Nieuwsbrief Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd

Nieuwsbrief 41 - 17 juni 2014

VVA KvU_banner_600x191
www.vriendenvanamelisweerd.nl | www.krachtvanutrecht-initiatief.nl

 

Aan de ontvangers van deze nieuwsbrief,

In de nieuwsbrief die ik eerder verstuurde, is een vervelende fout geslopen. De weblinks naar onze eigen Kracht van Utrecht website deden het niet. O.a. het persbericht over de A27 was daardoor onbereikbaar vanuit de nieuwsbrief. Hierbij alsnog een werkend exemplaar van onze nieuwsbrief. Met excuses en grote dank voor de oplettende lezers die ons dit hebben gemeld! 

Olivier Beens | Kracht van Utrecht


Verbreding A27 duur en onnodig -> investeer nu in Fiets en OV-rail

RingUtrecht 3Gisteren publiceerden de gezamenlijke Utrechtse bewoners, natuur- en milieuorganisaties hun reactie op de plannen van minister Schultz: Verbreding van de A27 / Ring Utrecht is duur en onnodig! En wij weten ons gesteund door het Centraal Planbureau. Want afgelopen vrijdag publiceerde het CPB hun second-opinion over verbreding van de A27 en de Ring Utrecht, met een zeer heldere boodschap voor de minister: Verbreding is volstrekt onrendabel. 

En daarom zeggen wij: Benut die één miljard op een effectieve en duurzame manier: Investeer in een dubbele schaalsprong in Fiets- en OV-rail (UTRECHTRAIL) netwerken. Dat is de enige manier om de Utrechtse stadsregio écht bereikbaar te houden. Bekijk onze korte videoboodschap 'Fiets en OV-rail vormen een gouden combinatie' en deel deze op je sociale netwerken! 

Dag van Amelisweerd aanstaande zondag - het programma is rond!

Dag van Amelisweerd 22 juni 2014Het programma voor de 'Dag van Amelisweerd' is helemaal rond! De tuiderijen zijn open en er is veel te doen rond de AmelisweerdMarkt. Er zijn excursies op Fort Rhijnauwen en in de bossen. Een speciale vermelding verdient de informatieve wandelroute die start vanaf de AmelisweerdMarkt en eindigt bij Het Vogelnest met de fototentoonstelling 'Het verhaal achter het landgoed'.

Kinderen tot 13 jaar maken met de wandelroute en de sportieve uitdagingen op Het Vogelnest kans op een leuke prijs. 'Hoog bezoek' zal deze prijs uitreiken. Kijk op onze speciale website en print de meeneemkaart met het programma uit. Je kunt zondag al om 12.00 uur beginnen. Meer programma-nieuwtjes in deze nieuwsbriefZie je zondag! Of a.s. donderdag al op onze midzomeravond-excursie in Amelisweerd.

Crowdfunding

We hebben ontdekt dat we in de vorige nieuwsbrieven een verkeerd rekeningnummer van de Triodosbank hebben vermeld. Met excuses voor deze vervelende fout nu het juiste rekeningnummer: Triodosbank NL50 TRIO 039 049 23 29 t.n.v. Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd (SOESA, een ANBI-erkende instelling).

Reageren op deze nieuwsbrief?

Stuur een antwoord (reply) op deze nieuwsbrief, bel Jan Korff de Gidts (06 3363 0344) of stuur een e-mail via contactenkvu@gmail.com, dan maken we een afspraak om kennis te maken. 

 

Inhoud van deze nieuwsbrief:

 

Kerngroep Ring Utrecht: verbreding duur en onnodig

A27 bij_LunettenAls het aan minister Schultz van Haegen ligt, krijgt de A27 Ring Utrecht 2 x 7 rijbanen. Afgelopen vrijdag presenteerde de minister het voorkeursalternatief voor de snelweg. Utrechtse bewoners en natuur- en milieuorganisaties vinden een uitbreiding onaanvaardbaar en weten zich daarbij gesteund door verschillende onderzoeken. Daaronder valt sinds vrijdag ook de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) van de minister zelf en de reactie daarop van het CPB.

De minister houdt geen rekening met de te verwachten afname van de automobiliteit, en ook niet met goedkopere en meer duurzame oplossingen om de doorstroming te bevorderen. Bewoners en natuur- en milieuorganisaties willen een optimale doorstroming met zo min mogelijk autoverkeer en zo min mogelijk overlast van geluid en ongezonde lucht. Lees verder op onze website...

  

Dag van Amelisweerd - programma is rond!

DvA 3xzomer_300Zondag 22 juni nadert en daarmee de eerste Dag van Amelisweerd! Het programma is helemaal rond. De afgelopen week zijn er nog enkele extra activiteiten gereed gekomen.

Er zijn excursies, bijvoorbeeld van de boswachters op het Fort bij Rhijnauwen en in de bossen. En er is een sportieve workout op Amelisweerd, een zogenaamd bootcamp: Geef je op vóór vrijdag 17.00 uur, klik voor meer info). Ook sportief en helemaal "Vrienden van Amelisweerd" is het boomklimmen met onze vrienden van Groenfront. Mooi dat zij er weer bij zijn. We klimmen in een hoge beuk bij de AmelisweerdMarkt.

Sportieve Puzzeltocht met een leuke prijs voor kinderen tot 13 jaar

Je kunt zondag ook een speciale natuur-en-sport-puzzel-wandeltocht volgen. Deze informatieve wandelroute start vanaf de AmelisweerdMarkt en eindigt bij Het Vogelnest met de fototentoonstelling 'Het verhaal achter het landgoed'. Voor kinderen tot 13 jaar eindigt de puzzelwandelroute met enkele sportieve uitdagingen op Het Vogelnest. En daarmee kunnen zij en leuke prijs winnen! Een prijs die we nog geheim houden... We kunnen wel verklappen dat deze door 'hoog bezoek' zal worden uitgereikt.

Kortom, bezoek een van de tuinderijen (De Volle Grond, Amelis'Hof), kom naar de AmelisweerdMarkt op de Grote Ligweide voor hapjes, drankjes en allerlei info. Je vindt er ook het Amelisterras - goed toeven en lekker proeven. Ook kun je op de Amelisweerdmarkt meedenken met de Kracht van Utrecht. Of vaar over de Kromme Rijn tussen Rhijnauwen en Bunnik en neem deel aan een van de excursies.  

Speciale website en Facebookpagina

Alle informatie over het programma en de locaties is te vinden op de speciale website dagvanamelisweerd.wordpress.com en op Facebook (like de Dag van Amelisweerd!). Zit je op twitter? Gebruik dan @Amelisweerd en/of #dagvanamelisweerd. Contact? Stuur een e-mail aan dagvanamelisweerd2014@gmail.com

Bea Groen | Dirk van Haastrecht | Jos Kloppenborg | en iedereen die meehelpt

  

Fiets en OV-rail zijn een gouden combinatie

Spitstrein naar A'dam op Utrecht Centraal

Donderdag 5 juni presenteerden Fietsersbond en Kracht van Utrecht de dubbele schaalsprong in OV (UTRECHTRAIL) en fietsnetwerken tijdens het Railforum Seminar 'De ideale tandem: Fiets en OV'.

Dubbele Schaalsprong Fiets en UTRECHTRAIL

Deze gouden tandem is - als enige in ons transportsysteem - al dertien jaar lang flink aan het groeien - dit in tegenstelling tot de automobiliteit in Nederland. Een dubbele schaalsprong is noodzakelijk om de capaciteit van o.a. fietsvoorzieningen te vergroten, overvolle binnensteden te ontlasten en de druk op het wegennet te verminderen. Zo houden we onze stadsregio's écht goed bereikbaar, op een duurzame en effectieve manier.

Dit ambitieuze plan voor innovatief en duurzame mobiliteit in stadsregio's heeft belangrijke voordelen: Het vermindert de negatieve gevolgen van automobiliteit; het levert een flinke gezondheidswinst op en het creëert ruimte in onze dichtbebouwde steden. Daarom zeggen wij: Benut deze ideale tandem; investeer Rijksgelden niet in nutteloos, onrendabel asfalt, maar juist in beter bereikbare stadsregio's.

Bekijk onze korte videoclip, denk mee en help onze boodschap te verspreiden. En kom met ons meedenken op de Dag van Amelisweerd op zondag 22 juni. We staan op de AmelisweerdMarkt. Lees verder over de schaalsprong op onze website... en check de media-links hieronder.

De dubbele schaalsprong in de media:

VideominiatuurVerkeersnet: Fietsersbond, Railforum en de Kracht van Utrecht - inzetten op fiets en OV in stadsregio's

OV Magazine: Pleidooi voor 'dubbele schaalsprong' fiets en OV

Persbericht Fietsersbond: Fietsen en de trein - naar een dubbele schaalsprong in OV-rail en Fiets

Videoverslag van de schaalsprong-presentatie tijdens het Railforum Seminar 'De ideale tandem: Fiets en OV'

  

Crowd funding /donatiecampagne

U weet het: Wij ontvangen geen subsidie. Wilt u ons financieel ondersteunen, maak dan uw gift of donatie over op een van de volgende rekeningnummers:

Mail ons als u een bedrag heeft overgemaakt; dan kunnen wij u via e-mail bedanken voor uw gift of donatie. We houden u dan met onze nieuwsbrieven op de hoogte van al onze activiteiten. Twijfelt u over de hoogte van het bedrag? U helpt ons al met €2,- per jaar. 

 

Sociale Media 

Twitter Facebook_logoVolg ons op twitter (@Krachtvanu & @Amelisweerd) en praat mee op onze Amelisweerd FacebookpaginaVoor wie zelf niet op twitter zit: Surf naar onze website en bekijk in de linkerbalk onze favoriete tweets. 

 

Tot (weer-)ziens,

Olivier Beens | Bea Groen | Dirk van Haastrecht | Jan Korff de Gidts (06 3363 0344)

 

Interessant? Deel deze e-mail op sociale netwerken

Stuur deze email door naar een vriend(in)