Donderdag 28 mei 2020

 


Dag Oppepper-lezers,
 
Een oppepper voor een gewone doordeweekse donderdag.
 
 
Maak er wat van, er komen andere tijden!
(volgens Bob Dylan en Boudewijn de Groot)

Helmi, Henja en Ineke

 
 
Koormuziek, rubriek van Claire Verlinden
Lezer van de oppeppers Gineke Sleeboom uit Leidsche Rijn schrijft aan Claire: 'Het is op het gebied van het koorzingen niet alleen kommer en kwel. Dat blijkt wel uit het Leidsche Rijn Koor, waar ik deel van uitmaak. Wij zijn via Zoom online onze repetities per stemgroep gaan doen. Inzingen via eigen filmpje op YouTube of op website.'  Lees het verhaal van Gineke verder.
Zie ook eens het Leidsche Rijn lied, trots volkje, die Leidsche Rijners!
 
Het koor van de Nederlandse Opera is steengoed en wordt wereldwijd geroemd. Maak kennis met de zangers in lockdown:
Paas Hymn uit Cavalleria Rusticana

Gaelle uit Frankrijk kiest Ah mia cara uit Il Floridante van Handel. Ook vanuit de huiskamers.

Voces8 zingen een medley uit verschillende opera's

Arpeggiata met Jaroussky en Nuria Rial zingen van Monteverdi: Pur ti miro
(Zie tekst rechts, Monteverdi uit de opera L’incoronazione di Poppea.)

Maar met vier cellisten is het ook prachtig.


Zolang ik je bewonder, zolang ik je begeer,
zolang ik je omhels,zolang ik je omarm,
zal er geen pijn meer zijn, en geen verdriet,
o mijn leven, mijn schat.
Ik ben de jouwe, jij bent de mijne.
mijn hoop, zeg me,
zeg, mijn liefste, dat je trouw zult zijn.
Wees mijn zegen, mijn hart, mijn hele leven.
 
De ideale pannenlap haken
Hierbij een knutselwerkje ingestuurd door Wil Branderhorst. Iets dat iedereen wel kan gebruiken. Als je ermee bezig bent, kun je het makkelijk weer opzij leggen en als je wilt ook weer oppakken. Een pannenlap!
 

 
Ouderwets? 'Misschien', schrijft Wil, 'maar het is wel de beste pannenlap die ik ooit gehad heb. Dat komt door het wafelpatroon. Daardoor biedt het een betere bescherming voor je handen.'
 
Het materiaal moet 100% katoen zijn. Dikte van het garen nr. 8 of nr. 10. Hoeveel er nodig is, weet Wil niet meer precies, het waren restanten.
De afgebeelde pannenlap van Wil in 2 kleuren is 16 cm breed en 16 cm hoog.Gemaakt met garen nr 8 van Durable.De ene mens haakt vaster dan de andere.Dus daar is de grootte ook van afhankelijk.
Wil gebruikte voor de pannenlap de wafelsteek. Je kunt een filmpje bekijken over haken van de wafelsteek. Je ziet daar dat ze beginnen met lossen, een veelvoud van 3, plus 5.
(Er is ook een voorbeeld van de wafelsteek te vinden met losse foto's op deze internet-pagina.)
 
Afwerken
Om de pannenlap heeft Wil een picootje gehaakt met een lus om op te hangen: een filmpje over hoe je een picootje haakt.
 
Met 2 kleuren
Met twee kleuren: je haakt heen en terug met één kleur, dan laat je de vorige kleur er gewoon bij hangen en ga je met de andere kleur verder. Na 2 toeren pak je de eerste kleur weer op. Doordat je er later een rand omheen haakt zie je dat niet meer.
 
Aan de slag! (Stuur een foto als ze gelukt zijn, want je maakt er natuurlijk meer dan één.)
 
Bijzondere fimpjes
U hebt weer veel leuke filmpjes ingestuurd, en Huub (zie interview met hem in ons maandblad) heeft ze weer op YouTube gezet.
   

  • Vissende Vogels

  • Angle De Vue. In foto's is niet alleen het onderwerp belangrijk, maar meer nog het standpunt van waaruit de foto wordt genomen.
 
Henja maakt haar bloemkool op....
We gaan nog even door met lekkere, zomerse gerechten. Maakt niet uit hoe je ze noemt. Is het een kleine hoeveelheid? Dan noem je het tapas, o.i.d. Een wat grotere hoeveelheid, dan is het een complete maaltijd. Net wat je wilt.


 

Dit keer het recept van een salade van bloemkool met een lekker broodje uit de oven.

Meestal is een hele bloemkool veel te veel voor 1 á 2 personen. Vandaar dat er wat bloemkool recepten langs komen. Ik moet die ene bloemkool die ik gekocht heb ook opwerken. Gemiddeld eten wij 4 keer van 1 bloemkool. De eerste keer gewoon zoals bij moeder thuis, daarna bloemkool pannenkoekjes (zie recepten dinsdag) en vandaag als salade.
Bekijk de recepten.

 
Het Corinna vervolgverhaal
Het vervolgverhaal over Corinna gaat door. Gister schreef Terry:
'Besluiteloos kijkt ze naar de speaker die er ineens nog enger uitziet dan-ie al deed. En die ze nog steeds niet kan uitzetten. Verdoofd gaat ze zitten en pakt het ding op. Openmaken?'
 
De ene cliffhanger na de andere dus. Daar is Henja weer op verder gegaan met haar aflevering nummer 7. Lees haar verhaal.
 
 
Verse maaltijdbezorging aan huis bezorgd
Speciaal voor leden Senver: proefpakket met korting
In het maandblad van juni dat deze week verspreid wordt, vindt u op de achterpagina verschilllende mogelijkheden om maaltijden thuis te bestellen. Een daarvan is de Gooise tafel. Hieronder een aanbieding om een proefpakket aan te vragen met korting.
Warme maaltijdbezorging
Gezond en gevarieerd eten met verse ingrediënten dat willen we natuurlijk allemaal! Ook als het (soms tijdelijk) niet lukt om zelf een warme maaltijd te bereiden. Gooise Tafel Maaltijdservice bezorgt in Hilversum van maandag tot en met vrijdag verse warme maaltijden aan huis.
 
Het wekelijks wisselend menu biedt u 18 verschillende maaltijden gevarieerd van Hollandse pot, visgerechten, Aziatische en Italiaanse gerechten maar ook vegetarische maaltijden. De gezonde maaltijden zijn vet- en natriumbeperkt, bevatten 200 gram verse groenten en zijn smaakvol bereid zonder overbodige toevoegingen! In tegenstelling tot andere aanbieders kent Gooise Tafel geen minimale afnames, abonnementen of contracten. Gooise Tafel biedt u namelijk graag de mogelijkheid om zelf te kiezen op welke dag u wat eet. Uw maaltijden worden door een vaste bezorger bij u afgeleverd; wel zo’n prettig en vertrouwd gevoel!
 
Maaltijden bestellen
U kunt uw maaltijden eenvoudig met een papieren bestellijst, via de website www.gooisetafel.nl per mail of 24 uur per dag 7 dagen per week telefonisch bestellen.
 
Ook vrijblijvend uitproberen?
Wilt u ook onze warme maaltijdservice uitproberen? Leden van Senver kunnen nu vrijblijvend gebruikmaken van het proefpakket: 3 warme maaltijden naar keuze voor slechts € 25,- (i.p.v. € 32,85) bij u aan huis bezorgd op de 3 werkdagen naar keuze. Bekijk het weekmenu op www.gooisetafel.nl of bel snel 035-2031277 en eet vandaag al met ons mee!
 
Een limerick en een gast-gedicht
Een limerick van Anja Pons sluit mooi aan op de koorrubriek van Claire:

Een enthousiast koorlid uit Soest
houdt zich sinds Corona braaf koest
Ze weet dat het moet
maar het doet haar geen goed
want ze vreest dat haar stem nu verroest

Marie-Cécile Moerdijk stuurt deze (niet-leden maar toch erg welkome) bijdrage:

Het verengelsen van ons Nederlands neemt hand over hand toe. Onze taal ís ook niet zo eenvoudig. Van een 'instromer' die zijn best doet, zou dit zijn liefdesgedicht kunnen zijn:
Ik hou van jij.
Als jij met mij zo heel lief speel
hou ik van jij heel veel.
En als jij kom in mij en ik zo dicht bij jij
voel ik een hele grote blij.