Westerlo - november 2011
Jaargang 1 - nummer 8
 
Inhoud
 
 
  
Weg naar Compostela: Arnout Hauben
 
De mooiste verhalen van zijn pelgrimstocht voor Man bijt Hond bundelde Arnout Hauben in de achtdelige reeks "Weg naar Compostela". Als vliegende reporter sprokkelde hij, gewapend met camera en microfoon, de meest bijzondere verhalen tijdens zijn lange reis van 2400 kilometer.
 
Arnout Hauben,pelgrim van 33.
 
woensdag 9 november om 20.15u.
 
toegang: 4 € - 3 € (-18 en +55)
 
De lezing is helaas uitverkocht
Maar we leggen een wachtlijst aan en bij voldoende belangstelling plannen we een tweede avond.
Volg het mee op www.bibwesterlo.be.
 
Arnouts avonturen kan je ook lezen in het gelijknamige boek, vers van de pers en reeds in onze bib.
 
 
 
 
Tussen Pakistan & Nieuw-Zeeland: Rudi Rotthier
 
 
Na zijn carrière als journalist bij De Morgen besloot Rudi Rotthier zich te wijden aan zijn grote passie: reizen. Hij neemt meestal het openbaar vervoer waardoor zijn reportages een getrouwe weergave worden van de dagelijkse realiteit van de man in de straat.
In de bib belicht hij aan de hand van zijn meest recente boeken twee zeer uiteenlopende landen: Nieuw-Zeeland (Een kneedbaar land - 2010) en Pakistan (De lont aan de wereld - 2011).
 
Afspraak op donderdag 24 november om 20.15u.
 
 
 
 
 
 
Film: Police, Adjective 
 
 
 
 
Ironisch portret van het leven in een Roemeense provinciestad.
Dag na dag volgt agent Christi een 16-jarige scholier, die hij betrapt op het verkopen van hasj. De agent twijfelt over een arrestatie: waarom moet hij de puber van zijn vrijheid en toekomst beroven?
 
Klik op de affiche voor de trailer.
 
Roemenië - C.Porumboiu - 2007 - 106 min.
 
dinsdag 8 november om 20.15u. 
 
toegang gratis
 
i.s.m.       
 
 
 
 
Wink@Westerlo
  
 
Afghanistan verkeert al dertig jaar in een permanente staat van oorlog. In en rond die heksenketel is heel wat ellende ontstaan die onze wereld tot op heden tekent. Maar wat weten we echt over de oorzaken en gevolgen van een oorlog waarin ook Belgische militairen meevechten?
 
Opstandland van Westelaar Gie Goris bevat het even fascinerende als brutale verhaal van de implosie van de Afghaanse staat, de vete tussen twee atoommachten (India en Pakistan) en de strijd om de wereldmacht in de 21ste eeuw.
 
Volgend voorjaar is de auteur in onze bib te gast.
 
 
 
Bloedverwanten is de nieuwe roman van de Westelse schrijfster Anne-Marie Hooyberghs.
 
Maddy gaat op het kasteel van de Beauforts werken om de oude, dementerende graaf te verzorgen. Behalve haar moeder en zijzelf is niemand op de hoogte van het geheim dat haar oma op haar sterfbed heeft opgebiecht, namelijk dat de graaf vermoedelijk haar grootvader is...

 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
‘Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.’
 
Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om verder te studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.
 
Zes jaar na De engelenmaker heeft Stefan Brijs een nieuwe, grote roman klaar. Post voor mevrouw Bromley is een aangrijpend relaas over ouders en kinderen in oorlogstijd.
Een verhaal over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen.
 
Achter de cover vind je al een proevertje.
 
Andere blikvangers:
 
 
Winnares Orange Prize for Fiction 2011 (jongste winnares ooit), Téa Obrecht, levert met De tijgervrouw van Galina een mysterieus en diepgaand emotioneel familieverhaal én een prachtige illustratie van de complexe geschiedenis van de Balkan. (Klik op de cover voor een fragment)
 
Niet geschikt als moeder is het pakkende en persoonlijke relaas van een woelige periode uit het leven van Els de Schepper. Een inspirerend verhaal over keuzes maken, verlies en aanvaarding.
 
Een klein beetje geweldig van tv-persoonlijkheid en komiek Dawn French is het hilarische portret van een moeder en twee puberende kids die allemaal in hun eigen wereld gevangen zitten en niet in staat zijn contact te maken met de andere gezinsleden. 
 
 
 
De vrouw die wilde afrekenen van Håkan Östlundh is een literaire thriller volgens beproefd Zweeds recept: geloofwaardige karakters in een bloedstollend verhaal.
Hier de boektrailer.
 
Voor Nooit vergeten liet Nicci Gerrard zich inspireren door de gruwelijke zaak  van Rosemary West en haar man, waarvan ze destijds verslag deed voor The Observer. De zaak liet haar nooit meer los: al die jonge mensen, verdwenen zonder een woord...
  
 
De 99 beste tips om belastingen te besparen van Paul d'Hoore geeft het levensverhaal weer van Sander Deschrandere, een fictieve persoon die in elke fase van zijn leven belastingvoordelen zoekt en vindt.
 
In Dagboek van een wetsdokter nemen Werner Jacobs en Walter Damen je mee in de fascinerende wereld van de criminaliteit. De auteurs zoeken een wetenschappelijk en juridisch antwoord op de vraag of de perfecte misdaad bestaat.
 
In Het geweten van onze strafpleiters praat Margot Vanderstraeten met 12 topadvocaten over schuld en boete, leugen en waarheid, daders en slachtoffers.
 
De processen van Jef Vermassen beschrijft de meest spraakmakende assisenzaken waarin Vermassen optrad, hoe hij verdachten getuigen en jury toesprak en hoe hij er zo vaak in slaagde om de zaak naar zijn hand te zetten.
 
 Het is niet zo goed gesteld met onze geestelijke gezondheid. In het  Canvasprogramma én het gelijknamige boek Te gek zoekt Annick Ruyts uit waarom.
 
Dream The World Awake is een overzicht van het werk van Walter Van Beirendonck.
Geniet ook van zijn volstrekt unieke wereld, afkerig van mode-evoluties, trends en commerciële overwegingen, in de tentoonstelling.
 
Zie jij door het bos van online netwerken ook de digitale bomen niet meer? Get social: online netwerken voor beginners.
 
Onlangs stelden Johan Segers en Dirk De Prins hun culinair reisverhaal langs Engelse buitenwegen nog voor in De Laatste Show, nu al in de bib: We love lamb!
 
In zijn nieuwe boek Wild Van Afrika laat Chris Dusauchoit je proeven van de rijke fauna van het zwarte continent.
 
In Cesar, de leider van het roedel gaat Cesar Millan in op de vaardigheden en inzichten die elke hondenbezitter nodig heeft om een echte pack leader te worden. 
 
 
Het nieuwe album van dEUS is meteen goed voor goud. Van Keep You Close gingen op de eerste dag al meer dan 10.000 exemplaren de winkeldeuren uit.
 
Wouter de Backer, beter bekend als Gotye, emigreerde naar Australië waar hij een studio bouwde zodat hij zich volledig op zijn muziek kon storten. Making Mirrors met Somebody that I used to know als monsterhit, is daarvan het indrukwekkende resultaat.
 
De Red Hot Chili Peppers zijn terug: hun tiende studio-album: I'm with you.
 
Het derde album van de Britse singer/songwriter James Morrison, The Awakening, is volgens critici zijn beste album tot nu toe.  
 
 De Belgische rockband Customs heeft met de gloednieuwe Harlequins of Love een  tweede cd op hun discografie staan.
 
 Voor de bluesliefhebbers hebben we ook weer enkele pareltjes binnen. Hier een  lijstje.
Rundskop, het bejubelde misdaaddrama over boeren en gangsters tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia, meermaals in de prijzen gevallen: nu in je bib!
 
Ook van Vlaamse bodem, maar dan van een heel ander kaliber: Frits en Freddy, de komedie over twee huis-aan-huis-bijbelverkopers die ontaarden in kleine criminelen.
 
Le gamin au vélo: de nieuwe prent van de Waalse filmbroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne is een mooie en opvallend hoopgevende film. 
 
The King's Speech met Colin Firth als de stotterende koning George VI die een logopedist inschakelt om van zijn probleem af te komen en het land te leiden. Goed voor 4 Oscars!
 
 
 
 
 
Stevens Suggesties
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt om bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Neem een kijkje in Stevens Suggesties!  
 
 
 
 
 
Evenaar - Miguel Sousa Tavares
 
 
Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw, op de Afrikaanse eilanden Sao Tome en Principe, en is een mengeling van Portugese koloniale geschiedenis en een liefdeshistorie.
 
De Engelsen trekken (uit eigen commercieel belang) fel van leer tegen de onaanvaardbare werksituatie (verdoken slavenhandel) van de Angolese werknemers op de cacaoplantages op de twee Afrikaanse eilandjes.
 
De nieuwe Portugese gouverneur die uitgestuurd wordt kan het tij niet keren hoewel hij meer dan begrip heeft voor het lot van de "gastarbeiders". Zijn hartstochtelijke verhouding met de vrouw van de plaatselijke Engelse consul maakt alles nog complexer.
 
 
 
De Portugese auteur heeft zich zeer goed gedocumenteerd, wat ik zelf heb kunnen ervaren tijdens een fantastische stapreis naar die twee lieflijke eilandjes Sao Tome en Principe, die samen het kleinste staatje van Afrika vormen. 
 
 
Arto Paasilinna is een Fins auteur van vele humoristische romans die vaak impliciet flinke kritiek op de maatschappij leveren. 
 
Een journalist die de moderne maatschappij de rug toekeert, trekt verder in het gezelschap van een Haas die hij heeft aangereden.
 
De huilende molenaar is een satirische absurdistische roman over de strijd van de afwijkende enkeling tegen de gemeenschap.
 
Twee mannen die zelfmoord willen plegen, richten De zelfmoordclub op, en leggen een bus in waarmee ze samen aan de Noordkaap in de diepte willen storten Maar de reis is lang...
 
Wanneer God in Wees Genadig een jaar vrijaf wil nemen, wordt een Finse kraandrijver als zijn vervanger aangesteld, die meteen de hemel naar Finland verhuist, wat op onverwacht bureaucratische problemen stuit.
 
 
 
 
Enkele c's die je ooit zeker eens moet proberen:
 
Officium is een prachtige mengeling van oude muziek en jazzsaxofoon (Jan Garbarek).
 
Modern en oud tegelijk zijn Te Deum, Passio en Arbos (of eigenlijk het hele oeuvre) van de Estse componist Arvo Pärt.
 
Een laatste tip is Tehillim, een zeer repetitief werk (Steve Reich) op oude Hebreeuwse psalmen, voor vocale solisten en slagwerk. De muziek lijkt zich te herhalen, maar verschuift zeer langzaam. You'll like it or you'll hate it: aan jou de keuze ;-).
 
 
Nieuwsgierig naar deze muziek?
Klik hier en je kan enkele fragmenten uit bovenstaande cd's beluisteren...
 
 
Meer tips van Steven vind je hier
 
 
 
 

Te gast 
 
 Bretagne, een verhaal van klippen en eilanden, mysteries en  legenden: Paul Coessens
 
Armor… Argoat… twee Bretoense woorden om Bretagne samen te vatten. Armor betekent ‘tussen hemel en water’ en Argoat ‘tussen hemel en aarde’.
 
De Bretoenen waren Kelten die in de 6de eeuw van het noorden kwamen. Kerkjes, priesters en heiligen kwamen in de plaats van megalieten en druïden! De boeren van ‘Argoat’ zijn koppige, dappere en eenvoudige mensen.
 
Klippen met grillige vormen en onverwachte kleuren, kruisbeelden en calvaries, heilige fonteinen, oude vrouwen met traditionele kapjes, ‘fest-noz’ of feesten, processies en pardones, mysteries en legendes, dit alles is natuurlijk ook Bretagne.
Kortom: een wonderlijke streek! 
 
donderdag 10 november om 20.15u.
organisatie:          
 
5 € - 4 € (leden vtbKultuur, VAB, DF en Bib)
 
info: herman@deketelaere.com - 014 54 50 13
 
 
 
 Doetentoonstelling Resto Resto 
 
Resto Resto is een interactief restaurant boordevol weetjes over voeding en beweging. Maar deze tentoonstelling is vooral ook een spel op basis van de actieve voedingsdriehoek. De kinderen kiezen hun favoriete dagmenu en worden daarbij interactief begeleid.  
 
van 17 tot 22 november
 
Resto Resto is bedoeld voor schoolkinderen, maar kan in het weekend of na de schooluren (tijdens de openingsuren) door iedereen bezocht worden.
 
organisatie: Cultuurdienst 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: