan stil bij hoe God spreekt door de schepping heen. In een tijd waarin we elkaar soms niet meer verstaan, het klimaatalarm steeds luider klinkt en we niet altijd weten wat God van ons vraagt op het gebied van duurzaamheid.
 
Vandaag de dag wordt veel overstemd door onze eigen agenda, de wensen van de samenleving, mediageluiden of politieke stemmen. Via lezingen en seminars stimuleren we bezoekers richting een duurzamere levensstijl die recht doet aan mens en natuur. Bezoekers ontdekken welke concrete stappen ze kunnen zetten om thuis, in de kerk en in de leefomgeving het verschil te maken.”
 
 
 
Ionaviering 22 oktober
 
Op zondagmiddag 22 oktober is er weer een Ionaviering in de Bethlehemkerk.
 
Vanuit de brede keltische christelijke spiritualiteit zoeken we de verbinding met vandaag. Tijdens deze
viering staan we dan ook stil bij de zorg voor de schepping en de uitdagingen waar we voor
staan. De verbinding met de natuur is een belangrijk thema in het keltisch christendom. In
liederen en gebeden komt dit vaak terug.
 
We hebben dan ook genoeg ideeën om er weer een mooie viering van te maken en hopelijk daarna met nieuwe inspiratie vanuit de Bijbel op weg te gaan.

Gezocht: toffe mensen met een huiskamer vol licht en warmte

Het is niet het eerste wat je denkt bij een kerk: dat het een club van toffe mensen is. En toch kregen we deze bijna eretitel in 2019 van de bezoekers van buurthuis De Kleine Lelie. Na een spannende maar warme ontmoeting  tussen gemeenteleden en buurtbewoners tijdens een open huis van de Levende Adventskalender vingen we bij het afscheid op: het zijn toch wel toffe mensen. 
 
Nu wisten we dat stiekem al een beetje want in dat jaar stelden maar liefst 19 gemeenteleden hun eigen huiskamer ruimhartig open voor bekende en minder bekende buurtgenoten.En eenzelfde aantal meldde zich aan als mede-gastgever/buddy. Warme herinneringen hebben we aan deze ontmoetingen en wat was het ook verbindend voor gemeenteleden! 
 
Nu we elkaar weer in huiskamers kunnen ontmoeten,  doen we dan ook graag opnieuw een beroep op u: Wilt u meehelpen bouwen aan een huis vol licht en warmte en uw huiskamer in Hilversum of Nieuw Loosdrecht openstellen voor de Levende Adventskalender? We horen het graag. We maken dan tussen 3 en 24 december samen weer een lichtsnoer van adressen waar gemeenteleden en buurtbewoners gedurende twee uur een warm welkom krijgen.
 

Bethlehemkerk 60 jaar:
Feestelijk jubileumweekend - impressie

Op vrijdag 6 oktober was er de feestelijke jubileumavond.
Vanaf 19:30 werden de gasten welkom geheten door Irene Muller en Dinant Bent.
 
De jubileumavond had de opzet van het bekende TV-programma: "Ik hou van Holland", maar dan met een Bethlehemkerk sausje. Irene Muller en Dinant Bent peilden op ludieke wijze de kennis van de gasten. Naast het spelelement is er ook het rad van fortuin, waar (oud-)kerkrentmeesters Koos van Vliet en Peter den Uil ieder verleiden een gokje te wagen voor het goede doel. Het goede doel was door de diaconie gekozen, een Share en Care kast die op het kerkplein komt staan, een project van de werkgroep Kerk in je buurt. Een kast voor kerk en buurt van samen delen en samen zorgen, zodat we elkaar versterken!
 

Bethlehemkerk 60 jaar:
Verhaal uit het Grote Dierenbos

Op zondag 8 oktober was er in de Bethlehemkerk de jubileumdienst rond zestig jaar Bethlehemkerk.
 
Oud-predikant Erik van Halsema was uitgenodigd om daar een verhaal te vertellen zoals hij in zijn jaren in de Bethlehemkerk tientallen malen heeft gedaan. Het werd - uiteraard - een verhaal met een actuele boodschap, eindigend met deze zin: 'Er was duidelijk iets nieuws begonnen in het Grote Dierenbos'. 
 

Bethlehemkerk: tentoonstelling 60 jaar

Vrijdag 6 oktober 2023 is het 60 jaar geleden dat de Bethlehemkerk als kerkgebouw in gebruik is genomen. Dat gaan we gedurende het hele jaar samen vieren met diverse activiteiten. Via de Kerkbrink, nieuwsbrieven en website houden we jullie graag op de hoogte en nodigen we jullie van harte uit deel te nemen. Op slotzondag 25 juni zijn de plannen uit de doeken gedaan.
 
Tentoonstelling
Wij willen voor de verjaardag van de kerk graag een tentoonstelling maken, maar dan hebben we ook items uit het verleden nodig. Dus voorwerpen en foto’s uit het verleden van de kerk en ook van het noodkerkje aan de Frederik van Eedenlaan zijn welkom.
 
Materiaal aanmelden
Materiaal voor de tenstoonstelling kan aangemelden worden bij Ineke Woldman en Wim Dral via email adres: wimdral@kpnmail.nl

SwapSint: dinsdag 21 november 2023

De avonden worden langer en Sinterklaas is weer bijna in het land. De bergen speelgoed in de huiskamer worden nog wat hoger... Of er is gebrek aan leuk speelgoed… Kan dat anders? Ja!
 
Op dinsdag 21 november organiseert de Bethlehemkerk weer een SwapSint Ruilmarkt in de Bethlehemkerk. Het idee is dat Sinterklaas duurza(a)m(er) gevierd kan worden, door jouw oude speelgoed te ruilen voor speelgoed waar een ander kind niet meer mee speelt. Iets voor jou? Ruim dan de kasten op en ruil mooi, compleet speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt voor ‘nieuw’ speelgoed!
 
Je levert eerst het speelgoed in, krijgt punten mee ter waarde van wat je hebt ingeleverd en kan die op een later moment die dag ruilen tegen ander speelgoed.
Meer informatie over het inleveren en ruilen van speelgoed voor de SwapSint
 

Expositie van Marthy Boer

Hallo, ik ben Marthy Boer en ik exposeer deze maand met mijn schilderijen in de Bethlehemkerk.
De schilderijen die ik exposeer zijn allen onderdeel van de cursussen en opleiding die ik heb gevolgd bij het Zelfontdekken door schilderen.
 
Het Zelfontdekken door schilderen is ontwikkeld en wordt al meer dan twintig jaar gegeven door drs. Gerda Merckx. Het Zelfontdekken door schilderen richt zich niet op het schilderen maar op de aangeboden innerlijke weg, die werkt met vier thema’s “Metamorfose”, “Kracht van de natuur en de eigen natuur”, “vier existentiële kwaliteiten ( verlangen, verdriet, verzet, moedeloosheid)”en “Scheppingskracht”.
 
Elk thema bestaat uit vier bijeenkomsten. Centraal staat iedere bijeenkomst een thema wat zelf wordt gekozen als verlangen of vraag wat geformuleerd is tot persoonlijk thema en wat gedurende de cursus wordt gerealiseerd. Ik heb zelf een basiscursus, een vervolgcursus en 5 gevorderdencursussen gevolgd en daarna de opleiding tot docent Zelfontdekken door schilderen gevolgd en laat hier mijn schilderijen van zien.
 
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl voor woensdag 20:00