Producentbyrån Nyhetsbrev 15 mars 2018

Att slåss som en tjej och att ta det som en man.
Det ena någonting svagt, skört och dåligt. Det andra kraftfullt, stabilt och bra.

Det finns normer kring manligt och kvinnligt, regler för hur man ska vara, för hur man får klä sig, hur man ska se ut och vem man får lov att vara kär i. Vi tänker att det här med regler kring hur man ska vara och vad man får göra är en ganska tråkig grej egentligen. Skulle inte världen vara mycket roligare om alla fick göra lite mer som de vill? Känns det inte som att det finns någonting väldigt ängsligt och desperat över vårt ständiga behov av att systematisera och sätta i fack?

Kanske handlar det om vårt behov av att förstå världen, så som den alltid har varit och alltid ska vara. Men varför kan vi inte bara låta människor vara som de är eller vill vara? Vad är det vi är så rädda för? Hur skulle det t.ex. se ut om killar helt plötsligt skulle börja springa runt i kjol? Om en man skulle glida in på festen i en extravagant festblåsa istället för en stram och tråkig frack, eller släntra in på jobbet iförd en sober kjol istället för ett par chinos? Systemkollaps, total anarki, slutet på civilisationen som vi känner den?

Att föra en diskussion kring normer och könsroller är inte alltid helt lätt. Vi tror att en av konstens många funktioner kan vara just att hjälpa oss att reflektera, diskutera och att sätta ord på saker som är svåra att formulera för sig själv. Sen är det nog så att det viktigaste kanske är att bara fortsätta lyssna och att respektera varandra så långt det går. Med empati och förståelse för att vi alla är olika kommer vi nog ganska långt.

Den 28 april är det premiär för Danskompaniet Spinns nya föreställning Skirtpower i koreografi av Carl Olof Berg. Skirtpower handlar om kjolen som tvetydig symbol för vårt samhälles syn på våra kroppar och om regler för manligt och kvinnligt. Mer om föreställningen kan ni läsa längre ner i det här nyhetsbrevet!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinns kommande föreställning Skirtpower har premiär den 28 april på Vitlycke – Centre for Performing Arts i Bohuslän! Skirtpower tar sin utgångspunkt i kjolen som tvetydig symbol för vårt samhälles syn på våra kroppar. Om regler för manligt, kvinnligt och uttryck för sexualitet. Om att kjolen genom historien varit ett plagg som kommunicerat maskulinitet och makt, men där den idag är så tydligt kvinnligt kodad. Mer om föreställningen kan ni läsa på Spinns hemsida och mer information om biljetter kommer inom kort! Repetitionerna för Skirtpower startar i Spinnstudion efter påsk, och för dig som är intresserad så erbjuder Spinn och koreografen Carl Olof Berg nu möjligheten att vara med på morgonuppvärmningen i samband med repetitionerna. Morgonuppvärmningen äger rum i Spinnstudion (Järntorget 7, vån 1) den 3-6, 9-13 och 16-17 april kl 09:00-09:45. Ingen föranmälan krävs!

Spinns föreställning Kryptisk sportgymnastik i koreografi av Ida Görsch kommer att visas på 3:e Våningen i Göteborg den 23 mars kl 19:00 och den 24 mars kl 16:00. Föreställningen ingår i programmet Tre Duetter som även bjuder på en duett mellan Spinns dansare Emilia Wärff och Madeleine Månsson från Skånes Dansteater. Mer om detta kan ni läsa på 3:e Våningens hemsida.

Berith Stennabb och Billie Hammarberg är mitt i ett Skapande Förskola-projekt i stadsdelen Örgryte-Härlanda där 4-5 åringar får ta del av Spinns lekfulla och mycket populära workshop Virkhall. Under vecka 12 hålls Gagaklasser som daglig träning i Spinnstudion. Läs mer om detta här. Det är återigen dags för Dancehall genom projektet Lighthouse. Under fem måndagar i vår kan alla gunga med och mer om detta kan ni läsa här.

SpinnVäxas fem dansgrupper i Spinnstudion rullar på och utöver dessa är SpinnVäxa ute med ett skapande förskola projekt i Tynnered som handlar om att ta plats. I kroppen, staden, landet och världen. Utöver detta koreograferas och planeras det för fullt inför SpinnVäxa & SpinnUngas slutföreställning som äger rum den 25 maj. Mer info om denna kommer snart men markera datumet redan nu!
 
foto: Patrik Gunnar Helin


PROJEKT
Publiken i fokus?
Som vi skrev om redan i förra nyhetsbrevet så arbetar vi just nu tillsammans med Kultur i Väst och Göteborgs dans- och teaterfestival med att programlägga 2018 års festivalkonferens som har fått titeln Publiken i fokus?. Konferensen äger rum på Stora teatern den 23-24 augusti och årets fokus är publiken. Vad innebär det att faktiskt arbeta med publiken i fokus, och vilka möjligheter och utmaningar medför det? Hur kan institutionerna arbeta för att en bredare grupp människor, med olika bakgrund och förutsättningar, ska ta del av kulturutbudet? 

Biljetter till årets upplaga av festivalen, och därmed även till konferensen Publiken i fokus?, släpps den 6 april så håll utkik på Göteborgs dans- och teaterfestivals hemsida för mer info!


Halland Opera & Vocal Festival
I samband med Halland Opera & Vocal Festival ges nu möjlighet för sångare och tonsättare att utforska musiklyrik i kammarformat (s.k. Lieder, art songs etc.) genom både befintlig repertoar och eget skapande. The Art Song Workshop är en högskolekurs för sångare och tonsättare som knyts till 2018 års upplaga av Halland Opera & Vocal Festival. Förhållandet mellan text och ton står i centrum och stor vikt läggs vid såväl samtida verk som repertoar av underrepresenterade grupper i musikhistorien. Undervisar gör pianisten och instuderingsläraren Conny Antonov och tonsättaren Hans Gefors. De verk som skrivs under kursen uppförs tillsammans med instuderad repertoar av kursdeltagarna i en offentlig konsertredovisning på Halland Opera & Vocal Festival.

The Art Song Workshop anordnas i Laholm den 2-7 juli 2018, i samarbete med Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet och FST 100 år. Det är en högskolekurs på 7,5 högskolepoäng. Kursen är avgiftsfri för dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Kost och logi bekostas av kursdeltagarna själva.

Läs mer om The Art Song Workshop här. Observera dock att sista anmälningsdag är redan idag, den 15 mars, så skynda att anmäla dig om du är intresserad av att delta!

www.hallandopera.se





Moving Beyond Inclusion
Den 19-21 mars äger det sista mötet inom projektet Moving Beyond Inclusion rum i London. Då har den engelska projektparten Candoco Dance Company bjudit in till Partnership Meeting och Creative Exchange and Development mellan alla projektparterna.
 
Projektet tar officiellt slut i juni, men både vi på Producentbyrån och i Danskompaniet Spinn börjar redan nu se de positiva effekterna av att ha varit med i det här projektet. Det nätverk som projektparterna utgör har blivit otroligt betydelsefullt, inte minst genom de olika nätverk som respektive part redan var en del av och som man inom projektet generöst har delat med sig av till de andra parterna. De diskussioner som har varit en betydande del av projektet har rört allt från konstnärliga val till frågor rörande turnémöjligheter och den problematik som man som integrerat danskompani ofta möter. Vi ser även att vi, trots att våra respektive organisationer är relativt olika inom projektet, har snarlika problem. Detta gör att vi kan fungera som resurser för varandra. Genom projektet har vi fått en större inblick i den europeiska scenkonstmarknaden, något som har varit otroligt värdefullt.

www.movingbeyondinclusion.eu


foto: Patrik Gunnar Helin


JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken, Danscentrum, och Lajka.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se