Nieuwsbrief nr. 124
 
November 2020
 
Beste ,
 
Herfst Tussen de Bruggen

Het is vandaag de warmste novemberdag ooit gemeten. Hoe vind jij dat? Misschien was je je al aan het prepareren op de winter. Of stond je nog met een been in de zomer en past deze dag beter bij je?
Met een maan die net vol is geweest, kraanvogels bij de oosterburen wachtend op rustigere termiek, hier en daar nog wat bloemen en veel herfsttinten is het toch genieten. Hoe dan ook.
Morgen de persconferentie, dat houdt eenieder bezig. Er gaan geluiden op dat we nog maar met zijn tweeën tegelijk de straat op mogen. 
Goed voor een wandeling, een goed gesprek, dat kan allemaal nog. Blijf gezond en sterk. Wandel, eet gezond en ga op tijd naar bed. Het lijken haast wel de drie R's, rust, regelmaat, reinheid. Wie kent ze nog?
 
Stabiele humus
 
Tijdens mijn vierjarige opleiding op academie Kraaybeekerhof had ik een favoriete docent die zó boeiend kon vertellen dat ik altijd aan zijn lippen hing. 
Hij had het vaak over 'stabiele humus'. Stabiele humus is, zeg maar, aarde, grond, van hoogwaardige kwaliteit. Humus is het eindproduct van vertering, van compost.
Goede humus heeft een kruimelige structuur zodat regenwormen (onmisbaar!!!) zich goed kunnen verplaatsen.
 

Gezonde humus kan wel 4 tot 6 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden en heeft daarmee een belangrijke functie voor de planten en bomen die er in staan.
Een uitstekend bodemleven is een vereiste bij het verkrijgen van stabiele humus. 
Mocht je een tuin hebben en er ligt bladafval maak dan eens een bladkorf.
Gewoon heel simpel houden hoor. Een paar stokken in de grond en wat gaas eromheen draperen is voldoende. Doe, elke keer dat je bladafval hebt, in deze korf (het mooiste is als de bodem van de korf open in verbinding staat met de grond). Daarna vergeet je de korf om hem in het voorjaar weer te ontdekken. Als het goed is ligt er een bergje stabiele humus op je te wachten! Geschikt om over de borders te strooien of je voorjaarsbloeiers in op te potten. Zo eenvoudig kan het zijn.
 
Risotto met paddenstoelen
 
Hoe Ik ben fan van Lisette Kreischer. Zij is een veelzijdig plantenkenner. Hier een recept dat ik ooit van haar kreeg. Een eenvoudig maar overheerlijke risotto met .... hoe kan het anders ..... paddenstoelen.

 
Ingrediënten
150 gram risottorijst, bijvoorbeeld arboriorijst
1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
1 klein uitje, gepeld en gesnipperd
½ eetlepel plantaardige boter of vet
3 eetlepels olijfolie
5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
125 gram paddenstoelen naar keuze, schoongeboend en in stukjes gesneden (ik gebruik graag oesterzwammen)
75 gram doperwten (liefst uit de vriezer)
500 milliliter groentebouillon
60 milliliter witte wijn
Extra olijfolie
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
Rasp van ½ citroen
Sap van ½ citroen
Zeezout en versgemalen zwarte peper
1 el gistvlokken (optioneel)
 
Bereiding
Verhit de olijfolie samen met de plantaardige boter in een diepe pan. Fruit hierin het uitje en de knoflook en voeg vervolgens de rijst toe. Roerbak totdat de rijst glazig wordt, vanaf dat moment is de rijst klaar om vocht op te nemen.

Blus de rijst af met witte wijn en blijf goed roeren tot de rijst de witte wijn heeft geabsorbeerd. Voeg telkens vanaf dat moment dat de rijst bijna al het vocht op heeft genomen een scheut groentebouillon toe. Blijf het geheel roeren totdat de rijst gaar is (ongeveer 15-20 minuten).

Verhit ondertussen een laagje olie in de koekenpan en bak hierin de paddenstoelen rondom goudbruin. Breng op smaak met wat peper en zout.

Voeg ongeveer vijf minuten voor de rijst klaar is, de doperwten en zongedroogde tomaatjes toe aan de rijst.

Kook de rijst gaar. De rijst moet smeuïg zijn maar ook nog een kleine bite hebben. Meng dan de paddenstoelen, een scheutje citroensap, wat citroenrasp, de verse peterselie en eventueel nog wat edelgistvlokken erdoor.
 
Herfst
 door Ilse Meelberghs
 
Vallen, rotten en ver-gaan ...
 
Herfst. De bomen halen nog uit de blaadjes wat er te halen valt en laten ze dan vallen. Loslaten wat niet meer nodig is. De blaadjes beginnen aan een nieuwe fase. Een deel belandt in de Roer, op weg naar zee. Een aantal wordt grof weggejaagd door een bladblazers. Het grootste deel ligt rustig tussen de planten te wachten tot ze vergaan, voedsel worden voor kruipend spul en witte draadjes.
 
 
 
De wintereik heeft ook wat losgelaten. Niet zijn bladeren. Daar wacht ie mee tot iedereen denkt dat alles gevallen is. En dan dwarrelen de zijne. Nee, wat ie losliet waren de eikeltjes. Honderden. Ik heb vorig jaar wel eens gekeken naar wat je ermee kan doen: eikeltjeskoffie en eikeltjesmeel. ’t Is er nog niet van gekomen. Het opruimen komt er ook niet echt van. Want waar moet je ermee heen. Dus liggen ze er vaak in de lente nog. En dan, dan krijg je eikjes.
 
Toch prachtig die cyclus.
 
Agenda
 
Bij Op een Blaadje kun je terecht voor workshops, buiten koken op houtvuur, kooklessen, wildplukwandelingen en lezingen. Alles volgens de laatste richtlijnen van het RIVM, met duidelijke instructies, handhygiëne en AVG protocollen voor registratie.
 
Vrijdag 13 november is er weer een Open Tuin voor publiek. Graag vooraf aanmelden.

Wil je ook weer eens iets moois doen buiten in de natuur of in de keuken dan is een telefoontje of een mail voldoende. Samen komen we tot een mooi programma en een passende prijs. Dat kan in een groepje maar ook alleen. Klik hier en stuur een mail of bel: 06-46022065. Graag tot ziens.
 

Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.