Extra nieuwsbrief
Stichting Senia
2 april 2020

 
 
Beste lezer,
 
Weer een extra nieuwsbrief van Senia, de eerste van april. Zoals u waarschijnlijk al hebt vernomen zijn de maatregelen rondom 'sociale onthouding' vanwege corona verlengd tot 28 april. Fysieke ontmoetingen met anderen wordt afgeraden, maar dat wil niet zeggen dat er geen sociaal contact mogelijk is. We hebben al veel tips van u ontvangen hoe dat wel kan in deze tijd. Bedankt voor alle fijne, positieve reacties en tips! Wij blijven u wekelijks informeren en opbeuren.

Hebt u tips of leuke verhalen? Wij houden ons aanbevolen voor uw input! Mail naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

Senia in beeld
 
'Ik voel me altijd blij als ik naar huis ga'
In gesprek met ambassadeurs André Schoonderbeek en Gonny Dekker

Senia heeft nieuwe ambassadeurs nodig! Als ambassadeur sta je aan het begin van een nieuwe Senia-groep. Jij zorgt ervoor, natuurlijk met de Senia-organisatie achter je, dat mensen elkaar vinden in een gezamenlijk interesseveld. Wat is er zo leuk aan het ambassadeursschap voor Senia? Een gesprek met twee enthousiastelingen van het eerste uur: Gonny Dekker en André Schoonderbeek.

 
 
Leeswijzers in tijden van corona
Boekentip mét gratis leeswijzer
 
De grote angst in de bergen
Charles-Ferdinand Ramuz

 
 
Welke boeken kunnen wij lezen in de context van deze onwerkelijke periode? Onze werkgroepen doken in de archieven, en elke week zullen we u een boekentip geven mét de leeswijzer, gratis, exclusief voor Senia-leden. 
 
Deze week een klassieker: De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz.
 
Op De Correspondent bespreekt auteur Bregje Hofstede deze roman in een interessant artikel: Wat een geniale roman uit 1929 ons leert over corona
 
In de Week van de Leesclub 2020 is dit boek met succes gelezen en besproken, met dank aan Schwob en de vertaler, Rokus Hofstede. We bevelen hem dus van harte bij u aan!
 
In de bijlage bij deze nieuwsbrief vindt u de leeswijzer.
 
 
Creatieve alternatieven
 
Stel een vraag!
aan de auteur van uw leesclubboek

Geen fysieke leesclubs deze weken, maar u bent natuurlijk wel een boek aan het lezen dat u zou gaan bespreken binnenkort. Wij stellen het volgende voor:
 
  • Welk boek van de Senia-lijst bent u momenteel aan het lezen, en was u van plan te bespreken met uw leesclub?
  • Welke vraag komt bij u op tijdens het lezen, en zou u graag willen stellen aan de auteur?
  • Mail uw vraag naar nienke.timmers@senia.nl. Wij proberen vervolgens contact te leggen met de auteur en leggen de leukste/interessantste/meest verdiepende vragen aan hem of haar voor. We geven geen garanties, maar wie weet... het is het stellen van de vraag waard.
 
Kortom: interactie over het boek op een bijzondere manier. We hopen van u te horen!
 
 
 
Speciaal voor u: spoedcursus autobiografisch schrijven
 
In een periode van sociale luwte als deze kan er ruimte ontstaan om eens na te denken over uw levensloop. Waarom daar niet eens iets over opschrijven? Het is een leuke tijdbesteding, met het schrijven over je eigen leven raak je wat meer 'thuis' bij jezelf, wat eenzaamheid verdrijft, én u hebt iets moois om eens te laten lezen aan uw naasten. 
 
In de wekelijkse nieuwsbrieven geven we u steeds twee 'opdrachten' om mee aan de slag te gaan. Veel schrijfplezier!
 
 
 

 
3. Maak een cluster rond de basisschool: dingen, gewoonten, mensen, gevoelens. Beschrijf in het bijzonder twee dingen: een ritueel en een eenmalig voorval.
 
4. Beschrijf een moment van eenzaamheid als kind. Begin bij fysieke feiten, maar probeer je ook in te leven in het kind van toen en gebruik je zintuigen.
 
U kunt beginnen met een 'cluster' of 'woordspin', zie hiernaast voor een voorbeeld. Het schrijven volgt dan als vanzelf.
 
Bron: Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer
 
 
Deel uw tips
 
 
We hebben al heel wat leuke tips en suggesties binnengekregen. Veel dank hiervoor!
 
Uiteraard is alles welkom: boekentips, muziektips, creatieve of culturele tips. Maak een foto, een filmpje of schrijf een tekstje en stuur uw bijdrage naar nienke.timmers@senia.nl.
 
Hieronder een greep uit de creatieve alternatieven, kijk voor meer op de speciale pagina op onze website.
 
Maak een 'lapbook'
 
Jeannettte de Brouwer heeft een tip voor creatieve mensen: het maken van een 'lapbook' naar aanleiding van een gelezen boek, zo genoemd omdat het in de schoot moet passen om het te kunnen bekijken. Je maakt het van karton of je neemt als basis een kartonnen dossiermap. Neem er iets over de auteur in op, een korte samenvatting van het verhaal, karakter en uiterlijk van hoofd- en bijpersonages, plaats en tijd et cetera. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Bij de eerstvolgende leesclubbijeenkomst kun je het aan elkaar laten zien.
 
 
 
Virtueel een museum bezoeken
 
Via Google Arts & Culture krijgt u de mogelijkheid om kunstwerken uit musea over de hele wereld te bekijken. Ook zijn er virtuele rondleidingen mogelijk. Zo kunt u online en tot in het grootste detail kunstwerken ontdekken bekijken. In totaal staan tienduizenden werken online en staat de virtuele deur naar duizenden musea open.
 
Ga naar https://artsandculture.google.com/ om te beginnen. Of lees hier eerst een handleiding.
 
 
advertentie

Special over Europese Literatuurprijs: gratis voor Senialeden!

De Europese Literatuurprijs bestaat 10 jaar! Weekblad De Groene Amsterdammer maakt een speciale bijlage over de prijs, die alle leden van Senia gratis kunnen ontvangen.
 
In de 28 pagina’s tellende bijlage zal De Groene uitgebreid stilstaan bij de 20 dit jaar genomineerde romans, de schrijvers en vertalers.
 
Ga naar www.groene.nl/europeseliteratuurprijs en ontvang de special gratis in huis.

Reageren kan t/m 6 april door uw gegevens achter te laten. De Groene Amsterdammer ligt dan 10 of 11 april bij u thuis op de mat.
 
 
Wat een geweldig initiatief van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: 19 leden spelen, allen vanuit hun eigen huis, de negende symfonie van Beethoven.