Sent 2017 släppte Björns vänner samlingsskivan ”Lyssnar på en inre röst” där fansen fick välja sina favoritlåtar, som sen pressades på vinyl. Det var som ett bokslut. Björns vänner tittar inte längre bakåt. Björns vänner släpper idag den 6 april sin nya skiva ”Smyger i skuggorna”. 

Artist: Björns vänner
Titel: Smyger i skuggorna
Släppdag: 6 april
Skivbolag: Adrian Recordings
Fonogram: Vinyl + digitalt

Spotify: https://play.spotify.com/album/1PPSnVJ36GfHq4jfB1xGO5
iTunes: https://itunes.apple.com/album/-/id1347258065

Köp vinyl: http://adrian.tictail.com/product/bjorns-vanner-smyger-i-skuggorna-vinyl
 

Omslag: https://www.dropbox.com/s/r0mk5kwsu7mb2dl/AR270_BV_SIS_cover_RGB_2400x2400.jpg?dl=0


Någonting har hänt med Björns vänner. 

Visserligen sjöng Richard Schicke redan för 14 år sedan:

"Folk har sagt att jag är en glad jävel

Som alltid har en vits till hands
Och visst, det har väl hänt
Att jag har dragit ett skämt
Men jag är ingen lycklig man”

- Ser jag ut att må bra?

Men vitsen fanns till hands. Som försvar eller som stressavlastning eller bara för balansens skull, som de urskuldande sa. Men man får leta djupare efter vitsen nu. Richard Schicke skriver mer om sig själv, och det känns. 

Det nya albumet börjar:

"Nu har jag skrivit ner allt det som jag vill fråga,
och jag inbillar mig att jag kommer nöja mig med det 

Bara en tidslinje för när du och han träffades,
en kurva över ditt känsloliv och måtten på hans kuk

Vad fan är det här?”

- NYC Man
 
Det är också Joakim Lindbergs fel. Malmöproducenten har satt på Björns vänner anno 2018 i en kärvare kostym, en lite rakare och mindre, den skaver mer.  

Men vi kan också skylla på Tias. Björns vänners nya gitarrist som tog över efter Pelle. Tias har alla hört bakom alla svenska artister på scen och i studion. Men detta är första gången som han får sätta avtryck som originalmedlem i Björns vänner. Tias gillar gitarrer, stora gitarrer, elaka gitarrer, melodiska gitarrer. 

Här står nu de skånska legenderna, smått ovetande om att somliga kanske ifrågasätter deras relevans 2018. Fem medelålders män med gitarr, trummor, bas och klaviatur som bjuder in med personliga funderingar kring patriarkatet, mänskliga relationer och döden. Ur dessa tankar kommer kanske den bästa skiva som Björns vänner någonsin gjort. Det kanske låter som en överdrift och alla kommer inte att hålla med. Men lyssnar man riktigt noga så hör man en mångbottnad, intensiv, ärlig och melodisk skiva som går djupare in och når längre än vad de tidigare gjort.

Undantag finns, Björns vänner har aldrig varit ett konceptband. Bandet har alltid kretsat kring fantastiska, lite aviga melodier tillsammans med Richard Schickes texter som tar lyssnaren långt ut i världen och långt in i vardagen. Brillianta one-liners som förmedlar ett komplett känsloregister i bara några ord. 

”Livet har sin gång och knoppar av sig poplåtar i en maklig takt tills de samlar sig och det blir dags att göra en skiva igen, ett dokument på vägen snarare än en kulmination, inspelad under tre veckor utslagna över tre år. Ändå blev den förvånansvärt komplett.
 
"Tematiskt växlar det friskt mellan perspektiven: Personlig vanmakt med klagande distgitarr, ett bitterljuvt kollage om kärlekstörst i balladtempo, en lite klumpig metafor ackompanjerad av vintrigt piano, en ärkepoppig romantisk hyllning till att inte vara så jävla duktig, en kort rocklåt om ett till synes oantastbart svin och mer än en ambivalent historia om göbbar versus tiderna. Och även om jag har skrivit de flesta låtarna i en skrubb i London, så är det ihop med Conny, John, Markus och Tias som de tar form, genom käbbel, röstning, briljanta infall och allt sånt som gör det så himla gött att vara ett band.”

- Richard Schicke sångare och låtskrivare i Björns vänner

Björns vänner lade grunden till sin existens redan i mitten av 2000-talet med låtar som ”Åkrar och himmel” och ”Vad ska jag med ett foto på dig?”. Bandet lade aldrig riktigt av, även om det blev en paus när sångaren Richard flyttade till London för att studera något som ingen fattade något av, och 2014 släppte de det fantastiska albumet ”Ni har stulit våra drömmar” med bl.a. låten ”Print screen”.
 
Foto: Sara Franck
Pressbilder: http://adrianrecordings.com/artists/bjorns-vanner/
 
SÅNG, GITARR - Richard Schicke
BAS, SÅNG - Conny Fridh
GITARR, SÅNG - Tias Carlson
TRUMMOR - John Bjerkert
PIANO & ORGEL - Markus Slivka

Live:
2018-04-06: Victoriateatern - Malmö
2018-04-28: Heaven Up Here - Landet - Stockholm
2018-05-05: Sticky Fingers - Göteborg
2018-05-11: Mejeriet - Lund

"Sångaren Richard Schickes skånska stämma vrider och vänder på livet. Likt en terapitråd varvas nostalgi och kärlek med ålderskris och trasiga relationer. Det är Malmö, det är Köpenhamn. Det är kroppen och det är psyket. Det är att vara gammal, det är att vara ung. Men det är kanske mest av allt att famla runt någonstans där mittemellan, som majoriteten av oss.”
TT

"Albumet präglas av uppgivenhet, bitterhet och självömkan, samtidigt som den lyfter teman som att döda en mygga, för att sedan vända detta till en existentiell fråga. Men istället för att ge lyssnaren en whiplash-skada av de snabba vändningarna i handlingen, är albumet snarare dynamiskt, och slutar aldrig att överraska.”
Gaffa

Label kontakt: Adrian Recordings – magnus@adrianrecordings.com
PR: Skiva - christian@skiva.se - 0708 - 94 91 57

Adrian Recordings
 
magnus@adrianrecordings.com
www.adrianrecordings.com
 
ALICE BOMAN ANDREAS TILLIANDER BITCH HAWK BJÖRNS VÄNNER BOEOES KAELSTIGEN DAVID & THE CITIZENS DAVID FRIDLUND DEN SVENSKA TYSTNADEN DMITRY FYODOROV DÖDEN EDDA MAGNASON EMIL JENSEN FAMILJEN HENRIC CLAES HEY ELBOW JONAS LUNDQVIST LAAKSO LATELY LA LA MARCUS CATO MARCUS NORBERG AND THE DISAPPOINTMENTS MEDBORGARBANDET MF/MB/ OLD POIZON_SW3 PRINTER RA SHARIF SHE’S WILD AGAIN TONIGHT SURF PHILOSOPHIES SVART KATT THE BEAR QUARTET THE FINE ARTS SHOWCASE THIS IS HEAD ULF STURESON VED YAST NEED FOR SPEED BO MEHR