Nieuwsbrief nr. 60 - december 2014
 
Beste ,
 
De 60e nieuwsbrief is een feit! En alweer de laatste van dit jaar. De vorige nieuwsbrief had een leesdichtheid van 78%! Ook voor nu hoop ik weer dat er voor iedereen iets bij zit. Een recept, een boekrecensie, een testje, de vaste rubriek van Truus en een spreuk voor het nieuwe jaar. Veel leesplezier en tot in 2015!
 
Viridarium deel II
 
De voortuin alwaar een viridarium zal ontstaan wordt dit weekend voorzien van Yellow Stone op de paden (alsof je er een urenlange wandeling kunt maken ..) en nu de vorst is ingetreden zal er niet veel te doen zijn tot het voorjaar. Spannend of we dit hier nog gaan meemaken want een huis in de buurt met een hele grote tuin houdt ons bezig ...  Ik houd je op de hoogte .

 
Venkel
 
De mooie voedselmachine

Dit boek is onlangs verschenen en geschreven door een 24-jarige Duitse medicijnstudente, Giulia Enders, die als 17-jarige last had van eczeem en bedacht dat het niet de huid was die voor problemen zorgde maar de darmen. Na een grondige studie heeft zij hierover een helder en af en toe vermakelijk boek geschreven. In heldere taal. Ik raad het iedereen die ook maar een beetje last heeft van een moeilijke, of te makkelijke, stoelgang, huidklachten, hoofdpijnklachten, buikklachten en verteringsproblemen aan dit boek eens te lezen. Klik hier voor meer informatie.
 
 
Sittard
 
Na ruim anderhalf jaar heb ik besloten te stoppen met het huren van een ruimte in een gezondheidscentrum in Sittard. Het heeft zijn dienst bewezen en me geholpen in het integreren hier in het zuiden. Aan huis heb ik een mooie ruimte waar ik mensen kan ontvangen voor een consult en een lezing of workshop. Zo kan ik ook voor mensen die een consult niet vergoed krijgen betaalbaar blijven. Daarnaast blijf ik lezingen en workshops geven op uitnodiging zoals o.a. in januari in het Toon Hermans Huis te Sittard en in Melick voor de vereniging Groei en Bloei.
 
Gezond eten op school
 
Olmenhorst

Tien jaar geleden woonde, de van origine Duitse, Doris Voss een lunch bij op de kleuterchool van haar kind en verbaasde zich erover dat de kinderen zo haastig aten. De Snelle Jelle's en drinkpakjes werden in ras tempo verorberd want dan had je langer speelkwartier. Dat kon beter, volgens haar. Ze maakte een pan pompoensoep en trok naar school, voedselactivist in spé en wilde de eetcultuur veranderen. Dat is nu, na tien jaar, niet langer haar missie. Zij ging de strijd aan met voedselfabrikanten en stuitte op tegenstrijdige belangen. Het zou goed zijn als de overheid zich er meer mee zou bemoeien, aldus Voss. Zij is het meer dan zat om, na al haar inspanning, nog steeds zo weinig te bereiken. De Rijksoverheid zoekt het meer in het terugdringen van obesitas bij jongeren en werkt daarbij samen met scholen, ouders, gemeenten en bedrijven. Het is een enorm lastig vraagstuk, waarbij Voss laat zien dat je over een flinke portie veerkracht moet beschikken. Als je de Volkskrant hebt is dit artikel misschien bekend. Zo niet dan kun je het hier helemaal lezen.
 
Stevige kost met stijl

Geheel in het kader van de drang naar authenticiteit volgt hier het recept voor Pan Forte, een gerecht dat zijn oorsprong in de middeleeuwen vindt, toen de eerste specerijen geïmporteerd werden. Tot op de dag van vandaag eist Sienna de rechten van dit gerecht op. De tekst heb ik overgeschreven uit een kookboek uit die tijd. Een stevige taart cq. koek die je lang kunt bewaren maar zo lekker is dat het maar de vraag is of dat lukt. Ook als bijlage, dus printbaar.
 
Bron: internet
 
Ingrediënten:
125 g amandelen, blancheren, ontvellen, dan roosteren
75 g walnoten of pecannoten
125 gr pompoen: in stukjes
25 g sukade, in repen
125 g gekonfijte citrusschil, in kubussen
kaneel, gemalen koriander, vanillesuiker: van elk een theelepel
bloem, poedersuiker, acaciahoning: van elk een onsje
wat rijstpapier
en een heel klein beetje vers geraspte nootmuskaat
 
De oven staat inmiddels op 160 C als je de amandelen, noten, sukade, pompoen en specerijen in een kom aan het mengen bent. Is dat gebeurd, dan gaat de bloem door dit mengsel en wel grondig dan wel zorgvuldig. Du moment de kom een bevredigend mengsel herbergt zoek je een pan met dikke bodem uit die je op middelhoog vuur plaatst en waarin de poedersuiker en honing met behulp van een eetlepel water voorzichtig oplossen.
Dan gaat het vuur hoger totdat het mengsel gaat borrelen. Terwijl je met een houten lepel in deze pruttelende substantie roert verandert die langzaam in een dikke lichtbruine karamel. Nu roer je de karamel bij het bloemmengsel tot er een mooie gladde massa ontstaat en pak je een taartblik dat in ieder geval een doorsnede van 20 cm heeft en op zijn minst 4 cm diep is, in ieder geval groot genoeg om het mengsel in te gieten en glad te strijken, maar niet voordat je de bodem van het blik met rijstpapier hebt bedekt. De voorverwarmde oven kan niet wachten om dit geheel 30 minuten onderdak te bieden waarna je het na afkoeling bedekt met vanillesuiker, en snel alvast een puntje naar binnen werkt, al is dit gebak lang houdbaar.
 
Uit de tuin van Truus
 
In mijn tuin valt momenteel niet veel te beleven. Maar in de “jamkeuken van Truus” gebeurt er altijd wel iets spannends.
Heb jij ook wel eens dat je ergens een recept leest, maar dat je een van de ingrediënten moeilijk of niet kunt vinden? Ik was al ruim 2 jaar op zoek naar de bergamotcitroen. Ik had ergens gelezen dat je er heerlijke marmelade van kunt maken en van het kookvocht limonade. Maar waar kun je die vrucht vinden? Wat is de oorsprong van deze vrucht? En hoe ziet hij eruit?
 
De bergamot (Citrus bergamia, ook wel Citrus aurantium subsp. bergamia) is een kleine, ronde tot peervormige, zure citrusvrucht, die aan een boom groeit. De boom kan ongeveer 4 meter hoog worden.Op basis van genetisch onderzoek uit 2000 denkt men dat de bergamot een kruising is tussen Citrus limetta, een soort limoen, en Citrus aurantium, dat is de zure sinaasappel. Onbekend is of het een spontane, natuurlijke kruising betreft.
 
Op het (meestal) zonovergoten vulkanische eiland Sicilië groeit veel citrusfruit. De olie uit de schil is wereldberoemd en geliefd. Bergamotolie wordt gewonnen uit de schil van onrijpe vruchten en gebruikt als etherische olie in parfums en als smaakstof in o.a. earl grey thee. Een schijfje van deze bijzondere citroen in je(mediterrane) stoofschotel geeft net dat beetje extra ‘bite’. Of gebruik de rasp in je zelfgemaakte koekjes of cake en geniet van het aroma. De vrucht bevat veel vitamine C, altijd welkom!
Nu ben je natuurlijk benieuwd welk recept ik heb gebruikt om de marmelade te maken.
 
Citrus-trots Marianne

Bergamot marmelade

Ingrediënten:
450 g vruchtvlees (ca. 4 stuks) en schil van Bergamot citroenen (pitjes verwijderen)
400 g fijne suiker
650 ml water
snuifje zout
1 koffielepel limoncello
 
Hoe maak je marmelade (dit recept kun je voor iedere citrusvrucht toepassen)
 
Was de bergamot citroenen grondig en droog ze af. Vervolgens verwijder je de achterkantjes. Snijd de citroenen in vier delen en verwijder de pitjes. Snij elk deel in zeeeeeer fijne schijfjes. Doe deze schijfjes in een ruime kookpot en zet ze onder water. Breng vervolgens gedurende 5 minuten afgedekt aan de kook en giet de bergamot citroenen vervolgens door een vergiet (deze handeling kun je weglaten voor andere citrusvruchten).  Doe de schillen en het vruchtvlees terug in de kookpot, voeg het water, de suiker en het zout toe. Laat dit alles gedurende 30 à 40 minuten koken en roer regelmatig om.
Na deze kookbeurt test je de stolling. Is de marmelade klaar, dan mag je een koffielepel limoncello toevoegen. Giet de marmelade in schone potjes, sluit ze af en laat omgekeerd afkoelen. Deze marmelade zal alleen bevallen als je van bittere smaken houdt! Zoals ik dus…
 
En wat was de verrassing van de dag… 
 
Het eerste vocht, waarin de schilletjes gekookt werden, heb ik toevallig aan de kant gehouden omdat het zo spectaculair rook… Ik heb dit gemengd met suiker, kort verwarmd en laten afkoelen… En wat krijg je dan? Een soort gini (jonge witte wijn, niet sprankelend weliswaar). Misschien ietsjes bitterder (maar uiteraard kan je dit zelf aanpassen met meer water en meer suiker), maar mij hoort u niet klagen. De verhouding in mijn geval was 700 ml tegen 150 g suiker. Zo krijg je een overheerlijke limonade.
De citroenen komen van Eyserhalte in Eijs-Wittem. Een culinair paradijsje in het zuiden van het land!
 
Test
 
Heb je weleens het gevoel dat het allemaal wat beter kan, meer groenten, meer fruit, minder vet en minder vlees? Kijk dan eens hier want misschien valt het allemaal wel mee. Je kunt de test doen zonder een account aan te maken en krijgt direct een aardige score.
 
Explosie
 
Een geurbommetje in je huis die de gezelligheid van winterdagen oproept maak je eenvoudig zelf. Je pakt een sinaasappel, prikt er een hoop kruidnagelen in, gaatje even voorprikken met een satéprikker, en hangt hem op. Ik heb een haaknaald gebruikt om er een ijzerdraadje doorheen te trekken. Wil je meer ideeën over natuurlijke luchtverfrissers opdoen kijk dan eens op deze site.
 
 
Bij deze wil ik je een hele fijne Kerst toewensen en een gezond en gelukkig 2015!
 
Agenda
 
Donderdag 15 januari
Lezing in het Toon Hermans Huis Sittard over voeding en gezondheid.
Voor meer informatie en aanmelding ga je naar de site van het Toon Hermans Huis Sittard.
www.toonhermanshuissittard.nl Deze link moet je zelf even knippen en plakken.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
Ook december leent zich nog voor wildpluk dus zijn er vanuit Sint Odiliënberg weer wildplukexcursies te volgen die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor warmte. Daar maken we wat lekkers van wat we geplukt en gevonden hebben. Dit doen we in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, onder het genot van een glaasje. Data op afspraak. 
 
 
 
Nogmaals hele fijne feestdagen en doe wat je doet vooral omdat je er zin in hebt!
 
 
 
 
 
 
Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Gezondheidscentrum:
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
stopt per 1 januari
0475-527561 / 06-46022065

 
 
 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems