Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 12 maart 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie: De slag om een soapserie
  2. Fátima bij Roze Filmdagen
  3. Hockey in Cuba: 50 jaar terug in de tijd
  4. Boek: Calvijn op Cuba
  5. Viva Cuba!
  6. Vice-president Díaz-Canel: Engels spreken moet
  7. De Zilvervloot en Piet Hein in Cuba
  8. Cartoon: Wie is de vijand? 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. De slag om een soapserie
In de slag om de communicatie doet de Cubaanse overheid steeds opnieuw pogingen om de strijd met alternatieve, commerciële of onafhankelijke media te winnen. Vorige week werd de start van een nieuw televisiekanaal aangekondigd La señal de Caribe, een zender met enkel nieuws.
De partijpers sprak van een ‘ambitieus, revolutionair en noodzakelijk project.’ Sport en cultuur wisselen elkaar - zoveel mogelijk live - in snel tempo af. Wat de vorm betreft, lijkt succes verzekerd maar de nieuwe media die de staat tot nu toe aanbood, zijn qua inhoud vaak net zo slaapverwekkend als de partijkrant Granma. Dat weten ook de meeste bezoekers die het staatsalternatief voor Faceboook en Twitter al lang vaarwel zeiden.

Bizar
Die afwachtende en negatieve houding van de autoriteiten (of wellicht een deel van hen) leidt tot bizarre situaties. Al sinds vorig jaar zomer kondigde de nationale televisie de soap Zoológico / Dierentuin aan, waarin corruptie en gesjoemel met staatsgelden een rol spelen. Omwonenden van de dierentuin van Havana zullen niet verrast opkijken; zelfs het voedsel voor de dieren verdwijnt er. Maar elke keer werd de lancering van de serie (45 delen) met muziek van Kelvis Ochoa, uitgesteld. Een reden werd nooit gegeven. Nu blijkt dat de serie inmiddels wordt verspreid via het half illegale netwerk van El Paquete en wekelijks - niet via de staatstelevisie - maar via usb-sticks en externe schijven, de Cubaanse kijkers bereikt. De serie blijkt een groot succes. Wie het lek is van de serie en deze bij El Paquete bezorgde is onbekend. Maar er hebben zoveel kopieën in en buiten de officiële Cubaanse televisie, Instituto Cubano de Radio y Televisión (ICRT), gecirculeerd, dat daar niet meer achter te komen valt.

Zaken veranderen
Misschien ligt de ergernis en de oorzaak van de vertraging bij de scène waarbij de nieuwe directeur van de dierentuin wordt benoemd die voorstelt ‘zaken te veranderen’. Deze scène zou een metafoor zijn voor de verwachtingen die werden gewekt bij de benoeming van Raúl Castro. Ondertussen zijn veel Cubanen gefrustreerd geraakt over de traagheid van de veranderingen. Richard Abella, de producent van de film, zegt nooit de bedoeling te hebben gehad de film via Het Pakket te verspreiden, maar hij is blij dat iemand dat wel deed. En de autoriteiten hebben een nieuwe slag om de communicatie en sociale media verloren.
 
De redactie
 
2. Fátima bij de Roze Filmdagen
In Amsterdam worden van 9 tot 19 maart weer de Roze Filmdagen georganiseerd in de Westergasfabriek. Fatima is de hoofdpersoon in een film over het nachtleven in Havana, getiteld Fátima o el Parque Fraternidad. Hoe een schuchtere jongen zich ontpopt tot koningin van de nacht in rauw Havana.

Manuel Garcia of Manolito emigreert als jonge jongen van het platteland naar Havana. Hij wordt door schade en schande wijs en ontpopt zich als koningin van de nacht met haar alter ego Fátima. Als Fátima is ze sterk en speelt ze dominante psychologische spelletjes om geliefden te behouden en überhaupt te overleven in de rauwheid van Cuba vandaag de dag. Travestie, prostitutie, adoratie en afwijzing, en de dualiteit van de sekse bepalen Manolo / Fátima’s bestemming. De film is gebaseerd op het bekroonde verhaal van Miguel Barnet, een van Cuba’s meest succesvolle schrijvers.

Informatie
- Wordt vertoond op dinsdag 14 maart 19.45 uur en donderdag 16 maaart 17.30 uur
- Plaats: Ketelhuis 3, Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam
- Cuba / Spanje 2016, 90 min, Jorge Perugorría, Spaans gesproken, Engelse ondertiteling
 
 
3. Hockey in Cuba: 50 jaar terug in de tijd
De hockeyvelden van Cuba kun je vergelijken met de gravelvelden uit 1970 in Nederland. Hoog tijd dus om de faciliteiten daar eens te verbeteren, dacht Lutger Brenninkmeijer. Vandaar dat hij een zeecontainer met 100.000 euro aan sportmateriaal richting Cuba stuurde.

Brenninkmeijer is één van de drijvende krachten achter het Interregional Challenge Cup, een toernooi voor de C-topteams van Nederland. Bijzonder aan dit toernooi is dat de organisatie de teams vraagt om een bijdrage. Niet alleen voor toernooideelname. Dit jaar selecteerde het ICC-comité in samenwerking met de KNHB een sportontwikkelingsproject in Cuba, een land waar de jongeren het met heel wat minder genoegen moeten nemen.

Rolmodellen gevraagd

Het hockeyfundament in Cuba is gelegd, nu is het zaak dat verder uit te bouwen. Brenninkmeijer wil wat dat betreft nog een oproep doen. ‘Als er nu hockeyers zijn die denken: dat project spreekt me aan, ik wil een bijdrage leveren. We zijn op zoek naar rolmodellen die interesse hebben om een paar maanden in Cuba te bivakkeren en een team op sleeptouw te nemen. Het is ook mogelijk een lange vakantie te combineren met het verzorgen van trainingen.’

Meer informatie
 
4. Boek: Calvijn op Cuba
Langs ongedachte wegen bereiken de Bijbelcursussen van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ) ook Cuba. Op het eiland in de Caribische Zee is een opvallende honger naar bijbelse lectuur. Deze orthodox protestantse stichting besloot jaren geleden zich in Latijns-Amerika vooral op de berooide natie van de marxistische dictator Fidel Castro te gaan richten.

Na 1991 nam dit werk een hoge vlucht, ondanks de tegenwerking van de Cubaanse overheid. Calvijn op Cuba geeft een beeld van de arbeid van de SEZ in dit communistische land, die daar wordt verricht onder de naam Eben Ezer en bevat enkele interviews met Cubacoördinator Jan Haeser. Het biedt ook inzicht in de economische, sociale, kerkelijke en geestelijke situatie op Cuba. De invloed van de protestantse kerken groeit er gestaag. Mede dankzij de Spaanse Evangelische Zending omarmt een toenemend aantal Cubaanse predikanten het gereformeerde gedachtegoed. De auteur Huib de Vries (1961) werkt als redacteur voor het Reformatorisch Dagblad.
 
Meer informatie:
* Calvijn op Cuba van Huib de Vries
* ISBN: 9789402902440 * Paperback 141 blz..
* Prijs: € 9,95
 
5. Viva Cuba!
Cuba en zijn hoofdstad Havana vervelen nooit en blijven je van de ene in de andere verbazing slingeren. Die stelling durf ik wel aan na mijn bezoek aan het 19e Habanos sigarenfestival afgelopen week.
 
Mijn eerste landing op het latino-eiland was begin jaren '90. De ineenstorting van de Sovjet Unie, hoofdsponsor van Fidel Castro's gedroomde heilstaat, was overal voelbaar. Het was diepe crisis voor Juan met de pet, merkbaar aan het enorme aantal bedelaars en lichtekooien dat rond iedere gespotte toerist zwermde.
Daar aan afgemeten gaat het Cuba inmiddels ietsje beter.
 
Ondernemerschap
Mensen mogen een eigen taxibedrijfje, restaurant of kamerverhuur runnen en dat ondernemerschap werpt zijn vruchten af. Al zijn er nog hele groepen Cubanen die de hele dag op hun luie trasero kunnen zitten, omdat er maandelijks geld wordt overgemaakt door hun naar Florida gevluchte familie en vrienden.
 
Toerisme
Het toerisme, van oudsher een belangrijke inkomstenbron, viert hoogtij sinds de banden met de VS wat zijn aangehaald. Hele horden (vooral bejaarde) Amerikanen zwermen over het eiland uit en brengen de Cubanen het hoofd op hol met hun dollars. En daar wordt een land in zijn algemeenheid niet leuker van.
In Havana, de bakermat van de handgemaakte sigaren, verschijnen zelfs op terrassen bordjes met verboden te roken, omdat Amerikaanse touroperators dat hebben bedongen...
 
Contrasten
De contrasten in de stad worden ook steeds groter. Prima eettentjes en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond, maar iets alledaags voor ons als (mobiel) internet is hopeloos onbetrouwbaar.
Er wordt ook druk verbouwd en opgeknapt: statige panden worden in oude glorie hersteld, maar de straten liggen vol puin en belendende woonhuizen staan op instorten.
 
De weg
Op straat rijden taxi's zo ongeveer de dubbele afstand om al slingerend de levensgevaarlijke gaten in de wegen te ontlopen. De klassieke Amerikaanse taxi's krijgen toenemende concurrentie van splinternieuwe Europese auto's. En al blijven die Chevy's en Buicks een fantastisch gezicht, je vraagt je af of een 'rookverbod' voor die auto's niet zinvoller zou zijn.
Wie zijn debuut beleeft in de roemruchte stad wordt overweldigd door alle indrukken. De weg vinden is ook niet altijd even makkelijk, want een TomTom werkt er gewoon niet. Wij hadden gelukkig onze NickyNicky, een koosnaampje voor de sympathieke Havana-bij-nacht-kenner in ons gezelschap.
 
Sigaren en rum
En dus werd de festivalweek genieten van mooie sigaren, heerlijke rum, verrassend lekker eten, shows met fantastische Cubaanse artiesten en heel veel cubata's (cola met 7 jaar oude rum).
Inmiddels zit ik thuis aan de keukentafel te tikken. Met koffie van Cubaanse bonen en een dikke Habano in de mondhoek. Een Cubaanse driekleur prijkt aan de muur. Ik ben officieel fan. Niet van het regime, maar wel van het land en de mensen. Viva Cuba!
 
 
6. Vicepresident Díaz-Canel: Engels spreken moet
De eerste vicepresident van Cuba, Miguel Díaz-Canel Bermúdez heeft tijdens een bezoek aan een taleninstituut in de provincie Las Tunas, gezegd dat het spreken van Engels ‘deel uitmaakt van het leven.’ Hij stelde zichzelf de vraag die ook veel toeristen na een bezoek aan Cuba stellen: hoe is het mogelijk dat ondanks de Engelse lessen die nu al worden gegeven studenten ‘niet kunnen communiceren in het Engels.’  

Tegenover de website Cubanet wijst een gepensioneerde docente Engels erop dat dit veel te maken heeft met de historische houding van het regime tegenover het Engels en tegenover Amerikaanse cultuuruitingen. ‘Engelstalige boeken waren slecht verkrijgbaar en Engels spreken in de publieke ruimte werd ontmoedigd. Veel Engelstalige muziek ‘Made in the USA’ vonden de cultuur-autoriteiten verdacht en werden gekoppeld aan de contrarevolutie’.

Boom taalcursussen
Sinds enkele jaren is er sprake van een boom op het gebied van het Engelse taalcursusscholen in Cuba. De aankondiging van nieuwe relaties tussen Havana en Washington versnelde deze tendens. Honderdduizenden landgenoten leren ‘Mary is a girl’ en ‘Tom is a boy’. Sommigen omdat ze willen emigreren, anderen omdat ze hopen werk te vinden in de toeristische sector. De versoepeling van het werken als eigen baas heeft het aantal vergunningen om als leraar taalcursussen te mogen geven vergroot. Zij die al Engels spreken, ontdekken een goudader en bieden hun diensten aan bij gretige studenten die zich – het liefst zo snel mogelijk – in de taal van Shakespeare willen uitdrukken. Er worden intensieve cursussen aangeboden om in drie maanden te kunnen spreken of cursussen om het Engels te verbeteren en cursussen om de woordenschat te verbeteren.
 
7. De Zilvervloot en Piet Hein in Cuba
De meeste Nederlanders weten wel wie Piet Hein is. Maar dat de Zilvervloot aan de andere kant van de wereld, in het Caraïbisch gebied bij Cuba, door Piet Hein veroverd werd, is maar bij weinig mensen bekend. In Matanzas herinnert een standbeeld aan de succesvolle overval van Hein. Jort Kelder en Pieter Jan Hagens laten in een tv-documentaire zien hoe uitgekiende strategie, maandenlange voorbereiding, goed zeemanschap en een portie geluk hebben geleid tot een legendarische overwinning op de Spanjaarden.
 
Deze overval, de Slag in de Baai van Matanzas, leverde 11.509.524 gulden op (na aftrek van de kosten kennelijk zo'n zeven miljoen want de stadhouder had recht op 10% van de winst en kreeg volgens een latere opgaaf van Johan de Witt 700.000 guldens), een gigantisch bedrag voor die tijd: het equivalent in koopkracht van ruwweg een half miljard euro in huidig geld, terwijl de Nederlandse economie toen ongeveer twee orden van grootte kleiner was dan de huidige. Piet Hein werd daarvoor beloond met zesduizend guldens en de bemanningsleden met elk 200 gulden, wat zelfs tot oproer leidde. De verovering leverde hem de grote faam op in Nederland die tot de dag van vandaag voortduurt. Met de opbrengst van dergelijke goud- en zilvertransporten bekostigde Spanje de strijd tegen de Nederlandse opstandelingen (Tachtigjarige Oorlog).
 
Link
* De volledige uitzending van Ten Strijde van 10 maart 2017 (43 minuten)
 
8. Wie is de vijand?
Wie is de vijand? Taxichauffeurs in Cuba kwamen in verzet tegen maatregelen van de regering van Raúl Castro en legden hun werk neer. Cartoonist Santana tekent de verwarring bij de Cubaanse president.
 
'De vijand wordt sterker, generaal.'
'Verhoog de belastingen en stuur meer troepen met inspecteurs en politie!' 
 
9. Culturele Agenda
* Concert Antwerpen: Pupy y los que Son Son: 25 maart in Antwerpen 
Na op jonge leeftijd als pianist en arrangeur te hebben gespeeld bij grote orkesten als Chapotín en Charangón van Elio Revé, richtte César de las Mercedes Pedroso Fernández, oftewel Pupy, in 1969 (hij was pas 23 jaar oud) samen met Juan Formell het nu legendarische Los Van Van op. In 2001, na 32 jaar en een Grammy Award, vond César 'Pupy' Pedroso het tijd voor iets anders. Hij richtte een eigen orkest op, dat 'zijn' lijn van songo en timba doorzette: de complexe maar uiterst dansbare mix van salsa, jazz, pop en funk, met een bezetting van vier blazers, vier zangers, bas, drums, Afro-Cubaanse percussie, piano én keyboard. Zowel de timba als de (inmiddels meer dan 150) nummers van Pupy zijn inmiddels niet meer weg te denken van de Cubaanse radio en uit het dagelijks leven van de Cubanen: met Pupy y los que Son Son verwelkomen we een levende legende.
- Tijd: concert op vrijdag 25 maart 2017, 20.30 uur
- Plaats: De Roma, Antwerpen
- Voorverkoop € 28/26 (kassa + € 2)
- Website: Consentido
 
* Concert: Daymé Arocena: 5 april in Borgerhout
De jonge zangeres, componiste en koordirigente Daymé Arocena wordt omschreven als de nieuwe stem van Cuba. Enerzijds omdat haar muziek gegrond is in de klassieke ritmes van Cuba, anderzijds evenzeer omdat ook de buitenwereld present is in haar muziek. Zij streeft naar een samenhangende mix van de verschillende muzikale dialecten van Cuba in dialoog met de invloeden die zij op haar reizen oppikte. Ze maakt eigenwijze verfrissende soul/jazz met Cubaanse ritmes en spirituele invloeden. De wereldberoemde en toonaangevende BBC-dj Gilles Peterson ontdekte haar en tekende Daymé voor zijn label Brownswood Recordings, waar in 2015 haar debuutalbum Nueva Era uitkwam. In De Roma stelt zij haar ambitieuze tweede langspeelplaat Cubafonía (Brownswood Recordings) voor. Dit is muzikaal erfgoed voor de hedendaagse wereldburger om duimen en vingers bij af te likken
- Datum: 05/04/2017, 20.30 uur:
- Plaats: De Roma, Turnhoutsebaan 329, Borgerhout (België)
 
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14-5-2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
- Meer informatie: Singer Laren
 
10. Het laatste nieuws
* Hoe Fidel’s kroonprins Otto Rivero in ongenade viel
Otto Rivero (1958) was in de beginjaren van deze eeuw de onbetwiste leider van de machtige politieke beweging Batalla de Ideas (Ideeënstrijd). Hij werd op 2 maart 2009 plotseling afgezet nadat Raúl Castro president van Cuba was geworden. De voormalige leider van de communistische jeugd is op dit moment regisseur van de Covarrubiaszaal van het Nationaal Theater in Havana, enkele tientallen meters verwijderd van het Plein van de Revolutie. Bescheiden beweegt Rivero zich door het gebouw en degenen die zich zijn glorietijd niet herinneren, kunnen zich niet indenken dat deze rustige functionaris ooit een van de machtigste mannen van Cuba was. Lees verder
 
* 482 aanhoudingen en 1 politieke activist overleden in cel
De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening / La Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) meldt dat in de afgelopen maand februari 482 ‘arbitraire aanhoudingen van dissidenten en vreedzame opposanten‘ werden vastgesteld. Eén politieke activist overleed in de Combinado del Este-gevangenis in Havana. Lees verder
 
* Boekverkopers op Plaza de Armas moeten verhuizen
De verkopers van o.a. tweedehands boeken en brochures, die tientallen jaren op de Plaza de Armas stonden, zijn overgebracht naar het kantoor van de stadshistoricus, het oude gebouw van Justicia Santa Ana. Een verkoper die anoniem wil blijven, zegt tegen de website Diario de Cuba dat men beter kan spreken van ‘het verjagen’ van de straathandelaars. Lees verder
 
* Laatste Cubaanse spion in Amerikaanse cel blijft gevangen
Ondanks de verbeterde relaties tussen de VS en Cuba, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat de laatste Cubaanse spion in Amerikaanse gevangenschap, eerder wordt vrijgelaten. Ana Belén Montes (1957) moet nog 9 jaar uitzitten van een straf van 25 jaar; zij zal dan 69 jaar oud zijn. Op 28 februari vierde ze in de extra zwaar bewaakte gevangenis van Fort Worth in Texas haar 60ste verjaardag. De voormalige top-analist van het Pentagon en een expert op het gebied van de Cubaanse strijdkrachten, werd in 2001 gearresteerd. Zeventien jaar lang had ze voor Cuba gespionneerd; niet om het geld maar vanwege haar politieke idealen. Lees verder