'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
Extra DUNNE zomereditie 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 34 - Juli 2012
 
Beste ,
 
We worden overvoerd met informatie, vele nieuwsbrieven rollen je virtuele deurmat op en hebben we er de tijd en het geduld voor .... nee, niet echt. Vluchtig lezen we dingen door, flarden blijven hangen, de klok en de klepel, maar echte informatie slaan we nog nauwelijks op. Met het idee dat we alles toch wel kunnen terugzoeken op internet volstaan we in onwetendheid.
Daarom deze extra dunne nieuwsbrief, zodat je tijd hebt voor het afronden van je werk en het voorbereiden van je vakantie. Of je er nu op uit trekt, alleen of met het gezin, of thuisblijft en geniet van wat in eigen land voorhanden is.
  
 
Onderzoek over vakantiegevoel
  
Op de radio was een interview over geluksbeleving en vakantiegevoel. Wat is voor jou het ultieme vakantiegevoel , waar bestaat dat uit. Dat is lastig te benoemen maar uit onderzoek onder meer dan 50.000 deelnemers kwam naar voren dat het vooral het 'uit de routine stappen' is.
Wat hoog scoorde:
Geen t.v. kijken, van de dagelijkse sleur loskomen, tijd hebben voor elkaar, een spelletje doen, vuurkorf, bbq en een wijntje.
 
 
 
Laten dit nu net de dingen zijn die je thuis juist prima kan verwezelijken. Dat was ook de boodschap van het onderzoek; zorg vooral voor wat meer 'vakantiegevoel' tussen de bedrijven door, zodat niet alle verwachtingen op die ene periode in het jaar komen te liggen.
 
 Waarom een extra dunne zomereditie? 
 
We worden overstelpt met informatie, er is nooit tijd genoeg om alles tot je te nemen dus skippen we op hoofdlijnen of lezen we diagonaal onze stukken en de krant door.
Dat is de reden van deze extra dunne zomereditie. Even niet het idee dat je veel mist. En nog meer goed nieuws is ... in september komt er een nieuwe editie, en eerder niet.
Je weet misschien als goed ingelezen nieuwsbrievenvolger, dat ik midden een verhuizing zit en dus zelf ook wel wat minuutjes kan gebruiken. Daarnaast is het een stille tijd, de groenten doen het of ze doen het niet, in de winkel is er aanbod in overvloed en alles gaat zijn gangetje.
Mijn tip is; overvoer jezelf niet, geestelijk noch lichamelijk. Houd maat, stop op tijd met lekkernijen, eet vooral veel van het heerlijk verse zomerfruit en geniet!
Dan spreken wij elkaar weer in september en blijven we gezond van lijf en leden. Maar niet zonder af te sluiten met de agenda e een lekker recept, dat met wilde zalm ook nog gezond is.
 
 Zomer-recept
  
 
Een recept waarbij je snel klaar bent en een prachtige schotel op tafel zet, die ook, licht afgekoeld, op je terras, tuin of balkon bij mooi weer heel lekker smaakt. 
 
Tagliatella met zalm
 
Benodigdheden voor 2 personen:
 
200 gram gerookte wilde zalm
ca. 150 gram (ongekookte) tagliatelle
1 limoen of citroen
1 doosje champignons
2 kleine bekers of 1 grote crème fraîche
stuk of 4 sjalotjes
potje kappertjes
Handjevol Boragebloemen / Komkommerkruidbloemen
(als je er van houdt: takje dille (of diepvries))
 
Bereidingswijze:
 
Snipper de sjalotjes, smoor ze (in een grote koekenpan) in wat boter glazig.
Snijd de champignons in plakjes, doe ze bij de sjalotjes.
Snijd de zalm in stukjes, knijp de limoen of citroen erover uit en laat dat 5 minuten intrekken.
Kook de tagliatelle.
Voeg de zalm toe aan de sjalotjes en champignons en verwarm dit snel en kort.
Doe de crème fraîche in een steelpan, roer deze op laag vuur romig.
Doe er zoveel kappertjes bij als je lekker lijkt.
Giet de tagliatelle af, doe deze over in een grote serveerschaal.
Voeg de inhoud van de koekenpan toe en giet daar de romige saus over heen.
(Als je er van houdt: strooi als laatste de dille er op).
Strooi er ter afsluiting de boragebloemen op.
 
Foodwatch
    
Er is weer een winnaar voor het Gouden Windei .... Die kun je terugvinden op de site van Foodwatch, evenals meer interessante informatie en leuke weetjes.
Foodwatch vind ik een goed initiatief die, net als Lekker Dier, als organisatie al heel veel misstanden aan de kaak heeft gesteld en er ook echt wat aan kan doen.
Door op ze te stemmen krijgen ze meer zeggenschap en geef je ze meer bevoegdheid om voor onze gezamenlijke mening uit te komen. 
 
 
De maan en je voeding
    
Op 3 juli is de maan vol. De maan heeft invloed op je eetgedrag, de invloeden zijn weinig merkbaar als je er niet voor openstaat of het niet herkent. Rond nieuwe maan is de tijd om ideeën en plannen te ontwikkelen. Je neemt je bijvoorbeeld voor om te matigen met voeding of drank. Rond volle maan is het tijd om te observeren hoe dit plan verloopt. Bij afnemende maan vallen dingen op hun plaats en gaat een voornemen meer vanzelf. Zo herhaalt zich dit elke maand. Succes met je gezondheid deze zomer.
 
Agenda 
    
Elk gewenst weekend een lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. Boek deze unieke gelegenheid in je agenda. Op een mooie locatie, een landgoed met kikkerpoel, vuurplaats, speelterrein voor de kleintjes en spannende Geocache wandeling rondom het terrein.
Aantrekkelijk geprijst want bij boeking van een campingplek, hooihotel, trekkershut of appartement is het volgen van een lezing èn excursie gratis. Dat scheelt toch al gauw tientallen euro's. Voor meer informatie kun je me mailen. 

Elke eerste woensdag van de maand een rondleiding op de moestuin in Sint Odiliënberg. 
 
Supermarktsurvival door een reformwinkel in Roermond en ter vergelijking op stap door een filiaal van Albert Heijn. Wat zijn de verschillen?
 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
 
Copyright
Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
Reutjesweg 35 6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
 
06 - 46022065